Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2007 z dne 13. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2007 z dne 13. 4. 2007

Kazalo

1793. Odlok  o programu opremljanja zemljišč za gradnjo stanovanjskih hiš Belovo, stran 4710.

Na podlagi 139. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 08/03), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi – uradno prečiščeno besedilo (Uradni list RS, št. 100/05), 19. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 117/04, 74/05) ter 21. člena Statuta Občine Laško – uradno prečiščeno besedilo (Uradni list RS, št. 64/06) je Občinski svet Občine Laško na 4. redni seji dne 28. 3. 2007 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja zemljišč za gradnjo stanovanjskih hiš Belovo
1. člen
(območje programa opremljanja zemljišč)
Program opremljanja zemljišč se nanaša na območje občinskega lokacijskega načrta Belovo (16 stanovanjskih objektov).
Obsega naslednje parcele oziroma dele parcel, ki so znotraj meje obravnave OLN in so v njem tudi grafično prikazane. Območje obravnave leži na območju katastrske občine Rimske Toplice ter vključuje naslednje parcele: 213/1, 213/2, 213/3, 213/4, 213/6, 213/7, 213/8, 211, 212, 209, 208, 207, 206/1, 205, 204, 203, 201/3, 201/5, 202/1, 202/2, 182/1, 1470/1.
2. člen
(vsebina programa opremljanja)
Program opremljanja zemljišč obravnava:
– izhodišča za izdelavo programa opremljanja,
– obstoječo in predvideno komunalno infrastrukturo,
– podlage za odmero komunalnega prispevka.
3. člen
(izhodišča)
Vsa izhodišča za program opremljenosti zemljišča so podana v občinskem lokacijskem načrtu za območje urejanja Belovo, ki ga je izdelalo podjetje AR PROJEKT d.o.o., Sevnica pod št. proj. 39/03. Območje se opremlja z javno gospodarsko infrastrukturo tako, da se novo omrežje priključuje na obstoječa omrežja izven območja lokacijskega načrta.
4. člen
(priključevanje na obstoječo komunalno infrastrukturo)
Območje ureditve se priključuje na obstoječo komunalno infrastrukturo:
– Prometno: Območje ureditve se prometno navezuje s priključkom na lokalno cesto LC 200210 Sevce–Trnovo–Sedraž–Belovo–Brdce–Marno.
– Oskrba z vodo: Vodo oskrba se navezuje na obstoječ vodovod, ki se prestavi ob JV del meje območja lokacijskega načrta. Za požarno vodo so zagotovljene zadostne količine v obstoječem vodovodu.
– Odpadne vode: Meteorne vode s strešin in utrjenih površin se speljejo preko predvidene meteorne kanalizacije in predvidenih zadrževalnih bazenov v obstoječo kanalizacijo, ki poteka ob javni asfaltirani cesti.
– Oskrba z električno energijo: Objekti se bodo napajali iz obstoječe transformatorske postaje Belovo. Predvidena je osvetlitev območja zazidalnega načrta s svetilkami na drogovih.
5. člen
(predvidene ureditve in gradnja javne gospodarske infrastrukture)
V območju ureditve se uredi in zgradi naslednja javna gospodarska infrastruktura:
– cestno omrežje z novim priključkom na lokalno cesto,
– vodovodno omrežje za oskrbo z vodo,
– hidrant,
– meteorna in fekalna kanalizacija,
– javna razsvetljava,
– elektro omrežje,
– CATV,
– TK,
– ogrevanje s plinom.
Elektro omrežje, omrežje CATV in TK ter ogrevanje s plinom zgradijo izvajalci gospodarskih služb oziroma najugodnejši ponudniki v svojem strošku.
6. člen
(cestno omrežje)
Prometno omrežje:
Sredi območja lokacijskega načrta je predvidena gradnja dovozne ceste. Cesta bo v asfaltni izvedbi širine vozišča 4 m.
Na skrajnem vzhodnem delu obravnavanega območja je predvidena rekonstrukcija obstoječe dovozne poti na širino vozišča min. 4 m.
Predvidena je izvedba cestnih priključkov s predvidene dovozne in obstoječe dostopne poti do posameznih stanovanjskih objektov oziroma gradbenih parcel.
Ceste bodo v asfaltni izvedbi.
Cestni priključki in promet na obravnavanem območju morajo biti označeni z vertikalno in talno prometno signalizacijo.
Pri nadaljnjem projektiranju je potrebno podrobneje določiti odvodnjavanje dovoznih poti v navezavi na bližnjo lokalno cesto v skladu s strokovnimi usmeritvami upravljavca omenjene ceste.
7. člen
(oskrba z vodo)
Vodovodno omrežje:
Na območju lokacijskega načrta je predvidena izvedba novega vodovoda PEHD Ø 90 v dolžini ca. 300 m. Od glavnega vodovoda, do posameznih stanovanjskih objektov so predvideni hišni priključki PEHD Ø 32 z vodomernimi jaški, ki morajo biti locirani izven objekta na vedno dostopnem mestu.
Pri prečkanju cest in utrjenih manipulativnih površin se vodovodne cevi dodatno zaščitijo.
Na predvideno vodovodno omrežje se v zelenici postavijo nadzemni hidranti.
Načrtovani poseg znotraj območja lokacijskega načrta posega v obstoječo traso vodovodnega omrežja, zato je predvidena prestavitev omenjenega omrežja v dolžini ca. 75 m.
Obstoječi vaški vodovod, ki poteka po območju lokacijskega načrta, se prestavi ob gradbeni parceli.
Normalna vodooskrba načrtovanih objektov iz obstoječega rezervoarja, ki se nahaja znotraj območja lokacijskega načrta ni možna zaradi prenizke kote rezervoarja.
Za normalno oskrbo pitne in požarne vode sta možni dve varianti.
Prva varianta: možno je izvesti napajanje preko rezervoarja na Gornjem Breznem, ki se nahaja na koti ca. 500 m n.v. Od tam je proti Belovemu že položen del trase cevovoda. Priključek na obstoječi cevovod je možno izvesti na Breznem (Gerčer) ter naprej položiti nov cevovod, do predvidenega rezervoarja Belovo, ki bi se nahajal na ustrezni višini in od tu dalje izvesti novi cevovod za načrtovano območje. Na novi cevovod bi se lahko priključile še obstoječe stanovanjske hiše.
Druga varianta: možno je izvesti rekonstrukcijo obstoječega rezervoarja Belovo ter mu dozidati črpališče od koder bi se voda prečrpavala v rezervoar na ustrezni višini s čimer bi bila zagotovljena normalna oskrba pitne in požarne vode načrtovanega območja.
Obe varianti oziroma načrtovanje vodovodnega omrežje zunaj območja lokacijskega načrta ni predmet tega izvedbenega prostorske akta.
V primeru priključitve posameznih objektov na vodovodno omrežje iz obstoječega rezervoarja, mora vsak lastnik poskrbeti za vgradnjo hidroforja znotraj gradbene parcele.
8. člen
(kanalizacijsko omrežje)
Kanalizacijsko omrežje:
Za odvod fekalnih vod je potrebno predviditi zadostno dimenzionirano nepretočno greznico na izpraznjevanje ali malo čistilno napravo.
Meteorne vode s strešin in utrjenih površin se speljejo preko predvidene meteorne kanalizacije in predvidenih zadrževalnih bazenov v obstoječo kanalizacijo, ki poteka ob javni asfaltirani poti.
Meteorna kanalizacija bo izvedena iz PVC cevi Ø 150, Ø 200 in Ø 250.
Od predvidenih stanovanjskih objektov do načrtovanega kanalizacijskega omrežja so predvideni interni hišni priključki.
9. člen
(električno omrežje)
Električno omrežje: Predvidena je osvetlitev območja zazidalnega načrta s svetilkami na drogovih. Za napajanje objektov bo upravljalec električnega omrežja v svojem strošku zgradil omrežje s priključki.
10. člen
(predračunska vrednost investicije)
Stroški izgradnje gospodarske javne infrastrukture izhajajo iz obstoječega stanja infrastrukture in obsegajo ureditve izven območja urejanja in v samem območju ureditve. Ocenjeni stroški izgradnje so povzeti po predvidenih ukrepih obnovitev, ureditev in gradnje v skladu z lokacijskim načrtom Belovo. Skupna ocenjena vrednost stroškov izvedbe javne gospodarske infrastrukture z dokumentacijo je 186.961,07 EUR brez cene zemljišča.
11. člen
(viri financiranja)
Prostorska, projektna dokumentacija in ostali stroški priprave zemljišč se krijejo iz občinskega proračuna in sredstev nekaterih zavezancev. Sredstva v višini 20% prispeva občina, ostala sredstva se povrnejo iz naslova komunalnega prispevka investitorjev v objekte v območju OLN.
12. člen
(način financiranja izgradnje gospodarske javne infrastrukture)
Izgradnja gospodarske javne infrastrukture mora biti zgrajena v skladu z vsemi predpisi in predana v upravljanje pooblaščenim upravljavcem. Sredstva za izgradnjo se povrnejo iz naslova komunalnega prispevka.
13. člen
(obračunski stroški)
Obračunski stroški investicije na obračunskem območju so preračunani na enoto mere in znašajo:
– strošek opremljanja m2 parcele z infrastrukturo na obračunskem območju (C(pi)): 9,57 EUR;
– strošek opremljanja m2 neto tlorisne površine objekta z infrastrukturo na obračunskem območju (C(ti)): 28,71 EUR.
14. člen
(stroški na površino gradbenih parcel in največje možne tlorisne dimenzije objektov)
Komunalni prispevek se zavezancem zaračuna na površino gradbene parcele in na neto tlorisno površino objektov.
Višina komunalnega prispevka se izračuna tako, da se upošteva cena opremljanja glede na površino gradbene parcele, glede na neto tlorisno površino objekta po predpisani obliki izračuna:
KP = (A(parcela) x C(pi) x D(pi)) + (K(dejavnost) x
A(tlorisna) x C(ti) x D(ti)) – VL
Oznake pomenijo:
KP           – komunalni prispevek;
A(parcela)   – površina parcele objekta;
C(pi)        – indeksirani stroški opremljanja m2 parcele z
               infrastrukturo na obračunskem območju;
D(pi)        – delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka;
K(dejavnost) – faktor dejavnosti za stavbe je 1
A(tlorisna)  – neto tlorisna površina objekta;
C(ti)        – indeksirani stroški opremljanja m2 neto tlorisne
               površine objekta z infrastrukturo na obračunskem
               območju;
D(ti)        – delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu
               komunalnega prispevka;
VL           – vložki zavezancev, ki so dokazljivi z računi.
15. člen
S tem odlokom se na obračunskem območju določi naslednje razmerje med merilom parcele in merilom neto tlorisne površine objekta:
– delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka D(pi) znaša 0,30;
– delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka D(ti) znaša 0,70.
16. člen
(revalorizacija)
Komunalni prispevek je določen po cenah iz projektne dokumentacije. Pri izdaji odločbe o višini komunalnega prispevka se cene opremljanja revalorizirajo z indeksom podražitev GZS – Združenja za gradbeništvo in IGM: ostala nizka gradnja.
17. člen
(terminski plan)
V letu 2007 se od javne gospodarske infrastrukture izvede:
– prometno omrežje,
– meteorni kanal,
– vodovod,
– javna razsvetljava (ob cesti).
Preplastitev dovozne ceste, kakor tudi finalizacija javne razsvetljave, se izvede ob dokončanju objektov.
18. člen
(prehodne in končne določbe)
Izhodiščne vrednosti za obračun komunalnega prispevka so računane brez cene zemljišča, ki je potrebno za izgradnjo javne gospodarske infrastrukture.
19. člen
Lastnikom obrobnih zemljišč oziroma objektov je s sprejetim OLN omogočeno priključevanje na javno gospodarsko infrastrukturo. Višina komunalnega prispevka za priključevanje obrobnih zemljišč in objektov na gospodarsko javno infrastrukturo zgrajeno v skladu z OLN, bo določena s spremembo in dopolnitvijo tega odloka.
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 007-02/2007
Laško, dne 28. marca 2007
Župan
Občine Laško
Franc Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti