Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2006 z dne 6. 1. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2006 z dne 6. 1. 2006

Kazalo

22. Program priprave za občinski lokacijski načrt »Industrijsko-poslovna cona Podskrajnik – II«, stran 128.

Na podlagi 27. in 34. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 18. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 54/95, 51/96, 62/98 in 03/00) je župan Občine Cerknica dne 27. 12. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za občinski lokacijski načrt »Industrijsko-poslovna cona Podskrajnik – II«
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo občinskega lokacijskega načrta (OLN)
1. Ocena stanja
Območje obstoječih stavbišč v Podskrajniku je bilo degradirano zapuščeno vojaško območje. Na podlagi zadnjih sprememb in dopolnitev Odloka o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04) je območje obstoječih stavbnih zemljišč smiselno zaokroženo na razpoložljiva zemljišča z navezavo na obstoječo že delujočo industrijsko cono in vključitvijo kamnoloma v eksploataciji. Celoten industrijski kompleks v Podskrajniku bodo sestavljali deli: – delujoča cona Podskrajnik, poslovna cona »Stara vojašnica na Rakeku« in novo povezovalno območje z zaledjem z oznako območja PO-3P – Pod kasarnami.
Planski dokument za predmetno območje PO-3P – Pod kasarnami določa izdelavo Občinskega lokacijskega načrta (OLN).
Območje poslovne cone »Stara vojašnica na Rakeku« je v fazi komunalnega opremljanja in se prometno navezuje na javno pot in naprej na regionalno cesto R 212. Predmetni OLN bo smiselno uredil celoten prometni skelet s povezavo vseh delov in omogočil sodobno komunalno opremo stavbnih zemljišč predvidenih za gradnjo.
 
2. Razlogi za pripravo lokacijskega načrta
Že v fazi izgradnje poslovne cone »Stara vojašnica na Rakeku« je opazen večji interes po primernih in dobro opremljenih stavbnih zemljišč za potrebe proizvodnje in poslovnih dejavnosti. Interes po zapolnitvi območja je izražen zaradi primerne lege in kompleksne gradnje, ki zadostuje raznim potrebam investitorjev.
Industrijsko-poslovna cona Podskrajnik ima v širšem geostrateškem položaju Slovenije iskano lego. Območje je hitro dostopno na avtocesto Ljubljana–Koper–Trst–Reka. Iz te zahodne osrednje osi Slovenije, pa je tranzitna regionalna cesta tako na Ribniško in Kočevsko območje, kakor tudi preko njega na novo hrvaško avtocesto – Dalmatino za smeri Zagreb in Split.
Druga pomembna prometnica je železniška proga Ljubljana–Koper, ki predstavlja tudi potencial za povečanje tovornega prometa.
Glede na to, da je poslovna cona »Stara vojašnica na Rakeku« v fazi izgradnje, je racionalno nadaljevanje s komunalnim opremljanjem in zapolnitev celotnega območja.
 
3. Pravna podlaga
Občinski svet Občine Cerknica je na podlagi sklepa Vlade RS o usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskega plana RS sprejel Odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04). Za obravnavano območje je predvidena izdelava občinskega lokacijskega načrta (OLN) za izgradnjo industrijsko poslovne cone Podskrajnik II.
Skladno določilom 40. člena ZVO je občina z vlogo št. 35003-11/2005 z dne 4. 10. 2005 obvestila Ministrstvo za okolje RS (MOP) o nameri priprave LN. V kolikor bo z odločbo MOP naložilo občini izvedbo CPVO bo okoljsko poročilo z revizijo izdelano do javne razgrnitve LN.
 
II. Predmet in programska izhodišča OLN
Predmet obdelave je območje, ki zapolnjuje vmesen prostor med obstoječo industrijsko cono Podskrajnik in poslovno cono »Stara vojašnica na Rakeku«, ki je v fazi izgradnje. Obravnavano območje je namenjeno proizvodni in poslovni dejavnosti.
 
III. Okvirno ureditveno območje OLN
Območje OLN je definirano v Odloku o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04). V okviru teh sprememb in dopolnitev planskih aktov so bila izdelana programska izhodišča, ki so poleg namenske rabe definirala mejo območja in način urejanja.
 
IV. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci
Občina Cerknica je kot pripravljavec IPA sklicala in vodila 1. prostorsko konferenco. Na prostorsko konferenco, ki je bila dne 3. 11. 2005, so bili preko sredstev javnega obveščanja vabljeni zainteresirani predstavniki lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti z namenom pridobitve in uskladitve priporočil, usmeritev in njihovih legitimnih interesov.
a) Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v pripravi, so:
b) RS Ministrstvo za obrambo, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami – Postojna,
c) RS Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Postojna,
d) RS MOP, Agencija RS za okolje, Izpostava Ljub­ljana,
e) Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Ljubljana,
f) Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana,
g) Elektro Ljubljana d.d. DE Ljubljana – okolica,
h) JP Komunala Cerknica (vodovod, kanalizacija),
i) Telekom Slovenije, PE Ljubljana,i)
j) Občina Cerknica – za področje lokalnih cest,
k) RS, MOP, ARSO, Urad za upravljanje z vodami, Ljubljana,
l) Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
m) Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Postojna, Postojna
n) Drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku ugotovi njihova pristojnost.
 
Predhodne smernice in mnenja morajo nosilci urejanja prostora posredovati izdelovalcu naloge pisno, in to v 30 dneh po prejemu vloge, sicer se šteje, da na predlagano prostorsko rešitev nima pripomb.
 
V. Seznam posebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Izbrani načrtovalec mora upoštevati pogoje smernic, ki jih izdajo nosilci urejanja prostora, veljavne planske akte, kakor tudi strokovne podlage, ki so bile izdelane pri planskih spremembah.
 
VI. Pridobitev geodetskih podlag
Geodetske podlage za izdelavo OLN v digitalni in analogni obliki predhodno preskrbi naročnik Občina Cerknica.
 
VII. Roki za pripravo sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev
Izdelovalec OLN-ja mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje strokovnih nalog urbanističnega načrtovanja v skladu z veljavno zakonodajo.
Postopek priprave LN bo potekal po naslednjem časovnem načrtu:
–  1. prostorska konferenca izvedena dne 3. 11. 2005
–  sprejem programa priprave – december 2005
–  pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora – januar 2006
–  priprava LN za javno razgrnitev – do aprila 2006
–  2. prostorska konferenca – maj 2006
–  javna razgrnitev – maj in junij 2006
–  javna obravnava – med javno razgrnitvijo
–  sprejem stališč do pripomb – junij 2006
–  priprava dopolnjenega predloga LN – julij 2006
–  I. obravnava LN na OS – julij 2006
–  usklajevanje in pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora – julij/avgust
   2006
–  II. obravnava in sprejem LN na OS – september 2006
Roki so navedeni okvirno in se lahko zaradi objektivnih okoliščin tudi ustrezno spremenijo.
S sprejetimi stališči do pripomb in pridobljenimi mnenji pristojnih nosilcev planiranja na predlog župana občinski svet sprejme predlog odloka OLN.
VIII. Obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta
Finančna sredstva za pripravo obravnavanega OLN-ja zagotovi Občina Cerknica.
IX. Končne določbe
1. Z dnem veljavnosti tega programa priprave preneha veljati program priprave za občinski lokacijski načrt »Industrijsko poslovna cona Podskrajnik – II«, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 86/05.
2. Ta program priprave Občinskega lokacijskega načrta za Industrijsko-poslovno cono Podskrajnik – II začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35003 – 11/2005
Cerknica, dne 27. decembra 2005
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti