Uradni list

Številka 114
Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 114/2004 z dne 22. 10. 2004

Kazalo

4715. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tehničnih zahtevah za igralne naprave za izvajanje iger na srečo in postopku ugotavljanja skladnosti, stran 13587.

Na podlagi 3.b člena Zakona o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 134/03 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tehničnih zahtevah za igralne naprave za izvajanje iger na srečo in postopku ugotavljanja skladnosti
1. člen
V Pravilniku o tehničnih zahtevah za igralne naprave za izvajanje iger na srečo in postopku ugotavljanja skladnosti (Uradni list RS, št. 45/02, 100/02, 57/03 in 1/04) se besedilo 5. člena spremeni tako, da se glasi:
»Igralna naprava sme omogočati poseg v notranjost samo pooblaščenim osebam koncesionarja oziroma prireditelja.
Igralna naprava mora zagotavljati zaščito vseh vezij, ki izvajajo program, generirajo naključna števila in nadzorujejo igro, vključno z vsemi nosilci podatkov in programske kode; dostop do teh sklopov je dovoljen samo Uradu RS za nadzor prirejanja iger na srečo (v nadaljnjem besedilu: nadzorni organ) in instituciji za izdajanje poročil o preizkusu igralne naprave (v nadaljnjem besedilu: institucija).
Zahteva iz prejšnjega odstavka ne velja za igralne naprave, kjer se naključnostni dogodek izvede ročno, mehansko ali elektromehansko, pač pa se možnost zaščite pred zunanjim posegom na vpliv izida igre ali žreba prouči za vsako vrsto naprave posebej.
Dostop do vseh zunanjih električnih in komunikacijskih povezav, če te obstajajo, do igralne naprave sme biti omogočen le pooblaščenim osebam koncesionarja oziroma prireditelja.
Do sklopov iz drugega odstavka tega člena lahko ob servisnih posegih, pri katerih pride zaradi narave posega do poškodbe nameščene zaščite, dostopa brez prisotnosti institucije tudi pooblaščeno osebje koncesionarja za igralnico oziroma prireditelja. V primeru, da se programska koda ali podatki ne nahajajo na trdem disku, zgoščenki ali drugem mediju, ki se obnaša kot diskovna enota, pa tudi pooblaščeno osebje koncesionarja za igralni salon.
Vsak tak poseg mora koncesionar oziroma prireditelj zabeležiti v servisno knjigo igralne naprave (datum in ura, vzrok, vrsta posega, stanje števcev) in v roku 24 ur o posegu pisno obvestiti nadzorni organ in institucijo, ki v roku 14 dni izvede kontrolo na tej napravi in namesti novo zaščito.
Koncesionar za igralni salon mora hkrati z obvestilom iz prejšnjega odstavka nadzornemu organu poslati tudi poročilo, ki mora vsebovati:
– identifikacijski podatek o igralnem avtomatu, na katerem je bila poškodovana zaščitna nalepka,
– podroben opis napake na igralnem avtomatu, zaradi katere je bil opravljen poseg v igralni avtomat,
– podatek o osebi, ki je napako odkrila in pooblaščeni osebi, ki je napako odpravila,
– stanje mehanskih števcev pred in po posegu (TI, TO, JP, CC, Drop, Games),
– stanje elektronskih števcev pred in po posegu (TI, TO, JP, CC, Drop, Games),
– vsa druga dejstva in dejanja, povezana s posegom v igralno napravo.
Po ponovni namestitvi zaščitne nalepke je koncesionar dolžan nemudoma pisno obvestiti nadzorni organ. Avdio-video posnetke o posegih iz petega odstavka tega člena mora koncesionar za igralni salon hraniti najmanj tri mesece.
V primeru, da poseg v igralni avtomat zahteva prisotnost institucije, se mora institucija praviloma odzvati naslednji delovni dan oziroma najkasneje v roku treh delovnih dni od prejema pisnega obvestila.«.
2. člen
V Prilogi 1 – minimalne zahteve za obračunavanje in nadziranje, ki jih morajo izpolnjevati igralne naprave (igralni avtomati) – se za točko 1.1.3.5 dodajo nove točke 1.1.3.6, 1.1.3.7, 1.1.3.8 in 1.1.3.9, ki se glasijo:
»1.1.3.6 Števec skupnega števila sprejetih lističev (NBT) ali števec skupnega števila sprejetih bankovcev in lističev (NBVT)
1.1.3.7 Števec skupne vrednosti sprejetih lističev (CBT) ali števec skupne vrednosti sprejetih bankovcev in lističev (CBAT)
1.1.3.8 Števec skupnega števila izdanih lističev (NPT)
1.1.3.9 Števec skupne vrednosti izdanih lističev (CPT)«.
Točka 1.1.7 se spremeni tako, da se glasi:
»1.1.7 Števci za obračunavanje igralnega avtomata, števci ročnih izplačil, števec skupne vrednosti sprejetih bankovcev, števec skupne vrednosti sprejetih lističev ali števec skupne vrednosti sprejetih bankovcev in lističev, števec skupne vrednosti izdanih lističev, števec žetonov, preusmerjenih v Cash-Box na igralnih avtomatih na žetone, in števec odigranih iger morajo biti absolutni, neizbrisljivi in najmanj osemmestni.«.
Točka 1.1.9 se spremeni tako, da se glasi:
»1.1.9 Števci bankovcev in lističev morajo biti najmanj štirimestni.«.
Točki 1.1.11 in 1.2.4 prenehata veljati z dnem uveljavitve tega pravilnika.
Za točko 1.3 se dodata novi točki 1.4 in 1.5, ki se glasita:
» 1.4 Vplačila in izplačila z lističi
1.4.1 Obvezna vsebina lističa je:
1.4.1.1 Naziv koncesionarja ter naziv igralnice ali igralnega salona;
1.4.1.2 Številka igralnega avtomata oziroma oznaka blagajne;
1.4.1.3 Datum in čas (evropski format in 24 urna oblika) izpisa lističa;
1.4.1.4 Vrednost lističa z besedo in s številom;
1.4.1.5 Zaporedna številka lističa;
1.4.1.6 Identifikacijska številka lističa (identifikacija v sistemu);
1.4.1.7 Črtna ali validacijska koda za identifikacijo in validacijo;
1.4.1.8 Datum in čas prenehanja veljavnosti lističa ali rok veljavnosti lističa (največ 90 dni);
1.4.1.9 Vrsta lističa.
1.4.2 Postopek sprejema lističa
1.4.2.1 Sprejem lističa je mogoč le na napravi, ki je povezana v validacijski sistem za lističe.
1.4.2.2 Naprava sme sprejeti listič po uspešno opravljeni validaciji v validacijskem sistemu za lističe.
1.4.2.3 Naprava mora zavrniti vse neveljavne lističe (pretečeni lističi, že izplačani lističi, lističi, ki niso zavedeni v validacijskem sistemu za lističe…).
1.4.2.4 Sprejem lističa na igralni napravi mora biti pravilno zabeležen na števcih števila sprejetih lističev in vrednosti sprejetih lističev.
1.4.2.5 Sprejem lističa na igralni napravi mora biti pravilno zabeležen v dnevniku dogodkov na igralni napravi. Dnevnik dogodkov prejetih lističev mora izkazovati najmanj prejem zadnjih 10 lističev.
1.4.2.6 Igralna naprava mora pri sprejemu lističa pravilno povečati stanje kredita.
1.4.2.7 Igralna naprava mora zavrniti sprejem lističa, če ne more pravilno povečati kredita.
1.4.3 Postopek izdajaje lističa
1.4.3.1 Izdaja lističa je mogoča le na napravi, ki je povezana v validacijski sistem za lističe.
1.4.3.2 Naprava sme izdati listič po uspešno opravljenem zapisu lističa v validacijski sistem.
1.4.3.3 Na napravi ne sme biti možna izdaja dvojnikov lističev.
1.4.3.4 Izdaja lističa na igralni napravi mora biti pravilno zabeležena na števcih števila izdanih lističev in vrednosti izdanih lističev.
1.4.3.5 Izdaja lističa na igralni napravi mora biti pravilno zabeležena v dnevniku dogodkov na igralni napravi. Dnevnik dogodkov izdanih lističev mora izkazovati najmanj izdajo zadnjih 10 lističev.
1.4.3.6 Igralna naprava mora pri izdaji lističa izplačati ves kredit na igralni napravi oziroma dobitek iz igre v celoti.
1.4.3.7 Ne glede na točko 1.4.3.2 te priloge sme igralna naprava v času izgubljene povezave z validacijskim sistemom izdajati lističe, če lahko brez izgube podatkov hrani vse podatke, potrebne za validacijo teh lističev ob ponovni vzpostavitvi povezave. Tako izdanih lističev ne sme biti mogoče uporabiti za vplačilo ali jih izplačati, dokler se po ponovni vzpostavitvi povezave podatki o njih ne pretočijo v validacijski sistem.
1.4.3.8 Igralni avtomat mora javljati napake pri izpisu lističa, kot so npr. pomanjkanje papirja, zatik lističa.
1.5 Sprejemniki žetonov, bankovcev ali lističev
Pri igralnih napravah, ki imajo sprejemnike žetonov, sprejemnike bankovcev ali sprejemnike bankovcev in lističev, morajo biti izpolnjene naslednje zahteve:
1.5.1 Sprejemnik žetonov mora pravilno prepoznati in prešteti veljavne žetone ali kovance ene valute in vrednosti, za katere je programiran;
1.5.2 Sprejemnik bankovcev mora pravilno prepoznati in prešteti bankovce ene valute in vrednosti, za katere je bil programiran;
1.5.3 Sprejemnik žetonov, sprejemnik bankovcev in sprejemnik bankovcev in lističev morajo prebrane vrednosti in števila pravilno sporočiti igralni napravi;
1.5.4 Sprejemnik žetonov, sprejemnik bankovcev in sprejemnik bankovcev in lističev morajo zavrniti plačila z neveljavnim žetonom, bankovcem ali lističem in imeti vgrajene mehanizme za preprečevanje poskusov nasilnih vdorov, prevar in manipulacije brez sledu o fizični poškodbi naprave (npr. z zvočnim ali vizualnim javljanjem, blokiranjem delovanja), kot je npr. izvlek žetona ali bankovca ali manipulacija z drugim objektom;
1.5.5 Sprejemnik bankovcev ali sprejemnik bankovcev in lističev mora imeti predal za shranjevanje bankovcev oziroma lističev, ki je dosegljiv samo iz notranjosti igralne naprave in zaklenjen z ločenim ključem. Stanje polnega predala sprejemnika mora biti sporočeno igralni napravi.«.
3. člen
V Prilogi 2 – minimalni kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati igralne naprave za vključitev v nadzorni informacijski sistem – se v točki 2.3 besedilo 4. točke spremeni tako, da se glasi:
»skupno število sprejetih bankovcev, sprejetih lističev ali sprejetih bankovcev in lističev,«.
5. točka se spremeni tako, da se glasi:
»5. skupno vrednost vseh sprejetih bankovcev, vseh sprejetih lističev ali vseh sprejetih bankovcev in lističev,«.
6. točka se spremeni tako, da se glasi:
»6. beleženje vsakega sprejema posameznega bankovca, sprejema posameznega lističa in beleženje izdaje vsakega posameznega lističa,«.
7. točka se spremeni tako, da se glasi:
»7. beleženje odpiranja vrat igralnega avtomata, odpiranje vrat Cash-Boxa, odpiranje vrat sprejemnika bankovcev in dostopa do dela igralnega avtomata s programom igre tudi ob izklopljenem napajanju igralnega avtomata,«.
Za 17. točko se doda nova 18. točka, ki se glasi:
»18. beleženje števila in vrednosti izdanih (iztiskanih) lističev.«.
Točki 2.4 in 2.5 se črtata.
Točka 2.7 se spremeni tako, da se glasi:
»2.7 Vplačilo v igralne avtomate je možno z žetoni ali s kovanci igralne valute, preko sprejemnikov bankovcev in lističev, vgrajenih na igralnem mestu avtomata ali z uporabo posebne kartice za brezgotovinsko poslovanje. Izplačila so možna z žetoni ali s kovanci igralne valute, z izpisom izplačilnega lističa na vgrajenem tiskalniku na igralnem mestu avtomata, kot ročna izplačila na blagajni z resetom kredita in s prenosom na posebno kartico v sistemu brezgotovinskega poslovanja. Ročno izplačilo kredita na igralnem avtomatu je lahko le v obliki reseta kredita na igralnem avtomatu, pri katerem se igralcu izplača ves kredit naenkrat.
Ne glede na prejšnji odstavek je še naprej dovoljena uporaba igralnih avtomatov na navijanje, ki so bili v uporabi na dan uveljavitve tega pravilnika, in sicer še šest mesecev po uveljavitvi tega pravilnika za igralne avtomate, ki imajo možnost vplačila za udeležbo v igri na druge načine, in še največ dve leti po uveljavitvi tega pravilnika za igralne avtomate, ki te možnosti nimajo.«.
4. člen
Za igralne naprave, ki so bile v uporabi na dan uveljavitve tega pravilnika, se začne točka 1.5.5 Priloge 1 uporabljati dve leti po uveljavitvi tega pravilnika.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 471-01-27/2004
Ljubljana, dne 14. oktobra 2004.
EVA 2004–1611–0034
Minister za finance
dr. Dušan Mramor l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti