Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/2005 z dne 17. 1. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/2005 z dne 17. 1. 2005

Kazalo

130. Program priprave za občinski lokacijski načrt Drgančevje, stran 280.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) in na podlagi Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) ter dne 22. 12. 2004 izvedene 1. prostorske konference je župan Mestne občine Novo mesto s sklepom dne 30. 12. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za občinski lokacijski načrt Drgančevje
1. člen
(Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo občinskega lokacijskega načrta)
(1) Ocena stanja:
1. V naravi je na tem območju danes gozd, v katerem na južnem delu že stojijo nekdanji vojaški objekti, ki so danes deloma v rabi manjših razpršenih obrtnih dejavnosti, deloma pa so namenjeni skladiščenju. Po zahodnem robu poteka Levičnikova cesta, ki je zaradi potrebnega priključevanja območja visokošolskega središča vključena v območje urejanja. Relief je valovit; robovi območja so vidno izpostavljeni z okoliških cest.
2. Območje bodočega lokacijskega načrta je bilo v sklopu sprememb in dopolnitev prostorskega plana MO NM v letu 2004, ki se nanašajo na Urbanistično zasnovo Novega mesta (sprememba 2003/1), opredeljeno kot novo območje stavbnih zemljišč za namen umestitve visokošolskega središča v Drgančevje.
(2) Razlogi za pripravo lokacijskega načrta:
1. Občinski svet Mestne občine Novo mesto je 17. 6. 2004 na osnovi sklepa Vlade RS o usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskega plana RS sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskega plana občine, katerega sestavni del je tudi programska zasnova za izdelavo občinskega lokacijskega načrta (v nadaljevanju: OLN). Programska zasnova je izdelana na osnovi strokovnih podlag.
2. Umestitev visokošolskega središča v Novo mesto je usklajena z Regionalnim razvojnim programom za območje jugovzhodne Slovenije do leta 2006.
3. Na območju nepozidanih gradbenih parcel se v OLN predvidi natančnejšo namensko rabo ter druge urbanistične pogoje za posege v prostor, ki v PUP niso določeni.
(3) Pravna podlaga:
OLN se pripravi v skladu z določili Zakona o urejanju prostora ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1), Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Novo mesto, ki se nanašajo na urbanistično zasnovo Novega mesta (sprememba 2003/1 – Uradni list RS, št. 99/04), Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04) ter Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02).
2. člen
(Predmet in programska izhodišča priprave OLN)
1. Predvideni OLN je namenjen prostorski ureditvi predvidene pozidave in plansko opredeljenih ureditev na osnovi programske zasnove v vsebinah, ki zagotavljajo realizacijo predvidenih ureditev.
2. Območje načrtovanega visokošolskega središča v Drgančevju se ureja kot kompleksna prostorska ureditev z različnimi, a dopolnjujočimi se programi družbenih dejavnosti z izobraževalno in podobno funkcijo (univerzitetna dejavnost, tehnološki park, raziskovalno-izobraževalne in druge sorodne dejavnosti).
3. Na območju urejanja se umestijo programi: visokošolski programi, Campus, muzejski programi, parkovni programi.
4. Pred umestitvijo navedenih programov bo potrebno zagotoviti preselitev romskega zaselka na ustreznejšo lokacijo.
5. Rešitev za celotno območje ureditve visokošolskega središča v Drgančevju se pridobi z javnim urbanistično-arhitekturnim natečajem, pri čemer naj urbanistične rešitve upoštevajo večfaznost izvedbe območja, možnost dograditev in postopnih novih zazidav in ureditev. Osnovna prometno ureditvena shema pa mora biti določena, saj se ji bodo morale posamezne postopne ureditve prilagajati.
Predmet obravnave v lokacijskem načrtu je določitev podrobnejše namenske rabe površin in določitev pogojev za:
– gradnjo,
– gradnjo gospodarske infrastrukture,
– komasacije stavbnih zemljišč v območju OLN,
– pogoje za urejanje obstoječe grajene strukture vključno z infrastrukturo,
– program opremljanja komunalne javne infrastrukture po 139. členu ZUreP-1.
Pri načrtovanju objektov in ureditev v okviru nove pozidave je treba zagotoviti, da bodo novi posegi smiselno umeščeni v občutljivi gozdni prostor na obrobju Novega mesta, ki je pomemben integralni del zelenega sistema mesta tako v morfološkem kot v ekološkem in funkcionalnem pogledu.
3. člen
(Ureditveno območje lokacijskega načrta)
(1) Območje načrtovanega visokošolskega središča v Drgančevju leži na gozdnem območju, ki se razteza vzhodno od Ragovega loga in leži v neposredni bližini Levičnikove ceste. Območje predlagane lokacije za umestitev visokošolskega središča s pripadajočimi programi obsega skupaj okoli 42,75 ha. Opredeljeno je v Programski zasnovi za univerzo v Drgančevju (izdelal ACER d.o.o., marec 2004).
(2) V primeru potrebe načrtovanja omrežij gospodarske javne infrastrukture z izrazitim linijskim potekom se območje lokacijskega načrta razširi na sosednja območja.
4. člen
(Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi OLN)
(1) Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave OLN podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu OLN pa mnenje, so:
1. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste;
2. Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto;
3. JP Elektro Ljubljana, PE Novo mesto – za področje distribucije električne energije;
4. ELES Elektro Slovenija d.o.o. – za področje prenosa električne energije;
5. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Enota Novo mesto;
6. Komunala Novo mesto, d.o.o. – področje oskrbe z vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih vod;
7. Mestna občina Novo mesto – za področje lokalnih cest;
8. Istrabenz Plini d.o.o., PE Osrednja Slovenija;
9. Telekom Slovenije, PE Novo mesto – za področje telekomunikacij in zvez;
10. Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Izpostava Novo mesto;
11. Krajevna skupnost Žabja vas;
12. druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije, če bi se v postopku priprave lokacijskega načrta pokazalo, da so tangirani.
(2) Pristojni nosilci urejanja prostora so dolžni v skladu z 29. in 33. členom ZUreP-1 v roku 30 dni podati smernice za načrtovanje kakor tudi mnenje k dopolnjenemu predlogu. Rok za izdelavo smernic je lahko daljši, če tako določa kateri od zakonov, ki opredeljujejo delovanje nosilcev urejanja prostora, vendar ne daljši od zakonsko določenega.
(3) Postopek priprave OLN vodi Občinska uprava Mestne občine Novo mesto.
(4) Izdelovalec OLN mora izpolnjevati pogoje, ki jih določajo členi od 156 do 160 ZUreP-1 in se izbere na osnovi Zakona o javnih naročilih male vrednosti oziroma Zakona o javnih naročilih.
5. člen
(Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve)
(1) Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki jo je potrebno upoštevati pri pripravi OLN, so:
– programska zasnova Univerza v Drgančevju (Uradni list RS, št. 99/04),
– Programska zasnova za univerzo v Drgančevju (izdelal ACER d.o.o., marec 2004),
– projektna naloga Urbanistično – arhitekturni natečaj in lokacijski načrt visokošolsko središče Drgančevje v Novem mestu (MO NM, avgust 2004),
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– digitalni geodetsko topografski načrt,
– digitalni katastrski načrt,
– digitalni orto foto načrt,
– Prostorska ureditev vzhodnega dela mesta – urbanistična delavnica, 1997,
– študija Zeleni sistemi Novega mesta (izdelal ACER d.o.o., februar 2004).
(2) Za načrtovanje predvidene prostorske ureditve je potrebno izdelati še naslednje strokovne podlage:
– z izvedbo urbanistično – arhitekturnega natečaja se pridobi rešitev za celotno območje urejanja;
– digitalne geodetske podlage z vnosom vseh objektov ter horizontalnih in vertikalnih koordinatnih točk gospodarske javne infrastrukture.
(3) V postopku izdelave OLN se v primeru posebnih in zakonskih potreb pripravijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage.
(4) Posebne strokovne podlage za OLN se pripravijo v obsegu in vsebini, kot jih predpisuje Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
6. člen
(Roki izdelave OLN)
Roki izdelave OLN so:
– izdelava geodetskih podlag (60 dni po uveljavitvi programa priprave);
– pridobitev podatkov iz javnih evidenc (60 dni po uveljavitvi programa priprave);
– poziv pristojnim nosilcem urejanja prostora, da v roku 30 dni dajo smernice za načrtovanje; v primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nimajo smernic (30 dni po uveljavitvi programa priprave, če resorna zakonodaja ne določa daljšega roka);
– izbira izdelovalca, ki bo upošteval najboljšo natečajno rešitev (30 dni po uveljavitvi programa priprave);
– izvedba urbanistično-arhitekturnega natečaja;
– izdelava strokovnih podlag za pripravo predloga (30 dni po pridobitvi smernic);
– predlog lokacijskega načrta (45 dni po pridobitvi smernic);
– izvede se druga prostorska konferenca;
– župan sprejme sklep o javni razgrnitvi OLN;
– najmanj 14 dni po izvedbi prostorske konference se OLN javno razgrne za 30 dni in organizira se javna obravnava;
– v času javne razgrnitve Občinski svet MO NM obravnava predlog OLN;
– župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve v 15 dneh po prejetju stališč do pripomb;
– v 30 dneh izdelovalec dopolni prostorski akt v skladu s stališči do pripomb in predlogov danih v času javne razgrnitve;
– pozove se nosilce urejanja prostora, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu OLN v roku 30 dni;
– izdelovalec izdela usklajen dopolnjen predlog v 15 dneh po pridobitvi mnenj;
– župan posreduje usklajen dopolnjen predlog OLN Občinskemu svetu MO NM v obravnavo in sprejem;
– odlok se objavi v uradnem glasilu.
Opomba: v primeru potrebe po izdelavi posebnih strokovnih podlag ali reševanja predhodnih vprašanj se rok podaljša za pogodbeni čas do izdelave teh strokovnih podlag oziroma v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku.
7. člen
(Obveznosti financiranja priprave OLN)
Sredstva za pripravo OLN se na podlagi 19. člena ZUreP-1 zagotovijo iz proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2005, iz sredstev Neposrednih regionalnih spodbud in drugih razpisanih sredstev, za katere bo kandidirala Mestna občina Novo mesto.
8. člen
(Pričetek veljavnosti)
Program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem sklepa župana.
Št. 350-05-18/2004
Novo mesto, dne 30. decembra 2004.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti