Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2006 z dne 13. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2006 z dne 13. 6. 2006

Kazalo

2580. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu rekreacijskega centra »Na Golovcu«, stran 6657.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 23. in 175. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) na seji dne 30. 5. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka
o zazidalnem načrtu rekreacijskega centra
»Na Golovcu«
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta rekreacijskega centra »Na Golovcu«, ki jih je pod številko 147/05 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o., Celje in se nanašajo na spremembo Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta rekreacijskega centra »Na Golovcu« (projekt Razvojni center Planiranje d.o.o., Celje št. 495/00, Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu rekreacijskega načrta »Na Golovcu« je objavljen v Uradnem listu RS, št. 58/01). Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta rekreacijskega centra »Na Golovcu« so usklajene s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88 in Uradni list RS, št. 86/01).
II. OBSEG IN MEJE ZAZIDALNEGA NAČRTA
2. člen
2.a člen Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu rekreacijskega centra Na Golovcu (Uradni list RS, št. 58/01) se dopolni z novimi odstavki, ki glasijo:
»(1) Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se nanašajo na parcele 438/4, 448/2, 438/2, 453, 466/12 del, 465/6 del, 466/1 del v skupni površini 24630 m2.
(2) Sestavni del odloka so tekstualni in grafični del projekta ter smernice in mnenja.
1. Tekstualni del vsebuje:
– besedilo odloka
– tekstualni del z opisom stanja in obrazložitvijo zasnove objektov in zunanjih površin, pogojev za urejanje komunalne, energetske in cestne infrastrukture, pogojev za varstvo okolja, voda in požarnega varstva
– smernice in mnenja nosilcev planiranja
– povzetek za javnost.
2. Grafični del vsebuje:
– načrt namenske rabe prostora
– načrt ureditvenega območja in parcelacije
– načrt umestitve načrtovanih ureditev
– katastrska situacija
– prikaz spremembe meje ZN Zgornja Hudinja
– urbanistično arhitektonska zasnova
– zasnova prometne in komunalne ureditve.
3. Sestavni del odloka so tudi priloge:
– povzetek za javnost
– izvleček iz strateškega prostorskega plana
– obrazložitev in utemeljitev
– strokovne podlage
– smernice in mnenja
– seznam sprejetih aktov o zavarovanju in seznam sektorskih aktov in predpisov
– ocena stroškov za izvedbo prostorskega akta.«
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
3. člen
2.b člen Odloka se dopolni z novim odstavkom, ki glasi:
»(1) Območje spremembe zazidalnega načrta je namenjeno za turistično rekreativno in poslovno namembnost za gradnjo hotela, bencinskega servisa in večnamenskega stolpa na dveh variantnih lokacijah.«
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
4. člen
2.c člen se dopolni z novimi odstavki, ki glasijo:
»(1) Hotel (wellnes, kongresni center, bazen in druge dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo hotela, sobe s cca 250 ležišči, garaže v objektu) je predviden v tlorisnih dimenzijah cca 80,00 m x 82,00 m; višinski gabarit objekta je 3 etaže kleti, pritličje in 4 etaže nadstropij ter strojnica. Višinski gabarit od pritličja do venca objekta je cca 26,00 m. Bazen je predviden kot notranji bazen, delno odprt navzven v povezavi s teraso, ki je lahko delno ali v celoti pokrita in povezana s hotelskim delom.
Objekt mora biti sodobno oblikovan s poudarjeno členjeno vzhodno fasado usklajeno s sosednjimi objekti, z uporabo sodobnih materialov, streha mora biti ravna oziroma v minimalnem naklonu.
Zunanje površine bodo namenjene delno manipulacijskim in parkirnim površinam za osebna vozila in avtobuse, delno urejene hortikulturno z možnostjo zunanjih gostinskih površin (terase, nadstreški…) in površin za posedanje ter igral in informativnih pilonov. Zunanja oprema mora biti zasnovana v skladu z oblikovanjem objekta in zunanjo ureditvijo.
(2) Bencinski servis je zasnovan iz dveh objektov: bencinskega servisa v dimenzijah cca 13,00 x 16,00 m ter nadstrešnice v dimenzijah cca 9,60 m x 17,80 m + 5,60 m x 8,80 m, za skladiščenje goriv sta predvideni dve cisterni po 50 m3. Objekta sta predvidena kot pritlična objekta, bencinski servis maksimalne višine 4.30 m ter nadstrešnica maksimalne višine 5,75 m.
Predvidena je tipska zasnova objekta v skladu s Petrolovo celostno podobo in zaokroženim vogalom v krožišču severne vezne ceste.
Enostavni objekti kot so izveski, zastave, komunalna in druga oprema bencinskega servisa: stebrički za vodo in zrak, izveski, reklamni panoji in podobno bodo nameščeni v zelenicah in ob robovih manipulacijskih površin.
(3) Večnamenski razgledni stolp z restavracijo na vrhu je predviden na parkirišču na severni strani trgovsko poslovnega objekta Mercator načelno v okrogli tlorisni zasnovi s spodnjim premerom cca 8,00 m in premerom na vrhu objekta cca 16,00 m, maksimalni višinski gabarit bo cca 125,00 m.
Konstrukcija objekta bo armiranobetonska in jeklena z notranjim ali zunanjim panoramskim dvigalom, vrh objekta mora biti sodobno oblikovan z uporabo steklene ali drugačne strukturne fasade.«
5. člen
2.d člen se dopolni z novimi odstavki, ki glasijo:
»(1) Napajanje objektov bo urejeno pretežno preko že izgrajenega prometnega omrežja.
Hotel se bo napajal iz podaljšane dovozne ceste do parkirišč v jugozahodnem delu ter tudi preko parkirišča v severovzhodnem delu kompleksa. Dodatni dovoz je predviden z zahodne smeri iz predvidene povezovalne ceste. Parkiranje za osebna vozila in avtobuse je predvideno na vzhodni in južni strani na terenu (cca 48 parkirnih mest) in v kletnih etažah (cca 130 parkirnih mest).
V primeru napajanja iz predvidene servisne ceste na skrajni zahodni strani kompleksa je možna tudi ureditev parkirnih in manipulacijskih površin zahodno od objekta.
Na severnem robu območja se ohranijo zelene površine, ki tvorijo zeleni tampon proti severni vezni cesti. Pred vhodom bo urejen krožni ali drugače urejen dovoz s parkiriščem, površine okoli hotela se parkovno uredijo ter uredijo brežine ali škarpe, ki jih je mogoče uporabiti tudi v športne namene. Med nizi parkirišč je potrebno urediti zelenice z drevoredi, južno od hotela ob zahodni servisni cesti je mogoče urediti večnamensko igrišče tudi izven ureditvenega območja spremembe zazidalnega načrta.
Ob zahodnem in severnem robu hotela je v skladu s pogoji upravljavca prometne infrastrukture mogoče postaviti ograjo kot živo mejo v kombinaciji z žičnim pletivom višine do 1.80 m, možna je tudi namestitev rampe ali ograje v kolikor je to potrebno za varovanje objekta v skladu s projektom zunanje ureditve.
(2) Bencinski servis bo imel dovoz z južne strani iz obstoječe dovozne ceste do parkirišč, izvoz pa bo na severni strani na severno vezno cesto, ostale površine bodo urejene kot zelenice.
(3) Dostop do večnamenskega stolpa bo preko obstoječe ceste in peš komunikacij ter parkirnega prostora na severni strani trgovsko poslovnega objekta Mercator, okolica stolpa bo urejena kot ploščad oziroma promenada.«
V. POŽARNA VARNOST
6. člen
V 2.g členu se sedmi odstavek dopolni z odstavkom, ki glasi:
»(1) Pri gradnji objektov je v skladu z 22. členom Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 87/01) potrebno upoštevati prostorske, gradbene in tehnične ukrepe s katerimi bodo zagotovljeni odmiki med objekti, zagotovljene interventne površine, voda za gašenje, zadostno število hidrantov ter zagotovljen umik ljudi in premoženja.
S predvidene povezovalne ceste na zahodni strani je predviden odcep za dostop okoli objekta – požarna pot. Odcep bo v asfaltni izvedbi, preostali del poti je lahko utrjena travnata površina. V primeru napajanja hotela z zahodne smeri je možno ta odcep uporabiti tudi za napajanje hotela.
Odmiki med objekti morajo zagotavljati omejevanje širjenje požara in presegajo 10,00 m. Oskrba za gašenje z vodo je zagotovljena iz javnega vodovodnega in hidrantnega omrežja. Pri načrtovanju hidrantnega omrežja je potrebno upoštevati Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).«
VI. GOSPODARJENJE Z VODAMI
7. člen
V 2.g členu se odstavek »padavinske odpadne vode dopolni z novim odstavkom, ki glasi:
»(1) Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih vod mora biti urejeno skladno s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02) ter Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05).
Odvajanje padavinskih voda z območja mora biti urejeno skladno z 92. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02), predviden je sistem zadrževanja na mestu tako, da ni direktnega priključevanja na meteorni kanal. Za zadrževanje meteornih voda so na območju celotnega zazidalnega načrta predvideni zadrževalniki v obliki zadrževalnih bazenov (že zgrajen med severno vezno cesto in parkiriščem), oziroma je zadrževanje meteornih voda omogočeno v kanalizaciji preko dušilk.
Padavinske vode iz obravnavanega območja (strešine, parkirišča, ceste ...) je potrebno prioritetno ponikati, pri tem morajo biti ponikovalnice locirane izven vpliva povoznih in manipulativnih površin ob pogoju upoštevanja geomehanskega stanja zemljišča.«
VII. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO INFRASTRUKTURO TER OMREŽJE ZVEZ
8. člen
2.g člen se v posameznih odstavkih, ki se nanašajo na komunalno infrastrukturo, dopolnijo z naslednjimi dopolnili:
»Ceste:
(1) Cestno omrežje je pretežno že izgrajeno. Predvidena je še izgradnja obstoječe dovozne ceste za potrebe parkirišča do predvidenega hotela, priključka s te ceste za bencinski servis in izvoz na severno vezno cesto. V primeru napajanja hotela z zahodne smeri je predvidena izgradnja dovoznega priključka na predvideno povezovalno cesto na zahodni strani.
Odvajanje sanitarnih in meteornih voda:
(2) Na območju spremembe zazidalnega načrta je delno že zgrajeno kanalizacijsko omrežje in sicer v ločenem sistemu, ki odvaja odpadne vode in meteorne vode. Za predvideno ureditev je načrtovan ločeno odvajanje odpadnih in meteornih vod.
Za odvod komunalnih vod (hotel, bencinski servis, stolp) je predviden fekalni kanal, ki bo priključen na obstoječo kanalizacijo športnega centra Golovec.
Padavinske vode se odvajajo v meteorno kanalizacijo. Na obravnavanem območju je predviden sistem zadrževanja na mestu tako, da ni direktnega priključevanja na meteorni kanal. Za zadrževanje meteornih voda so na območju celotnega zazidalnega načrta predvideni zadrževalniki v obliki zadrževalnih bazenov, oziroma je zadrževanje meteornih voda omogočeno v kanalizacijo preko dušilk. Meteorne vode s parkirišč za osebna vozila pa delno poniknejo, delno pa se preko drenažne kanalizacije speljejo v meteorni kanal. V območju hotela se predvidi zadrževanje meteornih vod preko zadrževalnika v kanalizaciji in odtok preko dušilke. Meteorne vode s strešin bodo priključene na kanalizacijo preko peskolovov. Interno kanalizacijo, ki poteka v objektih, je potrebno izvesti brez priključkov ali prekinitev tako, da bo onemogočeno povratno zaplavljanje objektov.
Padavinske in odpadne vode s povoznih površin bencinskega servisa so speljane preko cestnih požiralnikov in lovilca olj v meteorno kanalizacijo športnega parka pod Golovcem, ki je priključena na javno meteorno kanalizacijo.
Za fekalno in meteorno kanalizacijo je potrebno izdelati ustrezno projektno dokumentacijo.
Odvodnjavanje razglednega stolpa, tako meteorne kot fekalne kanalizacije, je predvideno v ločeni kanalizacijski sistem.
Ureditev parkirišč mora biti izvedena v takšni izvedbi, da je možno delno ponikanje meteornih voda.
Vodovod:
(3) V okviru izgradnje športnega parka je že izgrajeno vodovodno omrežje, ki je priključeno na vodovodni sistem ob Opekarniški cesti DN 150 ter na severnem območju nad severno vezno cesto DN 200.
Oskrba hotela je mogoča iz obstoječega javnega vodovoda LŽ (n) DN 200. Okoli kompleksa hotela je predvidena tudi izgradnja hidrantnega omrežja.
Oskrba predvidenega bencinskega servisa bo mogoča iz vodovodnega omrežja DN 100, ki poteka na severnem delu dvorane Zlatorog.
Večnamenski stolp bo mogoče priključiti na obstoječi javni vodovod LŽ (DN 100), ki poteka ob vzhodnem delu območja dvorane Zlatorog.
Za vsakega od predvidenih objektov so predvideni hidranti, ki zagotavljajo protipožarno zaščito. Hidranti morajo biti nameščeni v radiu cca 80 m.
Elektro omrežje:
(4) Na obravnavanem območju je izgrajen SN kablovod 10/20 KV TP Dobojska – TP športni park pod Golovcem. Za napajanje objektov hotela in bencinskega servisa je potrebno zgraditi transformatorsko postajo. Energija za napajanje objektov je na razpolago na SN kablovodu 10 (20) KV TP Dobojska – TP športni park pod Golovcem. Napajanje razglednega stolpa pa je mogoče iz TP športni park pod Golovcem.
Telefonsko omrežje:
(5) Obstoječe telekomunikacijsko omrežje poteka v pločniku severne vezne ceste ter v območju promenade.
Trase TK omrežja za napajanje novih objektov so predvidene iz trase obstoječih TK vodov in sicer tako, da se priključek za hotel in bencinski servis izvede iz obstoječih TK jaškov, medtem ko je izvedbo priključka stolpa potrebno izvesti TK jašek dimenzij 1,20 x 1,20 m.
Plinovodno omrežje in ogrevanje:
(6) Na območju športnega parka Golovec je izgrajeno vročevodno omrežje.
Za bodoče objekte je predviden koridor za bodočo povezavo med zahodnim in vzhodnim vročevodnim sistemom. Predviden je toplovod 2 x DN 300.
Napajanje hotela in bencinskega servisa je mogoče iz izgrajenega odcepa od obstoječega vročevoda, ki je lociran severovzhodno od dvorane Zlatorog, oziroma priključitev na plinovodno omrežje. Objekt razglednega stolpa pa je mogoče napajati preko obstoječega toplovodnega omrežja. Posamezni objekti morajo imeti indirektne toplotne postaje. Za vse vročevodne priključke je potrebno izdelati vse potrebne projekte in zanje pridobiti ustrezna soglasja.
Raziskovalne vrtine:
(7) Na območju gradbene parcele hotela so mogoče izvedbe raziskovalnih vrtin z namenom raziskave virov termalne vode in v primeru pozitivnih rezultatov tudi eksploatacijska vrtina za potrebe pridobivanja termalne vode.«
VIII. VARSTVO OKOLJA
9. člen
2.h člen se dopolni z novimi odstavki, ki glasijo:
»Zelene površine:
(1) Okolica hotela in bencinskega servisa se hortikulturno uredi, med parkirišči se uredijo zelenice z drevoredi. Predvsem na območju hotela je potrebno izvesti gostejši zeleni tampon zasaditve v smeri proti severni vezni cesti.
Okolica večnamenskega stolpa bo urejena kot ploščad oziroma promenada.
Hrup:
(2) Obremenitev okolja s hrupom je predpisana z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 15/05).V skladu z Uredbo je območje razvrščeno v III. stopnjo varstva pred hrupom, za katero veljajo mejne dnevne ravni hrupa 60 dBA in mejne nočne ravni hrupa 50 dBA.
Zrak:
(3) Za zagotovitev čim nižje stopnje onesnaženosti zraka je kot energetski vir predviden zemeljski plin in lahko kurilno olje.
Vode:
(4) Komunalne odpadne in meteorne vode se morajo odvajati ločeno. Za odvod komunalnih odpadnih vod je predviden fekalni kanal, ki bo priključen na ob obstoječo fekalno kanalizacijo.
Padavinske meteorne vode se odvajajo v meteorno kanalizacijo. Za zadrževanje teh voda so predvideni zadrževalniki v obliki bazenov (delno že izgrajeni), oziroma je zadrževanje meteornih voda omogočeno v kanalizaciji preko dušilk. Meteorne vode s parkirišč za osebna vozila pa delno poniknejo, delno pa se preko drenažne kanalizacije speljejo v meteorni kanal. V obravnavanem območju se predvidi zadrževanje meteornih vod preko zadrževalnika v kanalizaciji in odtok preko dušilke. Meteorne vode s strešin bodo priključene na kanalizacijo preko peskolovov. Padavinske in odpadne vode s povoznih površin bencinskega servisa bodo speljane preko cestnih požiralnikov in lovilca olj v meteorno kanalizacijo, ki je priključena na javno meteorno kanalizacijo.
Odpadki:
(5) Komunalne odpadke je potrebno zbirati skladno z določili Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Mestni občini Celje (Uradni list RS, št. 67/99). Posode za zbiranje odpadkov morajo biti tipske, nameščene na ekološko brezhibnem prostoru. Eventualne nevarne odpadke je potrebno oddajati pooblaščenim zbiralcem. Ravnanje z odpadki je potrebno izvajati v skladu s Pravilnikom o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98, 45/00, 20/01, 13/03).
Pri gradnji predlaganih objektov je potrebno upoštevati Pravilnik o ravnanju z gradbenimi odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih (Uradni list RS, št. 3/03) ter pravilnik o odlaganju odpadkov (Uradni list RS, št. 5/00).
Naravna in kulturna dediščina:
(6) Na obravnavanem območju ni območij naravne in kulturne dediščine.
Geološko geomehanski pogoji gradnje:
(7) V fazi projektiranja projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja posameznih objektov je potrebno izdelati geološko geomehanske raziskave zemljišča.«
IX. FAZNOST IZGRADNJE
10. člen
Zazidalni načrt omogoča fazno izgradnjo posameznih objektov in komunalne infrastrukture ob pogoju, da le te zagotavljajo dokončno realizacijo zazidalnega načrta.
XI. TOLERANCE
11. člen
2.j člen se dopolni z novim odstavkom, ki glasi:
»Kot tolerance so v obravnavanem območju dovoljena odstopanja pri mikrolokacijah bencinskega servisa in večnamenskega stolpa ob pogoju, da sprememba bistveno ne spreminja osnovnega koncepta zazidalnega načrta in zasnove prometne infrastrukture. Gradnja hotela je mogoča znotraj predvidena gradbene meje.
Kot tolerance so dovoljene spremembe tras komunalne in prometne infrastrukture ter zunanjih ureditev ob pogoju, da navedene spremembe ne spreminjajo koncepta zazidave in so usklajene z upravljavci le-te. Pri tlorisnih in višinskih gabaritih objektov so dopustne tolerance v okviru gradbenih mej objektov, oziroma lahko predstavljajo cca 10% vrednosti dimenzij določenih v zazidalnem načrtu. Višinski gabarit večnamenskega stolpa je lahko nižji od načrtovanega.
Kot toleranca je mogoča minimalna sprememba mej gradbenih parcel ob pogoju, da ne vpliva na koncept zazidave in da je usklajena z vsemi mejaši zemljišča in naknadna določitev gradbene parcele transformatorske postaje in gradnja le-te glede na potrebe upravljavca.«
XII. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje.
13. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
14. člen
Ta odlok začne veljati tretji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-00018/2003
Celje, dne 30. maja 2006
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti