Uradni list

Številka 95
Uradni list RS, št. 95/2004 z dne 27. 8. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 95/2004 z dne 27. 8. 2004

Kazalo

4226. Odlok o lokacijskem načrtu za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico, stran 11527.

Na podlagi 175. člena in v povezavi s 17. do 34. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03), 22. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02 in 108/03 – odl. US) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet mestne občine Murska Sobota na 15. seji dne 17. avgusta 2004, sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme lokacijski načrt za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico, ki ga je izdelala ZEU – Družba za načrtovanje in inženiring d.o.o., M. Sobota pod št. 02/04LN/MS.
2. člen
Lokacijski načrt iz 1. člena vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na lego, potek, zmogljivost, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
Tekstualni del obsega:
I. Splošni del
II. Opis in obrazložitev prostorskih pogojev za realizacijo po posameznih področjih
III. Smernice in mnenja
 
Grafični del obsega:
I. Izrez iz prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana
Občine M. Sobota za obdobje 1986–90                M 1:5000
II. Kopija katastrskega načrta z območjem
obdelave                                           M 1:1000
III. Zakoličbena situacija s predvideno
parcelacijo                                        M 1:1000
IV. Ureditvena situacija z zasnovo
zelenih površin                                    M 1:1000
V. Načrt gradbenih parcel                          M 1:1000
VI. Komunalna ureditev                             M 1:1000
VII. Prometna situacija                            M 1:1000
VIII. Varstvo pred naravnimi in drugimi
nesrečami                                          M 1:1000
 
Priloga:
Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo
II. MEJA IN OBSEG OBMOČJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
3. člen
Območje urejanja, za katerega se sprejema lokacijski načrt, je razvidno iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka. Območje LN obsega površine med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico.
Meja območja poteka na severu po severni meji ulice Staneta Rozmana (parc. št. 1318), na vzhodu po vzhodni meji Gregorčičeve ulice (parc. št. 3165/1), na jugu po južni meji Ulice arhitekta Novaka (parc. št. 3174) in na zahodu po vzhodni meji Slovenske ulice (parc. št. 3173). Območje lokacijskega načrta vključuje Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico in Ulico arhitekta Novaka v njihovem sedanjem poteku, ob projektiranju predvidenih preureditev teh ulic in eventualnih potrebnih razširitvah teh ulic zaradi novih prometnih ureditev, se v območje lokacijskega načrta vključijo tudi ti deli parcel.
Celotno območje meri skupaj 7,95 ha.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO ZEMLJIŠČA
4. člen
Na območju je predvidena dopolnitev obstoječih dejavnosti. Predvidena je zgraditev objektov namenjenih izobraževalnim in kulturnim dejavnostim (glasbena šola), poslovnim, trgovskim ter stanovanjskim dejavnostim.
IV. URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA
IN ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
5. člen
Predvidena postavitev in oblika objektov ter horizontalni in vertikalni gabariti objektov so razvidni iz grafičnih prilog lokacijskega načrta.
6. člen
Znotraj območja so predvidene naslednje gradnje in ureditve (opis posameznih ureditev po območjih):
A) Območje ob Cvetkovi ulici
Ob Cvetkovi ulici, južno od »Šavel« centra, je predvidena gradnja glasbene šole. Ob objektu je predvidena ureditev parkirišč in ustreznega šolskega dvorišča.
B) Območje nekdanje »Jeklotehne«.
Na območju nekdanje »Jeklotehne« je predvidena gradnja treh stanovanjskih stolpičev. Do tega dela območja se uredijo ustrezni dovozi in dostopi, dvorišče pred objekti, zelenice in otroško igrišče. Predvidena je izvedba parkirnih prostorov ob objektih in tudi izvedba podzemnega parkirišča.
C) Območje ob Gregorčičevi ulici
Ob Gregorčičevi ulici je predvidena gradnja poslovno-stanovanjskega objekta na mestu objekta »Galexa«, ki se poruši. Nasproti predvidenega objekta – ob obstoječi dovozni cesti – je možna gradnja dveh individualnih stanovanjskih objektov (ali stanovanjskega dvojčka). Do tega dela območja se uredijo ustrezni dovozi in dostopi, dvorišče pred objekti ter zelenice. Predvidena je izvedba parkirnih prostorov ob objektih in tudi izvedba podzemnega parkirišča v eni etaži.
D) Objekti ob Slovenski ulici in Ulici arhitekta Novaka
Obe ulici sta pozidani z nizom objektov. Z lokacijskim načrtom se v uličnem nizu ne predvideva nobenih novih objektov, možne so le obnove in rekonstrukcije obstoječih objektov. V obstoječem nizu objektov je več objektov, ki so že registrirani kot kulturna dediščina oziroma so bili vključeni v predlog za zaščito kot kulturna dediščina, zato velja za te objekte poseben režim glede obnove in rekonstrukcije, pri kateri je potrebno pridobiti pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
Na dvoriščni strani objekta »Agrotehnika« je predvidena prizidava in nadzidava obstoječega prizidka.
Predvidena je gradnja poslovno stanovanjskega objekta (P+1+M) na dvoriščni strani objekta, ki leži na parceli številka 1291.
V. MERILA IN POGOJI ZA OBLIKOVANJE ZELENIH POVRŠIN
7. člen
Proste površine v centru mesta se v največji možni meri zazelenijo in zasadijo z drevjem. Zunanje površine se urejajo na podlagi posebnih projektov, s katerimi se bodo, znotraj zaključenih območij, te površine urejale kot celota.
VI. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
Splošni pogoji
8. člen
Infrastrukturne ureditve se morajo izvajati po grafični prilogi “Komunalne naprave” in v skladu s smernicami in mnenji posameznih pristojnih služb k predmetnemu lokacijskemu načrtu. Predvideni objekti se priključijo na komunalne vode, ki potekajo v bližini njihovih lokacij. Novi komunalni vodi se morajo voditi po cestnem svetu, kjer je to mogoče. Kjer je možno se pripravijo skupni priključki za več objektov. Na posameznih odsekih se zgradijo vse komunalne naprave obenem, pred dokončno ureditvijo cestišč. Komunalni vodi se polagajo podzemno. To določilo velja tudi za obnovo. Odmiki med vodi različnih omrežij morajo ustrezati predpisom, če to ni mogoče, se morajo izvesti predpisane zaščite.
Promet
9. člen
Pri ureditvi prometnih površin je potrebno upoštevati smernice in mnenja posameznih pristojnih služb, k predmetnemu lokacijskemu načrtu. Prometni režim v centru mesta (smeri prometa, ureditev posameznih križišč, parkirišč in dovozov), ki je prikazan v grafičnem delu lokacijskega načrta je povzet po že izdelani prometni študiji in projektih za posamezne ceste, ter se uredi v skladu s predvidenim prometnim režimom na širšem območju mesta.
Vodovod
10. člen
Na območju je predvidena dograditev obstoječega vodovoda v sistem krožnega vodovoda s hidrantnim omrežjem. Razširitev hidrantnega omrežja in predvidene vodovodne priključke je potrebno izvesti v skladu z določili upravljavca »Vodovod Murska Sobota – javno podjetje d.o.o.«.
Kanalizacija
11. člen
Fekalne vode se odvajajo z javno kanalizacijo, ki je priključena na mestno čistilno napravo. V ta namen je predvidena razširitev kanalizacijskega omrežja. Meteorne vode se odvajajo za vsak sklop objektov ločeno v ponikovalnice. Odpadne vode iz kuhinj gostinskih lokalov in drugih podobnih objektov, ter padavinske vode s cest, parkirišč in manipulativnih površin se morajo v ponikovalnice voditi preko lovilcev olj in maščob. Razširitev kanalizacijskega omrežja in predvidene nove priključke je potrebno izvesti v skladu z določili upravljavca »Komunala – javno podjetje d.o.o.«.
Električno omrežje
12. člen
Predvidena je izvedba nizkonapetostnega razdelilnega kabelskega omrežja do predvidenih objektov iz obstoječih transformatorskih postaj, ki se po potrebi razširijo. Vsi priključki in druge predvidene ureditve (križanja vodov, zaščite) se morajo izvesti pod pogoji upravljavca »Elektro Maribor«.
Javna razsvetljava
13. člen
Javna razsvetljava se uredi ob vseh cestah, ulicah in javnih parkiriščih.
Plinovodno omrežje
14. člen
Po obodnih ulicah območja poteka plinovodno omrežje, na katerega je predvideno priključevanje vseh predvidenih objektov. Izvedba priključkov se izvede pod pogoji upravljavca »Mestni plinovodi d.o.o.«.
Ogrevanje
15. člen
Za posamezne stavbe ali povezane skupine stavb se grade kotlovnice, ki kot kurilni medij praviloma uporabljajo plin iz mestnega plinovoda.
Komunikacijsko omrežje
16. člen
Do novih stavb se položi komunikacijska kanalizacija, v katero se v skladu s potrebami polagajo telefonski, televizijski in morebitni drugi komunikacijski kabli.
Predvidena je izvedba priključkov za posamezne objekte na obstoječe omrežje, ki poteka znotraj območja, pod pogoji upravljavca. Predvideno novo omrežje, vse priključke, kakor tudi vse potrebne prestavitve in zaščite obstoječih komunikacijskih vodov je možno izvesti samo na podlagi posebnih projektov. Potrebne projekte naročijo investitorji posameznih objektov v fazi izdelovanja projektov PGD, PZI pri upravljavcu – »Telekom Slovenije«.
Deponije odpadkov
17. člen
Predvideno je ločeno zbiranje odpadkov za posamezne objekte. Deponije za odpadke se rešujejo, kjer je to mogoče, znotraj predvidenih objektov. Zunanje deponije za odpadke morajo biti primerno locirane in oblikovane. Odvoz odpadkov se vrši v skladu z občinskim odlokom.
VII. DRUGI POGOJI, KI SO POMEMBNI ZA IZVEDBO PREDVIDENIH PROSTORSKIH UREDITEV OZIROMA POSEGOV V PROSTOR
Varovanje in izboljšanje delovnega okolja
18. člen
Znotraj območja se izvaja III. stopnja varstva pred hrupom. Predvidene dejavnosti ne smejo povzročati hrupa, ki bi presegal mejne dnevne (60 dbA) in nočne (50 dbA) ravni hrupa.
19. člen
Kot primarni energetski vir v centru mesta je predviden plin.
20. člen
Pri gradnji objektov se morajo glede odmikov in načina gradnje upoštevati predpisi s področja požarnega varstva. Graditi se mora z ognjevarnimi materiali oziroma v požarnovarnih konstrukcijah.
Dostopi in dovozi morajo omogočati dovoz interventnih vozil in izpolnjevati pogoje za varen umik. Oskrba s požarno vodo se zagotovi preko obstoječega in predvidenega hidrantnega omrežja z nadzemnimi hidranti.
21. člen
Pri gradnji in prenovi javnih ter večstanovanjskih stavb se morajo urediti dostopi za invalidske vozičke. Pri prenovi pločnikov se morajo urediti sestopi s pločnikov pri prehodih s cest in na parkirišča tako, da je omogočena normalna uporaba osebam z invalidskimi vozički. Ta pogoj velja tudi za gradnje in prenove prehodov pešcev na višje nivoje.
22. člen
Znotraj območja lokacijskega načrta je dovoljeno postavljanje začasnih enostavnih objektov namenjenih sezonski turistični ponudbi ali prireditvam, v skladu z določili Pravilnika o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči (Uradni list RS, št. 114/2003).
Varovanje naravne in kulturne dediščine
23. člen
Z odlokom o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Murska Sobota (Uradne Objave Pomurskih občin, št. 8/91) je naselbinsko območje Murska Sobota razglašeno za urbanistični spomenik. Z istim odlokom so razglašeni za umetnostne in arhitekturne spomenike štirje objekti; in sicer objekti na parc. št. 1298, 1297/1 in 1297/2, 1296 ter 1295 in 1294; vse k.o. Murska Sobota. Dodatno so registrirani kot predlog za kulturno dediščino (v Strokovnih podlagah za kulturno dediščino za Občino Murska Sobota, ki so bile izdelane l. 2003) še objekti na parcelah št. 1290, 1289, 1288, 1286; vse k.o. Murska Sobota.
V skladu z odlokom se vsi ti objekti varujejo v prvotni obliki. Posegi na njih so možni samo ob soglasju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
VIII. ETAPE IZVAJANJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
24. člen
Izvajanje zazidalnega načrta bo potekalo postopoma, v skladu z interesi investitorjev. Praviloma mora pred gradnjami in drugimi posegi v prostor biti urejena zanje potrebna komunalna oprema. Gradnja v okviru določenih gradbenih parcel mora potekati istočasno, hkrati z objektom morajo biti urejene tudi vse predvidene zunanje ureditve ob objektu (dovozi, dostopi, zelenice, parkirišča).
Gradnja podzemnih garaž ob predvidenih objektih mora biti istočasna z gradnjo objektov tako, da se zagotovi potrebno število parkirnih prostorov. Kolikor se bodo stanovanjski stolpiči gradili fazno, mora biti v vsaki fazi zagotovljeno potrebno število parkirnih prostorov v podzemnih garažah.
Izvajanje gradenj in drugih ureditev na posameznih gradbenih parcelah lahko poteka časovno neodvisno od takih dejavnosti na drugih gradbenih parcelah.
IX. REŽIM IN ZAČASNA NAMEMBNOST ZEMLJIŠČ, KI SE NE UREDIJO V PRVIH ETAPAH
25. člen
Zemljišča, na katera se ne posega v prvih etapah izvajanja lokacijskega načrta, se ohranjajo v dosedanji rabi. Na teh zemljiščih se dopušča le še pripravljalna dela za gradnje, oziroma druge posege v prostor predvidene s tem načrtom.
X. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU LOKACIJSKEGA NAČRTA
26. člen
Pri izdelavi tehnične dokumentacije in izvedbi morata investitor in izvajalec natančno upoštevati določila lokacijskega načrta.
Investitor in izvajalci morajo vse predvidene posege izvesti tehnično neoporečno, ekološko sprejemljivo, varno in ekonomsko opravičljivo, ter pri tem ne smejo poslabšati razmer na sosednjih območjih.
Investitor in izvajalci predvidenih objektov in naprav morajo pri izdelavi izvedbene dokumentacije in pri gradnji upoštevati smernice in mnenja pristojnih organov in organizacij, ki so sestavni del lokacijskega načrta.
27. člen
Poleg zahtev iz drugih določb tega odloka morajo investitorji posegov v prostor in izvajalci lokacijskega načrta upoštevati:
– plodno zemljo, ki bo odstranjena zaradi gradnje novih objektov, prometnih in manipulacijskih površin, je treba uporabiti za ureditev zelenih površin
– odpraviti v najkrajšem možnem času vse morebitne škodljive posledice zaradi gradnje
– promet v času gradnje organizirati tako, da ne bo prihajalo do zastojev
– evidentirati stanje obstoječe infrastrukture pred pričetkom gradnje
– zagotoviti zavarovanje gradbišča.
XI. ODSTOPANJA
28. člen
Možna so odstopanja od grafičnih prilog pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je potrebno ponovno preveriti in pridobiti smernice in mnenja tega odloka z novo ustrezno strokovno podlago, pred izdajo dovoljenja za gradnjo. Določbe tega člena se nanašajo tudi za posege, ki niso bili predvideni in prikazani v grafičnih prilogah.
XII. PREDKUPNA PRAVICA MESTNE OBČINE MURSKA SOBOTA
Na območju lokacijskega načrta obstoji predkupna pravica Mestne občine Murska Sobota v skladu z določili odloka o predkupni pravici Mestne občine Murska Sobota na nepremičninah (Uradni list RS, št. 45/03).
XIII. NADZOR
29. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
XIV . PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
30. člen
Z uveljavitvijo tega odloka prenehajo veljati določila Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico (Uradne Objave Pomurskih občin, št. 10/90) in Odloka o sprejetju spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico (Uradni list RS, št. 56/00).
Lokacijski načrt je stalno na vpogled na upravi Mestne občine Murska Sobota.
31. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-0001/2004
Murska Sobota, dne 17. avgusta 2004.
Podžupan
Mestne občine Murska Sobota
Rudolf Horvat, univ. dipl. prav. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti