Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2005 z dne 8. 11. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2005 z dne 8. 11. 2005

Kazalo

4339. Program priprave lokacijskega načrta za obrtno-poslovno cono Arclin, stran 10420.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-I) ter 12. in 45. člena Statuta Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 82/98 in 68/02) je župan Občine Vojnik sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za obrtno-poslovno cono Arclin
1. člen
S tem programom priprave se določa vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave lokacijskega načrta za obrtno-poslovno cono Arclin.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta)
Ocena stanja:
Na južni strani bolnice v Vojniku med regionalno cesto RII-430/0282 Višnja vas-Celje in krakom potoka Dajnica na južni strani ter obstoječo pozidavo na vzhodni strani je nepozidano stavno zemljišče. Nova pozidava bo omogočila razvoj drobnega gospodarstva in obrti.
 
Razlogi za pripravo lokacijskega načrta:
– vključitev obravnavanega območja v celovit prostorsko-urbanistični razvoj Vojnika v smislu ustrezne delitve funkcij naselja in komunikacijskih povezav,
– razvoj drobnega gospodarstva.
 
Pravna podloga:
Na podlagi 3. člena Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–1990 za območje Občine Vojnik – prostorski plan Občine Vojnik 1999, dopolnjen 2004 (Uradni list RS, št. 79/04) v poglavju 3.6. »Prostorski razvoj« je za nova stavbna zemljišča predvidena izdelava izvedbenega prostorskega akta.
Meja urbanistične zasnove naselja Vojnik se je smiselno razširila proti jugu in zajela tudi naselje Arclin, kjer je ob glavni cesti od leta 1999 dalje nastala vrsta poslovnih objektov in obe naselji praktično povezala.
Veljavni prostorski akt v poglavju 3.1.4. »Terciarni sektor« opredeljuje obravnavano območje za gradnjo objektov za drobno gospodarstvo, obrt in ostale poslovne dejavnosti.
Priprava lokacijskega načrta za obrtno-poslovno cono Arclin poteka po predpisanem postopku, skladno z določili:
– Zakona o urejanju prostora ZUreP-I (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.),
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04),
– Zakonom o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04).
3. člen
(predmet in programska izhodišča lokacijskega načrta)
Predmet LN:
Predmet lokacijskega načrta je ureditveno območje v naselju Arclin ob regionalni cesti RII-430/0282 Višnja vas-Celje, med obstoječo bolnico na severu in potokom na jugu ter obstoječo pozidavo na vzhodu.
 
Programska izhodišča:
Na obravnavanem območju so predvidene prostorske ureditve za razvoj drobnega gospodarstva in širitev stanovanjske soseske.
S predvideno komunikacijsko povezavo se bodo formirale cone glede na različne dejavnosti:
– v osrednjem in južnem delu prostorske ureditve so predvideni poslovni objekti za hrupnejšo dejavnost,
– na severni strani ob meji vplivnega območja kulturnega spomenika (Vojnik – psihiatrična bolnišnica s parkom) in zahodni strani so predvideni poslovni objekti z mirnejšo dejavnostjo,
– na vzhodnem delu, oziroma na stiku z obstoječo stanovanjsko sosesko so predvideni stanovanjski objekti,
– med poslovnimi objekti za hrupnejšo dejavnost v osrednjem delu in stanovanjskimi objekti na vzhodni strani so predvideni poslovno-stanovanjski objekti.
Dovoz na kompleks je predviden preko novega cestnega priključka z obstoječe regionalne ceste.
Pri pripravi lokacijskega načrta je upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se kot posledica le-teh pojavijo v samem postopku izdelava izvedbenega prostorskega akta.
 
Prostorska konferenca:
Občina Vojnik, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora, je dne 17. 10. 2005 v skladu z 28. členom ZureP-I sklical prvo prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave lokacijskega načrta oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum, kraj in čas zbora konference je pripravljavec objavil v dveh sredstvih javnega obveščanja. S to objavo so bili o prostorski konferenci obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili povabljeni nosilci urejanja prostora, ki so predvideni v 5. členu tega programa priprave.
Na prostorski konferenci so priporočila podali prisotni predstavniki.
Na podlagi priporočil se v postopku priprave lokacijskega načrta:
– prouči najboljša možnost mehkega prehoda iz območja stanovanjskih hiš do območja poslovnih objektov.
4. člen
(okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta)
Lokacijski načrt se pripravi za območje, ki sega na del zemljišča k.o. Vojnik trg parc. št. 795, 943, 944, 950, 945, 946, 947, 794, 949, 948, 951, 952d, 956/3d, 956/2, 956/1, 957/2, 792/1, 789, 791, 775, 776, 774, 769/1, 767/2, 768, 767/1, 762/1, 763, 762/2.
d – pomeni delno.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi lokacijskega načrta)
Koordinator postopka priprave lokacijskega načrta je pristojni organ za urejanje prostora, to je Oddelek za okolje in prostor Občine Vojnik.
Pristojni nosilci urejanja prostora za pripravo lokacijskega načrta za poslovno stanovanjski kompleks Vojnik so:
1. RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje,
2. RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje,
3. RS Ministrstvo za obrambo, Uprava RS, za zaščito in reševanje,
4. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja Savinje,
5. RS, Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Celje,
6. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje,
7. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje,
8. Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d. Celje,
9. Eles Elektro Slovenija d.o.o.,
10. Vodovod – kanalizacija, JP d.o.o. Celje,
11. Telekom Slovenije d.d., PE Celje,
12. Adriaplin d.o.o.,
13. Elektro Turnšek d.o.o.,
14. Javne naprave Celje, JP d.o.o.,
15. KS Vojnik.
Po sprejemu programa priprave pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-I štelo, da smernic nimajo.
V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec lokacijskega načrta kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Kolikor se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
Pri pripravi lokacijskega načrta sodelujejo naslednji udeleženci:
– Pobudnik: Občina Vojnik, Keršova 8, 3212 Vojnik,
– Pripravljavec: Občina Vojnik, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora,
– Izdelovalec lokacijskega načrta: mora izpolnjevati pogoje, določene v 156. do 160. členu ZureP-I,
– Investitor lokacijskega načrta: Regionalna razvojna agencija Celje d.o.o.
6. člen
(seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje prostorske ureditve)
Pri izdelavi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati vse predhodne izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–1990 za območje Občine Vojnik – prostorski plan Občine Vojnik 1999, dopolnjen 2004 (Uradni list RS, št. 79/04),
– geodetski posnetek za namen lokacijskega načrta (Meridian d.o.o. Celje),
– strokovne podlage za območje obrtne cone Vojnik (Razvojni center planiranje d.o.o. Celje, september 2005),
– ostala gradiva, relevantna za izdelavo lokacijskega načrta.
Pred izdelavo predloga lokacijskega načrta mora pobudnik zagotoviti naslednje gradivo:
– idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so v odvisnosti od načrtovane prostorske ureditve,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– poročilo o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje v skladu s predpisom, ki ureja metodologija za izdelavo poročil na okolje,
– ostala gradiva, ki jih bodo v postopku sprejemanja lokacijskega načrta zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora.
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi analize prostora, pridobljenih smernic in analize le-teh, priporočil s prve prostorske konference, ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v 3. členu tega programa priprave.
Zaradi omejitve ustvarjenih danosti prostora izdelava več variantnih rešitev ni možna.
Izdelovalec lokacijskega načrta izdela eno strokovno rešitev razen v primeru, da se potreba po izdelavi variantnih rešitev pokaže kasneje v postopku priprave lokacijskega načrta, če takšna potreba izhaja iz izdelanih strokovnih podlag in analiz.
8. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Za območje prostorske ureditve pobudnik lokacijskega načrta Regionalna razvojna agencija Celje d.o.o, Kidričeva ulica 25, 3000 Celje, priskrbi geodetske podlage v digitalni obliki.
9. člen
(terminski plan priprave lokacijskega načrta)
S tem programom priprave, ki sledi prostorski konferenci, so določeni naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja lokacijskega načrta:
1. Prostorska konferenca in objava programa priprave v Uradnem listu Republike Slovenije 24. 10. 2005 (pripravljavec Občina Vojnik).
2. Izdelava gradiva za pridobivanje smernic – 30. 10. 2005 (izdelovalec LN).
3. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 5. člena – 30. 11. 2005 (izdelovalec LN).
4. Izdelava idejnih zasnov z upoštevanjem smernic nosilcev urejanja prostora 15. 12. 2005 – pobudnik LN.
5. Izdelava strokovnega gradiva za drugo prostorsko konferenco – 24. 12. 2005 (izdelovalec LN).
6. Druga prostorska konferenca – 3. 1. 2006 (pripravljavec Občina Vojnik).
7. Sklep o javni razgrnitvi in javni obravnavi – 18. 1. 2006 (pripravljavec Občina Vojnik).
8. Javna razgrnitev se izvede na sedežu občine Vojnik in na sedežu Krajevne skupnosti Vojnik in traja najmanj 30 dni do 18. 2. 2006, javna obravnava pa se izvede na sedežu Občine Vojnik (pripravljavec Občina Vojnik).
9. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga lokacijskega načrta.
10. Župan zavzame stališče do pripomb in predlogov podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja izdelovalca, občinske strokovne službe ter sklepov odbora za okolje in prostor ter komunalne zadeve – 24. 2. 2006 (pripravljavec Občina Vojnik).
11. Po sprejetju stališč do pripomb se izdela dopolnjeni predlog lokacijskega načrta oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe ter se ga posreduje v mnenja nosilcem urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 1. 3. 2006.
12. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člen a tega programa priprave – 1. 4. 2006.
13. Po uskladitvi z mnenji se izdela usklajeni predlog lokacijskega načrta za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu Občine Vojnik – 11. 4. 2006.
14. Župan posreduje usklajeni predlog lokacijskega načrta v obravnavo in sprejem Občinskem svetu Občine Vojnik (odlok, obrazložitve, grafičnih del) – april 2006.
15. Občinski svet Občine Vojnik sprejme odlok o lokacijskem načrtu na seji Občinskega sveta Občine Vojnik – april 2006.
16. Objava v Uradnem listu Republike Slovenije – maj 2006.
17. Izdelava končnega dokumenta v šestih izvodih – maj 2006.
10. člen
(obveznosti financiranja priprave lokacijskega načrta)
Izdelavo lokacijskega načrta, geodetskega posnetka, idejnih zasnov in strokovnih gradiv, ki jih bodo zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora bo financirala Regionalna razvojna agencija Celje d.o.o., Kidričeva ulica 25, 3000 Celje.
11. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 350-04-807/2005-15
Vojnik, dne 21. oktobra 2005
Župan
Občine Vojnik
Benedikt Podergajs l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti