Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004

Kazalo

4294. Program priprave lokacijskega načrta območja L2/3 VELTRAG 2 (Latkova vas 2) s komasacijo, stran 11928.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek) in 29. člena Statuta Občine Prebold (Uradni list RS, št. 21/99) je župan Občine Prebold, po opravljeni prostorski konferenci, dne 2. 8. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta območja L2/3 VELTRAG 2 (Latkova vas 2) s komasacijo
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA
ZA PRIPRAVO LOKACIJSKEGA NAČRTA
1. člen
(1.1.) S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg izdelave lokacijskega načrta območja L2/3 VELTRAG 2 (Latkova vas 2) (v nadaljevanju: LN), postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti in določi način zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge ter določa izvedbo komasacije. Pripravljavec je na podlagi zbiranja ponudb za načrtovalca (izdelovalca LN) izbral kot najugodnejšega ponudnika Atelje Arkus d.o.o. iz Kamnika. Izbrani načrtovalec je registriran za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem.
(1.2.) S sprejetjem odloka o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Prebold (Uradni list RS, št. 58/04) je na severozahodnem delu urbanistične zasnove Latkova vas določeno območje stavbnih zemljišč namenjeno mešanim dejavnostim. Razlog za pripravo lokacijskega načrta je v večletni aktualni potrebi lokalne skupnosti po zagotovitvi zadostnih površin za realizacijo večstanovanjske in individualne stanovanjske gradnje ter obrtno-storitvenih, trgovskih in poslovnih dejavnosti.
(1.3.) Pravna podlaga lokacijskega načrta je v veljavni zakonodaji, v zakonu o urejanju prostora – ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03), sprejetem planskem aktu Občine Prebold (Uradni list RS, št. 58/04) in izvedeni prvi prostorski konferenci, ki je potekala dne 23. julija 2004.
II. PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA LOKACIJSKEGA NAČRTA
2. člen
(2.1.) Predmet izdelave LN je nov občinski izvedbeni prostorski akt, za del urbanistične zasnove Latkova vas z oznako območja L2/3 VELTRAG 2, za katerega se določa kompleksna gradnja v prvi etapi izvajanja dolgoročnega plana.
(2.2.) Območje je nepozidano. Površine so namenjene razvoju oziroma funkcionalni zaokrožitvi naselja Latkova vas z manjkajočimi dejavnostmi..
(2.3.) Programska izhodišča LN izhajajo iz usmeritev programske zasnove območja Veltrag-II/A srednjeročnega družbenega plana Občine Prebold. Zasnova območja temelji na dolgoletnih izhodiščih občine in konceptih razvoja urbanistične zasnove Latkova vas. Z določili odloka LN bo občina težila k skladnemu razvoju naselja s kontinuiteto obstoječega stanja prepleta stanovanjskih, obrtno-storitvenih in trgovsko-poslovnih dejavnosti.
III. OBMOČJE IZVEDBENEGA PROSTORSKEGA AKTA
3. člen
(3.1.) Obravnavano območje je podrobneje opredeljeno v planskih dokumentih Občine Prebold. Ureditveno območje se nahaja na severovzhodnem delu Latkove vasi, južno od regionalne ceste Ljubljana – Celje R2-447, zahodno od območja Veltrag 1.
(3.2.) Območje obsega približno 6,84 ha. Vsa zemljišča se nahajajo v k.o. Latkova vas. Meja območje urejanja je razvidna iz grafičnega dela planskega akta. Poleg plansko opredeljenega območja so sestavni deli tega LN tudi zemljišča izven območja LN, ki so potrebna za izvedbo omrežij gospodarske javne infrastrukture, potrebnih za komunalno opremljanje območja LN.
IV. NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA TER DRUGI UDELEŽENCI,
KI SODELUJEJO PRI IZDELAVI LN
4. člen
(4.1.) Občina Prebold je kot pripravljalec prostorskega akta sklicala in vodila prostorsko konferenco pred sprejemom programa priprave. Na prostorsko konferenco, ki je bila dne 23. 7. 2004 so bili preko sredstev javnega obveščanja vabljeni zainteresirani predstavniki lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti z namenom pridobitve in uskladitve priporočil, usmeritev in njihovih legitimnih interesov.
(4.2.) Po sprejemu programa priprave bo pripravljalec pozval naslednje nosilce urejanja prostora, da v skladu z 29. členom Zakona o urejanju prostora v roku 30 dni podajo smernice za načrtovanje LN; hkrati s pozivom bo nosilcem urejanja prostora posredovan tudi program priprave.
(4.2.1.) RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje,
(4.2.2.) RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje,
(4.2.3.) Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Pisarna Celje, Lava 11, 3000 Celje
(4.2.4.) Zavod RS za varstvo narave, OE Celje, Stanetova 6, 3000 Celje
(4.2.5.) JKP Žalec d.o.o., Nade Cilenšek 5, 3310 Žalec
(4.2.6.) Elektro Celje, Vrunčeva 2a, 3000 Celje
(4.2.7.) Mestni plinovodi d.o.o., Ulica Ivane Uranjek 1, 3310 Žalec
(4.2.8.) Telekom Slovenije, PE Celje, 3000 Celje
(4.2.9.) Občina Prebold, Hmeljarska 3, 3312 Prebold (ceste, JR, CATV)
(4.2.10.) Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Celje, Lava 42, 3000 Celje
Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v točki 4.2., se ti pridobijo v postopku.
V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nima smernic, ki bi jih bilo potrebno upoštevati.
Pri pripravi LN so dovoljena tudi odstopanja od danih smernic, če so ta odstopanja v okviru zakona in osnovnih usmeritev iz smernic ter utemeljena z mnenjem druge strokovne institucije.
Na izdelan dopolnjen predlog LN pa morajo nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti izdajo mnenja, sicer se šteje, da je mnenje dano.
Pri izdaji mnenja se preverja, kako je načrtovalec LN upošteval smernice. Zaradi drugačnih zahtev ni možno zavrniti izdaje mnenja.
V. VSEBINA IN OBSEG STROKOVNIH PODLAG
IN DRUGIH STROKOVNIH GRADIV
5. člen
LN se izdela na podlagi predhodno izdelanih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv in sicer:
– povzetkov in usmeritev planskih aktov občine Prebold,
– strokovnih podlag, ki so bile izdelane v okviru priprave planskih aktov občine,
– programska zasnova območja VELTRAG – II/A,
– temeljnega geodetskega elaborata in elaborata listin za identifikacijo posestnega stanja (geodetski načrt), po potrebi se za izdelavo LN izdelajo dodatne geodetske izmere predvsem za potrebe načrtovanja komunalnih in drugih ureditev izven območja urejanja,
– smernic pristojnih nosilcev urejanja prostora,
– programske rešitve sklopov stavb ter medsebojnih odvisnosti,
– idejnih rešitev prometne, komunalne, energetske ter ostale infrastruktre, omrežij in naprav v in do (iz) območja, v kolikor to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora,
– meritev ničelnih stanj, kolikor to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Kolikor se tekom postopka priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je utemeljeno potrebno izdelati dodatne strokovne podlage se te pripravijo med postopkom; pridobi jih naročnik.
VI. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
IN GEODETSKEGA NAČRTA
6. člen
(6.1.) Strokovne rešitve prostorskih ureditev ter ostale strokovne podlage, ki jih pridobi naročnik pripravijo izbrani izvajalci.
(6.2.) Če se predlog LN na podlagi stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave tako spremeni, da nove rešitve ne bi bile več skladne s programskimi izhodišči tega programa priprave, se ga ponovno razgrne in obravnava. Kolikor se v ponavljenem postopku obravnavajo le v prvi javni razgrnitvi in obravnavi predlagane spremembe je rok za razgrnitev 10 dni. O času in kraju javne razgrnitve in obravnave ter o vsebini bo v takem primeru javnost obveščena najkasneje sedem dni pred javno razgrnitvijo. Ponovna javna razgrnitev in obravnava je dovoljena največ dvakrat.
(6.3.) Za območje obravnave z LN iz III. točke tega programa se skladno Pravilniku o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04) izdela geodetski načrt. Geodetski načrt pridobi naročnik.
VII. ROKI ZA PRIPRAVO LOKACIJSKEGA NAČRTA
7. člen
S tem programom priprave se določajo naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja:
(7.1.) Prva prostorska konferenca opravljena dne 23. 7. 2004
(7.2.) Sprejetje programa priprave (sprejet dne 2. 8. 2004)
(7.3.) Strokovne podlage (avgust, september, oktober 2004)
(7.4.) Pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora takoj po sprejemu programa priprave (avgust, september 2004);
(7.5.) Druga prostorska konferenca (oktober – november 2004)
(7.6.) Javna razgrnitev in javna obravnava (december 2004 – januar 2005)
(7.7.) Obravnava predloga odloka (prva obravnava) na OS (januar 2005)
(7.8.) Sprejem stališč do pripomb in predlogov (februar 2005)
(7.9.) Izdelava dopolnjenega predloga (marec 2005)
(7.10.) Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog (april – maj 2005)
(7.11.) Obravnava in sprejem dopolnjenega predloga (druga obravnava) na OS (junij 2005)
(7.12.) Priprava in objava sprejetega dokumenta (takoj po sprejetju LN).
Roki posameznih faz se lahko podaljšajo v primerih časovnega zamika začetka postopka (smernice, prostorska konferenca), vsled planiranih aktivnosti občinskega sveta oziroma ponovne javne razgrnitve in javne obravnave.
VIII. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM IZDELAVE LOKACIJSKEGA NAČRTA
8. člen
Finančna sredstva za izdelavo lokacijskega načrta, strokovnih podlag in programa opremljanja zagotovi pripravljavec oziroma v primeru izkazanega interesa zainteresirani investitorji.
IX. DOLOČITEV OBJAVE
9. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-05/01/2004-04
Prebold, dne 2. avgusta 2004.
Župan
Občine Prebold
Vinko Debelak, univ. dipl. inž. gradb. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti