Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2006 z dne 2. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2006 z dne 2. 6. 2006

Kazalo

2422. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje, kare I (Osrednja knjižnica Celje), stran 6238.

Na podlagi 72. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in8/03) in 17. člena Statuta Mestne Občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 59/98, 28/99, 117/00, 108/01) je Mestni svet mestne Občine Celje na seji dne 30. maja 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje, kare I (Osrednja knjižnica Celje)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91 in 54/94) in s srednjeročnim družbenim planom Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86 in Uradni list RS, št. 48/90) se odlok o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celja (Uradni list SRS, št. 42/86, Uradni list RS, št. 76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01 in 30/04) spremeni in dopolni po projektu št. 22/05, ki ga je izdelal Stvar projektiranje d.o.o.
2. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se nanašajo na ureditveno območje kare I (Osrednja knjižnica Celje) v starem mestnem jedru.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje (Uradni list SRS, št. 42/86, Uradni list RS, št. 76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01 in 30/04) se spremeni in dopolni tako, da se posamezni členi dopolnijo glede na spremenjeno vsebino zazidalnega načrta v obravnavanem območju.
3. člen
Na koncu 4. člena se dodajo novi odstavki, ki se glasijo:
»II. MEJA IN VELIKOST OBRAVNAVANEGA OBMOČJA TER SEZNAM PARCEL
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta zajema zemljiške parcele oziroma dele parcel št.: 2423, 2424, 2427, 2429, 2428/1, 2428/2, 2560, vse k.o. Celje.
+------------+---------------------------------------------------------------+
|smer neba   |opis                                                           |
+------------+---------------------------------------------------------------+
|na severu   |od izhodiščne točke v severno zahodnem vogalu ureditvenega     |
|            |območja poteka meja po južnem robu tlakovane površine na       |
|            |Muzejskem trgu,                                                |
+------------+---------------------------------------------------------------+
|na vzhodu   |po zahodnem robu objekta Pokrajinskega muzeja ter po robovih   |
|            |parcel št. 2428/3 in št. 2428/4                                |
+------------+---------------------------------------------------------------+
|na jugu     |po severnem robu sprehajalne poti ob Savinji                   |
+------------+---------------------------------------------------------------+
|na zahodu   |po južnem ter zahodnem robu parcele št. 2424 in po južnem      |
|            |oziroma vzhodnem robu parcele št. 2423                         |
+------------+---------------------------------------------------------------+
Velikost obravnavanega območja meri cca 4.905,00 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
Obravnavano območje je namenjeno ureditvi nove Osrednje knjižnice Celje. Objekt obstoječega študijskega oddelka Osrednje knjižnice Celje se prenovi, na Muzejskem trgu 2 se ruši obstoječi objekt ter zgradi nadomestna zgradba za potrebe Osrednje knjižnice Celje. Južno od nadomestne gradnje proti Savinji je predvidena izvedba delno vkopane etaže. Nova ter stara stavba Osrednje knjižnice Celje sta povezani z dvoetažnim mostovžem v prvem ter drugem nadstropju. V sklopu Osrednje knjižnice Celje je pritličju nove stavbe je predvidena dnevna kavarna.
Območje lapidarija se obnovi ter pusti v isti funkciji. Območje zelenega pasu on Savinjskem nabrežju se po gradbenih posegih zazeleni s funkcionalnim zelenjem.
IV. URBANISTIČNI IN ARHITEKTONSKI POGOJI TER POGOJI ZA ZUNANJO UREDITEV
Urbanistično arhitektonska zasnova objekta je zasnovana tako, da je v kleti objekt enovit in kompakten tako, da pokriva prostor obstoječe stavbe Osrednje knjižnice Celje (Muzejski trg 1a), kletno etažo nadomestne gradnje na Muzejskem trgu 2 ter območje delno vkopane etaže na jugu nadomestne gradnje. V pritličju je objekt deljen v dve enoti; obstoječi objekt Osrednje knjižnice Celje ter nadomestno gradnjo na Muzejskem trgu 2. Med objektoma se ohrani javni prehod v osi Splavarjeva brv – Muzejski trg. Objekta sta v prvi ter drugi etaži povezana z mostovžem. Streha delno vkopane etaže na jugu obravnavanega območja je v osi Splavarjeva brv – Muzejski trg tlakovana ter pohodna.
Streha nadomestne gradnje na Muzejskem trgu 2 je dvokapnica s čopom, streha nad delno vkopano etažo na jugu obravnavanega območja je ravna ter tlakovana oziroma delno ozelenjena. Atrij v delno vkopani etaži je ravno tako ozelenjen.
Objekt se bo po velikosti gabarita, tlorisa in višin, vključeval v obstoječo urbano strukturo. Zeleni pas ob Savinjskem nabrežju bo urejen kot naravni urbani ambient s funkcionalnim zelenjem na zahodu, ozelenjeno ravno streho delno vkopane etaže južno od predvidene nadomestne gradnje ter arhitektonsko oblikovanim lapidarijem južno od obstoječe stavbe Osrednje knjižnice Celje.
Obstoječa stavba Osrednje knjižnice Celje na Muzejskem trgu 1a bo imela: klet, pritličje, prvo etažo, prvo medetažo, drugo etažo, drugo medetažo, prvo mansardo ter drugo mansardo. Navedena členitev je obstoječa. V jugozahodnem delu objekta je za potrebe novega komunikacijskega jedra predviden preboj plošč po celotni višini objekta.
Nadomestna gradnja na Muzejskem trgu 2 bo imela: klet, pritličje dve etaži ter mansardo. Pritličje bo na nivoju novega vhoda v Osrednjo knjižnico Celje ter strehe delno vkopane etaže na južni strani obravnavanega območja. Pritličje je od Muzejskega trga dvignjeno za cca 75 cm ter od sprehajalne poti ob Savinjskem nabrežju za cca 140 cm. Nadomestna gradnja ter obstoječa stavba sta med sabo v prvi ter drugi etaži povezana z mostovžem, ki v območju nadomestne gradnje tvori v jeklu obdelan volumen z najdaljšo dimenzijo v smeri Savinje cca 7,5 m.
Delno vkopana etaža na južnem delu obravnavanega območja se navezuje na kletno etažo obstoječe stavbe Osrednje knjižnice Celje ter na kletno etažo nadomestne gradnje na Muzejskem trgu 2. Streha delno vkopane etaže je ravna ter tlakovana, delno pa je izvedena kot ozelenjena streha.
Fasada objekta bo sodobno načrtovana in prilagojena funkciji objekta in okolju. členjenost fasade bo arhitektonsko ustrezno oblikovana.
Predvideni in možni materiali:
• Fasada obstoječega objekta Osrednje knjižnice Celje (Muzejski trg 1a): členitev v rastru obstoječe AB konstrukcije z betonskimi polnili, opečnata obloga v predelu arhiva, zasteklitve je možno povečevati na račun prefabriciranih betonskih parapetov
• Fasada nadomestne gradnje na Muzejskem trgu 2: členitev v rastru osnovne konstrukcije, kovinska sekundarna konstrukcija, steklena polnila, drug sodoben material, ki odgovarja funkciji objekta in okolja
• Pritličje: steklo, kamen, keramika, drug sodoben material, ki odgovarja funkciji objekta in okolja.
• Klet: beton, kamen, drug sodoben material, ki odgovarja funkciji objekta in okolja.
• Barve materialov morajo biti okolju primerne in medsebojno usklajene, svetle, zemeljske, pastelne v lestvici toplih barv.
 
Napajanje objekta in parkiranje
Prometno se območje Osrednje knjižnice Celje napaja iz severne smeri – iz območja Muzejskega trga. Obstoječa povezava z motornim prometom ostaja ista – območje za dostavo postane predel obstoječega vhoda v obstoječo stavbo Osrednje knjižnice Celje. Tekom gradnje se gradbišče prometno napaja iz zahodne smeri – iz smeri obstoječega parkirišča preko ozelenjenih površin do območja predvidene delno vkopane etaže. Po končanih gradbenih delih se to območje sanira ter ponovno ozeleni s funkcionalnim zelenjem.
Z delnim poseganjem na območje Muzejskega trga (izvedba stopnišča) se zmanjšajo površine namenjene mirujočemu prometu. Režim parkiranja se spremeni iz obojestranskega parkirišča v parkirišča na severni strani Muzejskega trga – za potrebe stanovalcev. Ob servisnem vhodu v Osrednjo knjižnico Celje se ohranijo parkirna mesta za funkcionalno ovirane ter za dostavo gradiva in odvoz odpadkov. Preostale potrebne kapacitete za mirujoči promet v prihodnosti prevzame predvidena garažna hiša na severozahodnem delu območja.
 
Zelene površine
Večja zelenica površine cca 1037 m2 se nahaja na zahodni strani obravnavanega območja. To območje je mogoče tekom gradnje uporabljati kot manipulacijsko ter dostopno površino do gradbišča, po končanih posegih pa se stanje na stroške investitorja povrne v prvotno – sanacije zemljine ter ozelenitev s funkcionalnim rastlinjem.
Streha delno vkopane etaže je ozelenjena v izmeri cca 326 m2.
Območje lapidarija južno od obstoječe stavbe Osrednje knjižnice Celje v izmeri cca 812 m2 se poglobi za cca 60 cm ter s tem višinsko poenoti. Lapidarij je arhitektonsko oblikovan zazelenjen urbani ambient.
 
Zelenica na strehi delno vkopane etaže
Večja zelenica površine 326 m2 je predvidena na strehi delno vkopane etaže in je namenjena mirnim dejavnostim. Zelenica je namenjena uporabnikom Osrednje knjižnice Celje in ostalim občanom. Zelenica bo zatravljena in zasajena z grmovnicami, delno popločena.
 
Pogoji za zunanjo ureditev
Zunanja ureditev, kakor tudi vsi dostopi do objekta morajo biti izvedeni brez arhitektonskih ovir.«
4. člen
K 5. členu se doda novo besedilo, ki glasi:
»V. PROMETNA, KOMUNALNA IN ENERGETSKA INFRASTRUKTURA TER VARSTVO OKOLJA
Komunalna in energetska infrastruktura in vodnogospodarske ureditve:
Vodovod – oskrba objektov z vodo se spelje preko obstoječih priključkov iz Osrednjega vodovodnega sistema Celje. V primeru povečanega odvzema oziroma porabe vode je potrebno priključke povečati na stroške investitorja. Na mestu priključitve na javno vodovodno omrežje bo v normalnih razmerah zagotovljen pritisk 2–5 barov.
Kanalizacijsko omrežje – predvideni nov objekt mora biti oddaljen najmanj 3 m od zunanje stene obstoječega javnega kanala oziroma javni kanal je potrebno prestaviti najmanj 3 m stran od novega objekta na stroške investitorja. V fazi projektiranja je potrebno naročiti zakoličbo kanalizacije na terenu. Predvidena kletna pozidava nad obstoječim javnim kanalom št. 100037 ni možna. Komunalne odpadne vode iz objektov se speljejo preko obstoječih priključkov direktno v javno kanalizacijo brez pretoka preko greznic. V primeru dotrajanosti kanalskih priključkov se le-ti obnovijo na stroške investitorja. Interna kanalizacija, ki poteka skozi prostore pod nivojem terena, mora biti izvedena brez priključkov in brez prekinitev, ki bi lahko povzročale povratno zaplavitev objektov. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča. Padavinske vode s strehe morajo biti speljane preko peskolovov in skupnega zbirnega jaška meteorne in fekalne kanalizacije v javno kanalizacijo z enim priključkom.
Vse prometne površine morajo biti izvedene z ustrezno prevleko in odvodnjavanjem preko lovilcev olj v kanalizacijo.
Električno omrežje – energija za napajanje objekta je na voljo na NN zbiralkah v TP Trg celjskih knezov.
Telefonsko omrežje – obstoječe TK omrežje je glede na pozidavo potrebno ustrezno zaščititi ali prestaviti na osnovi projektne rešitve. Stroške ogleda, izdelave projekta zaščite in prestavitve TK omrežja, zakoličbe, zaščite in prestavitve TK omrežja, ter nadzora krije investitor gradnje.
Ogrevanje – plinovod – objekta na Muzejskem trgu 1a in 2 se napajata preko priključkov PE63 in DN50.
 
Varstvo okolja
 
Hrup
Pri projektiranju, gradnji in obratovanju objektov morajo projektanti, izvajalci in investitorji upoštevati določbe o maksimalnih dovoljenih ravneh hrupa za taka okolja. Z aktivnimi in pasivnimi protihrupnimi ukrepi je potrebno zagotoviti dovoljene ravni hrupne obremenjenosti v delovnem in bivalnem okolju.
Obravnavano območje spada ob upoštevanju namenske rabe prostora v prostorskih sestavinah planskih aktov občine v III. območja varstva pred hrupom.
Mejne ravni hrupa za III. območje (življenjsko okolje)
+-------------------------------+----------------+----------------+
|                               | nočna raven L  | dnevna raven L |
|                               |      (n)       |      (d)       |
+-------------------------------+----------------+----------------+
|mejne ravni (dBA)              |       50       |       60       |
+-------------------------------+----------------+----------------+
|kritične ravni (dBA)           |       59       |       69       |
+-------------------------------+----------------+----------------+
|mejne ravni za vire hrupa (dBA)|       48       |       58       |
+-------------------------------+----------------+----------------+
vir: Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št.
45/95).
Pogoji s področja urejanja z vodami:
Območje kjer je načrtovana nove knjižnice je do izvedbe celovitih protipoplavnih ukrepov ob visokih vodah Savinje, lahko poplavljeno. Zato je potrebno ob načrtovanju, izgradnji in obratovanju objektov predvideti in izvesti vse ukrepe, da v primeru poplave ne bo škodljivih vplivov na vode in vodni režim, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja in da ne bo prišlo do drugih škodljivih vplivov na okolje. Kletno etažo predvidene stavbe je potrebno koncipirati tako, da bo onemogočeno poplavljanje (keson!) Kota obstoječega terena ob načrtovani stavbi ne bo nadvišana nad koto sosednjih zemljišč.
Pri načrtovanju posegov v okviru predmetnega lokacijskega načrta je potrebno upoštevati predvidene protipoplavne ukrepe na levem bregu Savinje (nadvišanje levoobrežnega nasipa od splavarjeve brvi gorvodno) in uskladiti z njimi gradnjo načrtovanih objektov, da kasneje ne bo prišlo do težav in onemogočanja izvedbe protipoplavnih ukrepov.
Vsi posegi v prostor morajo biti skladno s 14. in 37. členom Zakona o vodah (ZV-1, Uradni list RS, št. 67/02) od meje vodnega zemljišča reke Savinje, odmaknjeni 15m.
Komunalne odpadne vode se speljejo direktno preko obstoječih priključkov v javno kanalizacijo brez pretoka preko greznic. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča, interna kanalizacija pod stavbo pa mora biti izvedena brez priključkov in prekinitev, ki bi lahko povzročale povratno zaplavitev. Padavinske vode iz streh morajo biti speljane preko peskolov in skupnega zbirnega jaška meteorne in fekalne kanalizacije v javno kanalizacijo z enim priključkom.
V primeru ureditve izpustov odpadnih padavinskih voda v vode morajo biti izpustne glave načrtovane pod naklonom brežine vodotoka in ne smejo segati v svetli profil vodotoka. Na območju iztokov mora biti načrtovano ustrezno zavarovanje struge vodotoka pred erozijo.
 
Odpadki, zbiranje in odvoz
Odvoz odpadkov se vrši na komunalno deponijo. V izvedbenih projektih morajo biti določena mesta za postavitev zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov, primerno oblikovana ter zaščitena pred vremenskimi vplivi. Odjemni prostori in ekološki otoki morajo biti usklajeni z občinskim programom ravnanja z odpadki. Dovozne in servisne ceste morajo biti projektirane in izvedene tako, da bo omogočen nemoten odvoz.
Pri ravnanju s komunalnimi odpadki je potrebno upoštevati določila občinskega odloka o ravnanju z odpadki.
 
Požarna varnost
Pri pripravi prostorskega akta je upoštevan 22. člen Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93 in 87/01) ter upoštevani prostorski in gradbeno tehnični ukrepi, s katerimi so zagotovljeni:
• pogoji za varen umik ljudi in premoženja iz objekta, ki zajema ustrezno kapaciteto poti umika, ustrezno razporeditev poti umika, ustrezno število poti umika, ustrezne dostope do poti umika in druge ukrepe, ki vplivajo na neoviran umik ljudi in premoženja iz objekta
• potrebni odmiki med objekti, ki upoštevajo smernice in na osnovi teh so postavljene ustrezne požarne ločitve objektov s katerimi se zagotavlja omejevanje širjenja ognja ob požaru zadostna oskrba z vodo, ki upošteva ognjeodpornost konstrukcije objekta in gorljivih materialov v objektu in predvideno prostornino objekta oziroma največjega požarnega sektorja.
Varen umik je možen na zunanje površine, dovozne in parkirne površine. Dostop za interventna vozila do objektov je mogoč iz smeri Muzejskega trga ter iz smeri sprehajalne poti ob Savinji.
Viri za zadostno oskrbo vode za gašenje bodo zagotovljeni iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Pri načrtovanju hidrantnega omrežja je potrebno upoštevati Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
Način varovanja pred požarom za objekta in dobrine bo opredeljen v PGD projektu in bo skladen z določili Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93) in Pravilnikom o požarno varnostnih zahtevah (Uradni list RS, št. 42/93).
 
Faznost gradnje
Zasnova omogoča faznost gradnje. Kot ločene faze gradnje se lahko smatrajo izvedba nadomestnega objekta na Muzejskem trgu 2, izvedba delno vkopane etaže na jugu obravnavanega območja ter prenova obstoječe stavbe Osrednje knjižnice Celje.«
5. člen
Za 5.a členom se doda nov odstavek, ki glasi:
»VI. TOLERANCE
Pri projektiranju in izvajanju zunanje ureditve, prometnega ter komunalnega in energetskega omrežja so za zagotovitev optimalnih rešitev dopustne utemeljene tolerance v poteku tras in v soglasju z upravljavci posameznih vodov.
• Barve fasade morajo biti pastelne, zemeljske.
• Vsa ostala določila v ZN so obvezna.«
VII. KONČNE DOLOČBE
6. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
7. člen
Projekt je na vpogled pri pristojni službi Mestne občine Celje, ki je zadolžena za urejanje prostora.
8. člen
Ta odlok začne veljati po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-00012/2004
Celje, dne 30. maja 2006
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti