Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2007 z dne 10. 4. 2007

Kazalo

1723. Odlok o opravljanju lokalne gospodarske javne službe vzdrževanje javne razsvetljave, izobešanje zastav in okraševanje v naseljih v Občini Krško, stran 4511.

Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 - ZZLPPO in 127/06 - ZJZP), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 - uradno prečiščeno besedilo in 21/06 - odločba US RS), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03, 86/04, 7/05 - sklep US RS, 34/05 - odločba US RS, 44/05, 40/06, 51/06 - popr., 115/06 in 139/06 - odločba US RS) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 - prečiščeno besedilo, 5/03 in 57/06) in 4. člena Odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 30/95 in 9/98) je Občinski svet Občine Krško na 5. seji dne 22. 3. 2007 sprejel
O D L O K
o opravljanju lokalne gospodarske javne službe vzdrževanje javne razsvetljave, izobešanje zastav in okraševanje v naseljih v Občini Krško
I. SPLOŠNI DEL
Splošne določbe
1. člen
(1) S tem odlokom se določa način izvajanja lokalne gospodarske javne službe vzdrževanje javne razsvetljave, izobešanje zastav in okraševanje v naseljih v Občini Krško (v nadaljevanju: javna služba).
(2) Javna služba se izvaja skladno s predpisi in na krajevno običajen način.
Javna razsvetljava
2. člen
Za javno razsvetljavo po tem odloku se štejejo vsi objekti in naprave, namenjeni javni razsvetljavi, zlasti pa luči:
- na drogovih ob občinskih cestah,
- na drogovih na preostalih prometnih in drugih javnih površin, ki niso v zasebni lasti in so namenjene razsvetljavi javnih površin v naseljih (državne ceste …).
Lastninska pravica
3. člen
Naprave javne razsvetljave in drugi objekti javne službe so objekti gospodarske javne infrastrukture, s statusom grajenega javnega dobra v lasti in upravljanju občine, kolikor ni z zakonom ali tem odlokom drugače določeno.
II. IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
Dejavnosti, ki so predmet javne službe
4. člen
(1) Javna služba obsega vzdrževanje naprav, objektov in omrežja javne razsvetljave in drugih objektov javne službe oziroma strokovni nadzor nad delovanjem omrežja javne razsvetljave in njegovo tekoče vzdrževanje v interesu trajnega nemotenega in brezhibnega delovanja javne razsvetljave in s tem povezane druge obveznosti občine, zlasti pa:
1. zamenjavo svetilk in sijajk,
2. zamenjavo drogov javne razsvetljave in drugih naprav ter svetlobnih znakov,
3. popravilo oziroma menjavo sestavnih delov naprav za javno razsvetljavo,
4. redno pregledovanje delovanja objektov in naprav vsake 3 mesece,
5. vzdrževalna dela in čiščenje drogov javne razsvetljave in drugih naprav ter svetlobnih znakov,
6. intervencije na objektih in napravah javne razsvetljave,
7. vodenje pripravljalnih del za investicije v nove objekte in naprave,
8. vodenje katastra in kontrolne knjige,
9. pripravo predlogov letnih programov javne službe v skladu s programi koncedenta,vključno s pripravo ukrepov za zmanjšanje porabe električne energije,
10. priprava poročila o realizaciji letnega programa,
11. organizacijo novoletne okrasitve v skladu s sprejetim programom koncedenta,
12. izobešanje zastav v skladu z zakonom in tem odlokom,
13. izvedbo dodatnih obremenitev na objektih in napravah javne razsvetljave,
14. nabava in plačilo električne energije za potrebe javne razsvetljave,
15. priprava in vodenje odškodninskih postopkov proti povzročiteljem škode na napravah, objektih in omrežju javne razsvetljave,
16. vodenje evidence o porabljeni energiji po posameznih odjemnih mestih.
(2) Vsebino javne službe obsegajo tudi druge storitve, ki jih določajo zakoni ali drugi podzakonski akti.
(3) Kot vzdrževanje naprav, objektov in omrežja javne razsvetljave in drugih objektov se v smislu javne službe šteje redno vzdrževanje, investicijsko vzdrževanje in vzdrževanje v javno korist s tem, da se obseg vzdrževanja v posameznem letu določi z letnim programom javne službe.
Območje izvajanja javne službe in uporaba javnih dobrin
5. člen
(1) Javna služba se izvaja v naseljih na celotnem območju občine.
(2) Uporabniki storitev javne službe so vsi uporabniki javnih površin v občini. Uporaba javnih dobrin, ki jih zagotavlja javna služba je v skladu s tem odlokom zagotovljena vsakomur pod enakimi pogoji. Uporabnik ima pravico in dolžnost opozoriti izvajalca javne službe na kvaliteto opravljenih storitev javne službe ter na napake na napravah objektih in omrežju in oblikovati predloge ter pobude za njeno boljše in učinkovitejše izvajanje. Koncesionar je dolžan uporabniku pisno odgovoriti v roku 30 dni in odgovor istočasno poslati v vednost koncedentu.
Izvajalec
6. člen
(1) Izvajanje javne službe na območju občine Krško se zagotovi s podelitvijo koncesije fizični ali pravni osebi (v nadaljevanju: koncesionar oziroma izvajalec).
(2) Javno službo opravlja en koncesionar, ki ima na podlagi sklenjene koncesijske pogodbe na celotnem območju občine:
- izključno pravico izvajati javno službo,
- dolžnost zagotavljati uporabnikom kontinuirano in kvalitetno opravljanje javne službe, ki bo skladno s tem odlokom in drugimi predpisi, ki urejajo javno službo.
(3) Koncesionirano javno službo opravlja koncesionar v svojem imenu in za svoj račun, na podlagi pooblastila koncedenta.
(4) Koncesionar je pristojen pri izvajanju predmetne javne službe izdajati dovoljenja in druge akte, ki so predpisani z zakonom ali drugimi predpisi. Koncesionarju se s tem odlokom podeli javno pooblastilo za predpisovanje projektnih pogojev in soglasij.
Razmerje do podizvajalcev
7. člen
Koncesionar mora tudi v primeru delnega izvajanja javne službe preko pogodbe s podizvajalcem, v razmerju do koncedenta in uporabnikov ter tretjih oseb v zvezi s tem, nastopati v svojem imenu in za svoj račun.
Pravice in dolžnosti koncesionarja, koncedenta in uporabnikov
8. člen
Razmerja koncesionarja do uporabnikov in koncedenta tvorijo pravice in dolžnosti koncesionarja, koncedenta in uporabnikov.
Pravice in dolžnosti koncesionarja, koncedenta in uporabnikov v zvezi z javno službo, so določene s tem predpisom in koncesijskim aktom.
Pravice in obveznosti izvajalca
9. člen
(1) Izvajalec javne službe ima zlasti naslednje pravice in obveznosti:
- izvajati javno službo s skrbnostjo strokovnjaka, v skladu z zakoni, drugimi predpisi, tem odlokom in koncesijsko pogodbo in zagotavljati uporabnikom kontinuirano in kvalitetno opravljanje javne službe, v skladu s predpisi in v javnem interesu,
- upoštevati tehnične, zdravstvene in druge normative in standarde, povezane z izvajanjem javne službe,
- zagotavljati dežurstvo,
- omogočati nemoten nadzor nad izvajanjem javne službe,
- kot dober gospodarstvenik uporabljati in vzdrževati objekte, naprave in druga sredstva, namenjena izvajanju dejavnosti,
- skrbeti za tekoče obveščanje javnosti o dogodkih v zvezi z izvajanjem javne službe,
- oblikovati predloge cen oziroma sprememb tarife storitev,
- voditi evidence in kataster v zvezi z javno službo,
- ažurno in strokovno voditi poslovne knjige,
- ažurno in strokovno pripraviti ustrezne poslovne načrte, letna poročila in predloge letnih programov, kakor tudi druge kalkulacije stroškov in prihodkov dejavnosti,
- poročati koncedentu o izvajanju koncesije,
- omogočati nemoten nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe,
- obveščati pristojne organe (inšpekcije …) o kršitvah.
(2) Posamezne storitve iz 4. člena je potrebno opravljati v rokih, na način, pod pogoji in ob upoštevanju standardov, določenih s tem odlokom in drugimi veljavnimi predpisi, ki urejajo to dejavnost.
Interventno izvajanje javne službe
10. člen
(1) Koncesionar je dolžan zagotavljati interventno izvajanje javne službe ter zagotoviti odpravo pomembnih okvar, napak oziroma poškodb v roku 12 ur po ugotovitvi napake oziroma po ustnem obvestilu uporabnikov. Za pomembne okvare, napake oziroma poškodbe naprav javne razsvetljave se šteje predvsem celodnevno delovanje naprav ter takšne okvare, napake in poškodbe, ki ogrožajo javno varnost.
(2) Koncesionar je dolžan napake in okvare celotne veje javne razsvetljave odpraviti v roku 2 delovnih dni, manj pomembne okvare posameznih naprav pa v roku 14 dni od ugotovitve oziroma od ustnega obvestila uporabnikov.
Odgovornost izvajalca
11. člen
(1) Za izvajanje javne službe je, ne glede na določbe prejšnjih členov, odgovoren izvajalec javne službe.
(2) Izvajalec javne službe je v skladu z zakonom odgovoren tudi za škodo, ki jo pri opravljanju ali v zvezi z upravljanjem javne službe povzročijo pri njem zaposleni ljudje ali pogodbeni (pod)izvajalci Občini Krško, uporabnikom ali tretjim osebam.
(3) Koncesionar je pred sklenitvijo koncesijske pogodbe, dolžan iz naslova splošne civilne odgovornosti (vključno z razširitvijo na druge nevarnostne vire), z zavarovalnico skleniti zavarovalno pogodbo za škodo z najnižjo višino enotne zavarovalne vsote, določeno s sklepom o javnem razpisu - zavarovanje dejavnosti (za škodo, ki jo povzroči občini z nerednim ali nevestnim opravljanjem javne službe, za škodo, ki jo pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem javne službe povzročijo pri njem zaposlene osebe uporabnikom ali tretjim osebam). Pogodba o zavarovanju mora imeti klavzulo, da je zavarovanje sklenjeno v korist Občine Krško.
Dolžnosti koncedenta
12. člen
Dolžnosti koncedenta so zlasti:
- da zagotavlja izvajanje vseh storitev predpisanih z zakonom, koncesijskim aktom in s tem odlokom ter v skladu s pogoji, ki so navedeni v tem odloku,
- da zagotavlja takšno višino plačil, da je ob normalnem gospodarnem poslovanju možno zagotoviti ustrezen obseg in kakovost storitev,
- da zagotovi sankcioniranje morebitnih drugih nepooblaščenih izvajalcev, ki bi med dobo trajanja koncesije izvajali storitve javne službe na področju občine,
- pisno obveščanje koncesionarja o morebitnih ugovorih oziroma pritožbah uporabnikov.
Pristojnosti župana in občinske uprave
13. člen
(1) Župan ima v zvezi z javno službo naslednje pristojnosti:
- določa tarife javne službe,skladno z odločitvijo občinskega sveta iz 14. člena,
- odloča o pritožbah v zadevah iz drugega odstavka tega člena in o pritožbah zoper postopanje in druga ravnanja izvajalca v postopkih izdaje dovoljenj,
- druge pristojnosti, določene s tem odlokom in drugimi predpisi.
(2) Če ni drugače določeno, je »pristojni organ« po tem odloku organ občinske uprave, pristojen za gospodarsko javno službo, ki je predmet tega odloka
Financiranje
14. člen
(1) Javna služba se financira iz:
- proračuna,
- drugih virov.
(2) Izhodiščna tarifa in pogoji za njeno spreminjanje se določijo s sklepom o razpisu koncesije. O spreminjanju tarife odloča občinski svet na obrazložen predlog izvajalca.
(3) Plačila koncedenta morajo biti vsebinsko vezana na izvajanje dejavnosti oziroma odvisna od količine in kakovosti storitev, pri čemer višina plačil ne sme biti fiksna.
III. IZOBEŠANJE ZASTAV IN ORGANIZACIJA NOVOLETNE OKRASITVE
Izobešanje zastav
15. člen
(1) Koncesionar je pooblaščen za izobešanje zastav na drogovih javne razsvetljave in drugih javnih krajih ob prazničnih, svečanih in drugih priložnostih ter skrbeti za hrambo, vzdrževanje ter zamenjavo uničenih zastav.
(2) Zastave se izobesijo ob praznikih v Republiki Sloveniji in drugih primerih določenih z državnimi ali občinskimi predpisi (praznik občine, prireditve …) ali po naročilu župana občine.
(3) Izobešanje in vzdrževanje zastav ter postavljanje in vzdrževanje nastavkov za izobešanje zastav na drogovih javne razsvetljave in drugih javnih krajih, se opravlja v skladu z letnim programom izvajanja javne službe,
Organizacija novoletne okrasitve
16. člen
(1) Koncesionar je v skladu s programom, ki ga pripravi, sprejme pa koncedent, dolžan organizirati novoletne okrasitve naselij.
(2) V primeru, da vrednost izvedbe okrasitve iz prvega odstavka tega člena presega vrednost, od katere je po predpisih o javnih naročilih obvezna objava javnega razpisa, je koncesionar izvajalca okrasitve dolžan pridobiti na podlagi javnega razpisa, sicer pa lahko to okrasitev, po predhodnem soglasju koncedenta, izvede sam.
IV. KATASTER IN KONTROLNA KNJIGA
Vodenje katastra javne službe
17. člen
(1) S tem odlokom se podeli koncesionarju javno pooblastilo za vodenje katastra javne službe.
(2) Kataster mora biti voden ažurno, kar pomeni, da se vse spremembe na objektih in napravah v kataster vnesejo najkasneje v 30 dneh. Koncesionar, ki koncesijo pridobi na podlagi tega odloka, mora kataster vzpostaviti skladno z veljavno zakonodajo v roku 6 mesecev po podpisu koncesijske pogodbe.
(3) Za vzpostavitev katastra mora prvi koncesionar v enem mesecu po sklenitvi koncesijske pogodbe predložiti koncedentu krajevno in časovno natančno opredeljen program.
Vsebina katastra
18. člen
(1) Kataster vsebuje baze podatkov o objektih javne razsvetljave (prižigališča, jaški, oporišča, svetilke, signalni in krmilni vodi, priklopna mesta za potrebe novoletne okrasitve …), njihovi lokaciji in tehničnih lastnostih ter stanju objektov.
(2) Kataster obsega smiselno enake podatke tudi o drugih prostorih za izobešanje zastav.
(3) Kataster z vsemi zbirkami podatkov je last Občine Krško. Vodi se tekstualno in grafično v obliki računalniškega zapisa, skladno s predpisi in usklajeno s standardi občinskega geografskega informacijskega sistema.
(4) Kopijo ažuriranih podatkov izroča koncesionar koncedentu periodično, vendar najmanj enkrat letno, ob prenehanju veljavnosti koncesijske pogodbe pa mu jih brezplačno izroči v celoti v last in posest občini.
Kontrolna knjiga
19. člen
(1) Izvedena dela vodi koncesionar v kontrolni knjigi, ki vsebuje podatke, ki jih določa državni predpis ter podatke o vseh izvedenih in neizvedenih storitvah po programu izvajanja javne službe, najmanj pa naslednje:
- naprava, na kateri je bilo delo opravljeno (po podatkih iz katastra),
- opis dela,
- popis porabljenega materiala z navedeno nabavno ceno,
- porabljen čas za opravljeno delo in skupna cena za opravljeno delo.
- podatke o opravljenih rednih pregledih delovanja objektov in naprav skupaj z ugotovitvami in predlaganimi ukrepi.
(2) Kontrolno knjigo koncesionar posreduje v potrditev koncedentu do petega dne v mesecu za pretekli mesec.
V. LETNI PROGRAM IZVAJANJA JAVNE SLUŽBE IN POROČILO O NJEGOVI IZVEDBI
20. člen
(1) Javna služba se izvaja na podlagi letnega programa izvajanja javne službe. Izvajalec je dolžan vsako leto pripraviti predlog letnega programa javne službe za prihodnje leto in ga skupaj z devetmesečnim poročilom o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe, najkasneje do 15. 11. vsakega tekočega leta predložiti pristojnemu organu. Letni program sprejme občinski svet.
(2) Izvajalec je dolžan najkasneje do 28. 2. vsakega naslednjega leta pristojnemu organu predložiti poročilo o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe v preteklem letu, ki mora v celoti vsebovati podatke o realizaciji letnega progama
(3) Program izvajanja javne službe mora biti pripravljen ločeno za posamezen sklop javne službe (javna razsvetljava, izobešanje zastav, novoletna okrasitev) in vsebuje predvsem:
- obseg predvidenega investicijskega vzdrževanja z natančno navedbo posameznih objektov javne razsvetljave, stroškovno oceno, cenikom in pričakovanimi rezultati na področju zmanjšanja porabe električne energije
- obseg predvidenega rednega vzdrževanja s stroškovno oceno in cenikom
- navedbo mest predvidenih za izobešanje zastav, čas izobešanja ter predvideni stroški
- obseg in stroški zamenjave uničenih in poškodovanih zastav
- navedbo mest predvidenih za novoletno okrasitev, čas trajanja okrasitve ter predvideni stroški
- obseg in stroški zamenjave uničene in poškodovane opreme za novoletno okrasitev.
VI. PREPOVEDANA RAVNANJA
21. člen
Prepovedano je:
- nameščanje kakršnihkoli obvestilnih sredstev in oglaševanje na objektih in napravah javne razsvetljave brez dovoljenja koncedenta,
- namerno poškodovanje objektov in naprav javne razsvetljave,
- opustiti obveščanje koncesionarja o povzročitvi škode na objektih in napravah javne razsvetljave s prometno nesrečo,
- sajenje drevja in grmičevja v neposredni bližini objektov in naprav javne razsvetljave brez dovoljenja koncedenta,
- onemogočiti dostop do objektov in naprav javne razsvetljave,
- graditi oziroma postaviti pomožne in začasne druge objekte na objektih in napravah javne razsvetljave ali v njihovi neposredni bližini brez dovoljenja koncedenta,
- opravljanje dejanj, ki bi kakor koli ogrozila delovanje javne razsvetljave.
VII. DRUGE DOLOČBE
Nadzor nad izvajanjem javne službe
22. člen
(1) Nadzor nad izvajanjem javne službe izvaja pristojni organ. Nadzor lahko zajema vse okoliščine v zvezi z izvajanjem javne službe, zlasti pa zakonitostjo in strokovnostjo izvajanja.
(2) Občina Krško lahko za posamezna strokovna in druga opravila pooblasti pristojno strokovno službo, zavod oziroma drugo institucijo.
Organ nadzora
23. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka izvaja tudi občinska inšpekcija, ki je tudi pristojna za vodenje postopkov o ugotovljenih prekrških ter ostali državni organi, ki imajo takšno pristojnost po samem zakonu.
Finančni nadzor
24. člen
Finančni nadzor nad poslovanje koncesionarja ureja koncesijski akt. Medsebojna razmerja v zvezi z izvajanjem strokovnega in finančnega nadzora uredita koncedent in koncesionar s koncesijsko pogodbo.
Prekrški
25. člen
(1) Z globo 600 EUR se kaznuje za prekršek izvajalec javne službe, če:
- pravočasno ne odgovori uporabnikom na njihove pobude (drugi odstavek 5. člena),
- ne zagotovi kontinuirano in kvalitetno delovanje javne službe (6. člen),
- prenese na podizvajalce dejavnost v nasprotju s 7. členom,
- krši pravice in obveznosti iz 9. člena,
- ne ukrepa interventno, ko so za to izpolnjeni pogoji (10. člen),
- ne uporablja veljavnih tarif (14. člen),
- ne izobesi pravočasno zastav, ko je to določeno s predpisi (15. člen),
- pravočasno ne zagotovi izvedbe novoletne okrasitve (16. člen),
- ne vodi katastrov ali kontrolne knjige ali ju ne vodi na predpisan način (17. do 19. člen),
- ne predloži letnega progama ter poročila o njegovi izvedbi (20. člen).
(2) Z globo150 EUR se kaznuje za prekršek odgovorna oseba izvajalca, ki stori dejanje iz prejšnjega odstavka.
26. člen
(1) Z globo 200 EUR se kaznuje odgovorna oseba občine, ki naroči ali dopusti izvajalcu, ki ni izvajalec po določilih tega odloka, nepooblaščeno opravljanje storitev z značajem dejavnosti javne službe na območju Občine Krško.
(2) Enako se kaznuje tudi pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki ni izvajalec po določilih tega odloka in nepooblaščeno opravljanja storitve z značajem dejavnosti javne službe.
(3) Tudi odgovorna oseba osebe iz drugega odstavka se za prekršek kaznuje z globo 200 EUR.
27. člen
(1) Z globo 100 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik - fizična oseba, če stori katerokoli dejanje iz 21. člena tega odloka.
(2) Za prekršek iz prvega odstavka tega člena se kaznuje uporabnik - pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost, z globo 800 EUR.
(3) Odgovorna oseba pravne osebe oziroma samostojnega podjetnika posameznika se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje z globo 200 EUR.
Uveljavitev odloka
28. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-8/2007-O602
Krško, dne 22. marca 2007
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti