Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2006 z dne 31. 1. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2006 z dne 31. 1. 2006

Kazalo

380. Odlok o opravljanju dejavnosti oskrbe s pitno vodo v KS Razdrto, stran 1058.

Na podlagi 3., 7. in 35. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 26. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/2004), 3. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 27/96, 51/97, 37/98 in 96/99) ter 16., 60., 61. in 62. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96, 68/97, 31/98, 84/98 in 66/99) je Občinski svet Občine Postojna na 27. seji dne 22. 12. 2005 sprejel
O D L O K
o opravljanju dejavnosti oskrbe s pitno vodo v KS Razdrto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa oddajo v upravljanje in izvajanje dejavnosti oskrbe s pitno vodo iz lokalnih vodnih virov in lokalnega vodovodnega omrežja v KS Razdrto.
Upravljavec javne službe po tem odloku je KS Razdrto.
2. člen
Javna služba se izvaja na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih ter drugih standardov in normativov.
II. PRENOS V UPRAVLJANJE IN IZVAJANJE
3. člen
Občina Postojna v skladu s 35. členom Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98) in 3. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 27/96, 51/97, 37/98 in 96/99) prenaša neposredno v upravljanje dejavnost oskrbe s pitno vodo iz lokalnih vodnih virov in lokalnega vodovodnega omrežja na območju KS Razdrto na KS Razdrto.
4. člen
KS Razdrto je dolžna v roku 6 mesecev od objave tega odloka v Uradnem listu RS urediti sistem za oskrbo s pitno vodo tako, da bo tehnična opremljenost zagotavljala oskrbo s pitno vodo v skladu z veljavnimi predpisi, standardi in normativi ter opraviti prenos v izvajanje javne službe pravni ali fizični osebi, ki ima veljavno registracijo za opravljanje dejavnosti in izpolnjuje predpisane organizacijske, kadrovske, tehnične in druge standarde in normative za opravljanje dejavnosti.
III. DEJAVNOST JAVNE SLUŽBE, OBJEKTI IN NAPRAVE
5. člen
Dejavnost javne službe oskrbe s pitno vodo obsega:
– upravljanje z objekti in napravami za oskrbo s pitno vodo,
– zagotavljanje oskrbe s pitno vodo vsem uporabnikom na območju KS Razdrto, ki se glede na geografsko lego oskrbujejo ali bi se lahko oskrbovali s priključitvijo na lokalno vodovodno omrežje v upravljanju KS Razdrto,
– zagotavljanje vzdrževanja objektov in naprav,
– izvajanje meritev in monitoringa kvalitete pitne vode,
– priključevanje novih uporabnikov na omrežje,
– zagotavljati ustrezne tehnične parametre v skladu s predpisi, ki urejajo področje varstva pred požarom,
– zagotavljanje ustrezne tehnične opremljenosti za pripravo in kontrolo kvalitete pitne vode,
– izvajanje potrebne posodobitve, rekonstrukcije in dograditve sistema v skladu s sprejetim ovrednotenim programom dela, ki ga izvajalec javne službe pripravi vsako leto do 30. novembra za naslednje leto, potrdi pa Občinski svet,
– izdelavo poročil o opravljenih delih v preteklem letu najkasneje do 31. marca tekočega leta,
– vodenje katastra objektov in naprav za oskrbo s pitno vodo.
6. člen
Objekte in naprave javne službe sestavlja lokalno vodovodno omrežje z vodnimi viri, ki morajo izpolnjevati tehnične, sanitarne in druge standarde in normative.
IV. OSNOVNE NALOGE UPRAVLJAVCA IN IZVAJALCA
7. člen
Osnovne zahteve, ki jih morata izpolnjevati upravljavec in izvajalec:
– pridobiti za odvzem pitne vode vodno pravico,
– zagotovljati kvaliteto pitne vode v skladu z veljavnimi predpisi,
– upravljavec mora plačevati vse predpisane državne dajatve kot so vodna povračila, taksne za obremenjevanje okolja in ostale dajatve v skladu z veljavnimi predpisi,
– v odvisnosti od lastništva objektov in naprav za oskrbo s pitno vodo morajo vsi lastniki podpisati dogovor, da se vodna pravica novim potrošnikom ne omejuje,
– izvajati notranji nadzor kontrole in dajanje poročil pooblaščenim institucijam v skladu z veljavnimi predpisi,
– ustrezno kadrovsko strukturo zaposlenih v skladu z veljavnimi predpisi.
V. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI UPRAVLJAVCA
8. člen
Upravljavec in izvajalec javne službe opravljata javno službo oskrbe s pitno vodo v skladu z veljavnimi predpisi in standardi s tem, da vse pravice, dolžnosti, obveznosti in odgovornosti Občine Postojne prevzema KS Razdrto.
V. TARIFNI SISTEM IN CENE STORITEV
8. člen
Upravljavec mora pri oblikovanju cen storitev gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo upoštevati veljavne predpise.
Cene storitev na predlog upravljavca javne službe oblikuje in potrjuje Občinski svet Občine Postojna.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
9. člen
Za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom se uporabljajo določbe Zakona o gospodarskih javnih službah, Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna, Odloka o odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Postojna, Odloka o tarifnem sistemu oskrbe z vodo iz javnih vodovodov, odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda in Pravilnika o določanju upravičencev za neplačevanje posebnih dajatev in storitev pri oskrbi s pitno vodo v kmetijski in drugih dejavnostih na območju občine Postojna s tem, da vse pravice, dolžnosti, obveznosti in odgovornosti Občine Postojne prevzema KS Razdrto.
10. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Št. 35205-16/2005-2
Postojna, dne 22. decembra 2005
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti