Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2006 z dne 23. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2006 z dne 23. 3. 2006

Kazalo

1263. Pravilnik o sofinanciranju štipendij dijakov in študentov v Občini Slovenske Konjice, stran 3210.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01, 100/02) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 30. seji dne 9. 3. 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju štipendij dijakov in študentov
v Občini Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S Pravilnikom o sofinanciranju štipendij dijakov in študentov v Občini Slovenske Konjice (v nadaljevanju: pravilnik) se urejajo:
– način ugotavljanja potreb po kadrih, ki bodo vključeni v sofinanciranje štipendij iz proračuna Občine Slovenske Konjice,
– javni razpis štipendij,
– merila in pogoji za dodelitev štipendij,
– uveljavljanje pravice do štipendije,
– izplačilo štipendije,
– mirovanje in prenehanje izplačevanja štipendij.
2. člen
Naloge Občine Slovenske Konjice so: priprava in izvedba poziva delodajalcem za pridobitev potreb po kadrih, zagotovitev sredstev v proračunu za sofinanciranje štipendij, priprava in izvedba javnega razpisa štipendij, izplačilo priznanega deleža sofinanciranja štipendij gospodarskim družbam in podjetnikom (v nadaljevanju: štipenditorjem).
3. člen
Sredstva za štipendije po tem pravilniku zagotavljajo delodajalci iz Občine Slovenske Konjice in Občina Slovenske Konjice.
4. člen
Štipendije se dodelijo dijakom in študentom, ki se šolajo za poklice, po katerih delodajalci povprašujejo oziroma izrazijo interes, prioritetno pa za deficitarne in perspektivne poklice v Občini Slovenske Konjice.
5. člen
Do sofinanciranja štipendij iz občinskega proračuna so upravičeni dijaki in študenti, ki so državljani Republike Slovenije, s stalnim prebivališčem v Občini Slovenske Konjice. Štipendije se lahko podelijo za šolanje:
– dijakom za redno šolanje od vključno 1. letnika šolanja na srednjih strokovnih in poklicnih šolah,
– študentom za redni študij na univerzah, višjih in visokih šolah (redni dodiplomski študentje – VI. in VII. stopnja strokovne izobrazbe),
– študentom na podiplomskem študiju, ob pogoju, da niso v rednem delovnem razmerju.
II. STROKOVNA KOMISIJA ZA IZBOR DELODAJALCEV
IN ŠTIPENDISTOV
6. člen
Strokovno komisijo za izbor delodajalcev in štipendistov (v nadaljevanju: komisija) imenuje s sklepom župan Občine Slovenske Konjice. Sestavljena je iz petih članov, in sicer:
– en predstavnik Odbora za družbene dejavnosti,
– en predstavnik Odbora za gospodarstvo, podjetništvo in turizem,
– en predstavnik Odbora za mladinsko problematiko,
– en predstavnik Odbora za finance,
– en predstavnik občinske uprave.
Komisija ima predsednika, ki ga imenuje župan.
III. UGOTAVLJANJE POTREB PO KADRIH
PRI DELODAJALCIH
7. člen
Potrebe delodajalcev po kadrih ugotovi Občina Slovenske Konjice z javnim pozivom. Javni poziv delodajalcem se izvede v mesecu maju za prihodnje šolsko leto in predstavlja osnovo za razpis štipendij. Javni poziv delodajalcem se objavi na spletni strani Občine Slovenske Konjice (www.slovenskekonjice.si), v lokalnem časopisu in na drug način obveščanja (s pismom delodajalcem, na e-naslove delodajalcev ali na drug način).
8. člen
Delodajalec, ki je izrazil potrebo po kadrih in interes za štipendiranje iz občinskega proračuna skladno z javnim pozivom in je bil izbran, dobi možnost soštipendiranja kadra.
9. člen
Delodajalec mora za štipendiranje kadrov iz občinskega proračuna izpolnjevati naslednje pogoje:
– ima sedež na območju Občine Slovenske Konjice,
– zagotavljati sredstva za izplačilo najmanj ½ štipendije do konca šolanja za program, za katerega je bil razpis objavljen,
– ne sme biti v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije ter kapitalske neustreznosti po 10. členu Zakona o finančnem poslovanju,
– kadrovska potreba ustreza poslovni dejavnosti delodajalca oziroma je utemeljena s šolanjem za nadaljevanje (prevzem) poslovanja družinskega podjetja.
IV. POSTOPEK IZBORA DELODAJALCEV ZA VKLJUČITEV V SOFINANCIRANJE ŠTIPENDIJ IZ PRORAČUNA OBČINE SLOVENSKE KONJICE
10. člen
O pravici za vstop v sofinanciranje iz proračuna Občine Slovenske Konjice odloča komisija iz 6. člena tega pravilnika.
Odpiranje vlog se izvede v roku, ki je predviden v javnem pozivu. O odpiranju vlog mora komisija sproti voditi zapisnik, ki vsebuje:
– naslov, prostor in čas odpiranja dospelih vlog,
– predmet javnega poziva,
– imena navzočih predstavnikov komisije,
– podatke o predlagateljih vlog,
– vrstni red odpiranja vlog,
– seznam izbranih delodajalcev za vključitev v sofinanciranje štipendij iz proračuna Občine Slovenske Konjice.
Komisija odloča z večino glasov. O delu komisije se vodi zapisnik, ki ga podpiše predsednik komisije in potrdijo člani. Potrditev zapisnika se lahko izvede korespondenčno.
11. člen
Če so delodajalci iz Občine Slovenske Konjice posredovali več vlog za štipendije od predvidenih sredstev v občinskem proračunu imajo prednost:
– vloge delodajalcev za zagotovitev deficitarnih poklicev, ki se ugotovi na osnovi analize kadrovskih potreb v Občini Slovenske Konjice in podatkov Zavoda RS za zaposlovanje ter perspektivnost poklica, ki se ugotovi na osnovi ciljev dolgoročnega razvojnega programa. Kadrovska potreba mora biti utemeljena v kadrovskem planu delodajalca, razvojnem načrtu, programu prestrukturiranja, izkazana z neuspešnim iskanjem ali kako drugače utemeljena,
– delodajalci, ki želijo s štipendiranjem družinskih članov zagotoviti pogoje za nadaljevanje in prevzem vodenja družinskega podjetja,
– majhni delodajalci pred velikimi,
– vloge delodajalcev za štipendiranje kadra na višji stopnji strokovne izobrazbe.
12. člen
Občina Slovenske Konjice obvesti delodajalce o izidu javnega poziva z Obvestilom o izboru v vključitev sofinanciranja štipendij iz občinskega proračuna, ki ga izda v roku 15 dni po preteku roka za oddajo vlog. O morebitnih ugovorih odloča župan. Njegova odločitev je dokončna.
V. JAVNI RAZPIS ŠTIPENDIJ
13. člen
Štipendistom se dodelijo štipendije na podlagi javnega razpisa štipendij, ki ga objavijo Občina Slovenske Konjice in izbrani delodajalci v mesecu juniju v lokalnem časopisu in na spletni strani občine.
Javni razpis določa: število razpisanih štipendij, poklice in usmeritve, stopnjo strokovne izobrazbe, pogoje za dodelitev štipendij, način prijave, dokumentacijo, ki jo mora predložiti kandidat, rok za posredovanje vlog ter druge podatke, ki so pomembni pri odločitvi o podelitvi štipendije.
14. člen
Pravico do štipendije lahko uveljavljajo dijaki za redno šolanje na srednjih strokovnih in poklicnih šolah, redni dodiplomski in podiplomski študentje, ki se izobražujejo po programu z javno veljavnostjo, če se prijavijo na javni razpis in izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so državljani RS in imajo stalno prebivališče v Občini Slovenske Konjice,
– ob vpisu v prvi letnik srednje šole ne smejo biti starejši od 16 let (starost kandidatov, ki prvič vlagajo vlogo za uveljavitev štipendije, ki se sofinancira po tem pravilniku, je glede na višji letnik in izbrani izobraževalni program lahko ustrezno višja),
– ob vpisu v prvi letnik univerze, višje ali visoke strokovne šole ne smejo biti starejši od 26 let (starost kandidatov, ki prvič vlagajo vlogo za uveljavitev štipendije, ki se sofinancira po tem pravilniku, je glede na višji letnik in izbrani izobraževalni program lahko ustrezno višja).
15. člen
Štipendist po tem pravilniku ne more biti, kdor:
– je v delovnem razmerju ali vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije,
– je samozaposlena oseba, ki opravlja dejavnost, vpisano v ustrezni register ali drugo predpisano evidenco na območju Republike Slovenije,
– je lastnik ali solastnik več kot 20% gospodarske družbe,
– prejema drugo štipendijo,
16. člen
Kandidat vloži vlogo za štipendijo na Občino Slovenske Konjice na obrazcu Vloga za pridobitev republiške štipendije (Obr. 1,51), ki ji priloži potrdilo o vpisu v tekoči letnik šole, dokazilo o učnem uspehu doseženem v preteklem šolskem letu, potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije, potrdilo o stalnem prebivališču, življenjepis in reference iz učnega programa.
17. člen
Pravočasno prispele in pravilno označene vloge za štipendije odpre komisija iz 6. člena tega pravilnika.
Nepravočasno prispele in nepravilno označene vloge komisija evidentira, vnese v zapisnik in vrne neodprte na naslov pošiljatelja. Če je zaradi nepravilno označene vloge, le-to nemogoče neodprto vrniti pošiljatelju, jo komisija odpre, ugotovi pošiljatelja, zapečati nazaj in vrne pošiljatelju.
Odpiranje vlog se izvede v roku, ki je določen z javnim razpisom. O odpiranju vlog vodi komisija zapisnik, ki vsebuje najmanj:
– naslov, prostor in čas odpiranja vlog,
– predmet javnega razpisa,
– imena navzočih in odsotnih predstavnikov komisije,
– podatke o predlagatelju vloge,
– vrstni red odpiranja vlog,
– ugotovitev o popolnosti vloge oziroma navedbo pomanjkljivosti vloge,
– seznam štipendistov, ki se posreduje v odločanje delodajalcem,
– čas zaključka odpiranja vlog.
18. člen
Predlagatelja vloge, za katero komisija ugotovi, da ni popolna, se s sklepom pozove k dopolnitvi vloge v roku 8 dni. Če kandidat vloge ne dopolni v določenem roku oziroma je tudi dopolnitev nepopolna, komisija vlogo zavrže. Po izteku roka za dopolnitev vlog komisija za vsako posamezno vlogo ugotovi, če predlagatelj izpolnjuje pogoje iz 16. in 17. člena pravilnika in jih razporedi po delodajalcih, ki so bili izbrani na javnem pozivu iz 7. člena.
Komisija sprejme sklep o predlogu za dodelitev štipendij in ga posreduje v obliki seznama štipendistov delodajalcem v odločanje.
19. člen
O podelitvi štipendije odloča delodajalec, pri katerem se bo štipendist zaposlil. Če je kandidatov več, kot je razpisanih štipendij, opravi delodajalec izbiro na osnovi meril, ki veljajo pri delodajalcu.
Pred izbiro povabi praviloma delodajalec kandidata za podelitev štipendije na razgovor.
Delodajalec opravi izbiro čimprej oziroma najpozneje v 15 dneh po prejemu predloga štipendistov s strani komisije. Če je več delodajalcev prejelo vlogo istega kandidata, o izboru delodajalca odloča kandidat sam.
Če delodajalec brez utemeljenega razloga ne izbere nobenega izmed prijavljenih kandidatov, izgubi možnost kandidiranja za podelitev sofinanciranja štipendije iz občinskega proračuna za ta poklic tudi v naslednjem letu.
20. člen
Delodajalec mora o izbiri obvestiti štipendista in občino v 15 dneh. Hkrati mora obvestiti tudi vse kandidate, ki so podali vlogo za štipendijo in niso bili izbrani.
21. člen
Odločitev delodajalca je dokončna.
22. člen
Po izbiri sklenejo štipenditor, štipendist in Občina Slovenske Konjice pogodbo o štipendiranju, s katero se opredelijo medsebojne pravice in obveznosti pogodbenih strank.
VI. VIŠINA ŠTIPENDIJE IN ČAS PREJEMANJA
23. člen
Višina štipendije obsega:
– osnovno štipendijo, ki znaša za dijake 30.000,00 SIT, za študente pa 40.000,00 SIT mesečno in se letno usklajuje z rastjo zajamčenega osebnega dohodka,
– poseben dodatek za učni uspeh dosežen v preteklem šolskem letu.
Dodatek se izplačuje v naslednji višini:
– dijakom za prav dober uspeh 5%
– dijakom za odličen uspeh 10%
osnovne kadrovske štipendije.
Študentom s povprečno oceno:
– od 8,01 do 8,50 10%
– od 8,51 do 9,00 15%
– od 9,01 dalje 25%
osnovne kadrovske štipendije.
Pri študentih se uspeh določi tako, da se izračuna povprečje vseh številno izraženih ocen, doseženih od 1. oktobra do 30. septembra v preteklem študijskem letu. Dodatek za dosežen učni uspeh ne pripada dijakom in študentom 1. letnika.
VII. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI ŠTIPENDITORJA, SOFINANCERJA IN ŠTIPENDISTA
24. člen
Štipenditor je dolžan štipendistu redno mesečno izplačevati štipendijo do 5. v mesecu za pretekli mesec do konca rednega šolanja.
25. člen
Sofinancer Občina Slovenske Konjice zagotavlja štipenditorju sredstva v višini do največ 50% osnovne štipendije in 50% dodatka za učni uspeh, če je štipendist do njega upravičen. Sredstva se nakažejo na račun štipenditorja na osnovi zahtevka, ki ga Občini Slovenske Konjice do zadnjega v mesecu pošlje štipenditor.
26. člen
Štipendist mora po vsakem zaključenem študijskem letu najpozneje 15 dni po zaključku študijskega leta, predložiti štipenditorju dokazila o opravljenem letniku in opravljenih izpitih ter o vpisu v naslednji letnik. Štipenditor tekoče obvešča sofinancerja o izvajanju pogodbenih obveznosti štipendista.
Štipendist je dolžan štipenditorju v roku 8 dni od nastanka, sporočiti vsako spremembo, ki vpliva na izplačilo štipendije, zlasti:
– prekinitev šolanja,
– sklenitev delovnega razmerja,
– spremembo stalnega prebivališča,
– zaključitev šolanja po pogodbi,
– porodniški dopust, dopust za nego in varstvo otroka,
– druge spremembe.
27. člen
Štipendistu, ki mu je dovoljeno ponavljanje letnika, štipendijsko razmerje v tem času miruje. Štipendistu, ki tudi po tem roku ni pridobil pogojev za vpis v naslednji letnik, štipendijsko razmerje preneha. Štipendistu, ki ni v roku končal šolanja oziroma pridobil pogojev za vpis v naslednji letnik, se lahko določi rok, do katerega mora opraviti študijske obveznosti. V tem času mu štipendijsko razmerje miruje. Če tudi v tem roku ne konča šolanja oziroma nima pogojev za vpis v naslednji letnik, se štipendijsko razmerje prekine.
28. člen
Štipendistu se štipendija preneha izplačevati, če:
– pridobi republiško, Zoisovo, kadrovsko ali drugo štipendijo,
– po svoji volji ali krivdi izgubi status dijaka ali študenta,
– spremeni izobraževalni program brez soglasja štipenditorja in občine,
– navaja neresnične podatke,
– kakorkoli drugače ravna v nasprotju z določbami tega pravilnika.
V primerih iz druge, tretje, četrte in pete alineje prvega odstavka tega člena je štipendist dolžan povrniti prejete zneske štipendije.
Štipendista, ki prekine izobraževanje ali ga ne konča v roku zaradi objektivnih razlogov (težki ekonomsko-socialni pogoji, težja bolezen, invalidnost), se na njegovo pisno prošnjo lahko delno ali v celoti oprosti vračila štipendije. V izjemnih primerih se lahko odloži vračilo štipendije ali omogoči obročno vračanje štipendije.
O oprostitvi vračila štipendije ali morebitnem odlogu vračila štipendije odločita župan in zakoniti zastopnik gospodarskega subjekta, ki je štipenditor, na predlog komisije za štipendiranje.
29. člen
V primeru, da delodajalec preneha izplačevati svoj delež, lahko štipendist v tem primeru enostransko odstopi od pogodbe o štipendiranju, brez obveznosti do delodajalca in Občine Slovenske Konjice. Občina v tem primeru zahteva od delodajalca vračilo izplačanih sredstev iz proračuna s 5% letnimi obrestmi, ki tečejo od dneva izplačila posameznega mesečnega zneska iz proračuna, do dneva izstavitve računa s strani Občine Slovenske Konjice.
Če gospodarski subjekt računa ne poravna v zakonitem roku, je dolžan plačati tudi zakonske zamudne obresti.
Delodajalec je dolžan po končanem šolanju zaposliti štipendista najmanj za toliko časa, kot je trajalo sofinanciranje štipendije, sicer je dolžan občini vrniti prejeta sredstva iz proračuna s 5% letnimi obrestmi.
Štipendist se je po končanem šolanju dolžan zaposliti pri delodajalcu in pri njem ostati v delovnem razmerju vsaj toliko časa, kot je prejemal štipendijo. Če se štipendist ne želi zaposliti pri štipenditorju oziroma mu po njegovi volji ali krivdi preneha zaposlitev pred iztekom obdobja prejemanja štipendije, je dolžan štipenditorju in občini vrniti sorazmerni del štipendije s 5% letnimi obrestmi.
30. člen
Pristojni občinski organ je dolžan izvajati permanentno kontrolo pravilnosti izvajanja postopkov v skladu s tem pravilnikom in objavljenim razpisom. Zato ima vselej pravico do vpogleda v vso dokumentacijo štipenditorja v zvezi z izplačilom štipendij in izpolnjevanjem drugih obveznosti po določbah tega pravilnika.
V primeru, da je na strani štipenditorja ugotovljena kršitev tega pravilnika ali javnega razpisa občine, na podlagi katerega se izvaja sofinanciranje štipendij, lahko občina štipenditorju takoj prekine izplačevanje svojega deleža in določi rok za odpravo kršitev, sicer mora štipenditor vrniti celoten znesek prejetih sredstev skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi. Če se dokazano ugotovi, da je bila kršitev namerna ali iz hude malomarnosti, štipenditor izgubi pravico do kandidiranja v postopku sofinanciranja štipendij po tem pravilniku.
31. člen
Postopek razpisa, odpiranje prejetih vlog in druge postopke v zvezi s tem pravilnikom se smiselno izvaja po Zakonu o splošnem upravnem postopku in po Zakonu o javnih naročilih ob upoštevanju Statuta Občine Slovenske Konjice in ostalih predpisov občine.
VIII. KONČNA DOLOČBA
32. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 5. 2006 dalje.
Št. 00700-0001/2006
Slovenske Konjice, dne 9. marca 2006
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti