Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2005 z dne 15. 4. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2005 z dne 15. 4. 2005

Kazalo

1378. Pravilnik za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje, stran 3629.

Na podlagi 48. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 20/04), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ter 25. člena Statuta Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 49/99, 46/01 in 106/02) je Občinski svet občine Vitanje na 16. redni seji dne 24. 3. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na osnovi določil zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju mora Občina Vitanje za svoje občane, ki so državljani Republike Slovenije in niso zavarovani iz drugega naslova, plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela v obliki prispevka za zdravstvene storitve in povračila potnih stroškov (v nadaljevanju: obvezno zdravstveno zavarovanje). Prispevek se plača v pavšalnem znesku, ki ga določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
2. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopek za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje.
3. člen
Pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje lahko pridobi vsak občan, ki je državljan Republike Slovenije in ni zavarovan iz drugega naslova.
Šteje se, da občan ni zavarovan iz drugega naslova, kadar izpolnjuje naslednje pogoje:
– nima sklenjenega delovnega razmerja,
– na Zavodu RS za zaposlovanje ne prejema nadomestila oziroma denarne pomoči,
– nima prihodkov, s katerimi bi si sam poravnal obvezno zdravstveno zavarovanje,
– kadar upravni organ v postopku obravnave vloge ugotovi, da občan ni upravičen do obveznega zdravstvenega zavarovanja iz drugega naslova in ni sam zavezan za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja.
II. POSTOPKI
4. člen
Občani vlagajo vloge za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje na obrazcu »Vloga za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje, ki jo vložijo na naslov: Občina Vitanje, Grajski trg 1, 3205 Vitanje
Obrazec je sestavljen tako,da omogoča pridobiti vse potrebne podatke za pravočasno in verodostojno rešitev vloge.
5. člen
Občina ima v postopku obravnave vloge pravico preverjati podane podatke in zahtevati od vlagateljev potrebne dodatne podatke in dokazila, ki bodo dokazovali upravičenost občana do pridobitve pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje.
Občina Vitanje vlogo obravnava in o njej odloči v skladu z določili zakona o upravnem postopku z odločbo.
6. člen
Občan, ki pridobi pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje, mora občini javiti vsako spremembo pogojev, na osnovi katerih je pridobil predmetno pravico, v roku 15 dni od njenega nastanka.
Na osnovi javljene spremembe občina izda odločbo o prenehanju zavarovanja.
V primeru, da občan spremembe iz prvega odstavka tega člena ne javi v roku 15 dni od nastanka spremembe, je dolžan vrniti stroške zavarovanja za obdobje od nastale spremembe.
7. člen
Če do spremembe pogojev ne pride, mora občan vsake tri mesece, od dneva vročitve odločbe na občini, dokazati, da je še vedno upravičen do pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje.
Določilo iz prejšnjega odstavka občan izpolni tako, da se v času uradnih ur osebno evidentira na Občini Vitanje in dostavi dokumentacijo, opredeljeno z odločbo.
V primeru, da občan ne izpolni določil prvega in drugega odstavka tega člena, se šteje, da občan več ne izpolnjuje pogojev za pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Vitanje, zato le-ta izda odločbo o prenehanju zavarovanja.
8. člen
Zoper odločbo ali sklep je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku osmih dni po prejemu odločbe na naslov organa, ki je odločbo izdal.
O pritožbi odloča župan Občine Vitanje.
9. člen
Na osnovi izdanih odločb in sklepov občina prijavlja in odjavlja občane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in na podlagi teh poravnava stroške obveznega zdravstvenega zavarova­nja po tem pravilniku.
Sredstva za pokrivanje stroškov obveznega zdravstvenega zavarovanja Občina Vitanje zagotavlja na posebni proračunski postavki.
III. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
10. člen
Občani, ki jim je Občina Vitanje zagotavljala plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja pred uveljavitvijo tega pravilnika, so dolžni vložiti vlogo po tem pravilniku v roku 30 dni od njegove uveljavitve. V nasprotnem primeru jih bo Občina Vitanje odjavila iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 062-02-06/05
Vitanje, dne 24. marca 2005.
Župan
Občine Vitanje
Slavko Vetrih l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti