Uradni list

Številka 91
Uradni list RS, št. 91/2006 z dne 28. 8. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 91/2006 z dne 28. 8. 2006

Kazalo

3942. Navodilo o obveščanju v primerih pobegov mladoletnikov ali njihovem izogibanju izvrševanju vzgojnega ukrepa, stran 9750.

Na podlagi 171. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, (Uradni list RS, št. 22/00, 52/02 – ZDU-1, 110/02 – ZDT-B, 113/05 – ZJU-B in 70/06), izdaja minister za notranje zadeve, v soglasju z ministrom za delo, družino in socialne zadeve
N A V O D I L O
o obveščanju v primerih pobegov mladoletnikov ali njihovem izogibanju izvrševanju
vzgojnega ukrepa
1. člen
To navodilo določa postopek za ravnanje z mladoletnikom v primerih, če se vzgojni ukrep ne more začeti izvrševati ali nadaljevati, ker je mladoletnik, ki mu je bil vzgojni ukrep izrečen, pobegnil ali se skriva.
2. člen
(1) Pristojni center za socialno delo o tem, da se mladoletnik izogiba nastopu izvršitve vzgojnega ukrepa, takoj obvesti sodišče, ki je ukrep izreklo in pristojno policijsko postajo, da mladoletnika izsledi in pripelje v vzgojni zavod. V primeru, ko je mladoletnik na begu iz vzgojnega zavoda, le-ta takoj obvesti sodišče in policijsko postajo.
(2) Obvestilo o tem, da se mladoletnik izogiba nastopu izvršitvi vzgojnega ukrepa, pristojni center za socialno delo pošlje tisti policijski postaji, na območju katere se nahaja (krajevna pristojnost). Enako ravna vzgojni zavod, ko obvesti policijsko postajo o tem, da je mladoletnik na begu.
3. člen
(1) Obvestilo mora vsebovati:
– ime in priimek mladoletnika;
– datum in kraj rojstva;
– stalno ali začasno prebivališče oziroma naslov zadnjega prebivališča;
– podatke o sodni odločbi, s katero je bil vzgojni ukrep izrečen (številka in datum odločbe ter naziv sodišča);
– kaznivo dejanje, zaradi katerega je bil izrečen vzgojni ukrep;
– datum in ura pobega ter ocena okoliščin pobega;
– morebitne dodatne informacije, ki bi lahko pripomogle k uspešnemu iskanju, morebitni kraj skrivanja, lokacijo zadrževanja mladoletnika;
– naziv vzgojnega zavoda, ki je pristojen za mladoletnika, v primeru, ko se ta izogiba nastopu vzgojnega ukrepa in center za socialno delo poda obvestilo.
(2) Obvestilo mora biti opremljeno z žigom centra za socialno delo oziroma vzgojnega zavoda in podpisom predstojnika oziroma osebe, ki jo le-ta pooblasti.
(3) Izjemoma lahko predstojnik centra za socialno delo oziroma vzgojnega zavoda ali tisti, ki ga predstojnik pooblasti, obvestilo posreduje neposredno ustno, po telefonu oziroma v elektronski obliki tudi na operativno komunikacijski center policijske uprave oziroma telefonsko številko 113. V takem primeru mora v dvanajstih urah po ustnem obvestilu pristojni policijski postaji posredovati pisni izvod obvestila.
4. člen
Policijska postaja poskrbi za razpis iskanja v skladu s predpisom, ki ureja razpisovanje tiralic in iskanje oseb ter izvede vse druge ukrepe, ki so potrebni, da se mladoletnika čim prej izsledi.
5. člen
(1) Policijska postaja o prijetju obvesti organ, ki je dal obvestilo o izogibanju nastopa izvrševanja vzgojnega ukrepa ali begu mladoletnika.
(2) Policist ob prijetju od mladoletnika zbere informacije o okoliščinah izogibanja nastopu izvrševanja vzgojnega ukrepa ali bega in o drugih pomembnih okoliščinah. Ob prijetju mladoletnika policist sestavi pisno obvestilo, v katerem opiše, kje in v kakšnih okoliščinah je bil mladoletnik prijet, kakšno je bilo njegovo obnašanje na begu, ob prijetju in podobno. Pisno obvestilo se pošlje vzgojnemu zavodu, kamor je bil mladoletnik izročen.
6. člen
(1) Kadar je mladoletnik izsleden na podlagi obvestila pristojnega centra za socialno delo ali vzgojnega zavoda, mora policijska postaja, ki ga je prijela, pripeljati mladoletnika v tisti vzgojni zavod, kamor je bil napoten ali iz katerega je pobegnil.
(2) Kadar je mladoletnik prijet v tujini in ga varnostni organi tuje države izročijo slovenskim varnostnim organom, je za predajo v vzgojni zavod, kamor je bil napoten ali iz katerega je pobegnil, zadolžena postaja mejne policije, kjer je bila izvršena njegova izročitev.
7. člen
V postopkih z mladoletniki morajo policisti ravnati še zlasti obzirno. Upoštevati morajo njihovo osebnost, občutljivost in morebitne druge lastnosti, ki jih je mogoče opaziti.
8. člen
Policijska postaja lahko mladoletnika zadrži pod nadzorom le toliko časa, kot je nujno potrebno, da se ga pripelje v vzgojni zavod.
9. člen
(1) Po prevzemu mladoletnika mora vzgojni zavod ali pristojni center za socialno delo na policijsko postajo poslati pisni preklic iskanja mladoletnika.
(2) Kadar policijska postaja pripelje mladoletnika v vzgojni zavod na podlagi obvestila pristojnega centra za socialno delo, mora vzgojni zavod takoj obvestiti center za socialno delo, da so mladoletnika sprejeli.
(3) Kadar se mladoletnik vrne v vzgojni zavod iz bega ali pride v vzgojni zavod na izvrševanje vzgojnega ukrepa sam ali ga pripelje druga oseba, mora vzgojni zavod takoj obvestiti policijsko postajo, da prekliče iskanje in pristojni center za socialno delo.
10. člen
(1) Z mladoletnikom, ki je na begu ali med skrivanjem storil prekršek ali kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, se ravna v skladu z določbami zakonov, ki urejata postopek o prekršku in kazenski postopek.
(2) Če je bil mladoletnik priveden k sodniku za mladoletnike, je potrebno ob predaji navesti, da je mladoletnik prijet zaradi izogibanja izvrševanja vzgojnega ukrepa ali da je na begu iz vzgojnega zavoda. Če je za mladoletnika odrejen pripor, je potrebno o tem takoj obvestiti pristojni center za socialno delo ali vzgojni zavod, iz katerega je pobegnil.
11. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-43/2005 (142-05)
Ljubljana, dne 14. avgusta 2006
EVA 2006-1711-0004
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve
 
Soglašam!
mag. Janez Drobnič l.r.
Minister
za delo, družino
in socialne zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti