Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005

Kazalo

5013. Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo, stran 12247.

Na podlagi 5., 19., 74. in 117. člena v zvezi s 6., 101. in 126. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo
1. člen
V Uredbi o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo (Uradni list RS, št. 10/05) se besedilo 3. člena spremeni tako, da se glasi:
»(1) Za pridelavo mandljev, lešnikov in orehov (v nadaljnjem besedilu: lupinarji) se v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2006, izplača podpora v obliki neposrednega plačila na površino za pridelovanje lupinarjev (v nadaljnjem besedilu: podpora za pridelovanje lupinarjev).
(2) Do podpore za pridelovanje lupinarjev je upravičen nosilec kmetijskega gospodarstva, ki ima sadovnjake lupinarjev vpisane v register pridelovalcev sadja v intenzivnih sadovnjakih pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) in katerih površina grafične enote rabe zemljišča kmetijskega gospodarstva je enaka ali večja od 0,1 ha in kjer je gostota dreves oziroma grmov na hektar najmanj 125 grmov za lešnike in 50 dreves za orehe ali mandlje.
(3) Postopek in rok uveljavljanja podpore za pridelovanje lupinarjev iz tega člena sta določena s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2006.
(4) Višina podpore za pridelovanje lupinarjev za leto 2006 znaša 78,49 evra/ha. Podpora se izplača iz proračuna Republike Slovenije, iz proračunskih postavk št. 5536: Sredstva za neposredna plačila – ECO 0, št. 2095: ECO 0 – RP in št. 2097: ECO 0 – EU.«.
2. člen
V prvem odstavku 6. člena se besedilo »agencije ter zunanjih članov, ki so strokovnjaki s področja kmetijstva in področja finančnega poslovanja družb« nadomesti z besedilom »Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) ter, če je potrebno, zunanjih strokovnjakov s področja kmetijstva oziroma področja finančnega poslovanja družb«.
3. člen
V 7. členu se doda drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Vsako spremembo dejstev v zvezi s prvo in drugo alineo prejšnjega odstavka mora organizacija proizvajalcev sporočiti ministrstvu v enem mesecu od njenega nastanka.«.
4. člen
V 8. členu se besedilo »pred katerim« nadomesti z besedilom »ki je pred letom, v katerem«.
5. člen
V 11. členu se dodajo tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo:
»(3) Vrednost glavne tržne pridelave v določenem obdobju temelji na proizvodnji pridelkov, ki sodijo v kategorije, za katere je organizacija proizvajalcev priznana, kot je opredeljena v 3. členu Uredbe 1433/2003/ES, ki so jo pridelovalci predali organizaciji proizvajalcev v času svojega članstva v organizaciji proizvajalcev.
(4) Za proizvode, ki so fakturirani na različnih stopnjah predelave ali dodelave, se pri fakturiranju proizvodnje, na kateri temelji izračun vrednosti glavne tržne pridelave, upošteva povprečna fakturirana vrednost istovrstnih pridelkov, ki so v organizaciji proizvajalcev fakturirani kot sveži pridelki ali sveži pakirani oziroma pripravljeni, vendar nepredelani pridelki, kadar gre za take pridelke ali proizvode iz njih. Če v organizaciji proizvajalcev istovrstni pridelki niso bili fakturirani kot sveži pridelki ali sveži pakirani oziroma pripravljeni, vendar nepredelani pridelki, se za te upoštevajo odkupne cene, po katerih za istovrstne sveže pridelke organizacija proizvajalcev plačuje svojim članom.
(5) Pri fakturiranju proizvodnje, na kateri temelji izračun vrednosti glavne tržne pridelave, se ne upoštevajo transportni stroški, razen internih transportnih stroškov, če razdalja med prevzemnimi ali pakirnimi točkami organizacije proizvajalcev in distribucijsko točko organizacije proizvajalcev ni daljša od 50 km.«.
6. člen
V 15. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Kmetijsko gospodarstvo, ki ni pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, zastopa v organizaciji proizvajalcev nosilec kmetijskega gospodarstva ali pa član kmetijskega gospodarstva, če ga je za to pooblastil nosilec kmetijskega gospodarstva. Tako kmetijsko gospodarstvo se vpiše v seznam članov organizacije proizvajalcev pod osebnim imenom nosilca kmetijskega gospodarstva ali pooblaščenega člana kmetijskega gospodarstva in pod identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva (KMG-MID).«.
Dosedanja tretji in četrti odstavek postaneta četrti in peti odstavek.
Dodata se šesti in sedmi odstavek, ki se glasita:
»(6) Članstvo v organizaciji proizvajalcev preneha po izteku šestih mesecev od dne, ko je član svojo organizacijo proizvajalcev pisno obvestil o izstopu iz članstva. Organizacija proizvajalcev lahko dovoli skrajšanje odpovednega roka.
(7) Organizacija proizvajalcev mora v 15 dneh od dne nastanka vsake spremembe članstva poslati ministrstvu podatke oziroma dokazila o teh spremembah in prilagoditi operativni program dela novemu stanju v okviru vloge za spremembo operativnega programa dela, kakor je določeno v 17. členu te uredbe.«.
7. člen
Besedilo 17. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Organizacija proizvajalcev pripravi operativni program dela, ki ga predloži v potrditev ministru kot sestavni del vloge za priznanje organizacije proizvajalcev. Organizacija proizvajalcev mora predložiti v potrditev ministru operativni program dela do 15. septembra tistega leta, pred katerim želi imeti operativni program dela potrjen.
(2) Organizacija proizvajalcev lahko največ enkrat letno poda vlogo za spremembo operativnega programa dela za naslednja leta, vendar le, če ima za to utemeljene razloge. Vlogo za spremembo operativnega programa dela skupaj z dokumentacijo, s katero se utemeljujejo razlog, vrsta in posledice sprememb, morajo organizacije proizvajalcev posredovati na ministrstvo do 15. septembra, da bi se lahko te spremembe uporabljale od 1. januarja naslednjega leta.
(3) Minister na predlog komisije iz 6. člena te uredbe odloči o ustreznosti operativnega programa dela iz prvega odstavka tega člena oziroma sprememb operativnega programa dela iz prejšnjega odstavka do 15. decembra tistega leta, v katerem so bili operativni program dela oziroma spremembe operativnega programa dela poslani na ministrstvo, ter določi odobren letni znesek finančne podpore iz 20.a člena te uredbe. O dokončnem znesku finančne podpore iz prejšnjega stavka odloči agencija na podlagi zahtevka iz 22. člena te uredbe.
(4) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena lahko organizacija proizvajalcev iz utemeljenih razlogov poda do 15. septembra na ministrstvo vlogo za spremembo operativnega programa dela med letom, ki lahko zajema spremembo vsebine operativnega programa dela, vendar brez vključevanja novih aktivnosti ter spreminjanja vsebine že odobrenih aktivnosti, delno izvajanje operativnega programa dela ali spremembo višine operativnega sklada iz 20. in 20.a člena te uredbe, pri čemer se prvotno odobreni znesek operativnega sklada lahko spremeni v skladu z določbami iz točke (s) drugega odstavka 15. člena Uredbe 1433/2003/ES. O vlogi odloča minister na predlog komisije iz 6. člena te uredbe najpozneje v dveh mesecih od dneva vložitve popolne vloge ter določi odobren znesek finančne podpore iz 20.a člena te uredbe. O dokončnem znesku finančne podpore iz prejšnjega stavka odloči agencija na podlagi zahtevka iz 22. člena te uredbe.
(5) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko organizacija proizvajalcev na lastno odgovornost izvede spremembo operativnega programa dela med letom brez predhodne odobritve ministrstva, in sicer:
– spremembe vsebine operativnega programa dela, vendar brez vključevanja novih aktivnosti in spreminjanja vsebine že odobrenih aktivnosti, ter delno izvajanje operativnega programa dela, pri čemer spremembe ne morejo presegati 10 odstotkov prvotno odobrenega zneska finančne podpore za zadevno leto,
– spremembo višine operativnega sklada, namenjenega za financiranje aktivnosti v okviru operativnega programa dela, pri čemer se prvotno odobreni znesek operativnega sklada lahko spremeni za največ 10 odstotkov, pod pogojem, da se ohranijo vsi nameni operativnega programa.
(6) Spremembe iz prejšnjega odstavka mora organizacija proizvajalcev sporočiti ministrstvu v 15-ih dneh po nastanku spremembe, in sicer na način, določen v predpisu iz 18. člena te uredbe. Minister odloči o ustreznosti sprememb v dveh mesecih po tem, ko so bile spremembe sporočene.
(7) Ne glede na določbe tretjega odstavka tega člena lahko minister iz utemeljenih razlogov odloči o ustreznosti operativnega programa dela iz prvega odstavka tega člena in o ustreznosti sprememb operativnega programa za naslednja leta iz drugega odstavka tega člena do 20. januarja leta, ki sledi letu, v katerem je bila vložena vloga. V teh primerih minister določi odobren letni znesek finančne podpore iz 20.a člena te uredbe najkasneje do 20. januarja leta, na katero se ta znesek nanaša.
(8) Operativni program dela se v celoti financira iz operativnega sklada iz 20. člena te uredbe.«.
8. člen
V 20. členu se v drugem odstavku za besedilom »ter za upravljanje operativnega sklada« črta besedilo », pri čemer se upravljanje operativnega sklada ne sofinancira«.
V prvem in tretjem stavku tretjega odstavka se besedilo »pomoč za sofinanciranje operativnega sklada« nadomesti z besedilom »podpora iz 20.a člena te uredbe«.
Doda se peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Višina sredstev operativnega sklada, ki se za določeno leto odobri v skladu s postopkom iz tretjega odstavka 17. člena te uredbe, se med letom lahko spremeni v skladu s točko (s) drugega odstavka 15. člena Uredbe 1433/2003/ES.«.
9. člen
Za 20. členom se doda 20.a člen, ki se glasi:
»20.a člen
(finančna podpora)
(1) Organizacije proizvajalcev, ki so ustanovile operativni sklad in jim je bil odobren program dela, so upravičene do finančne podpore v skladu s 15. členom Uredbe 2200/96/ES.
(2) Organizacija proizvajalcev mora predložiti ministrstvu do 15. septembra tekočega leta oceno zneska operativnega sklada za naslednje leto v skladu s 16. členom Uredbe 2200/96/ES in 7. členom Uredbe 1433/2003/ES na obrazcu, ki je kot priloga 4 sestavni del te uredbe.«.
10. člen
V 21. členu se črta prvi odstavek.
V drugem odstavku se besedilo »v skladu z Uredbo 2200/96/ES, Uredbo 1433/2003/ES in« nadomesti z besedilom »v skladu s«.
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta prvi in drugi odstavek.
11. člen
Besedilo 22. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Finančna podpora iz 20.a člena te uredbe se izplača na podlagi zahtevka, ki mora biti v skladu z 18. členom Uredbe 1433/2003/ES in mora biti posredovan na agencijo do 31. januarja v letu, ki sledi letu, za katero se uveljavlja zahtevek, na obrazcu, ki je kot priloga 1 sestavni del te uredbe. Pred obravnavanjem zahtevka agencija preveri, ali je bilo na ministrstvo oddano ustrezno poročilo o izvedbi operativnega programa in morebitnih umikov s trga.
(2) Zahtevek se lahko nanaša le na tiste aktivnosti oziroma stroške iz potrjenega programa dela, ki so lahko vključeni v operativni program v skladu z določbami iz predpisa iz 18. člena te uredbe ter iz prilog I in II Uredbe 1433/2003/ES.
(3) Ob predložitvi zahtevka iz prvega odstavka tega člena mora organizacija proizvajalcev v skladu z drugim odstavkom 12. člena te uredbe opredeliti referenčno obdobje, na katero se nanaša vrednost glavne tržne pridelave, na osnovi katere se izračuna zgornja meja finančne podpore.
(4) Referenčno obdobje, ki je bilo opredeljeno ob prvi predložitvi zahtevka, ki se nanaša na izvajanje odobrenega programa dela, se lahko spremeni v času njegovega izvajanja, samo zaradi izjemnih razlogov, o katerih utemeljenosti odloča minister v skladu s tretjim odstavkom 17. člena te uredbe.
(5) Vsako leto pred izplačilom podpore ali izplačilom preostalega zneska podpore agencija preveri zlasti:
– ali so bile aktivnosti izvedene v skladu s potrjenim operativnim programom in ali so stroški, na katere se nanašajo zahtevki za izplačilo, upravičeni v skladu z določbami iz predpisa iz 18. člena te uredbe ter iz prilog I in II Uredbe 1433/2003/ES,
– ali je financiranje operativnega sklada v skladu z določbami iz drugega pododstavka prvega odstavka 15. člena Uredbe št. 2200/96/ES in ali so bila sredstva operativnega sklada porabljena za namene, določene v drugem odstavku 15. člena Uredbe 2200/96/ES,
– ali se dejanska vrednost glavne tržne pridelave ujema s tisto, ki je navedena v zahtevku iz prvega odstavka tega člena,
– da so bili morebitni umiki in plačila proizvajalcem izvedeni v skladu s predpisi iz prvega odstavka prejšnjega člena te uredbe.
(6) Agencija izplača upravičene zahtevke v roku iz 19. člena Uredbe 1433/2003/ES.
(7) Organizacije proizvajalcev lahko vložijo na agencijo zahtevek za predplačilo dela podpore ali delno plačilo podpore v skladu z določbami 20. in 21. člena Uredbe 1433/2003/ES. Zahtevek za predplačilo se vloži na obrazcu, ki je kot priloga 2 sestavni del te uredbe, zahtevek za delno plačilo pa na obrazcu, ki je kot priloga 3 sestavni del te uredbe.
(8) Če je organizacija proizvajalcev predhodno že pridobila predplačila za podporo, mora zahtevku iz prejšnjega odstavka priložiti dokazila, da je prej pridobljena predplačila v celoti porabila v skladu z operativnim programom dela.
(9) Finančna pomoč iz 20.a člena te uredbe se izplačuje iz proračuna Republike Slovenije, s proračunske postavke 2071: Podpore organizacijam proizvajalcev in se v celoti povrne iz proračuna Evropskih skupnosti.«.
12. člen
V 23. členu se naslov člena spremeni tako, da se glasi: »(poročilo o izvajanju operativnih programov dela in umikih)«.
Besedilo prvega odstavka se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Organizacija proizvajalcev v skladu s predpisom, ki ureja vsebino operativnih programov dela in poročil, pripravi poročila o izpolnjevanju operativnega programa dela ter poročilo o morebitnih umikih svežega sadja oziroma zelenjave s trga.«.
V drugem odstavku se črta besedilo »četrtletnem ali letnem«.
V tretjem odstavku se črta besedilo »četrtletno ali letno«.
Doda se peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Organizacija proizvajalcev mora hraniti vso dokumentacijo in dokazila v zvezi s svojim poslovanjem in delovanjem, vključno z dokumentacijo in dokazili v zvezi z izpolnjevanjem pogojev za priznanje, podatki o svojih članih, operativnim programom, operativnim skladom in zahtevki za izplačilo finančne podpore, v času, ko je priznana kot organizacija proizvajalcev, ter še najmanj pet let po odvzemu priznanja.«.
13. člen
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»26. člen
(sankcije)
(1) Minister odvzame priznanje organizaciji proizvajalcev:
– če se operativni program dela ne izvaja, kot je bil odobren oziroma v skladu s pogoji za njegovo odobritev glede vsebine aktivnosti, članskih prispevkov v operativni sklad, odlivov iz operativnega sklada ter ciljev operativnega programa dela;
– če organizacija proizvajalcev ne dostavlja pravočasno operativnih programov dela oziroma če programi niso popolni oziroma ustrezni;
– v primeru zmanjšanja števila članov pod najmanjše določeno število;
– v primeru zmanjšanja prometa pod najmanjši obseg, določen s to uredbo;
– če organizacija proizvajalcev ne sporoča zahtevanih podatkov;
– če do predpisanega datuma ne posreduje letnih in končnih poročil o izvajanju operativnega programa dela in umikih ali so poročila neustrezna;
– če se spremenijo pravila delovanja organizacije proizvajalcev tako, da organizacija proizvajalcev ne more več opravljati nalog, za katere je ustanovljena;
– če organizacija proizvajalcev namenoma ali zaradi malomarnosti ne posluje v skladu s pravili in v skladu z veljavnimi predpisi, razen pri neupoštevanju rokov za pošiljanje četrtletnih poročil;
– če organizacija proizvajalcev pridobi sredstva ministrstva na nezakonit način oziroma jih nenamensko uporabi;
– če se ugotovi, da pogoji, ki se zahtevajo za priznanje, niso izpolnjeni;
– na zahtevo pravne osebe, ki je priznana kot organizacija proizvajalcev.
(2) Ob odvzemu priznanja se uporabljajo določbe iz 21. člena Uredbe 1432/2003/ES.
(3) Ob ugotovljenih nepravilnostih iz prvega odstavka 24. člena Uredbe 1433/2003/ES agencija od organizacije proizvajalcev izterja sredstva v skladu z določbami iz drugega do petega odstavka 24. člena Uredbe 1433/2003/ES.
(4) Ob odtujitvi ali oddaji v najem naložb, ki se financirajo iz operativnega sklada, pred koncem operativnega programa ali pred iztekom amortizacijske dobe mora organizacija proizvajalcev povrniti finančno podporo, izplačano na podlagi zahtevka iz 22. člena te uredbe skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
(5) Pravna oseba, ki ji je bilo odvzeto priznanje organizacije proizvajalcev, mora vrniti v proračun Republike Slovenije vsa neupravičeno pridobljena proračunska sredstva, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.«.
14. člen
V 32. členu se doda četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Agencija pošlje ministrstvu vse podatke, s katerimi razpolaga, ki so potrebni za izvajanje določbe iz prejšnjega odstavka, za analiziranje, spremljanje, izvajanje in načrtovanje ukrepa ter za izvajanje predpisov, ki urejajo organizacije proizvajalcev za sadje in zelenjavo.«.
15. člen
Priloga 1 se nadomesti z novo prilogo 1, ki je kot priloga 1 sestavni del te uredbe.
16. člen
Za prilogo 3 se doda nova priloga 4, ki je kot priloga 2 sestavni del te uredbe.
17. člen
(prehodna določba)
Organizacije proizvajalcev, ki so bile priznane pred uveljavitvijo te uredbe, morajo najpozneje v treh mesecih od uveljavitve te uredbe izpolniti zahteve iz novega tretjega odstavka 15. člena uredbe.
18. člen
(uveljavitev)
Ta uredba začne veljati 1. januarja 2006.
Št. 00715-58/2005/6
Ljubljana, dne 7. decembra 2005
EVA 2005-2311-0103
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti