Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006

Kazalo

3187. Pravilnik o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce, stran 7921.

Na podlagi petega odstavka 16. člena Zakona o azilu (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce
1. člen
(1) Ta pravilnik določa kriterije za odmero nagrade in povračilo stroškov svetovalcem za begunce (v nadaljnjem besedilu: svetovalci) za dejanja pravne pomoči prosilcem za azil, opravljena pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije in Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije.
(2) Svetovalci so upravičeni do izplačila nagrade in povračila stroškov le za dejanja pravne pomoči, opravljena do pravnomočno končanega azilnega postopka.
2. člen
(1) Svetovalec je Ministrstvu za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) po pravnomočno končanem azilnem postopku dolžan predložiti obrazložen stroškovnik, vključno z originalnim pooblastilom za zastopanje in dokumentacijo, ki izkazuje upravičenost do nagrade in povračila stroškov.
(2) Kot pooblastilo se šteje originalno pooblastilo z lastnoročnim podpisom prosilca za azil in svetovalca, datumom in izrecno navedbo obsega pooblastila.
(3) Kot dokazilo o opravljenem posvetu svetovalca s prosilcem za azil se šteje originalno pisno potrdilo z navedbo vseh prisotnih oseb, datumom in časom trajanja posveta ter lastnoročnim podpisom prisotnih oseb.
(4) Če svetovalec s prosilcem za azil opravi dva ali več posvetov, mora izkazati vsak posvet posebej. Posveta s prosilcem za azil ni možno izkazati s pooblastilom oziroma na pooblastilu iz drugega odstavka tega člena.
3. člen
(1) Svetovalca lahko nadomešča le drug svetovalec, če je to izrecno navedeno v pooblastilu.
(2) Svetovalec mora za nadomeščanje pridobiti soglasje prosilca za azil, kar se označi na pooblastilu.
4. člen
(1) Za dejanja pravne pomoči so svetovalci upravičeni do nagrade v polovični višini, določeni z Odvetniško tarifo (Uradni list RS, št. 67/03, 70/03 – popr.), in povračila stroškov v skladu z Odvetniško tarifo.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek svetovalec ni upravičen do zvišanja vrednosti storitve v skladu s 5. členom Odvetniške tarife.
5. člen
(1) O odmeri nagrade in povračilu stroškov na podlagi stroškovnika svetovalca odloči ministrstvo s sklepom. Zoper sklep je dovoljeno sprožiti upravni spor.
(2) Sklep o odmeri nagrade in povračilu stroškov se vroči svetovalcu, ki izstavi račun oziroma če ne gre za zavezanca po zakonu, ki ureja davek na dodano vrednost, pisno izjavo, da se strinja s sklepom.
6. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce (Uradni list RS, št. 103/04), ki pa se še uporabi za odmero nagrade in povračilo stroškov za dejanja pravne pomoči, opravljena pred uveljavitvijo tega pravilnika.
7. člen
Odločbe o imenovanju svetovalcev za begunce, ki so bile izdane po pravilniku iz prejšnjega člena, prenehajo veljati z dnem objave seznama svetovalcev za begunce v Uradnem listu Republike Slovenije v skladu s 16. členom Zakona o azilu (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo).
8. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 021-98/2006 (136-02)
Ljubljana, dne 7. julija 2006
EVA 2006-1711-0017
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti