Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2004 z dne 23. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2004 z dne 23. 7. 2004

Kazalo

3598. Odlok o lokacijskem načrtu za glinokop Pragersko v Občini Slovenska Bistrica, stran 9850.

Na podlagi 23. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03), 10. člena Statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95, 72/99 in 65/02) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 12. redni seji dne 28. 6. 2004 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu za glinokop Pragersko v Občini Slovenska Bistrica
I. UVODNA DOLOČILA
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju Sprememb in dopolnitev dolgoročnega in srednjeročnega plana – prostorski del Občine Slovenska Bistrica, dopolnjenega 2000 (Uradni list RS, št. 59/03), sprejme lokacijski načrt za pridobivalno polje glinokopa Pragersko, ki ga je izdelal ZUM urbanizem, planiranje, projektiranje d.o.o., Grajska ulica 7, Maribor, pod številko naloge 192/03.
2. člen
Lokacijski načrt vsebuje:
A) TEKSTUALNI DEL
1. Obrazložitev pogojev za posege v prostor
2. Odlok o lokacijskem načrtu
3. Izjave in mnenja k lokacijskemu načrtu
B) GRAFIČNE PRILOGE
1. Pregledna karta                    M 1:10.000
2. Izsek iz planskih dokumentov       M 1:5.000
3. Kopija katastrskega načrta z
območjem obdelave in lastništvom      M 1:2.500
4. Situacija s prikazom prometne
in komunalne infrastrukture           M 1:5.000
II. MEJA IN OPIS OBMOČJA OBDELAVE
3. člen
Območje lokacijskega načrta leži med že izkoriščenimi pridobivalnimi polji gline na zahodni in mejo občine na vzhodni strani.
Velikost območja je 10,5 ha.
Območje lokacijskega načrta obsega severni del parcele 741, k.o. Gaj.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
Območje je namenjeno izkoriščanju mineralne surovine – gline.
IV. POGOJI PRIDOBIVANJA
5. člen
SPLOŠNO
Na območju lokacijskega načrta je dovoljena le postavitev začasnih objektov za potrebe pridobivanja, in to le v času pridobivanja.
6. člen
FAZA PRIPRAVE
Deponiranje humusa in jalovine je možno le znotraj pridobivalnega prostora na začasnih deponijah, ki bodo določene z rudarskim projektom. Material se mora v celoti uporabiti za predvideno sanacijo glinokopa. Ohraniti je potrebno biološko aktivnost deponiranega humusa. Odkrite površine ne smejo presegati trimesečne zmogljivosti opekarskega obrata.
7. člen
FAZA ODKOPAVANJA
Meteorno vodo znotraj odkopnega polja je dovoljeno prečrpavati v vodotoke. Neuporabni material, ki ostane pri odkopovalni fazi, se mora v celoti uporabiti za predvideno sanacijo glinokopa.
8. člen
FAZA SANACIJE
Sanacija izkoriščenih delov glinokopa je zakonska obveza nosilca rudarske pravice – naročnika. Sanacija se bo izvršila v skladu z določili dolgoročnega plana in na podlagi načrta sanacije, s katerim mora soglašati Občina Slovenska Bistrica.
V. POGOJI ZA UREJANJE PROMETA
9. člen
CESTNO OMREŽJE
Območje glinokopa se bo direktno navezovalo na javno pot 665050 (Čretnik-Ribniki). V primeru, da bi prihajalo do zastojev prometa na glavni cesti G1-2 zaradi prevoza gline do opekarne, bo treba z izgradnjo pasov za leve zavijalce preurediti križišče lokalne ceste 440590 in glavne ceste G1-2. Javna pot 665050 se podrejeno priključuje na lokalno cesto 440590.
Vse manipulativne površine na območju glinokopa morajo biti primerno utrjene.
10. člen
INTERVENCIJA
Zagotovljen mora biti dovoz za intervencijska vozila ter urejene prometne in delovne površine za njih.
VI. POGOJI ZA UREJANJE KOMUNALNE IN ENERGETSKE INFRASTRUKTURE
11. člen
SPLOŠNO
Za predvideno infrastrukturo je treba naročiti projektno dokumentacijo. Rezervirati je treba trase za vse zemeljske komunalne in energetske vode.
12. člen
ODVAJANJE ONESNAŽENIH VODA
Za predvideno območje ni potrebno zgraditi kanalizacije. Za potrebe glinokopa je treba postaviti kemično stranišče.
13. člen
ELEKTROOSKRBA IN JAVNA RAZSVETLJAVA
Za napajanje glinokopa z električno energijo bo potrebno:
– zgraditi novo transformatorsko postajo 20/0,4 kV ustrezne izvedbe in moči,
– zgraditi priključni 20 kV kablovod od oporišča št. 1 daljnovoda 20 kV Stari log 2 (d-349) do nove transformatorske postaje,
– zgraditi nizkonapetostni razvod od nove transformatorske postaje do glinokopa,
– pridobiti ustrezno upravno in projektno dokumentacijo za izgradnjo nove transformatorske postaje, priključni 20 kV kablovod in nizkonapetostni razvod,
– pridobiti zemljišče za novo transformatorsko postajo.
Javna razsvetljava ni potrebna.
14. člen
ODSTRANJEVANJE ODPADKOV
Komunalne odpadke je potrebno zbrati, deponirati in odvažati na za to ustrezno deponijo. V primeru nepredvidenega izlitja nevarnih snovi v tla je potrebno onesnaženo zemljo čimprej odstraniti na za te primere predvideno začasno deponijo nevarnih odpadkov.
VII. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
15. člen
VARSTVO PODTALNICE, POVRŠINSKIH VODA IN TAL
Pri uporabi naftnih derivatov je potrebno:
– Poučiti vse zaposlene o nevarnosti izlitja naftnih derivatov in postopkih v primeru, da do take nesreče.
– Pripraviti mesto za začasno deponijo tako onesnaženega materiala. Ta mora biti urejena tako, da se goriva ali olja, ki se izcejajo lovi v posebno posodo ali pa da ostane na določenem prostoru. Preprečiti se mora tudi spiranje zaradi padavin.
– Pretakanje goriva lahko opravlja le usposobljena oseba na za to določenem mestu.
– Strogo je prepovedano menjavanje olja v motorjih in drugih napravah izven za to določenega prostora. Olja je prepovedano spuščati v tla. Odpadna olja je treba zbrati in oddati zbiralcu.
– Vsa delovna oprema (delovni stroji) morajo biti tehnično brezhibni (ne smejo puščati olja ali goriva).
– Skladiščenje goriva in maziva v glinokopu je lahko le v omejenih količinah v s pokrito lovilno posodo in ustreznim nadzorom ter ustreznim dovoljenjem.
– Za učinkovito izvajanje ukrepov je odgovoren lastnik, ki mora določiti odgovorne osebe ter postaviti primerno organizacijo, ki bi omogočala pravočasno in učinkovito ukrepanje v primeru nenadnih izlitij in drugih nesreč.
Skladiščenje goriva in maziva v gramoznici je lahko le v omejenih količinah v s pokrito lovilno posodo in ustreznim nadzorom ter ustreznim dovoljenjem.
Za učinkovito izvajanje ukrepov je odgovoren lastnik, ki mora določiti odgovorne osebe ter postaviti primerno organizacijo, ki bi omogočala pravočasno in učinkovito ukrepanje v primeru nenadnih izlitij in drugih nesreč.
16. člen
VARSTVO ZRAKA
Uporabljati je dovoljeno le tehnično brezhibne stroje, ki so redno in ustrezno vzdrževani, s čimer se zagotavlja, da so emisije, ki nastajajo pri izgorevanju goriv, na najmanjši možni meri. V primeru suhega vremena ali povečanega vetra je potrebno emisije prahu zmanjšati z ustreznimi ukrepi, kot so vlaženje materiala, redno čiščenje transportnih poti in prekrivanjem materiala med transportom.
17. člen
VARSTVO PRED HRUPOM
Območje je na podlagi uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju uvrščeno v III. Območje varstva pred hrupom, zato v območju niso dopustne dejavnosti, ki presegajo 60 dBA podnevi in 50 dBA ponoči.
18. člen
VARSTVO PRED POŽAROM
Požarno varnost je potrebno zagotoviti skladno z veljavnimi predpisi. Na osnovi pravilnika o tehničnih normativih je treba upoštevati:
Morebitna požarna tveganja, ki so povezana s povečano možnostjo nastanka požara zaradi uporabe požarno nevarnih snovi
19. člen
OHRANJANJE NARAVE
Majhen, severozahodni del območja lokacijskega načrta sega v območje naravnega spomenika Glinokopna jezera, medtem ko je celotno območje načrta v vplivnem območju spomenika. Zaradi obveze po sanaciji celotnega območja nazaj v kmetijsko zemljišče, oblikovanje naravovarstvenih sanacijskih rešitev ni mogoče.
VIII. KONČNE DOLOČBE
20. člen
Lokacijski načrt je stalno na vpogled na sedežu Občine Slovenska Bistrica.
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 10/032-01/12-6/2004
Slovenska Bistrica, dne 28. junija 2004.
Župan
Občine Slovenska Bistrica
dr. Ivan Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti