Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2005 z dne 19. 4. 2005

Kazalo

1407. Program priprave občinskega lokacijskega načrta za območje Čret-zahod, stran 3835.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje dne sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta za območje Čret-zahod
1. člen
S tem programom priprave se podrobneje določajo programska izhodišča, vsebina strokovnih podlag, način pridobitve in financiranja strokovnih rešitev in geodetskih podlag za pripravo občinskega lokacijskega načrta za območje Čret-zahod, subjekti, ki sodelujejo pri pripravi OLN ter roki za posamezne faze priprave OLN.
2. člen
ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
Ureditveno območje, zemljišča med Kidričevo cesto na severu, Hudinjo na zahodu in Kočevarjevo ulico na vzhodu in jugu, ki je predmet obravnave, je po veljavnem zazidalnem načrtu-Zazidalni načrt Gospodarska cona v Celju-območje zazidalnega načrta Industrija JUG opredeljeno kot rezervat za čistilno napravo Cinkarna, kolikor pa le-ta ni potrebna, pa kot rezervat 3 in rezervat ceste. Veljavni zazidalni načrt ne podaja urbanistično-arhitektonskih pogojev oblikovanja območja in objektov, pogojev komunalnega opremljanja, pa tudi ne pogojev varovanja okolja z ozirom, da je obravnavano območje opredeljeno po planskih dokumentih kot poplavno območje.
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskimi sestavinami srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01) je predmetno območje obravnavano kot območje proizvodnih, servisnih in gospodarskih dejavnosti.
S projektom reurbanizacije Stare Cinkarne oziroma predvideno izgradnjo Tehnopolisa, lokacijo ob vzhodni celjski vpadnici, območje do terminala Čret generira nove dejavnosti in postaja zanimivo za investitorje.
Ker veljavni zazidalni načrt ne podaja pogojev, na podlagi katerih bi bilo možno realizirati program investitorja, je treba na pobudo investitorja izdelati nov prostorski akt, ki bo omogočil uresničitev njegove namere ob upoštevanju pro­storske danosti in omejitev.
3. člen
predmet, programska izhodišča in namen
Predmet lokacijskega načrta za območje Čret-zahod je prostorska ureditev, ki bo ob upoštevanju bližine vodotoka Hudinje, obstoječe in predvidene komunalne in cestno-prometne ureditve ter veljavnih normativov podala pogoje prostorske umestitve in gradnje trgovskega objekta z živili in neživili in potrebnih manipulacijskih površin na zemljiščih med Hudinjo, Kidričevo cesto in Kočevarjevo ulico. Znotraj predmetnega lokacijskega načrta je potrebno rešiti tudi križišče Kočevarjeva ulica-Kidričeva cesta in povezovalno cesto Stara Cinkarna-Kočevarjeva ulica.
Pri pripravi prostorske rešitve je potrebno kot robni pogoj in mejo upoštevati predvideno izgradnjo v skladu s Spremembami in dopolnitvami ZN Industrija jug za kompleks bivšega Izletnikovega avtobusnega terminala v Celju in analizo obstoječega stanja porečja Voglajne in Hudinje izdelane na podlagi hidrološkega matematičnega modela HEC 1 za celotno povodje Savinje vključno z Voglajno in Hudinjo, ki ju izdeluje IzVRS Ljubljana. Upoštevati je treba tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se kot posledica le-teh pojavijo v samem postopku izdelave dokumenta.
4. člen
ureditveno območje IPA
Predmet lokacijskega načrta so zemljišča s parc. št. 261, 262, 231/1, 231/3, 231/4, 231/5, 238/1, 229/5, 229/7, 238/1 in 2572/1, vse k.o. Sp. Hudinja, ki predstavljajo degradiran prostor v lasti investitorja, delno pa predstavljajo ceste. Ureditveno območje predvidenega občinskega lokacijskega načrta je omejeno s strugo reke Hudinje na zahodni strani, Kočevarjevo ulico in Kidričevo cesto na severu.
5. člen
nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci
Pripravljavec lokacijskega načrta je Mestna občina Celje – Oddelek za okolje in prostor ter komunalo, Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve na pobudo investitorja gradnje trgovskega objekta Elektro Turnšek d.o.o. Celje, ki je tudi naročnik izdelave lokacijskega načrta.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo lokacijskega načrta so:
– Mestna občina Celje – Oddelek za okolje in prostor ter komunalo.
– Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve, Referat za promet in varovanje okolja.
– Vodovod – kanalizacija, JP d.o.o. (Lava 2 a, Celje).
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje (Lava 1, Celje).
– Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električni energije d.d. (Vrunčeva 2A, Celje).
– Energetika Celje, JP d.o.o. (Smrekarjeva 1, Celje).
– ELES Elektro-Slovenija, d.o.o. (Hajdrihova 2, Ljubljana).
– Javne naprave, JP d.o.o. (Teharska 49, Celje).
– RS-Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje-Območna pisarna Celje.
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Celje, (Lava 11, Celje).
– Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo – Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje (Dečkova 36, Celje).
– Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravstvo – Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje (Trg Celjskih knezov 9, Celje).
V postopku izdelave IPA morajo nosilci urejanja v skladu z 29. členom ZUreP-1 podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni.
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na usklajeni predlog lokacijskega načrta (osnutek lokacijskega načrta, ki je že usklajen s stališčem mestnega sveta do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 30 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo, oziroma, da se strinjajo s predlogom.
Kolikor se v postopku priprave IPA ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
6. člen
seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve
Pri izdelavi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave, relevantna za izdelavo naloge:
– Prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01).
– Spremembe in dopolnitve ZN Industrija jug za kompleks Bivšega Izletnikovega avtobusnega terminala v Celju (proj. št. 070/97 RC Planiranje Celje d.o.o., Uradni list RS, št. 75/98).
– Analizo obstoječega stanja porečja Voglajne in Hudinje in hidrološki matematični model HEC 1 za celotno povodje Savinje vključno z Voglajno in Hudinjo (v izdelavi IzVRS Ljubljana).
– Idejno zasnovo krožnega križišča Kidričeva cesta –Kočevarjeva ulica.
– Idejno zasnovo povezovalne ceste območje Stare Cinkarne in Kočevarjeva ulica.
7. člen
način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavano zemljišče skladno z določbami 158. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 – v nadaljevanju: ZUreP-1) izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena Zakona o graditvi objektov (ZGO-1, Uradni list RS št. 110/02) in ga izbere pobudnik oziroma investitor. Investitor lokacijskega načrta Čret-zahod je Elektro Turnšek d.o.o. Celje. Le-ta zagotovi tudi idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so odvisni od načrtovane prostorske ureditve in morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Lokacijski načrt se pripravi v skladu s 73. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 – v nadaljevanju: ZUreP-1) ter Pravilnikom o podrobnejši vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04). Lokacijski načrt mora biti izdelan v digitalni obliki in predan pripravljavcu v dveh izvodih v standardni obliki in na disketi ali CD-ROM v digitalni obliki.
8. člen
navedba in način pridobitve geodetskih podlag
Za območje predvidene prostorske ureditve je pobudnik dolžan pridobiti geodetske podlage izdelane v skladu z veljavno zakonodajo.
9. člen
faze in roki za pripravo IPA
Rokovno je priprava predloga IPA vezana na pogodbene obveznosti izbranega načrtovalca z investitorjem. Postopek priprave in sprejema lokacijskega načrta bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– Prva prostorska konferenca je bila sklicana 16. februarja 2005.
– Župan Mestne občine Celje s podpisom potrdi program priprave. Objava Programa priprave v Uradnem listu RS.
(Medtem izbrani načrtovalec s strani pobudnika pripravi grafične podloge za pridobitev smernic).
– Nosilci planiranja na državni in lokalni ravni podajo v skladu z 29. členom ZUreP-1 smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni.
– Ob predpostavki, da so aktivnosti nosilcev planiranja opravljene v podanih rokih, pripravljavec skupaj z izbranim načrtovalcem pripravi predlog lokacijskega načrta za namen javne razgrnitve.
– 14 dni pred sprejemom sklepa o javni razgrnitvi se skliče druga prostorska konferenca.
– Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi, ki se ga objavi v Uradnem listu RS.
– Izvede se javna razgrnitev predloga načrtovane prostorske ureditve z javno obravnavo na Krajevni skupnosti Aljažev hrib in v prostorih Mestne občine Celje, ki traja 30 dni.
– Župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja nosilca izdelave lokacijskega načrta in občinske strokovne službe, ki predhodno obravnava pripombe in predloge.
– Mestni svet sprejme na predlog župana stališče do pripomb in predlogov podanih v javni razgrnitvi in javni obrav­navi.
– Pripravljavec in načrtovalec pripravita usklajeni predlog prostorskega akta. Istočasno pripravljavec pozove nosilce planiranja na državni in lokalni ravni, da dajo mnenja k usklajenemu predlogu prostorskega akta; rok je 30 dni.
– Župan Mestne občine Celje posreduje, po predhodni obravnavi na Odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog lokacijskega načrta Mestnemu svetu s predlogom, da ga obravnava ter sprejme v I. obravnavi.
– Mestni svet obravnava in sprejme na predlog župana Odlok o lokacijskem načrtu – II. obravnava.
– Objava odloka v Uradnem listu RS.
10. člen
obveznosti v zvezi s financiranjem
Finančna sredstva za pripravo občinskega lokacijskega načrta zagotovi investitor predvidene gradnje trgovine.
11. člen
Program priprave občinskega lokacijskega načrta začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35005-003/2005-4200
Celje, dne 15. marca 2005.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti