Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2005 z dne 29. 8. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2005 z dne 29. 8. 2005

Kazalo

3560. Program priprave sprememb in dopolnitev odloka o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom« v Cerknici – cona 2C, stran 8456.

Na podlagi 27. in 34. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 18. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je župan Občine Cerknica, dne 4. 7. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev odloka o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom«
v Cerknici – cona 2C
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
1. člen
(1) S tem programom se podrobneje oceni stanje, razlogi in ugotovi pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev odloka o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom« v Cerknici – Cona 2C, nadalje predmet in programska izhodišča ter okvirno območje izvedbenega prostorskega akta, v nadaljevanju IPA, nosilce urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter druge udeležence, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev IPA, seznam potrebnih strokovnih podlag, navedbo in način pridobitve geodetskih podlag, roke tako za pripravo sprememb in dopolnitev IPA ter obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev IPA.
Pripravljavec je na podlagi postopka zbiranja ponudb za načrtovalca izbral kot najugodnejšega ponudnika RRD, Regijsko razvojno družbo d.o.o. iz Domžal. Izbrani načrtovalec sprememb in dopolnitev IPA je registriran za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem.
(2) Za območje obrtne cone »Za mlinom« – cona 2C je bila leta 1994 sprejeta sprememba zazidalnega načrta (Uradni list RS, št. 16/94), s katero so bili določeni možni posegi v prostor. Obrtna cona je po veljavnem ZN namenjena stanovanjsko-poslovni namembnosti, obrtni, storitveni in proizvodni dejavnosti. V območju obrtne cone se je razvila (realizirala) le stanovanjska namembnost. Obrtna namembnost se ni realizirala zaradi manj primerne lege, saj se območja nahaja znotraj urbanega območja, ki ga na zahodu obkroža stanovanjsko območje, na severu športni park, na vzhodu potok Cerkniščica, na jugu pa komunalno podjetje, ki se bo preselilo na drugo lokacijo.
Občina Cerknica je zato v svojih planskih aktih z zadnjimi spremembami razvoj proizvodnih in obrtnih dejavnosti načrtovala v območju Podskrajnika v neposredni bližini Cerknice. Omenjena lokacija ima vrsto prednosti (glede varstva okolja, lege v prostoru, infrastrukturne opremljenosti in prometnih povezav) od lokacije obrtne cone »Za mlinom«.
(3) Pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev ZN je v veljavni zakonodaji v zakonu o urejanju prostora – ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.), sprejetem planskem aktu Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04), Zakonu o varstvu okolja ZVO – 1 (Uradni list RS, št. 41/04) ter sprejetem Odloku o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom« v Cerknici – cona 2C (Uradni list RS, št. 16/94).
Spremembe in dopolnitve IPA se v skladu s 34. členom ZUreP-1 vodijo po skrajšanem postopku, ker ne ovirajo osnovne namenske rabe in ne ogrožajo naravnih vrednot, zavarovanih območij in biotske raznovrstnosti ter kulturne dediščine.
Skladno z določilom 40. člena ZVO je občina z vlogo št. 35003/6/2005 z dne 22. 6. 2005 obvestila Ministrstvo za okolje RS (MOP) o nameri priprave spremembe odloka o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom« v Cerknici – cona 2C. Kolikor bo z odločbo MOP naložilo občini Cerknica izvedbo postopka celovite presoje vplivov na okolje bo le ta izdelana do javne razgrnitve in posredovana v javno razgrnitev skupaj s spremembo in dopolnitvijo IPA.
II. Predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev IPA
2. člen
(1) Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je oblikovanje meril, pogojev in ukrepov za realizacijo posegov v prostor ter priprava prostorskih rešitev na podlagi katerih bo možna konkretna umestitev načrtovanih gradenj na obravnavanem območjeu.
(2) Pri izvajanju odloka se je izkazalo, da proizvodne namembnosti ne sodijo v omenjeni prostor, zato se je občina odločila za spremembo IPA z namenom, da območje preoblikuje iz obrtno-stanovanjske v stanovanjsko cono.
III. Območje IPA
3. člen
Meja območja spremembe zazidalnega načrta obrtne cone »Za mlinom« je določena z grafičnim delom Prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 100/04).
Meja zazidalnega načrta se z načrtovanimi spremembami in dopolnitvami v ničemer ne spreminja.
Ureditveno območje na severozahodni strani omejuje regionalna cesta II/372, na jugovzhodni strani regulirana struga Cerkniščice, na severni strani obstoječe nogometno igrišče, na južni strani ograja »Komunale« Ceknica.
Površina celotnega ureditvenega območja znaša 24.297 m2. Vsa zemljišča se nahajajo v k.o. Cerknica.
IV. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev IPA
4. člen
Nosilci urejanja prostora, ki dajo smernice in mnenja k spremembam in dopolnitvam IPA so:
1. RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, OE Koper, Izpostava Postojna, Kolodvorska 5, 6230 Postojna
2. RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Postojna, Kolodvorska 5, 6230 Postojna
3. RS, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana (za varstvo okolja)
4. RS, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana (vodnogospodarske smernice)
5. Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota LJ, Tržaška 4, p. 1000 Ljubljana
6. Zavod RS za varstvo narave, Kersnikova 3, p. 1000 Ljubljana
7. RS, Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Tržaška 19, 1000 Ljubljana
8. Elektro Ljubljana d.d., Slovenska cesta 58, 1516 Ljubljana
9. Telekom Slovenije d.d., TK omrežje zahod, Stegne 19, 1547 Ljubljana
10. JP Komunala Cerknica, Notranjska cesta 44, 1380 Cerknica
11. Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje, Kardeljeva ploščad 21, 1000 Ljubljana.
Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v prvem odstavku tega člena, se njihove smernice pridobijo v postopku.
Navedeni nosilci urejanja prostora morajo na vlogo pripravljavca v 15 dneh po prejemu podati smernice za pripravo sprememb in dopolnitev IPA. V primeru molka nosilca urejanja prostora, se šteje, da nima smernic, ki bi jih bilo potrebno upoštevati.
Na dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev IPA pa morajo nosilci urejanja prostora v 15 dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti izdajo mnenja, sicer se šteje, da je mnenje dano.
V. Strokovne in geodetske podlage
5. člen
(1) Spremembe in dopolnitve IPA se izdelajo na podlagi že izdelanih strokovnih podlag. Posebne strokovne podlage se ne izdelajo.
(2) Za območje obravnave se skladno Pravilniku o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04) izdela geodetski načrt. Geodetski načrt pridobi naročnik.
VI. Roki za pripravo
6. člen
S tem programom priprave se določajo naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja:
– pridobitev smernic – julij 2005,
– izdelava predloga – julij 2005,
– javna razgrnitev in javna obravnava – julij–avgust 2005,
– potrditev stališč do pripomb – avgust 2005,
– izdelava dopolnjenega predloga in pridobitev mnenj – september 2005,
– druga obravnava in sprejem na Občinskem svetu – september 2005.
VII. Obveznosti v zvezi s financiranjem
7. člen
Finančna sredstva za izdelavo sprememb in dopolnitev IPA se zagotovijo v proračunu Občine Cerknica.
VIII. Določitev objave
8. člen
Ta program priprave začne veljati takoj po sprejemu in se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35003/6/2005
Cerknica, dne 4. julija 2005.
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar, uni. dipl. ekon. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti