Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2005 z dne 21. 10. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2005 z dne 21. 10. 2005

Kazalo

4063. Odlok o priznanjih Občine Metlika, stran 9772.

Na podlagi 11. in 18. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 34/99, 71/01 in 62/02) je Občinski svet Občine Metlika na 19. redni seji dne 12. 10. 2005 sprejel
O D L O K
o priznanjih Občine Metlika
1. člen
S tem odlokom se določajo postopek in pogoji za podelitev priznanj Občine Metlika.
2. člen
Priznanji Občine Metlika sta:
– imenovanje za častnega občana Občine Metlika
– plaketa Občine Metlika.
3. člen
Za častnega občana Občine Metlika je lahko imenovan tisti, ki je zaslužen za dolgoletne uspehe na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem ali športnem področju, ki krepi in razvija dobre medčloveške in demokratične odnose v družbi, in tisti, ki pomembno prispeva k uveljavitvi Občine Metlika v širši družbeni skupnosti.
Ob imenovanju za častnega občana Občine Metlika izda občinski svet dobitniku priznanja posebno listino in plaketo.
4. člen
Plaketa Občine Metlika se podeljuje posameznikom, podjetjem, ustanovam in zavodom, krajevnim skupnostim, družbenim organizacijam ter društvom in njihovim zvezam, za njihovo izredno uspešno delo, ki je prispevalo k napredku in uspehom občine na področjih, kjer delujejo in s tem bistveno pripomorejo k boljšemu družbenoekonomskemu položaju občine in njenih občanov.
5. člen
Plaketa Občine Metlika se podeljuje v obliki kovinske plakete, ki predstavlja relief, na katerem je relief mesta Metlike z grbom in z napisom »PLAKETA OBČINE METLIKA«.
Poleg plakete se podeli dobitniku priznanja tudi pisni sklep o podelitvi priznanja.
6. člen
V posameznem letu lahko občinski svet sprejme sklep o podelitvi enega naziva častnega občana občine in podelitvi največ treh plaket občine.
7. člen
Razpis za zbiranje predlogov za podelitev priznanj občine objavi komisija za podelitev priznanj v sredstvih javnega obveščanja.
Pravico podati predlog za priznanje Občine Metlika imajo podjetja, ustanove, zavodi, krajevne skupnosti, družbene organizacije ter društva in njihove zveze, politične stranke ter posamezniki. Predlagatelji, ki podajo predloge, morajo imeti stalno prebivališče ali sedež na območju Občine Metlika.
8. člen
Sklep o izbiri predlogov za podelitev priznanj sprejme komisija za podelitev priznanj občine, ki jo imenuje občinski svet. O izbiri predlogov komisija glasuje javno, na predlog najmanj treh članov pa tajno.
Komisija se lahko odloči, da v posameznem letu ne predlaga podelitve naziva častnega občana oziroma v posameznem letu ne predlaga podelitve plakete občine.
Kandidata za predsednika in člane komisije predlaga občinskemu svetu komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Komisija za priznanja obravnava prispele predloge ter izdela predlog dobitnikov priznanj, ki ga predloži v sprejem občinskemu svetu. Sklep o podelitvi priznanj občine za tekoče leto sprejme občinski svet v skladu s Poslovnikom sveta.
9. člen
Priznanja občine se podeljujejo na slovesnosti ob občinskem prazniku.
10. člen
O podeljevanju priznanj občine vodi evidenco občinska uprava.
11. člen
Občina zagotovi v proračunu potrebna sredstva za stroške, ki nastanejo s podelitvijo občinskih priznanj.
12. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Odlok o priznanjih Občine Metlika (Uradni list RS, št. 79/01) in Odlok o spremembah Odloka o priznanjih Občine Metlika (Uradni list RS, št. 113/03).
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 108-7/00
Metlika, 12. oktobra 2005
Župan
Občine Metlika
Slavko Dragovan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti