Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2005 z dne 8. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2005 z dne 8. 7. 2005

Kazalo

2831. Sklep o razglasitvi cerkve sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 6686.

Na podlagi 5., 6. in 12. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99) in 27. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 20. seji dne 20. 6. 2005 sprejel
S K L E P
o razglasitvi cerkve sv. Pavla v Šentpavlu pri Lipoglavu za kulturni spomenik lokalnega pomena
1
Za kulturni spomenik lokalnega pomena se razglasi naslednja enota dediščine:
– Šentpavel pri Podlipoglavu – Cerkev sv. Pavla (# 2290).
Enota se zaradi izjemnih kulturnih vrednot razglasi za kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi umetnostnozgodovinskega in arhitekturnega spomenika (v nadaljevanju: spomenik).
2
Lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev za spomenik:
Cerkev sv. Pavla predstavlja posebnost v razvoju sakralne arhitekture ljubljanske okolice zaradi zvonika na preslico, ki je po obliki vmesna arhitekturno razvojna stopnja med kraškim zvonikom in pravim kvadratnim zvonikom. Enoladijska cerkev s petosminskim prezbiterijem, s poznosrednjeveškimi fragmenti poslikave (pod beležem) in odkritimi fragmenti lesenega poslikanega stropa in dekorativne poslikave sten ladje, v svoji arhitekturni masi in detajlih izpričuje poznogotsko zasnovo. Izreden poudarek arhitekturi cerkve je lesena lopa pred vhodom v cerkev in obzidano pokopališče s starim pokopališkim objektom in nekaterimi starejšimi nagrobnimi spomeniki.
Ohranitev navedenih lastnosti utemeljuje razglasitev za spomenik.
3
Spomenik obsega parcelo št. 51, k.o. Podmolnik.
Vplivno območje obsega območje hriba pod cerkvijo do ceste in območje okrog cerkve v oddaljenosti okrog 30 m na severni strani in okrog 100 m na vzhodni strani.
Meja spomenika je vrisana na katastrski karti v merilu 1:1000 in topografski karti v merilu 1:5000. Karti sta sestavni del odloka o razglasitvi. Izvirnike kart hrani Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Ljubljana.
4
Za spomenik velja varstveni režim, ki določa:
– strokovno vzdrževanje in obnavljanje vseh neokrnjenih prvin arhitekture cerkve, lesene lope območja pokopališča z obzidjem in objektom, starejših nagrobnikov in pokopališkega znamenja s Križanim, kar pomeni sanacijo vseh ogroženih ali propadajočih prvin oziroma rekonstrukcijo posameznih elementov in strokovno prenovo spomenika z obstoječo namembnostjo,
– omogočanje predstavitve celote in posameznih zaščitenih elementov,
– premestitev pritrjene spominske nagrobne plošče na severni fasadi cerkve na območje pokopališča po predhodnem potrjenem načrtu lokacije,
– dostop javnosti v meri, ki ne ogroža spomeniških lastnosti in varovanja spomenika in njegovih posameznih elementov in ne ogroža obstoječo namembnost.
V vplivnem območju spomenika ni dopustna gradnja objektov. Za obstoječi stanovanjski objekt na parc. št. 50 in za gospodarski objekt na parc. št. 3 so dopustni načrtovani posegi v smislu vzdrževanja in načrtne obnove. V vplivnem območju je potrebno redno vzdrževanje drevesne in grmovne zarasti. Pri vsakem posegu v zemeljske plasti je potreben arheološki nadzor.
5
Za vsak poseg v območje spomenika in njegovo vplivno območje so potrebni pisni kulturnovarstveni pogoji in na njihovi podlagi kulturnovarstvena soglasja Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Ljubljana.
6
Mestna uprava Mestne občine Ljubljana mora v šestih mesecih po uveljavitvi tega sklepa izdati lastnikom spomenika ali njegovih sestavnih delov odločbo o varstvu spomenika v skladu z zakonom.
7
Nadzor nad upravljanjem tega odloka opravlja pristojni republiški inšpektorat.
8
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 626-9/04-10
Ljubljana, 20. junija 2005
Županja
Mestne občine Ljubljana
Danica Simšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti