Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2004 z dne 23. 9. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2004 z dne 23. 9. 2004

Kazalo

4411. Pravilnik o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce, stran 12528.

Na podlagi četrtega odstavka 16. člena Zakona o azilu (Uradni list RS, št. 134/03 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja ministrica za pravosodje
P R A V I L N I K
o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce
1. člen
Svetovalcem za begunce (v nadaljnjem besedilu: svetovalci) gre nagrada za potrebna dejanja, ki jih le-ti opravljajo v okviru pomoči pri uveljavljanju pravic tujcev do azila, kot določa drugi odstavek 16. člena zakona o azilu, in povračilo dejanskih in nujno potrebnih stroškov, ki so jih imeli pri svojem delu.
2. člen
Vsa dejanja in stroški morajo biti posebej izkazani in utemeljeni z dokazili.
Kot dokazilo o opravljenem posvetu svetovalca s prosilcem za azil se šteje pisno potrdilo z navedbo prisotnih oseb, datumom in časom trajanja posveta ter lastnoročnim podpisom prisotnih oseb.
Kot pooblastilo za zastopanje pred upravnim organom na prvi stopnji se šteje originalno pooblastilo z lastnoročnim podpisom prosilca za azil in pooblaščenega svetovalca ter datumom (z besedo).
Kot pooblastilo za zastopanje v postopku s pritožbo proti odločbi prve stopnje v postopku pred upravnim ali vrhovnim sodiščem in v postopku z izrednimi pravnimi sredstvi se šteje originalno pooblastilo z lastnoročnim podpisom prosilca za azil in pooblaščenega svetovalca, datumom (z besedo) in izrecno navedbo obsega pooblastila (za postopek s pritožbo proti odločbi prve stopnje, za postopek pred upravnim ali vrhovnim sodiščem ali za postopek z izrednimi pravnimi sredstvi).
3. člen
Za opravljeno delo so svetovalci upravičeni do nagrade v polovični višini, določeni po veljavni Odvetniški tarifi, in do povračila stroškov v skladu z Odvetniško tarifo.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka se svetovalcu zvišanje vrednosti storitve po 5. členu Odvetniške tarife (Uradni list RS, št. 67/03, 70/03 – popravek), ne priznava.
Če se postopek ustavi v skladu s prvim odstavkom 42. člena zakona o azilu, je svetovalec upravičen do nagrade in povračila stroškov za dejanja, ki jih opravi do nastopa razlogov, zaradi katerih se postopek ustavi, in do nagrade in povračila stroškov za morebitna dejanja, ki jih opravi po drugem odstavku 42. člena zakona o azilu.
4. člen
Svetovalec je po pravnomočno končanem postopku za pridobitev azila dolžan Ministrstvu za notranje zadeve (v nadaljevanju: ministrstvo) predložiti obrazložen stroškovnik po posameznih postavkah, vključno z originalnim pooblastilom za zastopanje in dokumentacijo, ki izkazuje upravičenost do nagrade ter povračila stroškov.
Ministrstvo izda sklep o odmeri nagrade in povračilu stroškov v skladu s kriteriji tega pravilnika. Zoper sklep je dovoljeno sprožiti upravni spor.
Sklep o odmeri nagrade in stroškov se vroči svetovalcu, ki na podlagi odmerjenih stroškov izstavi račun oziroma če ne gre za zavezanca po zakonu, ki ureja davek na dodano vrednost, pisno izjavo, da se strinja s sklepom. Na podlagi računa oziroma izjave, ministrstvo opravi plačilo v roku 30 dni po pravnomočnosti sklepa.
5. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce (Uradni list RS, št. 100/99), uporablja pa se za obravnavo dejanj svetovalcev, opravljenih pred uveljavitvijo tega pravilnika.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 15. junija 2004.
EVA 2004-2011-0020
Zdenka Cerar l. r.
Ministrica
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti