Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/2006 z dne 6. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/2006 z dne 6. 4. 2006

Kazalo

1519. Program priprave za občinski lokacijski načrt za poslovno storitveno cono Mačkovec-I, stran 3873.

Na podlagi drugega odstavka 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) in 30. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01, 44/02 in 72/05) je župan Mestne občine Novo mesto dne 16. 3. 2006 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za občinski lokacijski načrt za poslovno storitveno cono Mačkovec-I
1. člen
(Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo OLN)
(1) Ocena stanja:
Območje planirane poslovno-storitvene cone Mačkovec-I (v nadaljevanju: PSC Mačkovec-I) se nahaja na skrajnem SV robu mesta, v neposredni bližini vzhodnega avtocestnega priključka za Novo mesto, ki je sedaj že v gradnji. Glede na svojo lego ob križišču pomembnih mednarodnih prometnih povezav (križišče X. prometnega koridorja in tretje razvojne osi Koroška–Bela krajina) med zahodno in vzhodno Evropo ter v smeri sever jug med Avstrijo skozi zasavski bazen mimo Novega mesta proti Hrvaški in Jadranskemu morju ima območje pomembno strateško lego.
Za obravnavano cono je Mestna občina Novo mesto (v nadaljevanju: MONM) v letu 2004, v sklopu sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine (v okviru katerih je bila dopolnjena tudi urbanistična zasnova Novega mesta), sprejela programsko zasnovo (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 99/04). V njej sta obravnavani dve območji, to je cona »sever« in cona »jug«, območje poimenovano »rondo« pa se nahaja v območju urejanja z lokacijskim načrtom za avtocesto na odseku Hrastje–Lešnica (uredba objavljena v Uradnem listu RS, št. 16/03 – v nadaljevanju: Uredba). Območje, obravnavano s sprejeto programsko zasnovo, se namenja predvsem za poslovne in storitvene dejavnosti, ki so v gravitacijskem območju občine in regije deficitarne.
Glede na to, da je AC v gradnji in da je bilo treba vzporedno zagotoviti usklajen potek komunalne in energetske infrastrukture na tem območju, je MONM v začetku leta 2005 v zvezi s tem zagotovila dodatne strokovne podlage. Izdelane so bile pod naslovom Strokovne podlage za dopolnitev programske zasnove za oskrbno-storitveno cono Mačkovec (izdelovalec Acer Novo mesto d.o.o.o., št. IZ-R1/2005, februar 2005). V drugi polovici leta 2005 je občina opravila tudi vrsto usklajevanj za potek infrastrukturnih objektov in naprav ter njihovih križanj tako, da so upoštevani interesi investitorja AC, nosilcev javnih pooblastil na področju infrastrukture in MONM kot načrtovalca prostorskega razvoja Novega mesta. Istočasno so bile usklajevane tudi obveznosti financiranja spremenjenih ali dopolnjenih infrastrukturnih ureditev. Že usklajeni in dogovorjeni gradbeni posegi se izvajajo v sklopu izgradnje AC in deviacij.
(2) Razlogi za pripravo OLN:
Območje obravnave je zaradi dobre dostopnosti in umeščenosti na križišče pomembnih prometnih povezav gospodarsko zelo perspektivno, zato je interes za čimprejšnjo realizacijo gradenj za predvidene dejavnosti precejšen.
Sočasno z gradnjo AC in deviacij, ki so predmet državnega lokacijskega načrta za AC, bo zgrajen tudi precejšen del komunalne in energetske infrastrukture, na katero se bo PSC Mačkovec-1 lahko navezala.
Izgradnja poslovno storitvene cone Mačkovec-I bo posledično vplivala na čimprejšnjo gradnjo odseka vzhodne ceste od rondoja na deviaciji ceste 1-11 do Šmarješke ceste in preko reke Krke do Šentjernejske ceste, s čimer bo zagotovljena tudi boljša prometna navezava obstoječe zazidave v Ločni in Mačkovcu oziroma širšega predela jugovzhodnega dela mesta in občine na AC in obratno.
Kompleksno urejeno poslovno-storitveno območje bo predstavljalo urbani vhod v Novo mesto in imelo bistven vpliv na podobo mesta kot regionalnega središča ter njegov gospodarski razvoj.
(3) Pravna podlaga:
OLN se pripravi v skladu z določili:
– Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Novo mesto, dopolnjen v letih 1986–2004 – spremembe in dopolnitve 2003/1 (Uradni list RS, št.99/04),
– Zakona o urejanju prostora – ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 ZZK-1),
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04),
– Zakona o varstvu okolja – ZVO-1 in ZVO-1a (Uradni list RS, št. 41/04 in 20/06),
– Zakona o ohranjanju narave – ZON-UPB2 (Uradni list RS, št. 96/04).
Na podlagi Odločbe Ministrstva za okolje in prostor, št. 35409-39/2006/1 NBJ z dne 1. 3. 2006, v postopku priprave tega OLN ni treba izvesti postopka celovite presoje njegovih vplivov na okolje.
2. člen
(Predmet in programska izhodišča za pripravo OLN)
(1) Predmet priprave OLN:
Predmet obravnave v OLN je določitev površin, namenjenih za pozidavo z objekti, za zunanje in prometne ureditve, ureditve komunalne in energetske infrastrukture ter določitev urbanistično-arhitekturnih pogojev in vseh ostalih pogojev, ki jih bodo morali investitorji upoštevati pri umestitvi novih objektov, namenjenih poslovno-storitvenim dejavnostim. Pri pripravi OLN je treba posebno pozornost posvetiti umeščenosti prostorskih ureditev v prostor, stiku območja z naseljem ter oblikovanju objektov in njihovi orientaciji.
(2) Programska izhodišča:
Izhodišče za pripravo OLN je programska zasnova za oskrbno-storitveno cono Mačkovec, ki je bila sprejeta v sklopu sprememb in dopolnitev prostorskega plana MONM (Uradni list RS, št.99/04) in strokovne podlage za dopolnitev programske zasnove za oskrbno-storitveno cono Mačkovec, izdelane v februarju 2005 (izdelovalec Acer d.o.o. Novo mesto).
V območju OLN se lahko umesti naslednje dejavnosti v skladu s Standardno klasifikacijo dejavnosti v RS, ki naj bodo razporejene tako, da med seboj ne bodo moteče:
    G   trgovina, popravila motornih vozil in izdelkov široke porabe,
        predvsem trgovina na drobno, razen 51.2 trgovine na debelo s 
        kmetijskimi surovinami in živimi živalmi razen hišnih živali,
    H   gostinstvo,
    I   promet, skladiščenje in zveze,
    J   finančno posredništvo,
    K   poslovanje z nepremičninami, najem in poslovne storitve,
    L   dejavnosti javne uprave in obrambe, obvezno socialno zavarovanje,
    N   zdravstvo in socialno varstvo,
    O   druge javne, skupne in osebne storitvene dejavnosti, razen 90.002 –
        dejavnosti deponij, sežiganje in drugi načini odstranjevanja trdnih
        odpadkov ter 90.003 – ravnanja s posebnimi odpadki,
    P   zasebna gospodinjstva z zaposlenim osebjem,
    Q   eksteritorialne organizacije in združenja.
V območju urejanja so posebej nezaželene dejavnosti: A – kmetijstvo, lov, gozdarstvo; B – ribištvo; C – rudarstvo; D – predelovalne dejavnosti in F – gradbeništvo.
Območje med vzhodnim delom deviacije 1-12 in stanovanjskim naseljem Pod Trško goro naj bo namenjeno predvsem bivanju, lahko pa se umestijo tudi programi, ki ne bodo moteči za stanovanjsko okolje.
3. člen
(Območje OLN)
Meja ureditvenega območja OLN je okvirno določena s potekom od rondoja na križanju deviacij 1-12 in 1-11 po deviaciji 1-12 proti vzhodu do dodatnega rondoja med deviacijo 1-11 in 1-13, nato po obstoječi cesti H1 proti severozahodu in po deviaciji 1-11 proti severu, po avtocesti Karavanke – Obrežje do viadukta proti vzhodu, do rondoja na križanju deviacij 1-12 in 1-13 proti jugu, po meji obstoječega stanovanjskega naselja Pod Trško goro proti zahodu ter proti jugu (upošteva se jasna gradbena linija) vse do poslovnih objektov oziroma zunanjih ureditev Avto Krka in Era. Meja se nato nadaljuje po lokalni cesti do severozahodnega vogala poslovnega objekta Gimpex proti zahodu ter nato proti severu po predvideni vzhodni obvoznici do izhodiščnega rondoja. V OLN se vključi tudi območje obstoječe napajalne ceste, ki poteka od odcepa s Šmarješke ceste proti severu, po kateri je predvidena izvedba meteorne kanalizacije v skladu z Uredbo ter odvodnjavanje meteornih vod s celotnega območja urejanja s tem OLN ter ureditvenega območja, ki se bo urejalo z OLN Ločna. V primeru potrebe po izgradnji omrežja gospodarske javne infrastrukture z izrazitim linijskim potekom se le-to tudi smiselno vključi v območje urejanja s tem OLN.
Točna meja območja urejanja se določi na osnovi strokovnih podlag, in sicer tako, da obsega površine, na katerih so načrtovani trajni objekti, vključno s površinami, potrebnimi za njihovo nemoteno rabo ter površine, na katerih so predvideni objekti in druge ureditve, potrebne le v času gradnje oziroma izvajanja del. Ureditveno območje OLN obsega tudi skupno vplivno območje pričakovanih vplivov načrtovanih objektov iz prejšnjega odstavka na okolico, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov.
4. člen
(Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi OLN)
Pri pripravi OLN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu dokumenta sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter udeleženci:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto;
2. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto;
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za prostorski razvoj, Dunajska 21, Ljubljana;
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja spodnje Save, Novi trg 9, Novo mesto;
5. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, Območje Novo mesto, Ljubljanska 47, Novo mesto;
6. DARS, družba za avtoceste, d.d., Ulica XIV. divizije 4, Celje;
7. Zavod za kulturno dediščino Slovenije, OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto;
8. Elektro Ljubljana d.d., DE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto;
9. Komunala Novo mesto d.o.o., Podbevškova 12, Novo mesto;
10. Geoplin plinovodi, d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11, p.p. 3720, 1001 Ljubljana;
11. Istrabenz plini d.o.o., PE Osrednja Slovenija, Podbevškova 10, Novo mesto;
12. Telekom Slovenije d.d., Regionalna enota TK omrežja Zahod, Novi trg 7a, Novo mesto;
13. Telemach d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 21, Ljubljana;
14. Mestna občina Novo mesto, Oddelek za KS in komunalne zadeve, Seidlova cesta 1, Novo mesto;
15. druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, v kolikor bi se v postopku priprave OLN pokazalo, da so tangirani.
Pristojni nosilci urejanja prostora so v skladu z 29. in 33. členom ZureP-1 na zahtevo pripravljavca dolžni podati smernice za načrtovanje kakor tudi mnenje k dopolnjenemu predlogu v roku 30 dni od prejema zahteve. Rok za izdelavo smernic je lahko daljši, če tako določa kateri od zakonov, ki opredeljuje delovanje posameznega nosilca urejanja prostora, vendar ne daljši od zakonsko določenega. V primeru molka nosilca urejanja prostora pri izdaji smernic se šteje, da nima smernic, v primeru molka pri izdaji mnenja pa, da na predvideno prostorsko ureditev nima pripomb.
5. člen
(Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag)
(1) Obstoječe strokovne podlage za OLN:
Predhodno pripravljene strokovne podlage, veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki jo je potrebno upoštevati pri pripravi OLN, so:
– urbanistična zasnova Novega mesta, sprejeta v okviru sprememb in dopolnitev prostorskega plana MONM (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 69/02, spremembe in dopolnitve v Uradnem listu RS, št. 99/04);
– programska zasnova oskrbno-storitvena cona Mačkovec, sprejeta v okviru sprememb in dopolnitev prostorskega plana MONM (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 99/04);
– lokacijski načrt za avtocesto na odseku Hrastje–Lešnica (uredba objavljena v Uradnem listu RS, št. 16/03);
– Prostorska ureditev vzhodnega dela Novega mesta, urbanistična delavnica, končno poročilo, oktober 1997;
– Prometno urbanistična dispozicija vstopa v Novo mesto (Ločna–Mačkovec), Panprostor d.o.o., november 1997);
– Idejne rešitve izven nivojskega križanja odseka vzhodne obvoznice Novega mesta z rekonstruirano Šmarješko cesto, izdelovalec GPI d.o.o., Novo mesto, št. IŠ-15/2002, september 2002;
– Strokovne podlage za dopolnitev programske zasnove za oskrbno-storitveno cono Mačkovec, izdelovalec Acer Novo mesto d.o.o.o., št. IZ-R1/2005, februar 2005;
– Prometna študija mesta Novo mesto, dopolnitev s primerjalno analizo variant obvoznice, izdelovalec TrafCons d.o.o., Ljubljana, št. 805/04, oktober 2005;
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah;
– digitalni topografski načrt;
– digitalni katastrski načrt;
– digitalni orto foto načrt.
(2) Dodatne strokovne podlage:
Za pripravo OLN je treba izdelati strokovne podlage v obsegu in vsebini, kot jih predpisuje Pravilnik o vsebini, obliki in načinu državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04) ter dodatne strokovne podlage za širše območje od samega OLN. Gre za celotno območje od nove AC na severu do Šmarješke ceste na jugu, od severne obvoznice na zahodu (južno od dev. 1-12) pa vse do krožišča na dev. 1-12 in 1-13 na vzhodu. To so cone, s projektno nalogo opredeljene kot I.A/cona JUG, I.B/cona SEVER, I.C/cona VZHOD, II/cona RONDO in III/cona LOČNA. Z njimi je treba podati celovite urbanistične rešitve, rešitve v zvezi z infrastrukturnimi ureditvami ter ostalimi potrebnimi ureditvami. Te strokovne podlage bodo podlaga tudi za izdelavo občinskih lokacijskih načrtov v kasnejših fazah (za območji II/cona RONDO in III/cona LOČNA) in za morebitne spremembe in dopolnitve državnega lokacijskega načrta za AC na odseku Hrastje–Lešnica.
Za predmetni OLN na podlagi Odločbe Ministrstva za okolje in prostor, št. 35409-39/2006/1 NBJ z dne 1. 3. 2006, ni potrebno izvesti postopka celovite presoje vplivov na okolje in s tem tudi ne izdelati okoljskega poročila.
(3) Način pridobitve strokovnih rešitev:
Strokovne rešitve prostorske ureditve, ki bodo podlaga za pripravo tega OLN, se na podlagi prvega odstavka 30. člena ZUreP-1 pridobijo z izdelavo več variantnih rešitev, ki jih mora zagotoviti naročnika. Variantne rešitve lahko izdela en ali več različnih načrtovalcev. Izdelane morajo biti tako, da je možna njihova medsebojna primerjava.
Izbor najustreznejše ureditve bo opravil pripravljavec v skladu s tretjim odstavkom 30. člena ZUreP-1.
Komisijo za izbor najprimernejše rešitve določi župan MONM s sklepom.
(4) Pridobitev geodetskih podlag:
Digitalne geodetske podlage z vnosom vseh objektov ter horizontalnih in vertikalnih koordinatnih točk gospodarske javne infrastrukture pred pričetkom priprave OLN zagotovita naročnika dokumenta.
6. člen
(Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja OLN)
Roki za izdelavo in sprejem OLN so naslednji:
– podatke iz javnih evidenc zagotovi pripravljavec v marcu 2006;
– geodetske podlage zagotovita naročnika do konca aprila 2006;
– izdelovalec pripravi gradivo za pridobitev smernic za načrtovanje v 10 dneh od sprejetja programa priprave;
– pripravljavec posreduje poziv pristojnim nosilcem urejanja prostora za izdajo smernic za načrtovanje v 5 dneh od prejetja gradiva za pridobitev smernic za načrtovanje;
– rok za izdajo smernic za načrtovanje je 30 dni od prejetja vloge za njihovo izdajo, če resorna zakonodaja ne določa daljšega roka;
– izdelovalec izdela strokovne podlage z variantnimi rešitvami v 30 dneh od objave programa priprave oziroma do konca aprila 2006;
– pripravljavec zagotovi izbor variantne rešitve v roku 10 dni od prejetja le-teh;
– izdelovalec pripravi predlog OLN v roku 20 dni od izbora variante prostorske ureditve oziroma do konca maja 2006;
– pripravljavec izvede drugo prostorsko konferenco najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo predloga OLN;
– izdelovalec dopolni predlog OLN s priporočili prostorske konference v 8 dneh od dostave zapisnika s prostorske konference;
– župan sprejme sklep o javni razgrnitvi OLN v 8 dneh od izvedene druge prostorske konference;
– predlog OLN pripravljavec javno razgrne za 30 dni in v tem času organizira tudi javno obravnavo;
– v času javne razgrnitve občinski svet obravnava predlog OLN;
– izdelovalec pripravi predlog stališč v roku 10 dni od prejetja vseh pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve;
– župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve, v 10 dneh od prejetja predloga stališč;
– pripravljavec obvesti o sprejetih stališčih lastnike nepremičnin na območju OLN v roku 15 dni od sprejetja stališč;
– izdelovalec v roku 30 dni od prejetja stališč dopolni predlog OLN v skladu s sprejetimi stališči župana;
– pripravljavec v roku 8 dni od prejetja dopolnjenega predloga OLN pozove nosilce urejanja prostora, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu OLN;
– rok za izdajo mnenj je 30 dni od prejetja vloge za njihovo izdajo, če resorna zakonodaja ne določa daljšega roka;
– izdelovalec izdela usklajen dopolnjen predlog v roku 20 dni od pridobitve mnenj;
– župan posreduje usklajen predlog OLN občinskemu svetu v obravnavo in sprejem;
– odlok se objavi v uradnem glasilu.
7. člen
(Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem OLN)
(1) Organizacija priprave:
Pripravljavec OLN je Mestna občina Novo mesto.
Izdelovalec OLN je TOPOS d.o.o., Dol. Toplice, ki je bil izbran s strani naročnikov OLN.
Naročnika OLN sta MID Investicije d.o.o., Dunajska 106, Ljubljana in B.A.M. Shop-In d.o.o., Jurčkova cesta 232, Ljubljana.
(2) Obveznosti v zvezi s financiranjem:
Sredstva za pripravo in izdelavo OLN na podlagi pogodbe, sklenjene z MONM, zagotavljata naročnika.
8. člen
(Začetek veljavnosti)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-05-11/2004
Novo mesto, dne 16. marca 2006
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti