Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2004 z dne 3. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2004 z dne 3. 6. 2004

Kazalo

2788. Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje Černelavci vzhod - 2, stran 7850.

Na podlagi 12. in 175. člena in v povezavi s 17. do 34. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.), 22. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet mestne občine Murska Sobota na seji dne 25. 5. 2004 sprejel
O D L O K
o sprejetju zazidalnega načrta za območje Černelavci vzhod – 2
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt za območje Černelavci VZHOD – 2, ki ga je pod št. 206/02-ZN/MS v marcu 2004 izdelal RATING – ATELJE ZA PROJEKTIRANJE IN INŽENIRING, RATNIK OTO, dipl. inž. gradb., s.p. v Murski Soboti.
2. člen
Zazidalni načrt iz 1. člena vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na lego, potek, zmogljivost, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
Tekstualni del obsega:
1. Splošni del,
2. Obrazložitev predvidene ureditve,
Grafični del vsebuje:
1.   Izrez iz družbenega plana,
2.   Kopija katastrskega načrta     M 1:2.500 in 1.000
3.   Obstoječe stanje s komunalno
     infrastrukturo                           M 1: 500
4.   Arhitektonska situacija                  M 1: 500
5.   Zakoličbena situacija                    M 1: 500
6.   Komunalna ureditev                       M 1: 500
7.   Varstvo pred naravnimi
     in drugimi nesrečami                     M 1: 500
8.   Prometna situacija                       M 1: 500
9.   Parcelacijski načrt                      M 1: 500
10.  Funkcionalno zemljišče                   M 1: 500
11.  Gabarit                                  M 1: 200
Priloga:
Program opremljanja zemljišč s komunalno opremo
II. OBSEG, NAMENSKA OPREDELITEV OBMOČJA
3. člen
Območje obdelave, za katerega se sprejema zazidalni načrt, je razvidno iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka in zajema zemljišča, ki so omejena na zahodu s stanovanjskim kompleksom Černelavci, na severu s travniškimi površinami, na vzhodu s kompleksom Živinorejski veterinarski zavod za Pomurje in na jugu z ulico Štefana Kovača.
Območje zajema parcele z naslednjimi številkami: 227/2, 227/3, 227/4, 1503, 1504 vse k.o. Černelavci in delno 4100, 4104/1, 4087 in 4082/3 vse k.o. M. Sobota, velikosti 1,22 ha.
4. člen
Namenska raba površin dopušča naslednje dejavnosti na območju zazidalnega načrta:
– proizvodnja na obrtni ravni – mirne dejavnosti,
– trgovine široke potrošnje na drobno in debelo,
– manjši lokali različnih vsebin, gostinstvo, itd. ter
– pretežno stanovanjske gradnje.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO – OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
5. člen
Na območju zazidalnega načrta je dovoljen razvoj dejavnosti navedenih v 4. členu tega odloka pod naslednjimi pogoji:
– tlorisne dimenzije predvidenih objektov ne smejo presegati maksimalnih gabaritov, razvidnih iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka,
– gradbene linije predvidenih objektov so razvidne iz grafičnih prilog in jih je možno spremeniti pod navedenimi pogoji v 15. členu tega odloka,
– strešne konstrukcije so dovoljene v obliki dvo- ali večkapnic s kritino v opečni ali temnejši barvi in s smerjo slemena, ki je določena v grafičnih prilogah 2. člena odloka;
– maksimalni vertikalni gabarit predvidenih objektov obsega največ dve poslovni ali stanovanjski etaži nad terenom ter strešne konstrukcije s primernim naklonom (30° do 45°).
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO
UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Infrastrukturna ureditev se izvede na podlagi smernic in mnenj pristojnih nosilcev urejanja prostora in je prikazana v grafični prilogi "Komunalna ureditev". Infrastrukturni vodi predmetnega območja se navežejo na bližnjo, že urejeno komunalno infrastrukturo. Novi komunalni vodi se vodijo v zemlji ter večidel v cestnem telesu. Obenem se uredijo tudi priključki. Vsa komunalna infrastruktura se mora urediti pred dokončno ureditvijo cestišč. Odmiki med vodi različnih omrežij morajo ustrezati predpisom, če to ni mogoče, se mora izvesti predpisana zaščita.
 
Promet
Predviden je dvosmerni priključek na ulico Štefana Kovača (državna cesta R2-441 M. Sobota – Gederovci), na kateri je za ta namen predvideno križišče, kot je prikazano v grafični prilogi ter na Dolgo ulico. Prometna ureditev se uredi v skladu s podanimi smernicami in mnenji pristojnih nosilcev urejanja prostora.
 
Kanalizacija
Predvidena je izgradnja ločenega kanalizacijskega sistema, in sicer:
– fekalna kanalizacija se priključi na obstoječe kanalizacijsko omrežje, ki se v nadaljevanju priključi na mestno čistilno napravo,
– meteorna kanalizacija predvidenih objektov, manipulativnih površin in parkirišč se preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj mora voditi v površinski odvodnik,
– tehnološke odpadne vode ni dovoljeno spuščati v kanalizacijsko omrežje ali v vode brez predhodnega čiščenja v skladu z okoljskimi predpisi.
 
Vodovod in hidrantno omrežje
Na predmetnem območju je predvidena zgraditev sistema krožnega vodovoda min. Ø 110 s hidrantnim omrežjem s priključitvijo na obstoječi mestni vodovod.
 
Elektrika
Predvidena je izgradnja nizkonapetostnega razdelilnega kabelskega omrežja ter javne razsvetljave. Uredi se kabelska kanalizacija. Vsa dela se bodo izvajala v skladu s podanimi smernicami in mnenji pristojnih nosilcev urejanja prostora.
 
Javna razsvetljava
Na celotnem območju se uredi javna razsvetljava.
 
Informacijsko omrežje
Vodi informacijskega sistema (telefonski vodi, vodi kabelske televizije in drugi informacijski vodi) se navežejo na obstoječe informacijsko omrežje. Vodi informacijskega sistema se vodijo skupno v posebnih ceveh. Uredi se kabelska kanalizacija.
 
Javna higiena
Zbiranje odpadkov se uredi za vsak objekt posamezno, znotraj predvidene gradbene parcele. Način odvoza in odlaganja se določi v skladu z odlokom o ravnanju z odpadki v Mestni občini Murska Sobota.
V primeru postavitve proizvodnje, pri kateri bi nastajali posebni ali nevarni odpadki, je potrebno v postopku pridobitve projektnih pogojev določiti poseben režim shranjevanja in odvoza takšnih odpadkov. Za postavitev takšnih objektov je potrebno pridobiti posebno soglasje občine in pristojnih služb.
 
Plinovodno omrežje
Znotraj območja se izvede plinovodno omrežje, kot je prikazano v grafičnem delu lokacijskega načrta.
Po izgraditvi plinovodnega omrežja se morajo vse stavbe priključiti na omrežje. Do izgradnje plinovodnega omrežja je možno za potrebe ogrevanja objektov postaviti rezervoarje za UNP.
 
Ogrevanje
Za posamezne stavbe ali povezane skupine stavb se grade kotlovnice, ki kot kurilni medij uporabljajo praviloma plin iz mestnega plinovoda.
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR
7. člen
Znotraj območja se izvaja lll. stopnja varstva pred hrupom. Predvidene dejavnosti ne smejo povzročati hrupa, ki bi presegle mejne dnevne (do 69 dBA) in nočne (do 59 dBA) ravni hrupa.
8. člen
Kot primarni energetski vir znotraj območja je predviden plin.
9. člen
Pri gradnji se morajo glede odmikov in načina gradnje upoštevati predpisi s področja požarnega varstva. Pri gradnji se morajo uporabljati ognjevarni materiali.
Dovozi in dostopi morajo omogočati dovoz interventnih vozil ter omogočati pogoje za varen umik. Oskrba vode je omogočena preko hidrantnega omrežja z nadzemnimi hidranti.
10. člen
Pri gradnji javnih objektov se morajo urediti dostopi za invalidne osebe. Pri gradnji pločnikov, pri prehodih, pri parkiriščih in vstopih v objekte ter v samih objektih je potrebno omogočiti invalidnim osebam na vozičkih normalno uporabo le-teh.
11. člen
Predvideni objekti, ki s proizvodnjo onesnažujejo okolje s prekomernimi emisijami v zrak morajo biti opremljeni z ustreznimi napravami v skladu z veljavno zakonodajo.
Skladišča za nevarne snovi morajo biti ustrezno zavarovana v skladu z veljavno zakonodajo.
VI. ETAPNOST IZVAJANJA ZAZIDALNEGA NAČRTA
12. člen
Faznost izvajanja zazidalnega načrta bo izvajana v skladu z interesi investitorjev ter zajema najprej zanje potrebno ureditev komunalne in cestne infrastrukture. Izvajanje posameznih gradenj in drugih ureditev lahko poteka časovno neodvisno od dejavnosti na drugih gradbenih parcelah.
Izgradnja križišča z ulico Štefana Kovača, ki meji na območje obdelave, se bo izvedla istočasno s komunalno ureditvijo celotnega območja.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
13. člen
Poleg zahtev iz drugih določb tega odloka morajo investitorji gradnje objektov in izvajalci zazidalnega načrta:
– odpraviti v najkrajšem možnem času vse morebitne škodljive posledice zaradi gradenj objektov,
– plodno zemljo je uporabiti za ureditev zelenic,
– promet v času gradnje organizirati tako, da ne bo prihajalo do zastojev,
– evidentirati stanje obstoječe infrastrukture pred začetkom gradenj,
– zagotoviti zavarovanje gradbišč,
– med gradnjo, v času uporabe in pri vzdrževanju vseh objektov zagotoviti vse potrebne ukrepe, da ne pride do onesnaževanja površinskih in podtalnih voda ali okolja nasploh.
VII. ODSTOPANJA
14. člen
Odstopanja od predvidenih maksimalnih tlorisnih gabaritov so dovoljena za zmanjševanje objektov v smeri daljše stranice objekta. Gradnja objektov je možna v večih fazah.
Odstopanja od grafičnih prilog so možna pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je potrebno ponovno preveriti pogoje tega odloka z novo ustrezno strokovno podlago, ter si je pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti smernice in mnenja. Določbe tega člena se nanašajo tudi za posege, ki niso predvideni in prikazani v grafičnih prilogah.
lX. PREDKUPNA PRAVICA MO MURSKA SOBOTA
15. člen
Na območju ureditve zazidalnega načrta obstoji predkupna pravica Mestne občine Murska Sobota v skladu z določili Odloka o predkupni pravici Mestne občine Murska Sobota na nepremičninah (Uradni list RS, št. 45/03).
X. NADZOR
16. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
XI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled na upravi Mestne občine Murska Sobota.
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-3/2002
Murska Sobota, dne 25. maja 2004
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti