Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006

Kazalo

3194. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o kapitalski ustreznosti bank in hranilnic, stran 7938.

Na podlagi 67. in 92. člena Zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 104/04 – uradno prečiščeno besedilo) in prvega odstavka 31. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 58/02, 85/02 in 39/06) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o kapitalski ustreznosti bank in hranilnic
1. točka
V Sklepu o kapitalski ustreznosti bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 24/02, 85/02, 22/03, 36/04, 68/04, 103/04, 124/04, 62/05 in 67/05) se besedilo pod podtočko 3) v točki 3.1 spremeni tako, da se glasi:
"3) Druge postavke, ki so po svojih lastnostih enake postavkam pod 1) in 2) a. in 2) b. te točke.
V druge postavke se vključujejo kapitalske rezerve, nastale iz splošnega prevrednotovalnega popravka kapitala, ki se nanašajo na prej navedene postavke."
2. točka
Besedilo pod podtočko 4) v točki 3.2 se spremeni tako, da se glasi:
"4) Druge postavke, ki so po svojih lastnostih enake postavkam pod 1) do 3) te točke.
Pod druge postavke se upošteva presežek iz prevrednotenja postavk pod 2) in 3) te točke."
3. točka
Besedilo pod podtočko 5) v točki 3.2 se spremeni tako, da se glasi:
"5) Druge postavke.
Za izračun kapitala se med odbitne postavke temeljnega kapitala štejejo tudi:
a) negativni učinki iz prevrednotenja v zvezi z delnicami in deleži, razpoložljivimi za prodajo in izkazanimi po pošteni vrednosti, in sicer po posamični osnovi;
b) kumulativni dobički iz naložbenih nepremičnin, merjenih po modelu poštene vrednosti, po posamični osnovi;
c) neto dobički iz naslova kapitalizacije prihodnjih donosov listinjenih sredstev, ki izboljšujejo kreditno kvaliteto listinjenih pozicij, če je banka v vlogi originatorja listinjenja;
d) drugi negativni (neto) presežki iz prevrednotenja, ki niso povezani z odbitnimi postavkami temeljnega kapitala in ne štejejo kot sestavina dodatnega kapitala I oziroma se ne upoštevajo v izračun kapitala.
Gre zlasti za negativne (neto) presežke iz prevrednotenja v zvezi z varovanjem neto naložb v družbe v tujini, v zvezi z nekratkoročnimi sredstvi v posesti za prodajo, v zvezi z varovanjem denarnih tokov – uspešni del varovanja, v zvezi s pridruženimi družbami in skupaj obvladovanimi družbami, obračunanimi po kapitalski metodi ter druge presežke iz prevrednotenja, vključno z negativnimi (neto) presežki iz prevrednotenja v zvezi s krediti in dolžniškimi vrednostnimi papirji, razpoložljivimi za prodajo in izkazanimi po pošteni vrednosti."
4. točka
Za točko 3.2 sklepa se doda nova točka, ki se glasi:
"3.2.a V izračun kapitala se ne upoštevajo presežki iz prevrednotenja (dobički ali izgube), ki izhajajo iz varovanja denarnih tokov finančnih instrumentov, merjenih po odplačni vrednosti ter dobičkov ali izgub, nastalih na podlagi opcije poštene vrednosti za obveznosti banke in je sprememba poštene vrednosti nastala zaradi sprememb v boniteti same banke."
5. točka
Besedilo pod podtočko 3) v točki 4.1 sklepa se spremeni tako, da se glasi:
"3) Druge postavke, ki so po svojih lastnostih enake postavkam pod 1) in 2) te točke.
Pri izračunu se upoštevajo:
a) kapitalske rezerve, nastale iz splošnega prevrednotovalnega popravka kapitala, povezane s sestavinami dodatnega kapitala I iz postavke 1) te točke;
b) 80% zneska pozitivnih učinkov iz presežka iz prevrednotenja v zvezi z delnicami in deleži, razpoložljivimi za prodajo in izkazanimi po pošteni vrednosti, in sicer po posamični osnovi;
c) 80% zneska kumulativnih pozitivnih učinkov iz presežka iz prevrednotenja v zvezi z opredmetenimi osnovnimi sredstvi, vrednotenimi po modelu poštene vrednosti, in sicer posebej za vsako posamezno osnovno sredstvo;
d) 80% zneska kumulativnih dobičkov iz naložbenih nepremičnin, merjenih po modelu poštene vrednosti, in sicer posebej za vsako posamezno naložbeno nepremičnino."
6. točka
V 18. točki sklepa se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
"Ne glede na določilo prvega odstavka se postavke v eurih v skupni neto poziciji za namen izračuna kapitalske zahteve ne upoštevajo."
Sedanji tretji odstavek postane četrti odstavek, beseda "prejšnji" se nadomesti z besedo "prvi".
7. točka
V obrazcu KAP-1 se v naslovu V. točke besedilo "SPLOŠNI PREVREDNOTOVALNI POPRAVEK" nadomesti s "KAPITALSKE REZERVE".
V obrazcu KAP-1 se oštevilčenje "VIII." nadomesti z "VII.", hkrati pa se v podtočki 4. iz iste točke besedilo "Prevrednotovalni popravki postavk 1 do 3" nadomesti z besedilom "Presežek iz prevrednotenja postavk 1 do 3".
8. točka
V obrazcu KAP-2 se v naslovu V. točke besedilo "PREVREDNOTOVALNI POPRAVEK" nadomesti z besedilom "KAP. REZERVE IN PP", v podtočki 3. iste točke pa se besedilo "Prevrednotovalni popravek v zvezi z lastnimi osnovnimi sredstvi – poštena vred. (45%)" nadomesti z besedilom "Presežek iz prevrednotenja (4.1.3) točka sklepa)".
9. točka
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, prvič pa se lahko uporabi za poročanje po stanju 30. junij 2006, razen določbe 6. točke tega sklepa.
Ljubljana, dne 5. julija 2006
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Mitja Gaspari l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti