Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2007 z dne 12. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2007 z dne 12. 7. 2007

Kazalo

3368. Odlok o občinskih taksah v Občini Cerknica, stran 8731.

Na podlagi 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06 – uradno prečiščeno besedilo), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo in 21/06 – odločba US), 17. člena Zakona o prekrških (uradno prečiščeno besedilo) (ZP-1-UPB3) (Uradni list RS, št. 70/06) in 18. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je Občinski svet Občine Cerknica na 4. redni seji dne 28. 6. 2007 sprejel
O D L O K
o občinskih taksah v Občini Cerknica
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
(Predmet odloka)
Ta odlok določa obveznost plačila občinske takse na območju Občine Cerknica (v nadaljevanju: občina), vrsto in višino takse, zavezance za plačilo takse ter postopek odmere, obračuna in plačila takse.
Prihodki od občinskih taks so vir financiranja občine.
2. člen
(Taksni predmeti in storitve)
V občini se plačujejo občinske takse za naslednje predmete in storitve:
– uporabo javnih površin za prirejanje razstav in zabavnih prireditev;
– oglaševanje na javnih mestih;
– parkiranje na javnih površinah;
– uporabo javnega prostora za kampiranje in
– druge oblike uporabe javne površine, ko tako določa zakon.
Plačilo občinske takse za dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se ne zahteva, če je to za posamezne primere z zakonom prepovedano, ali je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila.
3. člen
(Prijava in namestitev taksnega predmeta)
Taksni zavezanci morajo pred postavitvijo taksnega predmeta ali izvajanjem storitve na javni površini pridobiti dovoljenje oziroma soglasje občinske uprave za vse taksne predmete, ki fizično posegajo na javno površino, so postavljeni na javnih napravah ali objektih, ali kakorkoli vplivajo na promet.
Taksnih predmetov ali izvajanje storitev, za katere je potrebno dovoljenje ali soglasje iz prvega odstavka tega člena, ni dovoljeno spreminjati brez dovoljenja občinske uprave.
4. člen
Taksni zavezanci so dolžni vsako spremembo taksnega predmeta ali izvajanje storitve oziroma spremembo zavezanca prijaviti občinski upravi v roku 15 dni od nastale spremembe.
5. člen
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati: podatke o zavezancu, čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta in opis taksnega predmeta (površina, število ipd.).
6. člen
(Višina občinske takse)
Občinska taksa se določa v točkah.
Višine občinskih taks za posamezne taksne predmete in storitve ter taksne oprostitve so v obliki točkovnega sistema določene v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Taksa se plača po vrednosti točke na dan odmere.
Vrednost točke za obračun občinskih taks iz 2. člena tega odloka določi Občinski svet občine enkrat letno.
7. člen
(Taksni zavezanci)
Taksni zavezanec za plačilo občinske takse je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ali fizična oseba, ki uporablja predmete in izvaja storitve, za katere so s tem odlokom določene takse (v nadaljevanju: taksni zavezanec).
Če ni mogoče ugotoviti uporabnika, je taksni zavezanec lastnik taksnega predmeta.
8. člen
(Nastanek in prenehanje taksne obveznosti)
Taksna obveznost nastane z začetkom uporabe ali namestitve taksnega predmeta oziroma začetkom izvajanja storitve, preneha pa z dnem odstranitve ali uporabe oziroma s prenehanjem izvajanja storitve. Taksni zavezanec je dolžan obvestiti občinsko upravo o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju uporabe.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
9. člen
(Odmera občinskih taks)
Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z dovoljenjem oziroma soglasjem, če gre za taksne predmete iz 3. člena tega odloka in z odločbo, če taksni zavezanec na plača takse v naprej.
Občinske takse odmerja in pobira občinska uprava na podlagi prijav zavezancev in izdanih dovoljenj za postavitev taksnega predmeta iz 3. člena tega odloka, ki ga izda občinska uprava.
V primeru, da taksni zavezanec ne prijavi taksne obveznosti, se odmeri taksa po podatkih, ki jih pridobi pristojni občinski organ inšpekcijskega nadzora.
10. člen
(Plačilo občinske takse)
Občinske takse plačujejo zavezanci letno, mesečno oziroma dnevno vnaprej oziroma tako, kot je določeno z odločbo, dovoljenjem oziroma soglasjem.
V primeru, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku, je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta plačati predpisano takso.
Če taksni zavezanec ne plača takse v predpisanem roku, se ta prisilno izterja.
Veljavno dovoljenje iz 3. člena tega odloka poteče, če zavezanec ne plača takse v roku, ki je za to določen v dovoljenju oziroma soglasju.
11. člen
(Oprostitve plačila takse)
Občinske takse ne plačujejo državni, občinski organi ter javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina.
Glede na namen se občinska taksa ne plačuje za kulturne, športne in humanitarne prireditve, prireditve, ki jih organizirajo društva, ustanovljena v javnem interesu s sedežem občini, ter za objave sponzorjev teh prireditev na prireditvenem prostoru. Taksa se ne plačuje za objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v predvolilnem obdobju.
Taksa se tudi ne plačuje za objave humanitarnih organizacij v zvezi z njihovimi aktivnostmi.
Poleg oprostitev iz taksne tarife tega odloka lahko občinska uprava oprosti posamezne taksne zavezance plačila takse, kadar gre za prireditev ali dejavnost, ki je posebnega pomena za razvoj turizma, kulture ali športa v občini.
Občinska uprava lahko oprosti taksnega zavezanca plačila občinske takse iz prejšnjega odstavka, če gre za taksne predmete v zvezi:
– s prireditvami in aktivnostmi širšega promocijskega pomena, ki promovirajo občino in so sofinancirane s strani občine, pod pogojem, da se ne financirajo s strani udeležencev prireditve;
– s prireditvami in promocijami, ki jih organizira Občina Cerknica, država ter javna podjetja, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Občina Cerknica;
– s prireditvami in aktivnostmi humanitarnih organizacij in društev.
II. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
12. člen
(Nadzor nad izvajanjem odloka)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna občinska inšpekcija.
Pristojna občinska inšpekcija ugotavlja ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverja resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
V primeru, ko taksna obveznost ni bila prijavljena ali so bili v prijavi taksne obveznosti navedeni neresnični podatki, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti, ali občinska taksa ni bila plačana ali plačana v celoti, lahko občinska inšpekcija odredi na stroške taksnega zavezanca odstranitev taksnega predmeta z javne površine ali prekinitev izvajanja taksne storitve na javni površini za čas do izpolnitve pogojev, ki jih za postavitev in uporabo taksnega predmeta ali za izvajanje taksne storitve na javni površini določa ta odlok.
III. DOLOČBE O SANKCIJAH
13. člen
(Sankcioniranje taksnih zavezancev)
Z globo 830 EUR se sankcionira za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik:
1. če ne prijavi predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo občinske takse
2. ki v prijavi nastanka taksnega predmeta navede napačne podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti
3. ki postavi taksni predmet brez dovoljenja pristojnega občinskega organa oziroma ga postavi v nasprotju z dovoljenjem soglasjem (3. člen odloka)
4. če ne prijavi sprememb taksnega predmeta, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti (4. člen odloka).
Z globo 250 EUR se kaznuje za prekršek posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
(Vrednost točke taksnih tarif)
Z dnem uveljavitve odloka o občinskih taksah v občini znaša vrednost točke taksnih tarif 0,07 eura.
15. člen
(Taksna obveznost ob uveljavitvi odloka)
Zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka že opravljajo taksno storitev oziroma imajo že nameščene taksne predmete, so dolžni taksno obveznost prijaviti občinski upravi najkasneje v roku 15 dni po uveljavitvi tega odloka. Taksna obveznost v tem primeru nastane z dnem začetka veljavnosti tega odloka.
16. člen
(Prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o komunalnih taksah v Občini Cerknica (Uradni list RS, št. 51/96 in 61/01).
17. člen
(Začetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0071-3/2007
Cerknica, dne 28. junija 2007
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l.r.
                         V. POSEBNI DEL

                     TARIFE OBČINSKIH TAKS
   Tarifa občinskih taks k Odloku o občinskih taksah v Občini
                            Cerknica

   Tarifna št. 1
   1.1. Za uporabo pločnika ali druge javne površine pred
poslovnimi prostori za opravljanje gostinsko turistične
dejavnosti znaša občinska taksa dnevno:
   – za vsak zasedeni m2: 4 točke.
   Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja
oziroma soglasja za uporabo javne površine po tej tarifni
številki.
   1.2. Za uporabo pločnika ali za druge javne površine pred
poslovnimi prostori za razstavljanje ali reklamiranje blaga, ki
ga v poslovnih prostorih prodajajo ter za prodajo blaga ali
opravljanje storitve pred poslovnim prostorom, znaša občinska
taksa dnevno:
   – za vsak zasedeni m2: 6 točk.
   Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja
oziroma soglasja za uporabo javne površine po tej tarifni
številki.
   Pojasnila:
   1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javne površine
ali prireditelj, oziroma fizična ali pravna oseba, ki javni
prostor uporablja.

   Tarifna št. 2
   2.1. Za uporabo trgov in drugih javnih površin za
razstavljanje predmetov, prirejanje razstav ali drugih zabavnih
prireditev, znaša občinska taksa dnevno:
   – za vsak zasedeni m2: 15 točk.
   Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja
oziroma soglasja za uporabo javne površine po tej tarifni
številki.
   2.2. Za uporabo trgov in drugih javnih površin za začasne
namene znaša občinska taksa dnevno od m2 zasedene javne
površine:
   2.2.1. za kioske za prodajo pijače, hrane, sadja in
zelenjave – 20 točk
   2.2.2. za kioske za prodajo časopisov, knjig, spominkov,
cvetja, obrtnih in drugih izdelkov – 10 točk
   2.2.3. za stojnice za prodajo pijač, hrane, sadja in
zelenjave – 15 točk
   2.2.4. za stojnice za prodajo časopisov, knjig, spominkov,
cvetja, obrtnih in drugih izdelkov – 10 točk
   2.2.5. za cirkuse in zabavne parke, zabavišča – 4 točk
   2.2.6. za gradbišča, prekope in druge začasne namene – 6
točk
   2.2.7. za premične gostinske prikolice – 50 točk
   2.2.8. od vsakega rezerviranega parkirnega mesta se plača
komunalna taksa dnevno – 30 točk
   2.2.9. za priložnostna parkirišča:
   – 50 točk m2/dan za vsako osebno vozilo
   – 80 točk m2/dan za prikolico
   – 150 točk m2/dan za kombi ali osebno vozilo s prikolico
   – 200 točk m2/dan za tovornjake.
   Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja
oziroma soglasja za uporabo javne površine po tej tarifni
številki.
   Pojasnila:
   1. Za zasedeno površino se šteje vsa površina, na kateri je,
zaradi uporabe za namene navedene v tarifni št. 2, začasno
njena javna raba omejena ali izključena.
   2. Pri kioskih in stojnicah se šteje za zasedeno površino
vsa površina pod kioskom oziroma stojnico ter pod razmeščeno
robo in opremo, povečana za 1 m na vse strani od zaokroženega
roba tako zasedene javne površine.
   3. Taksa za uporabo javnih površin se ne plača:
   – za namene gradbišča, prekopov in drugih začasnih namenov,
če je investitor občina ali krajevna skupnost oziroma javni
zavod;
   – za uporabo javne površine, za katero je uporaba in plačilo
urejeno s pogodbo, sklenjeno z Občino Cerknica, če je v pogodbi
to izrecno navedeno.
   4. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik trga ali druge
javne površine ali prireditelj oziroma fizična ali pravna
oseba, ki javni prostor uporablja.
   5. Javni zavodi, ki jih je ustanovila Občina Cerknica in so
financirani iz proračuna Občine Cerknica so oproščeni plačila
takse, če so prostor uporabljali za dejavnost, ki jo financira
proračun.
   6. Gradbišče je območje, kjer se izvajajo gradbena dela.

   Tarifna št. 3
   3.1. Za uporabo vsake vitrine, na kateri se razstavlja blago
ali predstavlja dejavnost zunaj poslovne stavbe, znaša letna
občinska taksa:
   – do 2 m2 1500 točk
   – nad 2 m2 3000 točk.
   Pojasnila:
   1. Taksni zavezanec je lastnik vitrine.
   2. Javni zavodi, društva, neprofitne in humanitarne
organizacije, ki so financirani iz proračuna Občine Cerknica,
so oproščeni plačila takse po tej tarifni številki, če se
vitrina uporablja za namene, ki jih financira proračun.


   Tarifna št. 4
   4.1. Za uporabo plakatnih mest, reklamnih napisov, objav in
oglasov namenjenih občanom znaša tedenska (od 1 do 7 dni)
oziroma letna (365 dni) občinska taksa:

+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (A0 – 84 x   |          5 točk na teden|
|120 cm)                             |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (B0 – 100 x  |          5 točk na teden|
|140 cm)                             |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (A1 – 60 x 84|         4 točke na teden|
|cm)                                 |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (B1 – 70 x   |         4 točke na teden|
|100 cm)                             |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (A2 – 42 x 60|         3 točke na teden|
|cm)                                 |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (B2 – 50 x 70|         3 točke na teden|
|cm)                                 |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za plakate velikosti (A3 – in     |         2 točki na teden|
|manjši)                             |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za »city« plakate velikosti       |         30 točk na teden|
|(100 x 200 cm)                      |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– za »jumbo« plakate (do 12 m2)     |        300 točk na teden|
+------------------------------------+-------------------------+
|– za transparente                   |        200 točk na teden|
+------------------------------------+-------------------------+
|– za »giga« pano (od 12 m2 do 135   |      60.000 točk na leto|
|m2)                                 |                         |
+------------------------------------+-------------------------+


   Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za
plakatiranje, reklamiranje oziroma oglaševanje po tej tarifni
številki.
   Pojasnila:
   1. Zavezanci za plačilo občinske takse te tarife so
uporabniki plakatnih mest ter lastniki tabel, elektronskih in
drugih naprav, namenjenih za reklamiranje, objavo oziroma
oglase.
   2. Plačilo občinske takse po tej tarifni številki so
oproščene organizacije, če opravljajo dejavnosti
nekomercialnega namena, vendar morajo plakatiranje oziroma
oglaševanje predhodno prijaviti občinski upravi.
   3. Takse po tej tarifni številki se ne plačujejo za napise
firm na lastnih zgradbah, ki so po zakonu ali odloku občine
obvezni.
   4. Kdor uporablja plakatno mesto oziroma plakatira,
reklamira in oglašuje brez dovoljenja oziroma v nasprotju z
določbami v izdanem dovoljenju, plača občinsko takso od 1. 1.
do 31. 12. v desetkratnem znesku.

   Tarifna št. 5
   Uporaba javnega prostora za kampiranje, vsak m2 dnevno:
+------------------------------------+-------------------------+
|– asfaltirane, tlakovane in podobno |                  3 točke|
|utrjene površine                    |                         |
+------------------------------------+-------------------------+
|– druge površine                    |                  2 točke|
+------------------------------------+-------------------------+

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti