Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2005 z dne 4. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2005 z dne 4. 7. 2005

Kazalo

2800. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Bistrica ob Sotli, stran 6580.

Na podlagi drugega odstavka 179. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 11/02, 8/03) v povezavi z 42. členom Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), ter na podlagi navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99) in 15. člena statuta Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 46/99, 125/03) je Občinski svet občine Bistrica ob Sotli na 19. redni seji dne 16. 6. 2005 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Bistrica
ob Sotli
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določijo podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka v Občini Bistrica ob Sotli ter oprostitve in znižanja komunalnega prispevka.
Komunalni prispevek je plačilo sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča in je prihodek Občine Bistrica ob Sotli.
II. ZAVEZANCI
2. člen
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor, ki namerava:
– zgraditi nov objekt ali legalizirati obstoječi objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje,
– prizidati, nadzidati, rekonstruirati ali spremeniti namembnost obstoječega objekta,
– zgraditi nadomestni objekt, če poveča bruto tlorisno površino objekta po SIST ISO 9836 ali pa se namembnost nadomestnega objekta spremeni glede na obstoječi objekt.
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je tudi lastnik že zgrajenega objekta na neopremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če se to zemljišče komunalno opremlja tako, da se komunalna oskrba izboljša ali na novo uredi, pod pogojem, da mu komunalni prispevek še ni bil zaračunan oziroma da ni na drug dokazljiv način prispeval lastnih sredstev.
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
Če z izvedbenimi prostorskimi akti in načrti opremljanja stavbnih zemljišč ni določeno drugače, velja za opremljeno stavbno zemljišče tisto, za katerega so zagotovljeni priključki na naslednjo javno infrastrukturo:
– javno vodovodno omrežje,
– javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljena gradnja greznic,
– javno elektroenergetsko omrežje in
– dovoz na javno cesto.
4. člen
Gradnjo komunalne infrastrukture zagotavlja občina. Gradnjo priključkov na objekte in omrežje komunalne infrastrukture zagotavlja investitor oziroma lastnik objekta, ki ga priključuje.
Gradnjo objektov in omrežij komunalne infrastrukture lahko občina s urbanistično pogodbo odda fizični ali pravni osebi.
IV. IZRAČUN IN ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
5. člen
Komunalni prispevek se izračuna in odmeri na podlagi programa opremljanja stavbnih zemljišč. Osnovo za izračun komunalnega prispevka predstavljajo stroški prve izgradnje komunalne opreme, ki ima status javne infrastrukture in njenega priključevanja na ustrezna omrežja oskrbovalnih sistemov.
Do uveljavitve programov opremljanja stavbnih zemljišč se komunalni prispevek izračuna in odmeri na naslednjih osnovah:
a) na območjih opremljanja stavbnih zemljišč v novih kompleksih in kompleksih v izvajanju je osnova za izračun komunalnega opremljanja dejanski strošek opremljanja kompleksa na podlagi sprejetega investicijskega oziroma izvedbenega programa urejanja stavbnih zemljišč;
b) na območjih dodatnega opremljanja stavbnih zemljišč, kjer se komunalna oprema prenavlja ali na novo ureja, se komunalni prispevek obračuna po dejanskih stroških nove komunalne opremljenosti zemljišč, po investicijskem programu opremljanja, ki ga sprejme občinski svet (za zavezance iz drugega odstavka 2. člena);
c) na vseh drugih območjih opremljanja stavbnih zemljišč se kot podlaga za izračun komunalnega prispevka upoštevajo povprečni stroški izgradnje komunalne opreme in njenega priključevanja na ustrezna omrežja oskrbovalnih sistemov na kvadratni meter vseh stavbnih parcel v občini v predhodnem letu.
Za izračun komunalnega prispevka na podlagi povprečja stroškov komunalne opreme se upošteva dejanska opremljenost stavbnega zemljišča.
6. člen
Komunalni prispevek iz c) točke 5. člena se izračuna na podlagi:
– povprečnih stroškov komunalnega urejanja stavbnih zemljišč na kvadratni meter vseh stavbnih zemljišč v občini Bistrica ob Sotli,
– površine gradbene parcele ali bruto etažne površine novih objektov ali delov objektov, ki se nadzidajo, prizidajo, rekonstruirajo ali se jim spremeni namembnost objekta,
– možnosti priključitve na javno infrastrukturo.
7. člen
Izračun komunalnega prispevka iz c) točke 5. člena se opravi za posamezen primer (v nadaljevanju: KP) na sledeči način:
a) ugotovi se povprečna višina stroškov komunalnega opremljanja na kvadratni meter stavbnega zemljišča v Občini Bistrica ob Sotli (v nadaljevanju: Psko);
b) ugotovi se velikost površine, ki je osnova za izračun KP:
– za novogradnje in legalizacije obstoječih objektov se za osnovo vzame velikost gradbene parcele v m2 (Gp),
– za prizidke in nadzidave obstoječih objektov se upošteva bruto tlorisna površina prizidanega ali nadzidanega dela objekta (Uep),
– za nadomestne gradnje je osnova za izračun razlika med bruto tlorisno površino obstoječega in novega objekta (Uep),
– pri spremembi namembnosti objekta in rekonstrukciji objekta se upošteva bruto tlorisna površina rekonstruiranega dela objekta (Uep);
c) določi se stopnja opremljenosti s komunalno infrastrukturo (v nadaljevanju: Stki). Pri ugotavljanju skupne stopnje opremljenosti se seštejejo vse stopnje komunalne opremljenosti za vse zgrajene objekte in naprave individualne in kolektivne rabe, na katere bo objekt možno priključiti.
Izračun komunalnega prispevka se opravi tako, da se površina gradbene parcele zavezanca (Gp) pomnoži s povprečnimi stroški komunalnega opremljanja za m2 stavbnega zemljišča (Psko) in dejansko stopnjo komunalne opremljenosti (Stki). Dobljeni znesek se korigira s faktorjem namembnosti objekta (K), faktorjem lokacije predvidenega objekta (F1) in faktorjem razdelitve stroška komunalne opreme med občino in zavezancem (F2).
8. člen
Povprečni stroški komunalnega urejanja stavbnih zemljišč na območju Občine Bistrica ob Sotli v letu 2005 znašajo v skladu z odlokom (Uradni list RS, št. 6/04) 23.784 SIT/m2 koristne stanovanjske površine.
Povprečje stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča na kvadratni meter stavbnega zemljišča vseh stavbnih parcel v Občini Bistrica ob Sotli v predhodnem letu in je enako seštevku povprečnih stroškov za individualno in kolektivno ureditev, ki se uporablja za izračun komunalnega prispevka v tekočem letu (Psko) znašajo na dan 1. 6. 2005, 7.135 SIT/ m2 stavbnega zemljišča.
Povprečje stroškov komunalnega opremljanja iz prvega odstavka tega člena se letno revalorizira z indeksom porasta cen, ki ga objavlja Gospodarska zbornica Slovenije – Sekcija gradbeništva in IGM Slovenije in se objavi v Uradnem listu RS.
9. člen
V povprečju stroškov komunalnega opremljanja za m2 stavbnega zemljišča (gradbene parcele) v Občini Bistrica ob Sotli v predhodnem obdobju, je upoštevana opremljenost s komunalnimi objekti po naslednjih stopnjah (Stki):
Ceste:
– makedamska izvedba                     0.14
– asfaltna cesta                         0.25
– pločnik                                0.06
Javna razsvetljava                       0.05
Meteorna kanalizacija                    0.10
Hidrantno omrežje                        0.04
Fekalna kanalizacija                     0.17
Vodovodno omrežje                        0.12
Električno omrežje                      0.10.
10. člen
Izračunani komunalni prispevek se korigira glede na namembnost objekta na podlagi naslednjih korekcijskih faktorjev:
K = 1,0 za stanovanjske objekte,
K = 1,2 za počitniške objekte,
K = 1,0 za vinske kleti in shrambe z bivalnimi prostori,
K = 1,5 za poslovne objekte,
K = 0,7 za skladiščne objekte,
K = 0,8 za objekte družbenih dejavnosti,
K = 0,5 za garaže kot samostojne objekte, za zaprte športne objekte in bazene,
K = 0,5 za parkirišča,
K = 0,5 za kmetijske gospodarske objekte in pomožne objekte (manj zahtevni).
 
Pri objektih z več dejavnostmi, se pri določitvi faktorja namembnosti (K) upošteva sorazmerni delež, ki na posamezno dejavnost odpade na velikost gradbene parcele v m2 (Gp).
Pri spremembi namembnosti objekta in rekonstrukciji objekta se upošteva razlika v faktorju med prvotno in novo namembnostjo objekta. Če se objektu spremeni namembnost v objekt z nižjim korekcijskim faktorjem se zavezancem komunalni prispevek ne vrača.
Dodatni korekcijski faktor glede na lokacijo objekta (F1):
F1 = 1.00 – I. območje (območje dela naselja Bistrica ob Sotli, Polje pri Bistrici, Hrastje, Zagaj)
F1 = 0.80 – II. območje (območja dela naselij Kunšperk, Črešnjevec, Trebče, Hrastje, Ples, Srebrnik, Dekmanca, Polje pri Bistrici, Zagaj),
F1 = 0.60 – III. območje – vsi ostali deli naselij, ki ležijo v občini Bistrica ob Sotli.
Območja iz prejšnjega odstavka so enaka območjem za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in vrisana na grafičnih kartah, ki so sestavni del odloka in na vpogled na Občini Bistrica ob Sotli.
V. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE
11. člen
Komunalni prispevek se ne plača:
– za objekte javne infrastrukture,
– za gradnjo neprofitnih stanovanj.
12. člen
Za gradnjo javnih objektov in objektov, katerih investitor je neposredni ali posredni uporabnik občinskega proračuna, se prispevek odmeri, zavezance pa se v skladu z investicijskim programom lahko v celoti ali delno oprosti plačila komunalnega prispevka z odločbo.
O oprostitvah iz tega člena odloča župan na predlog občinske uprave.
13. člen
Zavezanca se lahko oprosti plačila komunalnega prispevka delno, in sicer maksimalno v višini 30% izračunanega, kolikor z dokazili (računi) ali potrdili pooblaščenih upravljalcev izkaže, da je prispeval z lastnimi sredstvi k izgradnji omrežja obstoječe komunalne infrastrukture (razen priključkov). Veljajo samo dokazila o vlaganjih v infrastrukturo po letu 1995. O delni oprostitvi odloča župan.
Kolikor je bila za izgradnjo komunalne infrastrukture med občino in investitorjem sklenjena urbanistična pogodba, ki je zajemala tudi finančne obremenitve, ki bi jih sicer morala prevzeti občina, se obremenitve lahko odštejejo investitorju od predpisanih dajatev občini, med katerimi je tudi komunalni prispevek, kar se določi fakultativno urbanistično pogodbo.
14. člen
Pri izračunu komunalnega prispevka iz c) točke 5. člena, se upošteva splošna razdelitev stroškov med občino in zavezancem, in sicer 80% občina in 20% zavezanec (F2).
VI. POSTOPEK ODMERE
15. člen
Komunalni prispevek zavezancu, na njegovo zahtevo s pisno vlogo, odmeri občinska uprava z odločbo. Zoper odločbo je dovoljena pritožba o kateri odloča župan.
Za zavezance za plačilo komunalnega prispevka b) točke 5. člena, občinska uprava uvede postopek in odmeri prispevek po uradni dolžnosti.
Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja.
Na prošnjo investitorja je možno tudi obročno plačilo komunalnega prispevka o čemer odloči občinska uprava z odločbo o odmeri komunalnega prispevka.
16. člen
Odmerjeni komunalni prispevek ne zajema stroškov izvedbe priključkov in priključnih taks za priključitev objektov na komunalne objekte in naprave.
17. člen
Sredstva, zbrana po tem odloku, so namenska sredstva za izvajanje nalog gospodarjenja s stavbnimi zemljišči in programe komunalnega urejanja v Občini Bistrica ob Sotli.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
18. člen
Odmera komunalnega prispevka se v nedokončanih postopkih, v katerih do začetka uporabe tega odloka še niso izdane odločbe o odmeri komunalnega prispevka, izračuna po dosedanjih predpisih.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-0019/05-01
Bistrica ob Sotli, dne 16. junija 2005.
Jožef Pregrad l. r.
Župan
Občine Bistrica ob Sotli

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti