Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2007 z dne 26. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2007 z dne 26. 2. 2007

Kazalo

807. Navodilo za izvajanje Sklepa o enotnem in celovitem informiranju uporabnikov storitev plačilnega prometa o tarifah za storitve plačilnega prometa, stran 2080.

Na podlagi tretjega odstavka 29. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo) in 5. člena Sklepa o enotnem in celovitem informiranju uporabnikov storitev plačilnega prometa o tarifah za storitve plačilnega prometa (Uradni list RS, št. 17/07) izdaja guverner Banke Slovenije
N A V O D I L O
za izvajanje Sklepa o enotnem in celovitem informiranju uporabnikov storitev plačilnega prometa o tarifah za storitve plačilnega prometa
Splošno
1. člen
(1) S tem navodilom se določajo vsebina, način in roki poročanja izvajalcev plačilnega prometa o tarifah za storitve, ki so najpogosteje uporabljane v plačilnem prometu in katerih višina lahko vpliva na izbiro izvajalca plačilnega prometa.
(2) Pojmi, uporabljeni v tem navodilu, imajo isti pomen kot v Sklepu o enotnem in celovitem informiranju uporabnikov storitev plačilnega prometa o tarifah za storitve plačilnega prometa.
(3) Podatki se zagotavljajo tako, da izvajalci plačilnega prometa poročajo Banki Slovenije o višini in vsaki spremembi višine tarif za storitve plačilnega prometa.
2. člen
Sestavni del tega navodila sta dva obrazca (prvi za fizične osebe – Obrazec 1, drugi za pravne osebe, zasebnike in osebe civilnega prava – Obrazec 2), ki predstavljata podlago za standardiziran način poročanja in vsebujeta tarifne postavke, o višini katerih se poroča (v nadaljevanju: obrazca). Vsebina teh obrazcev ne zožuje obveznosti izvajalcev plačilnega prometa, da sicer na običajen način v skladu s Sklepom o enotnem in celovitem informiranju uporabnikov storitev plačilnega prometa o tarifah za storitve plačilnega prometa objavljajo celoten nabor tarif, po katerih zaračunavajo storitve plačilnega prometa.
Pojasnila k vsebini obrazcev
3. člen
Splošna pojasnila
(1) Vpisujejo se zneski v eurih, na dve decimalni mesti natančno.
(2) Če znotraj posameznih postavk, kot so razčlenjene v obrazcu, izvajalec plačilnega prometa nadalje razlikuje višine tarif, se vpiše najvišjo tarifo, če ni v tem navodilu drugače določeno.
(3) V primeru, da izvajalec plačilnega prometa za posamezno storitev razlikuje tarife za komitente (imetnike transakcijskih računov) in nekomitente, se vpiše tarifo za komitente, razen v primeru, kjer je ločitev v obrazcih predvidena.
(4) Če izvajalec plačilnega prometa posamezno storitev ponuja brezplačno, se v posamezno polje obrazca vnese »0«. Če posamezne storitve ne ponuja, se vnese »―«.
(5) V primerih, ko je tarifa izražena v odstotkih od zneska plačila, se poleg odstotka vpiše najnižjo in najvišjo tarifo (primer: »1%, najmanj 1 in največ 10«).
4. člen
Pojasnila glede posameznih tarifnih postavk
(1) Pri storitvah v zvezi s transakcijskim računom se vpiše tarife, ki veljajo za osnovni račun (ne glede na morebitno drugačno poimenovanje), ki omogoča uporabo e-bančništva, mobilnega in telefonskega bančništva, trajnih nalogov, direktnih obremenitev, čekov, pridobitev kreditnih kartic in kartic z odloženim plačilom, razen v primerih, ko posamezne storitve oziroma instrumenta ni v ponudbi izvajalca plačilnega prometa.
(2) Pristopnina in mesečna uporabnina za elektronsko, telefonsko in mobilno banko sta zneska, ki ju izvajalec plačilnega prometa zaračunava imetnikom osnovnih računov.
(3) Tarifa za obvestilo o neplačanih TN in DB pomeni znesek, ki ga izvajalec plačilnega prometa zaračunava za pošiljanje obvestila in morebitna druga opravila v primerih, ko komitent na dogovorjeni dan na svojem računu ne zagotovi zadostnega kritja za poravnavo rednih obveznosti preko trajnega naloga ali direktne obremenitve tako, da izvajalec plačilnega prometa posameznih plačil ne izvede.
(4) Novi plačilni instrumenti (NPI) so standardizirani plačilni instrumenti, opredeljeni v Dogovoru o načinu poslovanja s plačilnimi instrumenti: posebno položnico, posebno nakaznico, trajnim nalogom, direktno obremenitvijo in direktno odobritvijo, za katere izmenjava podatkov poteka preko Zbirnega centra.
(5) V obrazcu za pravne osebe v polje NPI (pravna oseba v vlogi izdajatelja) izvajalec plačilnega prometa vpiše znesek, ki ga mora pravna oseba plačati, da lahko izda posamezen NPI.
Način poročanja
5. člen
Izvajalci plačilnega prometa poročajo Banki Slovenije s pomočjo enotnih elektronskih obrazcev, ki so na voljo na spletni strani Banke Slovenije. Izvajalci plačilnega prometa posredujejo izpolnjen obrazec po elektronski pošti na naslov tarife@bsi.si.
Roki za poročanje
6. člen
Izvajalci plačilnega prometa posredujejo Banki Slovenije redna poročila četrtletno, in sicer najkasneje pet delovnih dni pred koncem meseca marca, junija, septembra in decembra. V poročilu morajo navesti višine tarif, ki bodo v veljavi na prvi delovni dan naslednjega meseca.
7. člen
Izvajalci plačilnega prometa sporočajo Banki Slovenije vsako spremembo višine tarif za storitve plačilnega prometa najkasneje en dan pred uveljavitvijo spremembe z navedbo datuma začetka veljavnosti spremembe. V primeru spremembe višine zgolj posameznih tarif posredujejo celoten obrazec, izpolnijo pa samo polja s tarifami, ki se spremenijo.
Končna določba
8. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 21. februarja 2007
Guverner
Sveta Banke Slovenije
Mitja Gaspari l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti