Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2005 z dne 18. 11. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2005 z dne 18. 11. 2005

Kazalo

4493. Pravilnik o pogojih za opravljanje nalog občinskega redarja, stran 10894.

Na podlagi šestega odstavka 14. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 51/05 – uradno prečiščeno besedilo, 67/05 – odl. US, 69/05 in 76/05 – ZDCOPMD) izdaja minister, zadolžen za lokalno samoupravo in regionalno politiko,
P R A V I L N I K
o pogojih za opravljanje nalog občinskega redarja
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa:
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati občinski redarji oziroma občinske redarke (v nadaljnjem besedilu: občinski redar) za pridobitev naziva občinski redar;
– program strokovnega usposabljanja in vsebino ter način opravljanja preizkusa znanja za pridobitev naziva občinski redar;
– program in način strokovnega izpopolnjevanja občinskih redarjev;
– način vodenja evidence usposabljanja in izpopolnjevanja ter opravljenih preizkusov znanja.
I. PRIDOBITEV NAZIVA OBČINSKI REDAR
2. člen
(pogoji za občinskega redarja)
(1) Za samostojno opravljanje nalog občinskega redarja je treba imeti:
– najmanj srednjo splošno ali srednjo strokovno izobrazbo,
– najmanj šest mesecev ustreznih delovnih izkušenj,
– splošno zdravstveno zmožnost,
– veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B,
– opravljen preizkus znanja za občinskega redarja in
– preizkus znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku pred izdajo plačilnega naloga.
(2) Za pridobitev naziva občinski redar mora kandidat izpolnjevati tudi splošne in posebne pogoje, ki so za zasedbo uradniškega delovnega mesta določeni z zakonom, ki ureja sistem javnih uslužbencev, z uredbo, ki ureja delovna mesta in nazive v organih javne uprave, s tem pravilnikom in z aktom o sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi, v kateri je zaposlen.
(3) V okviru delovnih izkušenj za nazive občinski redar I, II in III, določenih s predpisi iz prejšnjega odstavka, se kot ustrezne delovne izkušnje upoštevajo delovne izkušnje v trajanju najmanj šest mesecev pri opravljanju nalog:
– občinskega redarja pred uveljavitvijo tega pravilnika,
– občinskega redarja pripravnika,
– vojaka, policista ali carinika ali
– varnostnika pri pravnih osebah, ki izvajajo dejavnost varovanja ljudi in premoženja.
3. člen
(občinski redar pripravnik)
Dokler kandidat ne opravi strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev naziva občinski redar ter strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku, je občinski redar pripravnik in ne sme samostojno opravljati nalog občinskega redarja.
4. člen
(ovire za pridobitev naziva)
(1) Naziva občinski redar ne more dobiti, kdor:
– je bil v zadnjih treh letih pravnomočno obsojen ali je v kazenskem postopku za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče IV. kategorije ali kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči,
– ima v evidenci več kot pet kazenskih točk v cestnem prometu ali
– je bil pravnomočno kaznovan za prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja.
(2) Naziva občinski redar ne more dobiti voznik začetnik.
5. člen
(strokovno izpopolnjevanje)
(1) Vsako tretje leto se mora občinski redar strokovno izpopolnjevati v skladu s programom in na način, določen s tem pravilnikom.
(2) Občinski redar, ki ne opravi strokovnega izpopolnjevanja iz prejšnjega odstavka, ne sme opravljati nalog občinskega redarja.
II. STROKOVNO USPOSABLJANJE IN PREIZKUS ZNANJA
6. člen
(strokovno usposabljanje)
(1) Preden kandidat pristopi k opravljanju preizkusa znanja za pridobitev naziva občinski redar, mora opraviti strokovno usposabljanje, s katerim se zagotovi pridobitev znanj o materialnopravni ureditvi in postopkih s področja varnosti cestnega prometa ter o praktičnem izvajanju nalog in pooblastil občinskega redarja (v nadaljnjem besedilu: strokovno usposabljanje).
(2) Program strokovnega usposabljanja je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim (priloga 1).
(3) Za organizacijo strokovnega usposabljanja in preizkusov znanja za pridobitev naziva občinski redar po tem pravilniku je pristojna organizacijska enota ministrstva, pristojnega za upravo, ki je pristojna za organizacijo in izvedbo strokovnih izpitov (v nadaljnjem besedilu: organizator).
7. člen
(trajanje in vsebina strokovnega usposabljanja)
(1) Strokovno usposabljanje traja štiriindvajset pedagoških ur. Štiri pedagoške ure so namenjene praktičnemu usposabljanju, dvajset pedagoških ur pa teoretičnemu usposabljanju.
(2) Praktični del strokovnega usposabljanja iz prejšnjega odstavka vsebuje praktično uporabo materialnopravnih določb Zakona o varnosti cestnega prometa in primerov določb, ki so lahko vsebina občinskih predpisov, ki urejajo področje varnosti cestnega prometa. Praktični del strokovnega usposabljanja se lahko organizira in izvede v učilnici ali na terenu.
8. člen
(prijava k strokovnemu usposabljanju)
(1) Organizator objavi termine strokovnega usposabljanja na svoji spletni strani in spletni strani Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko (v nadaljnjem besedilu: spletni strani Službe za lokalno samoupravo) najmanj trideset dni pred objavljenim terminom.
(2) Prijavo kandidata k strokovnemu usposabljanju vloži odgovorna oseba občinske uprave, pri kateri je kandidat zaposlen, ali kandidat sam pri organizatorju vsaj štirinajst dni pred objavljenim terminom.
(3) Organizator razporedi kandidata na strokovno usposabljanje, obvesti kandidata o času in kraju strokovnega usposabljanja ter po končanem usposabljanju izda potrdilo o udeležbi kandidata pri strokovnem usposabljanju.
9. člen
(izvajalci strokovnega usposabljanja)
(1) Izvajalce strokovnega usposabljanja pridobi organizator na podlagi javnega povabila k sodelovanju, izmed strokovnjakov s področij, ki so vsebina programa strokovnega usposabljanja. Javno povabilo objavi organizator v Uradnem listu Republike Slovenije, na svoji spletni strani ter na spletni strani Službe za lokalno samoupravo.
(2) Pogoji za izvajalca strokovnega usposabljanja so:
1. najmanj visoka strokovna izobrazba,
2. najmanj osem let delovnih izkušenj na enem od področij iz prejšnjega odstavka.
(3) Izbor izvajalcev strokovnega usposabljanja izmed prijavljenih kandidatov opravi strokovna komisija, ki jo na predlog organizatorja imenuje minister, pristojen za lokalno samoupravo.
10. člen
(preizkus znanja)
(1) Strokovna usposobljenost kandidata se preveri s preizkusom znanja za pridobitev naziva občinski redar, s katerim se ugotovi, ali je kandidat sposoben za samostojno opravljanje nalog občinskega redarja (v nadaljnjem besedilu: preizkus znanja).
(2) Preizkus znanja obsega vsebino programa strokovnega usposabljanja, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljena skupaj z njim (priloga 1).
(3) Služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko in organizator objavljata na svojih spletnih straneh podrobnejši pregled temeljne in dodatne literature in drugih virov, potrebnih za pripravo na preizkus znanja za pridobitev naziva občinski redar.
11. člen
(komisija za opravljanje preizkusov znanja)
(1) Za preizkuse znanja je pristojna komisija za opravljanje preizkusov znanja, ki jo imenuje minister, pristojen za lokalno samoupravo (v nadaljnjem besedilu: komisija). Delo komisije vodi predsednik komisije.
(2) Član komisije mora imeti najmanj univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo, če ni enakega univerzitetnega programa, in najmanj pet let delovnih izkušen. Člani pristojne komisije morajo biti strokovnjaki s področij, ki so vsebina preizkusa znanja za imenovanje v naziv občinski redar.
(3) Kandidati za člane komisije se pridobijo na podlagi javnega povabila k sodelovanju, ki ga objavi organizator v Uradnem listu Republike Slovenije, na svoji spletni strani ter na spletni strani Službe za lokalno samoupravo.
(4) Predlog za imenovanje predsednika in članov komisije pripravi strokovna komisija iz tretjega odstavka 9. člena tega pravilnika.
(5) Komisija zagotavlja usklajenost programa strokovnega usposabljanja in vsebine preizkusa znanja za imenovanje v naziv občinski redar, določa roke za preizkuse znanja in vodi preizkuse znanja. Strokovne naloge za komisijo opravlja organizator.
12. člen
(vodenje preizkusa znanja)
(1) Preizkus znanja opravlja kandidat pred ožjo komisijo, ki jo sestavi organizator izmed članov komisije. Ožja komisija ima predsednika in najmanj dva člana. Predsednik vodi preizkus znanja v skladu s tem pravilnikom in skrbi za red.
(2) Komisija iz prejšnjega odstavka ima zapisnikarja, ki ga določi organizator izmed zapisnikarjev, ki jih imenuje minister, pristojen za lokalno samoupravo.
(3) Kandidate za zapisnikarje pridobi organizator na podlagi javnega povabila k sodelovanju, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, na svoji spletni strani ter na spletni strani Službe za lokalno samoupravo.
(4) Zapisnikar mora imeti najmanj srednjo splošno ali srednjo strokovno izobrazbo in mora biti zaposlen v Službi za lokalno samoupravo, Ministrstvu za promet, Ministrstvu za notranje zadeve ali Ministrstvu za javno upravo.
(3) Organizator skrbi za razpored in obveščanje komisij in kandidatov, zagotavljanje materialnih pogojev za delo komisij in opravljanje strokovnega in administrativno-tehničnega dela za komisije.
13. člen
(prijava k preizkusu znanja)
(1) Organizator objavi termine preizkusov znanja na svoji spletni strani in spletni strani Službe za lokalno samoupravo najmanj trideset dni pred prvim terminom.
(2) Prijavo kandidata k preizkusu znanja vloži odgovorna oseba občinske uprave, pri kateri je kandidat zaposlen, ali kandidat sam pri organizatorju najmanj štirinajst dni pred objavljenim terminom. Prijavi je treba priložiti potrdilo o udeležbi kandidata pri strokovnem usposabljanju.
(2) Organizator kandidata obvesti o času in kraju preizkusa znanja ter po uspešnem preizkusu izda kandidatu potrdilo.
14. člen
(preizkus znanja)
(1) Pri preizkusu znanja se kandidatu zastavi najmanj tri in ne več kot šest vprašanj iz vsebin, ki so vsebina programa strokovnega usposabljanja tako, da se preveri kandidatova usposobljenost za samostojno opravljanje nalog in pooblastil občinskega redarja.
(2) Preizkusa znanja traja največ 30 minut.
(3) Uspeh preizkusa znanja se ocenjuje z oceno »uspešno« ali »neuspešno«. Preizkus znanja opravi kandidat, ki je ocenjen z oceno »uspešno«.
15. člen
(ugovor)
(1) Kandidat, ki se ne strinja z oceno, lahko takoj po razglasitvi ocene poda ugovor ustno na zapisnik. O ugovoru odloči predsednik komisije za opravljanje preizkusov znanja iz 11. člena tega pravilnika.
(2) Če se ugovoru ugodi, kandidat ponovno opravlja preizkus znanja najkasneje v treh dneh pred novo komisijo, ki je sestavljena iz predsednika ali člana prejšnje komisije ter dveh novih članov. Predsednik nove komisije se določi izmed dveh novih članov. Zoper oceno nove komisije ni ugovora.
16. člen
(izostanek)
(1) Če kandidat brez upravičenega razloga določenega dne ne pristopi k opravljanju preizkusa znanja, se šteje, da preizkusa znanja ni opravil razen, če takoj ali najkasneje v 7 dneh po izostanku poda dokazila o upravičenosti izostanka.
(2) Za upravičene razloge, zaradi katerih kandidat ni pristopil k opravljanju preizkusa znanja, se štejejo višja sila, nesreča, poškodba ter bolezen kandidata ali njegovega ožjega družinskega člana. O upravičenosti razlogov odloča organizator. Če organizator oceni, da so razlogi upravičeni, se šteje, da kandidat preizkusa znanja ni opravljal.
(3) V primeru iz prejšnjega odstavka določi organizator kandidatu nov datum za opravljanje preizkusa znanja, pri čemer upošteva čas, ki je potreben za prenehanje razlogov, zaradi katerih kandidat ni mogel pristopiti k opravljanju preizkusa znanja, ter organizacijske možnosti za opravljanje preizkusa znanja.
17. člen
(potrdilo)
(1) Kandidatu, ki je preizkus znanja opravil, se izda potrdilo, ki ga podpiše predsednik pristojne komisije. Potrdilo se kandidatu vroči najkasneje v osmih dneh od dneva, ko je opravil preizkus znanja.
(2) Kandidat, ki preizkusa znanja ni opravil, lahko ponovno opravlja preizkus znanja po ponovni prijavi, vendar ne prej kot po poteku trideset dni od dne prejšnjega preizkusa.
(3) Kandidat, ki niti v tretjem poskusu ne opravi preizkusa znanja, se mora ponovno udeležiti strokovnega usposabljanja.
18. člen
(plačilo stroškov)
(1) Stroški strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja ter stroški prvega ponovnega opravljanja preizkusa znanja se plačajo iz sredstev proračuna občine, pri kateri je kandidat zaposlen.
(2) Kandidat, ki se je sam prijavil k strokovnemu usposabljanju in preizkusu znanja, in kandidat, ki ga odgovorna oseba občinske uprave, pri kateri je zaposlen, prijavi k drugemu in nadaljnjim preizkusom znanja, plača stroške sam.
(3) Cenik strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja določi minister, pristojen za upravo, v soglasju z ministrom, pristojnim za lokalno samoupravo.
19. člen
(plačilo izvedbe preizkusa znanja)
Predsedniku in članom ožje komisije za preizkus znanja ter zapisnikarju pripada za vsakega kandidata plačilo za delo in povračilo stroškov v zvezi z delom v komisiji v višini, ki jo določi minister, pristojen za upravo v soglasju, z ministrom, pristojnim za lokalno samoupravo.
III. STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE OBČINSKIH REDARJEV
20. člen
(strokovno izpopolnjevanje)
(1) Namen strokovnega izpopolnjevanja občinskega redarja je osvežitev znanj s področja dela občinskega redarstva in seznanitev z novostmi na področju varnosti cestnega prometa.
(2) Strokovno izpopolnjevanje izvede organizator najmanj enkrat v vsakem triletnem obdobju v skladu z okvirnim program strokovnega izpopolnjevanja za občinske redarje, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim (priloga 1).
(3) Občinski redar opravi strokovno izpopolnjevanje, če se v vsakem triletnem obdobju udeleži strokovnega izpopolnjevanja, ki ga izvede organizator. Šteje se, da je občinski redar opravil strokovno izpopolnjevanje, če se je udeležil vsaj dveh strokovnih seminarjev oziroma delavnic, katerih vsebine so povezane z organizacijo in delom občinskih redarstev, nalogami občinskih redarjev oziroma novimi predpisi z njihovega področja dela in so jih organizirala ministrstva, združenja občin ali združenje občinskih redarjev.
21. člen
(smiselna uporaba)
Za organizacijo in izvedbo strokovnega izpopolnjevanja se smiselno uporabljajo določbe tega pravilnika o organizaciji in izvedbi strokovnega usposabljanja za pridobitev naziva občinski redar.
IV. EVIDENCE O USPOSABLJANJU, PREIZKUSIH ZNANJA IN IZPOPOLNJEVANJU OBČINSKIH REDARJEV
22. člen
(zapisnik o preizkusu znanja)
O poteku preizkusa znanja se za vsakega kandidata vodi zapisnik z naslednjimi podatki:
– ime in priimek;
– datum rojstva;
– končana izobrazba;
– občinska uprava, pri kateri je zaposlen (oziroma, če ni, ali je in kje je zaposlen);
– ali in kolikokrat je kandidat že opravljal preizkus znanja;
– ime in priimek predsednika, članov komisije in zapisnikarja;
– vprašanja iz ustnega dela;
– sklep o tem, ali je kandidat opravil preizkus znanja;
– datum in podpisi predsednika in članov komisije ter zapisnikarja.
Priloga zapisnika je pola z vprašanji, na katera je kandidat odgovarjal v pisnem delu preizkusa znanja.
23. člen
(evidence, ki jih vodi organizator)
(1) Organizator vodi evidenco:
– prijavljenih in kandidatov, ki so se udeležili strokovnega usposabljanja,
– prijavljenih in kandidatov, ki so opravljali preizkus znanja,
– prijavljenih in kandidatov, ki so se udeležili strokovnega izpopolnjevanja, če jih je organiziral.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka tega člena se vodijo v obliki registra in vsebujejo osebno ime kandidata ter njegov EMŠO, naslov stalnega ali začasnega prebivališča, ime prijavitelja, datum izvedbe strokovnega usposabljanja oziroma izpopolnjevanja, datum preizkusa znanja in oceno. Sestavni del evidenc je zbirka dokumentov za vsakega kandidata, ki vsebuje prijave, obvestila, razporedi kandidatov in komisij, zapisniki komisij za preizkus znanja, izdana potrdila in sporočila. Evidence se hranijo trajno, zbirka dokumentov o kandidatu pa eno leto od dneva uspešno opravljenega preizkusa znanja.
24. člen
(evidence, ki jih vodi občinska uprava)
(1) Organizacijska enota občinske uprave, pristojna za kadrovske evidence, vodi evidenco o zaposlenih, ki opravljajo naloge občinskega redarstva.
(2) Evidenca iz prejšnjega odstavka vsebuje za vsakega zaposlenega osebno ime ter njegov EMŠO, naslov stalnega ali začasnega prebivališča ter datum opravljenega preizkusa znanja za pridobitev naziva občinski redar. Sestavni del evidence je zbirka dokumentov, ki vsebuje:
– potrdilo o opravljenem strokovnem usposabljanju za pridobitev naziva občinski redar;
– potrdilo o opravljenem preizkusu znanja za pridobitev naziva občinski redar;
– sklep o imenovanju v naziv občinski redar;
– dokazila o opravljenem rednem strokovnem izpopolnjevanju.
(3) Evidenca in zbirke dokumentov iz tega člena se hranijo kot trajno arhivsko gradivo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Javno povabilo k sodelovanju in izbira izvajalcev strokovnega usposabljanja in javno povabilo kandidiranju za člane komisije, pristojne za preizkuse znanja, se izvedejo najkasneje v štirih mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
26. člen
Osebe, ki so ob uveljavitvi Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 83/04 in 35/05) opravljale naloge občinskega redarja, se morajo udeležiti strokovnega usposabljanja in opraviti predpisani preizkus znanja v osemnajstih mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
27. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 031-1/2005
Ljubljana, dne 19. septembra 2005
EVA 2005-1536-0006
dr. Ivan Žagar l.r.
Minister,
zadolžen za lokalno samoupravo
in regionalno politiko
                                                                 PRILOGA 1
                    PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA
 
    Namen strokovnega usposabljanja za pridobitev naziva občinski redar (v
nadaljnjem besedilu: strokovno usposabljanje) je pridobitev potrebnega
znanja o materialno-pravni ureditvi in postopkih s področja zagotavljanja
varnosti cestnega prometa ter praktičnem izvajanju nalog in pooblastil
občinskega redarja.
    Strokovno usposabljanje je pogoj za pristop k preizkusu znanja za
pridobitev naziva občinski redar.
 
 
    1. PREDSTAVITEV IN OPIS PROGRAMA
 
    1.1. IME PROGRAMA
    Strokovno usposabljanje za pridobitev naziva občinski redar.
 
    1.2. PRAVNA PODLAGA
    Zakon o varnosti cestnega prometa – ZVCP-1 (Uradni list RS, št. 83/04
in 35/05) v 14. členu določa, da morajo imeti občinski redarji najmanj
srednjo izobrazbo splošne ali strokovne smeri. Strokovno se morajo
usposobiti in opraviti preizkus znanja za pridobitev naziva občinski
redar, na katerem se preveri, ali je kandidat usposobljen za samostojno
opravljanje nalog občinskega redarja.
 
    1.3. CILJNA SKUPINA
    Ciljna skupina so pooblaščene uradne osebe, ki opravljajo naloge
občinskih redarjev, pripravniki za občinske redarje ter druge osebe, ki se
želijo strokovno usposobiti za opravljanje nalog občinskega redarja.
 
    1.4. CILJI PROGRAMA
    Cilj program je usposobiti občinske redarje za samostojno in zakonito
opravljanje nalog občinskega redarja pri zagotavljanju varnosti cestnega
prometa.
 
    1.5. UČNE METODE
    Strokovno usposabljanje poteka v obliki predavanj in praktičnega dela.
 
    1.6. OBSEG IN POTEK STROKOVNEGA USPOSABLJANJA
    Program obsega dva vsebinska sklopa v skupnem trajanju 24 pedagoških
ur, od tega teoretični del 20 pedagoških ur, praktični pa 4 pedagoške ure.
 
    1.7. ORGANIZATORJI IN IZVAJALCI PROGRAMA
    Program organizira pristojni organizator strokovnega usposabljanja.
    Neposredni izvajalci programa so strokovnjaki s področja varnosti
cestnega prometa.
 
 
    2. PREDMETNIK
 
    Moduli v programu strokovnega usposabljanja:
    1. Materialno-pravna ureditev področja zagotavljanja varnosti cestnega
prometa,
    2. Praktična uporaba materialno-pravnih določb.
 
    2.1. Materialno-pravna ureditev področja varnosti cestnega prometa
 
    NAMEN: Spoznati materialno-pravno ureditev na področju varnosti
cestnega prometa
 
    VSEBINA:
    1. Ceste
    – javne ceste,
    – nekategorizirane ceste,
    – prometna ureditev,
    – vzdrževanje cest,
    – varstvo cest.
    2. Uvodne določbe Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS,
št. 83/04 in 35/05)
    3. Pristojnosti lokalne skupnosti na področju varnosti cestnega
prometa
    – pristojnosti, določene z zakonom,
    – regulatorna pristojnost občine,
    – razmerje med zakonom in občinskim predpisom.
    4. Pooblastila občinskega redarstva na področju varnosti cestnega
prometa
    – razmerje med pooblastili policista in pooblastili občinskega
redarja,
    – izvajanje nadzora nad ustavljenimi in parkiranimi vozili ter ovirami
v naselju,
    – izvajanje nadzora nad ravnanjem udeležencev cestnega prometa v
območju umirjenega prometa in območju za pešce,
    – pooblastila na področju varstva cest in okolja v naselju in na
občinskih cestah,
    – urejanje prometa,
    – kršitve pravil varnosti cestnega prometa, ki jih ugotavljajo
občinski redarji,
    – kršitve pooblastil občinskih redarjev,
    – kvalifikacija prekrška,
    – plačilni nalog, odločba o prekršku,
    – izrek globe.
    5. Organizacija občinskega redarstva ter oprema občinskih redarjev
    – ustanovitev občinskega redarstva,
    – pogoji za opravljanje nalog občinskega redarja,
    – vodenje in notranja organizacija občinskega redarstva,
    – uniforma občinskih redarjev,
    – tehnična oprema občinskih redarjev,
    – simboli in oznake občinskega redarstva,
    – službena izkaznica občinskih redarjev,
    – uporaba uniforme in tehničnih sredstev občinskega redarstva.
    6. Pomen izrazov v materialno-pravni ureditvi varnosti cestnega
prometa
    7. Pravila cestnega prometa
    – vožnja, premiki, razdalja med vozili,
    – hitrost,
    – prehitevanje in vožnja mimo,
    – obračanje in srečanje,
    – vključevanje v promet,
    – križišče, prehod za pešce,
    – prehod ceste čez železniško progo,
    – ustavitev in parkiranje,
    – parkiranje na kraju, kjer to ni dovoljeno,
    – zapustitev vozila,
    – območje kratkotrajnega parkiranja,
    – označitev ustavljenih vozil.
    8. Vozila v cestnem prometu
    – naprave in oprema,
    – luči in opozorilni znaki,
    – tovor na vozilu.
    9. Posebne obveznosti voznikov
    – varnostni pas in zaščitna čelada,
    – vleka pokvarjenega vozila,
    – vleka priklopnega vozila.
    10. Varstvo udeležencev cestnega prometa
    – otroci (varstvo, prevoz),
    – pešci,
    – posebna prevozna sredstva,
    – območja (umirjenega prometa, za pešce, omejene hitrosti),
    – prevoz oseb,
    – kolesa in kolesa s pomožnim motorjem,
    – motorna kolesa in kolesa z motorjem,
    – vprežna vozila in živali v prometu,
    – uporaba ceste, lokalni promet, varstvo cest in okolja,
    – zima in zimske razmere,
    – omejitve prometa.
    11. Naprave za urejanje prometa
    – prometna signalizacija,
    – svetlobni prometni znaki,
    – naprave in ukrepi za umirjanje prometa,
    – znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo policisti.
    12. Ovire in druge posebnosti v cestnem prometu
    – ovire,
    – organizirane kolone vozil,
    – vozila s prednostjo in vozila za spremstvo,
    – rumena utripajoča luč na vozilu.
    13. Psihofizična stanja udeležencev cestnega prometa
    – alkohol,
    – mamila,
    – strokovni pregled.
    14. Prometna nesreča
    – ukrepi v primeru prometne nesreče.
    15. Prireditve na cesti
    16. Posebni varnostni ukrepi in pooblastila
    – odgovornost lastnika vozila,
    – ogrožanje ali povzročitev prometne nesreče,
    – posredovanje osebnih podatkov,
    – odstranitev nepravilno parkiranega vozila,
    – odstranitev zapuščenega vozila.
 
    TRAJANJE: 20 pedagoških ur
 
    2.2 Praktična uporaba materialno-pravnih določb s področja varnosti
cestnega prometa
 
    NAMEN:
    Spoznati postopke s področja zagotavljanja varnosti cestnega prometa
ter praktično izvajanju nalog in pooblastil občinskega redarja in se
naučiti samostojnega dela pri zagotavljanju varnosti cestnega prometa.
 
    VSEBINA:
    Praktičen prikaz postopkov iz delovnega področja občinskega redarja:
    1. zaznava in prepoznava različnih prekrškov,
    2. izvedba ustreznih postopkov,
    3. prikaz znakov, ki jih dajejo policisti udeležencem cestnega
prometa,
    4. drugo.
 
    TRAJANJE: 4 pedagoške ure.
 
    2. 3. Pravni viri in literatura
 
    TEMELJNA LITERATURA:
    Zakon o varnosti cestnega prometa s spremembami in dopolnitvami
    Zakon o javnih cestah s spremembami in dopolnitvami
    Izbrana poglavja iz Zakona o lokalni samoupravi
    Izbrana poglavja iz Zakona o splošnem upravnem postopku
    Izbrana poglavja iz Zakona o prekrških
    Pravilnik o pogojih za opravljanje nalog občinskega redarja
    Pravilnik o uniformi, označbah in opremi občinskih redarjev
    Izbrani primeri občinskih odlokov, ki urejajo varnost cestnega prometa
v občini
 
    DODATNA LITERATURA:
    Izvajalci strokovnega usposabljanja pripravijo v skladu s programom
strokovnega usposabljanja pisna gradiva.
 
    DRUGI VIRI:
    Strokovna literatura s področja varnosti cestnega prometa
    Uvodna pojasnila in komentarji zakona
    II. PROGRAM REDNEGA STROKOVNEGA IZPOPOLNJEVANJA OBČINSKIH REDARJEV
 
    1. PREDSTAVITEV IN OPIS PROGRAMA
 
    1.1. IME PROGRAMA
    Redno strokovno izpopolnjevanje občinskih redarjev
 
    1.2. ZAKONSKA DOLOČILA
    Zakon o varnosti cestnega prometa ZVCP-1 (Uradni list RS, št. 83/04 in
35/05) v 14. členu določa, da se morajo občinski redarji vsaka tri leta
strokovno izpopolnjevati po predpisanem programu.
 
    1.3. CILJNA SKUPINA UDELEŽENCEV
    Ciljna skupina so pooblaščene uradne osebe, ki opravljajo naloge
občinskih redarjev.
 
    1.4. CILJI PROGRAMA
    Cilj programa je osvežitev in izpopolnjevanje znanja občinskih
redarjev.
 
    1.5. UČNE METODE
    Strokovno izpopolnjevanje poteka v obliki predavanj in praktičnega
dela ali strokovnih seminarjev oziroma delavnic.
 
    1.6. OBSEG IN POTEK STROKOVNEGA IZPOPOLNJEVANJA
    Strokovno izpopolnjevanje občinskih redarjev poteka ob upoštevanju
okvirnih vsebin programa rednega strokovnega izpopolnjevanja po programu,
pripravljenem za vsako izpopolnjevanje posebej. Trajanje izpopolnjevanja
je prilagojeno vsakokratnemu programu, vendar ne sme biti krajše od 6
pedagoških ur.
 
    1.7. ORGANIZATORJI IN IZVAJALCI PROGRAMA
    Program organizira in izvaja organizator strokovnega usposabljanja za
pridobitev naziva občinski redar najmanj enkrat letno ali ministrstva,
združenja občin ali združenje občinskih redarjev po potrebi.
    Neposredni izvajalci programa so strokovnjaki s področja varnosti
cestnega prometa.
 
    2. OKVIRNA VSEBINA REDNEGA STROKOVNEGA IZPOPOLNJEVANJA OBČINSKIH
REDARJEV
    2.1. Osvežitev znanj o vsebinah programa strokovnega usposabljanja za
pridobitev naziva občinski redar.
    2.2. Predstavitev novosti materialno-pravne ureditve in drugih
aktualnih novosti.
    2.3. Organizacija in delo občinskih redarstev.
    2.4. Uporaba naprav in tehničnih sredstev, ki jih redarji uporabljajo
pri svojem delu.
    2.5. Operativna problematika dela občinskih redarjev.
    2.6. Preverjanje pridobljenih znanj.
 
    TRAJANJE: najmanj 6 pedagoških ur

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti