Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2006 z dne 28. 2. 2006

Kazalo

872. Pravilnik o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Veržej, stran 2371.

Na podlagi 12. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95 in 40/99), 4. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 in 107/00), 29. členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93. 6/94 – odločba US, 45/94 – odločba US, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US, 73/95 – odločba US, 9/96 – odločba US, 39/96 – odločba US, 44/96 – odločba US, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02), in 16. člena Statuta Občine Veržej (Uradni list RS, št. 37/99, 65/00 in 11/01 je Občinski svet Občine Veržej na seji dne 31. 1. 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost
na območju Občine Veržej
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji, na podlagi katerih Občinska uprava Občine Veržej (v nadaljevanju občinska uprava) izda soglasje k podaljšanju obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
2. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija obratujeta v podaljšanem obratovalnem času, če obratujeta izven rednega obratovalnega časa, določenega s 3. in 4. členom Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 s kasnejšimi spremembami in dopolnitvami).
3. člen
Gostinec oziroma kmet določi podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata ali kmetije v skladu s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika.
Če v okviru gostinskega obrata deluje več enot, ki samostojno opravljajo dejavnost, je dolžan gostinec prijaviti podaljšani obratovalni čas za vsako tako enoto posebej.
II. MERILA ZA IZDAJO SOGLASJA K PODALJŠANEMU OBRATOVALNEMU ČASU
4. člen
V podaljšanem obratovalnem času lahko poslujejo gostinski obrati in kmetije v naslednjem obratovalnem času:
1. restavracije, gostilne, kavarne, okrepčevalnice, slaščičarne, bari, izletniške kmetije ter vinotoči:
– ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah najdlje do 24. ure,
– ob petkih in sobotah do 2. ure naslednjega dne;
2. gostinske terase in letni vrtovi:
– ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah najdlje do 23. ure,
– ob petkih in sobotah najdlje do 24. ure.
5. člen
Soglasje za podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata občinska uprava izda za obdobje enega koledarskega leta.
6. člen
Občinska uprava lahko na podlagi vloge gostinca oziroma kmeta odobri dodatni podaljšani obratovalni čas ob raznih prireditvah (poroke, srečanja, praznovanje rojstnih dnevov, obletnic ipd). V teh primerih se obratovalni čas lahko podaljša do 5. ure naslednjega dne. Soglasje se izda vedno za posamezno prireditev, ki jo gostinec oziroma kmet organizira in se opravlja v samem gostinskem obratu. Gostinec oziroma kmet je dolžan poskrbeti, da v dodatnem podaljšanem obratovalnem času zunanji obiskovalci nimajo vstopa v gostinski obrat oziroma kmetijo.
7. člen
Gostinec prijavi obratovalni čas na obrazcu v rokih in na način, ki ga določa Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 s kasnejšimi spremembami in dopolnitvami). Če gostinec ni lastnik lokala, je k vlogi za podaljšan obratovalni čas potrebno predložiti soglasje lastnika objekta, kjer se lokal nahaja.
8. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija lahko brez soglasja občinske uprave obratuje dlje, kot traja njihov obratovalni čas na dan pred prazniki, določenimi z zakonom, ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat).
Gostinec mora občinski upravi predhodno pisno sporočiti datum pustovanja oziroma martinovanja, kadar bo izkoristil možnost iz prvega odstavka tega člena.
9. člen
V primeru, da občinska uprava ugotovi na podlagi večkratnih pisnih ugotovitev s strani nadzora (policija, inšpekcijske službe), da je prišlo do kršitev javnega reda in miru, lahko soglasje o podaljšanem obratovalnem času prekliče za določen čas. Prav tako lahko prekliče izdano soglasje za prireditev oziroma se mu jih za določen čas ne izdaja. Gostinec oziroma kmet lahko ponovno zaprosi za podaljšani obratovalni čas, če v roku treh mesecev, ko je obratoval v rednem obratovalnem času, ni prišlo do prijav kršitev s strani nadzora.
10. člen
Nadzor nad uresničevanjem določb tega pravilnika opravljajo pristojni državni organi.
PREHODNA DOLOČBA
11. člen
Gostinci, ki so prijavili obratovalni čas gostinskih obratov za leto 2006 pred uveljavitvijo tega pravilnika, obratujejo na podlagi izdanega soglasja do 31. 12. 2006.
III. KONČNI DOLOČBI
11. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
12. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih za določanje obratovalnega časa gostinskih obratov na območju Občine Ljutomer (Uradni list RS, št. 80/98).
Št. 900-158/06
Veržej, dne 31. januarja 2006
Župan
Občine Veržej
Drago Legen l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti