Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2005 z dne 15. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2005 z dne 15. 12. 2005

Kazalo

4941. Program priprave za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za razširitev pokopališča v Grosupljem, stran 12114.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 34. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je župan Občine Grosuplje dne 5. 12. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za razširitev pokopališča v Grosupljem
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
Osnovni ureditveni načrt (v nadaljevanju: UN) – Odlok o ureditvenem načrtu za razširitev pokopališča v Grosupljem je bil sprejet leta 1988 (Uradni list SRS, št. 9/88) in obravnava območje jugozahodno od železniške proge in zahodno od Mizarstva Grosuplje, v velikosti približno 4.0 ha. V območju je bila po osnovnem UN predvidena ureditev pokopališča s spremljajočimi ureditvami (razširitev mrliške vežice s poslovilno ploščadjo, parkirišče in ureditve infrastrukture). Odlok o spremembah UN za razširitev pokopališča v Grosupljem (Uradni list RS, št. 56/96) je predvideval gradnjo poslovilnega prostora, dveh poslovilnih kapel, servisnega objekta in servisnega dovoza v velikosti 2.5 ha.
Spremembe in dopolnitve UN so predvidene zaradi potreb po ureditvi območja pokopališča (ureditev poslovilnega objekta s pripadajočimi ureditvami, ureditev vhoda iz grosupeljske smeri z urejanjem talnih površin in umestitvijo dejavnosti in objektov, kompatibilnih z dejavnostjo pokopališča in njegovo obstoječo ureditvijo. Predvidene so še ureditve novih parkirišč ter krajinske ureditve. Zaradi tega je potrebno izvesti spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta (v nadaljevanju: SDUN).
Pravna podlaga za pripravo SDUN je:
– srednjeročni družbeni plan Občine Grosuplje za obdobje 1986–1990, spremenjen in dopolnjen 1987, 1990, 1992 (Uradni list SRS, št. 36/86, 9/87, 18/88, 29/90, in Uradni list RS, št. 34/92, 38/92),
– spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Grosuplje za obdobje 1986–2000, (Uradni list RS, št. 3/97, 57/98, 70/98, 21/01, 100/02, 111/03, 124/03, 87/04, 136/04),
– Odlok o ureditvenem načrtu za razširitev pokopališča v Grosupljem je bil sprejet leta 1988 (Uradni list SRS, št. 9/88)
– Odlok o spremembah UN za razširitev pokopališča v Grosupljem (Uradni list RS, št. 56/96)
– Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.).
2. člen
Predmet in programska izhodišča
Predmet obravnave v SDUN je določitev urbanistično-arhitekturnih pogojev, pogojev za zunanjo ureditev ter vseh ostalih pogojev, ki jih bodo morali investitorji upoštevati pri izgradnji objektov in zunanjih ureditev ter pri prilagoditvi obstoječe infrastrukture novemu stanju. Izhodišče za pripravo SDUN je osnovni UN: Odlok o ureditvenem načrtu za razširitev pokopališča v Grosupljem je bil sprejet leta 1988 (Uradni list SRS, št. 9/88) ter spremembe in dopolnitve Odlok o spremembah UN za razširitev pokopališča v Grosupljem (Uradni list RS, št. 56/96).
Predmet spremembe so objekti in posegi na zemljišča znotraj območja obstoječega pokopališča in zunaj njega – na severni strani, na prostoru proti železniški progi. Znotraj pokopališča so (vzhodno od obstoječe mrliške vežice) predvideni posegi: postavitev poslovilnega objekta in preureditve zunanjih ureditev, ki ne posegajo v grobna polja in ureditev grobnih polj v podaljšku obstoječih. Izven pokopališča so predvidene naslednje ureditve: ureditev vhoda iz grosupeljske smeri – umestitev cvetličarne, specializirane trgovine in drugih kompatibilnih dejavnosti ter krajinske ureditve prostora. Jugovzhodno od pokopališča, ob dostopni cesti do obstoječih parkirišč na jugu, se predvidi ureditev novega parkirišča.
Predmet SDUN je določitev poenotenega oblikovanja objektov, fasad in zunanjih ureditev na celotnem obravnavanem območju SDUN. Vse nove ureditve morajo nadgraditi kakovostne ureditve obstoječega pokopališča, posebej pazljivo pa je potrebno oblikovati nov vhod iz grosupeljske smeri (nove talne, tržne ureditve, nov objekt oziroma objekti ter krajinske ureditve, ki bistveno spreminjajo shemo pokopališča iz osnovnega UN.
3. člen
Območje obravnave
Območje urejanja ne zajemo celotnega območja osnovnega UN, temveč le območje v velikosti približno 2,5 ha, ki obsega trikoten prostor med pokopališčem in železniško progo, del prostora obstoječega, že izvedenega pokopališča, ureditev grobnih polj v podaljšku obstoječih ter območja vzhodno od dostopne ceste na jugu. Vse predlagane nove ureditve so znotraj meja obstoječega UN.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Pri pripravi SDUN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter udeleženci:
1. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ljubljana, Prule 27, Ljubljana,
2. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Ljubljana, Vilharjeva 33, Ljubljana,
3. Ministrstvo za obrambo, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
4. Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
5. Javno komunalno podjetje Grosuplje, vodovod, Cesta na Krko 7, Grosuplje,
6. Javno komunalno podjetje Grosuplje, kanalizacija, Cesta na Krko 7, Grosuplje,
7. Javno komunalno podjetje Grosuplje, energetika – ogrevanje, Cesta na Krko 7, Grosuplje,
8. MOPE, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana – sektor za okolje,
9. MOPE, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja srednje Save, Einspilerjeva 6, Ljubljana – sektor za vode,
10. Elektro Ljubljana, DE Ljubljana okolica, Slovenska cesta 58, Ljubljana,
11. Telekom Slovenije, RE TK omrežja Zahod, Cigaletova 15, Ljubljana,
12. Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva ulica 5, Maribor,
13. Zavod za varstvo narave, Območna enota Ljubljana, Kersnikova 3, Ljubljana,
14. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana, Tržaška 4, Ljubljana,
15. Komunalne gradnje d.o.o., Gasilska cesta 5, Grosuplje.
Kolikor se v postopku priprave SDUN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ti pridobijo v postopku.
Pred pričetkom priprave SDUN morajo nosilci urejanja prostora iz te točke na zahtevo pripravljavca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami smernice za načrtovanje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi predloga za javno razgrnitev, k dopolnjenemu predlogu dokumenta pa morajo na zahtevo pripravljavca dokumenta podati mnenje o upoštevanju predhodno podanih smernic v zakonsko določenem roku.
Ker se predlog za SDUN nanaša na prostorsko načrtovanje objektov, kjer predlagane spremembe ne vplivajo na naravno in kulturno dediščino in ne na rabo sosednjih zemljišč ali objektov, se SDUN vodi skladno s 34. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) po skrajšanem postopku.
Nosilci urejanja prostora morajo v skladu s tretjim odstavkom 34. člena ZureP-1 podati smernice in mnenja v 15 dneh od podane zahteve. Kolikor se smernice in mnenja v zakonsko določenem roku ne pridobijo, se šteje, kot da so smernice podane.
5. člen
Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag
Pri pripravi SDUN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, podatke o prostoru ter že izdelane strokovne podlage, in sicer:
– prostorske sestavine dolgoročnega in družbenega plana Občine Grosuplje,
– podatke o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatke o naravnih lastnostih prostora,
– podatke o rekonstrukciji cest,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve),
– podatke o programu investitorjev – Javno komunalno podjetje Grosuplje in drugi.
Za načrtovanje predvidene prostorske ureditve je potrebno izdelati idejne zasnove predvidenih objektov. Idejne rešitve prostorske ureditve se pripravijo v obsegu in vsebini kot jih predpisuje Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
Geodetske podlage za obravnavano območje pred pričetkom priprave zagotovi naročnik tega dokumenta. Strokovne rešitve se pridobijo s pripravo variantnih rešitev v dogovoru z naročnikom.
6. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Program priprave        |15 dni po pridobitvi potrebnih podatkov            |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Gradivo za              |15 dni po sprejetju in objavi programa priprave    |
|pridobitev smernic      |dostavi geodetskega posnetka in pridobitvi idejnih |
|                        |rešitev                                            |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Predlog za javno        |40 dni po pridobitvi in uskladitvi smernic nosilcev|
|razgrnitev              |urejanja prostora in pridobitvi drugih potrebnih   |
|                        |podatkov                                           |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Stališča do pripomb iz  |20 dni po prejemu pripomb iz javne razgrnitve      |
|javne razgrnitve        |                                                   |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Dopolnjeni predlog      |20 dni po sprejetju stališč do pripomb             |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Predlog za  sprejem     |20 dni po pridobitvi mnenj k dopolnjenemu predlogu |
+------------------------+---------------------------------------------------+
|Izdelava končnih izvodov|20 dni po sprejetju na občinskem svetu in objavi   |
|                        |odloka v Uradnem listu RS                          |
+------------------------+---------------------------------------------------+
– Predlog SDUN za javno razgrnitev se izdela na podlagi strokovnih podlag, s strani občine potrjenih idejnih zasnov objektov in zunanjih ureditev ter smernic nosilcev urejanja prostora.
– Predlog obravnava občinski svet na predlog župana. Sklep o 15-dnevni javni razgrnitvi predloga dokumenta se objavi v Uradnem listu RS.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Grosuplje in v pristojni KS. V času javne razgrnitve mora biti izvedena tudi javna obravnava. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev ZN.
– Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve, in poskrbi za pripravo dopolnjenega predloga dokumenta.
– K dopolnjenemu predlogu pridobi pripravljavec mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora ob upoštevanju predhodnih smernic.
– Po pridobitvi mnenj izdelovalec pripravi predlog SDUN za sprejem.
– Župan posreduje predlog SDUN občinskemu svetu skupaj s sprejetimi stališči v obravnavo in mu predlaga sprejem le-tega z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
7. člen
Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem SDZN
Pripravljavec SDUN je Občina Grosuplje v sodelovanju z izdelovalcem dokumenta.
Izdelovalec je podjetje Acer Novo mesto, d.o.o.
Sredstva za izdelavo SDUN zagotovi Občina Grosuplje.
8. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35003-0004/2005
Grosuplje, dne 5. decembra 2005
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti