Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2007 z dne 30. 10. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2007 z dne 30. 10. 2007

Kazalo

4945. Odlok o načinu izvajanja in o podelitvi koncesije lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Občini Škofja Loka, stran 13506.

Na podlagi 6., 29. in 32. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO in 127/06 – ZJZP), 30. člena Energetskega zakona – uradno prečiščeno besedilo (EZ UPB2) (Uradni list RS, št. 27/07), 18. in 98. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95 in 47/98) ter 5. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Škofja Loka (Uradni list RS, št. 64/95, 31/97, 68/97 in 31/06) je Občinski svet Občine Škofja Loka na 10. redni seji dne 11. 10. 2007 sprejel
O D L O K
o načinu izvajanja in o podelitvi koncesije lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Občini Škofja Loka
I. UVODNE IN SKUPNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
Ta Odlok ureja način izvajanja lokalne gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina na območju Občine Škofja Loka.
Ta Odlok je tudi koncesijski akt za podelitev koncesije lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina (v nadaljevanju: gospodarska javna služba).
2. člen
(definicije)
Izrazi v tem odloku imajo enak pomen, kot so definirani v predpisih, ki urejajo energetsko dejavnost in varovanje okolja.
Za potrebe tega odloka se uporabljajo tudi naslednje definicije:
– distribucijsko omrežje zemeljskega plina: je omrežje plinovodov, ki so funkcionalno zgrajeni na zaključenem geografskem območju, določenem v prostorskih dokumentih občine, kot območje izvajanja gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina, in po katerem se izvaja distribucija zemeljskega plina do končnih odjemalcev. Distribucijsko omrežje poteka od prevzemnih mest do prodajnih mest, kot to določajo sistemska obratovalna navodila;
– odjemalec: je pravna ali fizična oseba, ki se na podlagi pogodbe oskrbuje z zemeljskim plinom za lastno rabo ali nadaljnjo prodajo;
– uporabnik: je pravna ali fizična oseba, ki iz distribucijskega omrežja odjema zemeljski plin;
– omrežnina: je del cene za uporabo omrežij, ki jo uporabnik plačuje sistemskemu operaterju za izvajanje javne službe;
– sistemski operater: je izvajalec gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja; na podlagi dokončne odločbe o podelitvi koncesije postane koncesionar;
– trošila: so naprave, ki so priključene na plinsko instalacijo in trošijo plin.
II. IZVAJANJE DEJAVNOSTI SISTEMSKEGA OPERATERJA
3. člen
(opredelitev predmeta gospodarske javne službe)
Gospodarska javna služba »dejavnost sistemskega operaterja« obsega:
– distribucijo zemeljskega plina,
– vzdrževanje omrežja in zagotavljanje obratovanja objektov in naprav v funkcionalnem in uporabnem stanju,
– zagotavljanje dolgoročne zmogljivosti omrežja, da omogoča razumne zahteve za priključitev in dostop do omrežja,
– zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom s tem, da zagotavlja ustrezno zmogljivost in zanesljivost omrežja,
– nediskriminatorno obravnavanje uporabnikov omrežja,
– zagotavljanje potrebnih podatkov drugim sistemskim operaterjem, z omrežji katerih je omrežje, ki ga upravlja, povezano,
– zagotavljanje potrebnih podatkov upravičenim odjemalcem, da lahko učinkovito uveljavljajo dostop do omrežja,
– napoved porabe zemeljskega plina z uporabo metode celovitega načrtovanja, z upoštevanjem varčevalnih ukrepov pri porabnikih.
4. člen
(območje izvajanja)
Gospodarska javna služba se izvaja na območju Občine Škofja Loka. Območje opremljanja s plinovodno infrastrukturo občina določi s prostorskimi splošnimi akti po pravilih, ki jih določajo predpisi o urejanju prostora in varstvu okolja.
5. člen
(čas izvajanja)
Občina lahko podeli pravico izvajati gospodarsko javno službo največ za čas, kot ga določa Energetski zakon. Občina v javnem razpisu za izbiro izvajalca gospodarske javne službe natančno določi čas izvajanja, ki pa ne sme biti krajši od 10 (deset) let.
Javna pooblastila
6. člen
(javna pooblastila)
Sistemski operater ima pri izvajanju javne službe naslednja javna pooblastila:
– daje smernice in mnenja na prostorske akte skladno s predpisi o urejanju prostora,
– določa projektne pogoje pred začetkom izdelave projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja,
– daje soglasje k projektnim rešitvam skladno s predpisi o graditvi objektov za posege in projektnimi pogoji, ki se nanašajo ali imajo vpliv na omrežje, s katerim upravlja sistemski operater,
– izdaja sistemska obratovalna navodila,
– izdaja splošne pogoje za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja.
Poleg javnih pooblastil iz prvega odstavka tega člena lahko sistemskemu operaterju – koncesionarju v času trajanja koncesije zakon ali na zakonu temelječ pravni akt lahko podeli tudi druga ali drugačna javna pooblastila.
Financiranje gospodarske javne službe
7. člen
(omrežnina)
Vse naloge in dejavnosti, ki predstavljajo javno službo sistemskega operaterja, se financirajo iz omrežnine, ki jo sistemskemu operaterju plačujejo uporabniki omrežja.
Višino omrežnine določi sistemski operater v skladu z akti, ki jih na podlagi Energetskega zakona izda Agencija za energijo. Pred objavo omrežnine v Uradnem listu RS mora sistemski operater pridobiti soglasje Agencije za energijo.
Sistemski operater uporabnikom zaračunava omrežnino v skladu z Energetskim zakonom, aktom, ki ureja določitev metodologije za obračunavanje omrežnine in drugimi veljavnimi predpisi.
8. člen
(drugi prihodki sistemskega operaterja)
Sistemski operater pridobiva prihodke tudi od priključitev in ostalih prihodkov, ki izvirajo iz opravljanja dejavnosti sistemskega operaterja.
Obveznosti sistemskega operaterja
9. člen
Sistemski operater je dolžan izvajati gospodarsko javno službo, ki je predmet koncesije, na način, kot je določen v Energetskem zakonu, drugih zakonih ter predpisih, ki urejajo način izvajanja posamezne javne službe, po tem odloku, sistemskih obratovalnih navodilih, splošnih pogojih za dobavo in odjem in drugih predpisih ter splošnih aktih, izdanih po javnem pooblastilu.
Sistemski operater izda oziroma sprejme:
– sistemska obratovalna navodila za distribucijsko omrežje zemeljskega plina, ki urejajo obratovanje in način vodenja distribucijskega omrežja zemeljskega plina;
– splošne pogoje za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja, v skladu z metodologijo, ki jo določi Agencija za energijo.
Pred objavo sistemskih obratovalnih navodil in splošnih pogojev mora sistemski operater pridobiti soglasje Agencije za energijo in navedena akta objaviti v Uradnem listu Republike Slovenije.
10. člen
(sistemska obratovalna navodila)
Sistemski operater v roku šest mesecev po uveljavitvi tega odloka izda oziroma uskladi sistemska obratovalna navodila za distribucijsko omrežje zemeljskega plina (v nadaljevanju: sistemska obratovalna navodila), ki urejajo obratovanje in način vodenja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
Sistemska obratovalna navodila obsegajo predvsem:
– tehnične in druge pogoje za obratovanje omrežij z namenom zanesljive in kvalitetne oskrbe z zemeljskim plinom,
– način zagotavljanja sistemskih storitev,
– postopke za obratovanje distribucijskih omrežij v kriznih stanjih,
– tehnične in druge pogoje za priključitev na distribucijsko omrežje,
– tehnične pogoje za medsebojne priključitve in delovanja omrežij različnih sistemskih operaterjev.
Pred objavo sistemsko obratovalnih navodil mora sistemski operater pridobiti soglasje Agencije za energijo. Sistemski operater mora sistemska obratovalna navodila objaviti v Uradnem listu RS.
11. člen
(splošni pogoji)
Sistemski operater v roku šest mesecev po uveljavitvi tega odloka pripravi in sprejme oziroma v skladu z metodologijo, ki jo določi Agencija za energijo, uskladi splošne pogoje za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja (v nadaljevanju: splošni pogoji).
Splošni pogoji morajo obsegati:
– ukrepe varstva potrošnikov, ki se nanašajo na vsebino pogodbe med izvajalcem in odjemalcem,
– zagotavljanje ustreznega vnaprejšnjega opozorila o spremembah pogodbe in podatkov o cenah,
– pravico odjemalca do zamenjave dobavitelja brez plačila stroškov,
– postopke odločanja o pritožbah,
– razloge za ustavitev distribucije zemeljskega plina iz razlogov, navedenih v šesti alinei prvega odstavka 76. člena Energetskega zakona,
– postopek in pogoje dostopa do distribucijskega omrežja,
– postopek in pogoje priključitve na distribucijsko omrežje.
S splošnimi pogoji mora soglašati občina. Pred objavo splošnih pogojev je potrebno pridobiti soglasje Agencije za energijo. Sistemski operater mora splošne pogoje objaviti v Uradnem listu RS.
12. člen
(pregled zmogljivosti)
Sistemski operater vsaki dve leti pripravi in objavi:
– manjkajoče proizvodne in transportne zmogljivosti,
– potrebe po medsebojni povezavi z drugimi omrežji,
– napoved porabe zemeljskega plina za naslednjih pet let.
13. člen
(informiranje odjemalcev)
Sistemski operater mora najmanj enkrat letno informirati na svoji spletni strani odjemalce o gibanjih in značilnostih porabe zemeljskega plina na distribucijskem omrežju, kjer opravlja javno službo.
14. člen
(kataster omrežja in infrastrukture)
Sistemski operater je dolžan voditi kataster omrežij in infrastrukture, ki jih upravlja, vključno z zbirko podatkov o odjemalcih, o uporabnikih in trošilih in oboje posredovati občini v predpisani obliki in formatu in kakor to občina zahteva.
Distribucijsko omrežje
15. člen
(priključitev na distribucijsko omrežje)
Sistemski operater mora na primeren način, skladno s predpisi o graditvi objektov, obvestiti potencialne uporabnike o možnosti priključitve na distribucijsko omrežje.
Priključitev na distribucijsko omrežje se opravi na način in pod pogoji, določenimi z Energetskim zakonom, s tem odlokom, splošnimi pogoji za dobavo in odjem plina in sistemskimi obratovalnimi navodili.
Priključitev uporabnika na omrežje lahko izvede le sistemski operater.
16. člen
(vloga za priključitev)
Sistemski operater mora na podlagi popolne pisne vloge izdati odločbo o soglasju za priključitev uporabnika na distribucijsko omrežje zemeljskega plina v roku, določenem s predpisi, ki urejajo splošni upravni postopek.
Pogoji za izdajo soglasja ter za zavrnitev izdaje soglasja za priključitev so določeni v splošnih pogojih.
O pritožbi zoper odločbo o izdaji ali zavrnitvi soglasja odloča Agencija za energijo.
17. člen
(pogodba o priključitvi)
Sistemski operater je po dokončnosti odločbe o soglasju dolžan priključiti uporabnika omrežja na distribucijsko omrežje, če priključek izpolnjuje tehnične in druge pogoje, določene s sistemskimi obratovalnimi navodili in splošnimi pogoji. Pred priključitvijo skleneta sistemski operater in uporabnik omrežja pogodbo o priključitvi, s katero uredita vsa medsebojna razmerja v zvezi s plačilom priključka, njegovo izvedbo, premoženjskimi vprašanji v zvezi s priključkom, vzdrževanjem priključka in druga medsebojna razmerja, ki zadevajo priključek in priključitev.
18. člen
(stroški priključitve na distribucijsko omrežje)
Uporabnik nosi sorazmerne stroške priključitve.
V primeru, če bi priključitev uporabnika na distribucijsko omrežje lastniku omrežja povzročila nastanek nesorazmernih stroškov, ima uporabnik omrežja pravico do priključitve v skladu s splošnimi pogoji, če se odloči, da bo sam kril nesorazmerno visoke stroške.
19. člen
(pogodba o dostopu)
Sistemski operater in uporabnik skleneta pogodbo o dostopu do distribucijskega omrežja skladno z določbami Energetskega zakona, na podlagi določb sistemskih obratovalnih navodil in splošnih pogojev in s katero se dogovorita o uporabi distribucijskega omrežja za odjem dogovorjene količine plina ob dogovorjenem času.
S pogodbo o dostopu pridobi upravičenec do dostopa za določen čas zagotovljen dostop do distribucijskega omrežje za določeno zmogljivost in smer prenosa.
Uporaba dostopa do zmogljivosti je odvisna od obstoječih zmogljivosti dostopa do distribucijskega omrežja, predvsem glede rekonstrukcij ali dograditev obstoječega priključka ali odjemnega mesta.
20. člen
(vzdrževanje in gradnja distribucijskega omrežja)
Sistemski operater je dolžan vzdrževati distribucijsko omrežje, s katerim izvaja gospodarsko javno službo tako, da ves čas ohranja njegovo nezmanjšano funkcionalnost, obratovalno usposobljenost in varnost delovanja, v skladu z obveznostmi, določenimi v koncesijski pogodbi, ter pod pogojem, da mu višina omrežnine to omogoča.
Razvoj, investicijsko vzdrževanje in gradnja distribucijskega omrežja je v pristojnosti lastnika distribucijskega omrežja. Lastnik je dolžan sistemskemu operaterju pravočasno posredovati vse potrebne podatke (npr.: podatke za izračun omrežnine), ki jih je sistemski operater, skladno z zakonodajo, dolžan posredovati Agenciji za energijo ali drugim pristojnim organom.
Strokovne predloge za razvoj pripravlja sistemski operater, skladno z določbami koncesijske pogodbe.
III. OSTALA DOLOČILA ZA IZVAJANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
21. člen
(oblika izvajanja)
Gospodarska javna služba se zagotavlja s podelitvijo koncesije.
22. člen
(izključna pravica)
S podelitvijo koncesije koncesionar pridobi izključno pravico opravljati gospodarsko javno službo na območju Občine Škofja Loka. Koncesionar na podlagi izključne pravice pridobi pravico in dolžnost priključiti na distribucijsko omrežje vsakega uporabnika oziroma odjemalca, ki izpolnjuje vse pogoje za priključitev na distribucijsko omrežje, določene s predpisi in splošnimi akti, razen v primeru premajhne zmogljivosti distribucijskega omrežja in v primeru nesorazmernih stroškov za lastnika javne infrastrukture, ki jih uporabnik ni pripravljen sam kriti.
Obveznsoti in pravice uporabnikov
23. člen
(obveznost priključitve na distribucijsko omrežje in uporaba zemeljskega plina)
Na območju Občine Škofja Loka je obveznost priključitve na distribucijsko omrežje in uporaba plina obvezna zaradi varovanja okolja. Obvezno se na distribucijsko omrežje priključujejo objekti, ki bodo zgrajeni na območju mesta Škofja Loka in primestnih naselij, kjer je omrežje že zgrajeno in obstajajo za to tehnične možnosti.
Na območju mesta Škofja Loka in primestnih naselij, kjer je omrežje že zgrajeno in obstajajo za to tehnične možnosti, velja obveznost priključitve tudi za obstoječe objekte, v katerih je potrebna vgraditev oziroma obratovanje toplotnih energetskih naprav skupne moči preko 50 kW. Ti objekti začnejo uporabljati zemeljski plin v roku petih let po uveljavitvi tega odloka.
Ostali obstoječi objekti na območju mesta in primestnih naselij se na distribucijsko omrežje lahko priklopijo skladno s splošnimi pogoji za priklop. Ti objekti začnejo uporabljati zemeljski plin ob zamenjavi ali prenovi kurilnih naprav.
24. člen
Uporabnik in/ali odjemalec, kolikor odjema zemeljski plin in/ali je uporabnik distribucijskega omrežja, mora imeti z izvajalcem gospodarske javne službe sklenjeno pogodbo o dostopu do distribucijskega omrežja in/ali oskrbi zemeljskega plina.
Uporabniki javne dobrine uveljavljajo svoje interese v svetu uporabnikov, ki je v občini oblikovan po določbah Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Škofja Loka.
IV. PODELITEV KONCESIJE ZA DEJAVNOST SISTEMSKEGA OPERATERJA
JAVNI INTERES
25. člen
Koncesionar mora v javnem interesu izvajati obveznosti gospodarske javne službe. To se nanaša zlasti na varnost in trajnost obratovanja, na zanesljivost dobave zemeljskega plina, na zagotavljanje dobave zemeljskega plina in na izvajanja storitev redno in pod splošnimi pogoji vsakomur ter na varovanje okolja, kar vključuje skrb za energetsko učinkovitost in ohranjanje podnebnih razmer. Obveznosti koncesionarja določa koncesijski del tega odloka, podrobneje pa se opredeli in razčleni v javnem razpisu za izbiro koncesionarja.
Podelitev koncesije
26. člen
(način podelitve)
Koncesija se podeli skladno z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe in zakonom, ki ureja postopek podelitve koncesije gospodarske javne službe. O izbiri koncesionarja v upravnem postopku z odločbo odloči občinska uprava.
27. člen
(pogoj za koncesionarja)
Koncesionar mora imeti v času vložitve ponudbe za pridobitev koncesije in tudi v času postopka podelitve koncesije in celotno obdobje trajanja koncesije veljavno licenco za dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
Ker koncesionar ni lastnik omrežja, mora z lastnikom distribucijskega omrežja skleniti pogodbo, s katero se uredijo vsa vprašanja uporabe tega omrežja za opravljanje nalog sistemskega operaterja. Vsebina pogodbe je v času uveljavitve tega odloka določena v četrtem odstavku 31.b člena Energetskega zakona.
28. člen
(začetek in trajanje)
Koncesijsko razmerje za dejavnost sistemskega operaterja nastane s sklenitvijo koncesijske pogodbe. Trajanje koncesijskega razmerja za dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja je največ 35 let od sklenitve koncesijske pogodbe, najkrajši rok trajanja pa 10 let od sklenitve koncesijske pogodbe.
29. člen
(prenos koncesije)
Koncesionar ne sme brez dovoljenja koncedenta prenesti koncesije za dejavnost sistemskega operaterja, ali kateregakoli dela te koncesije, na drugo osebo.
30. člen
(zavarovanje)
Koncesionar je dolžan skleniti zavarovalne pogodbe za zavarovanje rizikov, ki so povezani z izvajanjem gospodarske javne službe, skladno z določbami koncesijske pogodbe.
Lastnik distribucijskega omrežja je dolžan skleniti zavarovalne pogodbe za zavarovanje rizikov, ki so povezani z lastništvom in gradnjo distribucijskega omrežja zemeljskega plina in vpliva infrastrukture na okolico.
Ostale določbe za podelitev in izvajanje koncesije
31. člen
(obveščanje koncedenta in Agencije za energijo)
Poleg podatkov in dokumentov, ki jih mora koncesionar po zakonih in drugih predpisih pošiljati državnim organom Republike Slovenije in Agenciji za energijo, mora pisno poročati koncedentu o vseh pomembnih dogodkih in okoliščinah, ki bi lahko bistveno vplivale na izvajanje te javne službe, kot so primeroma:
– odločitve Agencije za energijo o sporih v zvezi z dostopom do distribucijskega omrežja;
– postopki poravnave, arbitražni postopki ali sodni spori koncesionarja v zvezi s koncesijo;
– stavke in drugi dogodki, zaradi katerih pride do motenj v izvajanju javne službe, tudi če ne predstavljajo višje sile;
– poškodbe infrastrukture, ki onemogočajo izvajanje koncesionirane dejavnosti, tudi če ne predstavljajo višje sile.
Varstvo in zaupnost podatkov
32. člen
Koncesionar in koncedent sta dolžna varovati zaupnost poslovno občutljivih dokumentov in podatkov, ki lahko povzročijo škodo koncesionarju ali drugim izvajalcem energetskih dejavnosti in lahko vplivajo na konkurenčnost trga zemeljskega plina v Republiki Sloveniji, tudi če niso določeni kot tajni podatki ali poslovna tajnost.
Nadzor
33. člen
(nadzor državnih organov)
Zadeve inšpekcijskega nadzorstva po Energetskem zakonu opravlja energetski inšpektorat RS.
Regulatorne, razvojne in strokovne naloge na področju izvajanja gospodarske javne službe opravlja Agencija RS za energijo, po postopkih in na način, kot ga določa Energetski zakon.
34. člen
(nadzor koncedenta)
Koncedent ima preko posebnega nadzornega organa pravico in dolžnost neposredno pri koncesionarju oziroma na podlagi izdelanih poročil in s preverjanjem dejanskega stanja nadzirati izvajanje gospodarske javne službe, ki je predmet koncesije in drugih obveznosti koncesionarja, določenih z državnimi in občinskimi predpisi in s koncesijsko pogodbo. Način izvajanja nadzora se določi v koncesijski pogodbi.
Nadzor nad izvajanjem obveznosti koncedenta, koncesionarja in uporabnikov po tem odloku izvaja tudi občinski inšpektorat.
Spremenjene okoliščine in višja sila
35. člen
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti izvajati koncesijo tudi ob spremenjenih okoliščinah ter v primeru višje sile.
Za višjo silo se poleg okoliščin višje sile obligacijskega prava šteje tudi sprememba pogojev izvajanja koncesije, ki nastanejo na podlagi spremembe zakonov in drugih predpisov Evropske Skupnosti ali Republike Slovenije ali občinskih predpisov oziroma sklepov, če izpolnjujejo siceršnje pogoje višje sile po pravilih obligacijskega prava.
V primeru iz prejšnjih dveh odstavkov tega člena ima koncesionar pravico zahtevati od občine povračilo stroškov, ki so nastali koncesionarju zaradi višje sile in/ali spremenjenih okoliščin.
V. PRENEHANJE KONCESIJE
36. člen
(prenehanje koncesijskega razmerja)
Koncesijsko razmerje preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe;
– z odvzemom koncesije;
– zaradi stečaja koncesionarja;
– zaradi prenehanja koncesionarja;
– v drugih primerih, določenih z zakonom.
V primeru prenehanja koncesijskega razmerja mora dotedanji koncesionar pod enakimi pogoji nepretrgano opravljati gospodarsko javno službo, ki je predmet te koncesije, do dneva, ko opravljanje te javne službe prevzame drug izvajalec, če je to objektivno mogoče ali če zakon ne določa drugače, vendar najdlje 1 leto. V tem primeru ima koncesionar pravico zahtevati od občine povračilo stroškov, ki so mu nastali, če jih ne more pokriti iz omrežnine.
37. člen
(prenehanje koncesijske pogodbe)
Koncesijska pogodba preneha:
– s potekom časa, za katerega je bila sklenjena,
– z razdrtjem zaradi bistvene kršitve koncesijske pogodbe in
– v drugih primerih, določenih v koncesijski pogodbi.
Za prenehanje koncesijske pogodbe se uporabljajo splošna pravila pogodbenega prava.
38. člen
(odvzem koncesije)
Občina z odločbo v upravnem postopku lahko odvzame koncesijo, če:
– koncesionar bistveno krši ta koncesijski akt in druge predpise, ki urejajo izvajanje gospodarske javne službe, ki je predmet koncesije, pa to bistveno moti ali onemogoča izvajanje gospodarske javne službe;
– če koncesionar ne ravna v skladu z izvršljivimi odločbami pristojnih državnih organov, občine ali Agencije za energijo v zvezi z izvajanjem pravic in obveznosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina iz Energetskega zakona;
– če je koncesionarju odvzeta licenca ali ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev licence;
– če koncesionar nima sklenjene pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerjih glede uporabe distribucijskega omrežja za opravljanje nalog sistemskega operaterja.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
39. člen
(uskladitev koncesijskih pogodb)
Koncesionar, Loška komunala, oskrba z vodo in plinom, d.d., Kidričeva 43a, 4220 Škofja Loka, ki je postal izvajalec javne službe na območju Občine Škofja Loka na podlagi predpisov pred sprejemom Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona (EZ-A; Uradni list RS, št. 51/04), nadaljuje z opravljanjem izvajanja gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina po določbah tega odloka.
Koncesionar in koncedent po uveljavitvi tega odloka z aneksom k obstoječi koncesijski pogodbi uskladita posamezne določbe obstoječe koncesijske pogodbe s tem odlokom in predpisi, na podlagi katerih je bil sprejet ta odlok in uredita področja, ki jih predpisi urejajo na novo.
Z aneksom se uredi tudi uskladitev pravic in obveznosti na takšen način in na podlagi novega izračuna rentabilnosti, da se koncesionarju ekonomski in konkurenčni položaj ne bo poslabšal zaradi sprememb zakonov in drugih predpisov Evropske skupnosti ali Republike Slovenije ali občinskih predpisov oziroma sklepov, ki so bili sprejeti po podpisu koncesijske pogodbe.
Kolikor so se, ali če se, koncesionarju ekonomsko ali kako drugače poslabša položaj zaradi sprejetih prepisov po podpisu koncesijske pogodbe, se koncesijska pogodba uskladi tako, da se koncesionarju ekonomski in konkurenčni položaj ne bo poslabšal. Kolikor se nespremenjenega ekonomskega in konkurenčnega položaja ne da doseči s spremembo koncesijske pogodbe, potem je občina dolžna koncesionarju dati primerno nadomestilo.
40. člen
(razveljavitev)
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določbe 2. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Škofja Loka (Uradni list RS, št. 64/95, 31/97, 68/97 in 31/06), in sicer:
– alinei »8. dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina (SODO)« in »9. dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem (DTO)« in
– vse določbe, ki se nanašajo na predmet in način opravljanja in podelitve koncesije za izvajanje lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določbe 2. člena Odloka o izvajanju gospodarskih javnih služb s podelitvijo koncesije (Uradni list RS, št. 28/96, 31/97, 68/97 in 31/06), in sicer:
– alinei »8. dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina (SODO)« in »9. dobava zemeljskega plina tarifnim odjemalcem (DTO)« in
– vse določbe, ki se nanašajo na predmet in način opravljanja in podelitve koncesije za izvajanje lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
41. člen
(objava in uveljavitev)
Ta odlok se objavi v Uradnem list Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 354-13/2007
Škofja Loka, dne 11. oktobra 2007
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti