Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004

Kazalo

4291. Pravilnik o pripravi programov dela, letnih dopolnil k programom in poročil organizacij proizvajalcev hmelja, stran 11899.

Na podlagi tretjega odstavka 11. člena in prvega odstavka 16. člena Uredbe o ureditvi trga s hmeljem (Uradni list RS, št. 34/01, 55/01, 34/02, 27/03, 29/03 in 23/04) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pripravi programov dela, letnih dopolnil
k programom in poročil organizacij
proizvajalcev hmelja
1. člen
(vsebina pravilnika)
(1) Ta pravilnik določa natančnejšo vsebino in obliko petletnih programov dela, letnih dopolnil programa dela in poročila pravne osebe, ki prosi za priznanje statusa organizacije proizvajalcev po zakonu, ki ureja kmetijstvo, oziroma ji je minister, pristojen za kmetijstvo, status organizacije proizvajalcev že priznal (v nadaljnjem besedilu: organizacija proizvajalcev), za izvrševanje Uredbe Sveta (EGS) št. 1696/71 z dne 26. julija 1971 o skupni tržni ureditvi za hmelj (UL L št. 175 z dne 4. 8. 1971, str.7–29) s spremembami in Uredbe Komisije (EGS) št. 1351/72 z dne 28. junija 1972 o priznavanju skupin proizvajalcev hmelja (UL L št. 148 z dne 30. 6. 1972, str. 9–13) s spremembami.
(2) Določbe tega pravilnika, ki urejajo program dela, se smiselno uporabljajo za izdelavo letnih dopolnil k programom dela in poročil organizacij proizvajalcev, in sicer tako, da se namesto zahtevanih predvidenih podatkov o napovedi vpišejo podatki o dejanski realizaciji, razen če ni s tem pravilnikom drugače določeno.
(3) Če so poleg vsebine, določene s tem pravilnikom, za poslovanje organizacije proizvajalcev pomembne dodatne okoliščine, jih je dolžna organizacija proizvajalcev v programu oziroma dopolnilih k programu oziroma poročilih dodatno navesti.
(4) Če je ustanovitelj organizacije proizvajalcev zadruga proizvajalcev, je treba vse podatke o članih in njihovi proizvodnji smiselno izpolniti tudi za proizvajalce ustanovitelje zadruge.
2. člen
(program dela)
S programom dela organizacija proizvajalcev načrtuje poslovanje in dokazuje, da je sposobna trajno in učinkovito izvajati poslovne funkcije za dosego namenov kot so določeni v 4. členu uredbe, ki ureja trg s hmeljem (v nadaljnjem besedilu: uredba) in v predpisih iz prvega odstavka prejšnjega člena.
3. člen
(vsebina programa dela)
(1) Program dela se izdela na podlagi predlog na obrazcih, ki so kot priloge 1 do 11 sestavni del tega pravilnika. Strani v programu morajo biti oštevilčene.
(2) Program dela mora prikazovati realno stanje preteklega poslovanja in načrt poslovanja organizacije proizvajalcev v naslednjih petih letih ter mora vsebovati zlasti:
– opis stanja in analizo poslovanja;
– cilje poslovanja;
– seznam članov organizacije proizvajalcev in njihov obseg proizvodnje;
– načrt proizvodnje;
– načrt trženja;
– podatke o organizacijski strukturi in kadrih;
– podatke o sredstvih (zgradbe, stroji in oprema);
– predvidene skupne investicije na nivoju organizacije proizvajalcev;
– časovni razpored aktivnosti za izvrševanje programa;
– pričakovan poslovni rezultat;
– gibanje sredstev operativnega sklada.
4. člen
(osnovni podatki o programu dela)
Na naslovno stran programa dela se v skladu s prilogo 1 vpiše osnovne podatke o organizaciji proizvajalcev.
5. člen
(opis stanja)
(1) Organizacija proizvajalcev v skladu s prilogo 2 predstavi svoje poslovanje, značilnosti proizvodov ter panogo dejavnosti in priloži bilanco stanja in uspeha.
(2) Priloga 2 ni sestavni del poročila organizacije proizvajalcev.
6. člen
(cilji poslovanja organizacije proizvajalcev)
(1) Glede na analizo stanja in poslovanja iz prejšnjega člena se v skladu s prilogo 3 v programu dela določijo dolgoročni in kratkoročni cilji za poslovanje organizacije proizvajalcev ter strategija in aktivnosti za doseganje teh ciljev.
(2) Vsako leto se kot dopolnitev programa vloži kratkoročne cilje za naslednje leto poslovanja.
7. člen
(seznam članov in njihov obseg proizvodnje)
(1) Organizacija proizvajalcev predloži podatke o svojih članih in njihovem obsegu proizvodnje v skladu s prilogo 4.
(2) Priloga 4.1. mora biti poslana na ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, tudi v elektronski obliki. Priloga 4.1. mora vsebovati podpise – izjave vseh pridelovalcev hmelja, ki sami ali preko zadrug ustanavljajo organizacijo proizvajalcev.
8. člen
(načrt proizvodnje)
Načrt proizvodnje organizacije proizvajalcev zajema le proizvodnjo članov organizacije proizvajalcev ter se izdela v skladu s prilogo 5. Načrt predstavlja seštevke predvidenih letnih količin pridelkov vseh članov organizacije proizvajalcev iz priloge 4.
9. člen
(načrt trženja)
(1) V načrtu trženja organizacija proizvajalcev prikaže v prilogi 6, glede na prodajne možnosti, predvideno trženje proizvodnje svojih članov in usklajevanja proizvodnje s povpraševanjem na trgu.
(2) Priložene morajo biti tudi kopije sklenjenih predpogodb.
10. člen
(kadri)
(1) V skladu s prilogo 7 se v programu dela prikaže organizacijsko strukturo in podatke o kadrih organizacije proizvajalcev.
(2) V poročilu se označi le morebitne razlike, ki so nastale med izvajanjem programa.
11. člen
(oprema in druga sredstva)
(1) V skladu s prilogo 8 se sestavi seznam sredstev (zgradb, opreme in strojev), ki jih uporablja organizacija proizvajalcev za dejavnost vezano na pripravo, dodelavo in prodajo hmelja.
(2) V poročilu se označi le morebitne razlike, ki so nastale med izvajanjem programa.
12. člen
(investicije in druge aktivnosti)
(1) Organizacija proizvajalcev pripravi v skladu s prilogo 9 investicijski program za naložbe v sredstva, opremo in stroje in program drugih aktivnosti, ki jih v času trajanja programa potrebuje in za katere planira njihovo izvedbo (le na nivoju organizacije proizvajalcev – ne pri posameznih članih), ki se bodo financirale iz operativnega sklada.
(2) Naložbe organizacije proizvajalcev ali njenih članov, ki bodo financirane iz operativnega sklada organizacije proizvajalcev, se v programu dela opiše vsaj za eno leto vnaprej.
(3) Z investicijskim programom organizacija proizvajalcev utemeljuje upravičenost investicij. Investicijski program mora vsebovati najmanj vsebino določeno v prilogi 9.
13. člen
(pričakovan poslovni rezultat)
V skladu s prilogo 10 se v tabelah »bilanca uspeha in bilanca stanja« iz podatkov načrta prodaje in predvidenih stroškov poslovanja sestavi predvideno bilanco uspeha ter predračun bilance stanja (oboje brez upoštevanja investicij in drugih aktivnosti iz prejšnjega člena) za nadaljnjih 5 let.
14. člen
(gibanje sredstev operativnega sklada)
(1) V skladu s prilogo 11 se predvidi gibanje sredstev operativnega sklada, ki pomeni vse predvidene finančne transakcije na računu operativnega sklada organizacije proizvajalcev. Za 5 let vnaprej, v prvem letu pa tudi četrtletno, se evidentira vse predvidene pritoke v operativni sklad ter odtoke, ki predstavljajo porabo sredstev za financiranje aktivnosti po programu dela.
(2) Citirano mora biti tudi določilo iz pravil delovanja organizacije proizvajalcev, na osnovi katerega se oblikuje operativni sklad.
(3) Tabela 2.2. priloge 11 ni sestavni del letnega poročila organizacije proizvajalcev.
15. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-04-31/2004
Ljubljana, dne 28. avgusta 2004.
EVA 2004-2311-0337
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
dr. Milan Pogačnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti