Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2004 z dne 3. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2004 z dne 3. 6. 2004

Kazalo

2786. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Metlika, stran 7845.

Na podlagi 218. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02), 58. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 33/89 in Uradni list RS, št. 24/92 – odločba US, 44/97) in 18. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 34/99, 71/01 in 62/02) je Občinski svet občine Metlika, na 9. redni seji dne 19. 2. 2004 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
v Občini Metlika
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
V Občini Metlika se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: nadomestilo) plačuje na podlagi določb Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 33/89 in Uradni list RS, št. 24/92 – odl. US, 44/97) in v skladu z določili tega odloka.
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
2. člen
Nadomestilo se plačuje od zazidanega in nezazidanega stavbnega zemljišča.
Nadomestilo se plačuje tudi za zemljišča, ki so v prostorskih sestavinah planskih aktov Občine Metlika po svoji namembnosti opredeljena kot kmetijska območja I. in II. kategorije, na katerih je zgrajen stanovanjski ali poslovni objekt, ter so opremljena najmanj z električno in vodovodno infrastrukturo.
3. člen
Območja na katerih se plačuje nadomestilo:
I. območje: mesto Metlika.
II. območje: ostala naselja v Občini Metlika – Bereča vas, Boginja vas, Bojanja vas, Boldraž, Boršt, Božakovo, Božič vrh, Brezovica pri Metliki, Bušinja vas, Čurile, Dole, Dolnja Lokvica, Dolnje Dobravice, Dolnji Suhor pri Metliki, Drage, Dragomlja vas, Drašiči, Geršiči, Gornja Lokvica, Gornje Dobravice, Gornji Suhor pri Metliki, Grabrovec, Gradac, Grm pri Podzemlju, Hrast pri Jugorju, Jugorje pri Metliki, Kamenica, Kapljišče, Klošter, Krasinec, Krašnji vrh, Krivoglavice, Križevska vas, Krmačina, Mačkovec pri Suhorju, Malo Lešče, Mlake, Okljuka, Otok, Podzemelj, Prilozje, Primostek, Radoši, Radovica, Radoviči, Rakovec, Ravnace, Rosalnice, Sela pri Jugorju, Slamna vas, Svržaki, Škemljevec, Škrilje, Trnovec, Vidošiči, Zemelj, Želebej, Železniki ter zaselka Bočka in Berčice.
Meje naselij so opredeljene z veljavnim družbenim planom Občine Metlika.
III. OPREDELITVE POJMOV
4. člen
Za zazidana stavbna zemljišča po tem odloku štejejo tista zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in zemljišča na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določena stavba nima določene gradbene parcele, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1.5, preostali del površine zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
5. člen
Za nezazidana stavbna zemljišča po tem odloku štejejo tista zemljišča, za katere je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti športa in javne uprave.
6. člen
Nadomestilo za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske oziroma poslovne površine stavbe.
Stanovanjska površina je čista površina sob, predsob, hodnikov, kuhinj, kopalnic, shramb in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.
Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.
Poslovne površine so tudi površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti (kot so nepokrita skladišča, parkirišča, športne in rekreacijske površine, ki nimajo javnega značaja, delavnice na prostem, površine za stalne deponije odpadov, gostinski vrtovi, šotorišča, kopališča).
Poslovne površine so v tlorisni površini tudi peskokopi in kamnolomi, kakor tudi površine, na katerih so grajeni daljnovodi, telekomunikacijski objekti, površine tranzitnih in prenosnih omrežij za izvajanje poslovne dejavnosti, ter vsi ostali infrastrukturni objekti, ki po Zakonu o graditvi objektov niso objekti gospodarske javne infrastrukture.
7. člen
Za določitev površine za odmero nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče se upošteva površina nezazidanega stavbnega zemljišča določena v 4. in 5. členu tega odloka.
IV. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
8. člen
Za določitev višine nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
a) opremljenost gradbene parcele s komunalnimi objekti in napravami oziroma dejanska možnost priključitve na te objekte in naprave,
b) lega stavbnega zemljišča (z ozirom na bližino središča občine, gostoto javnih funkcij in poslovnih dejavnosti).
9. člen
1. Opremljenost s komunalnimi objekti in napravami individualne rabe se ovrednoti z naslednjim številom točk:
1. kabelska                             10 točk
2. vodovod                              20 točk
3. električno omrežje                   20 točk
4. javna kanalizacija                   25 točk
5. meteorna kanalizacija                10 točk
6. telefonsko omrežje                   10 točk
7. plinovod                             20 točk
Pri opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno infrastrukturo individualne rabe, se upošteva možnost priključitve na posamezne objekte in naprave. Kolikor se pojavi dvom glede možnosti priključitve objekta na posamezen komunalni vod oziroma komunalno napravo, o tem odloči občinska uprava na podlagi mnenja upravljavca posamezne komunalne naprave.
2. Opremljenost naselja s komunalnimi objekti in napravami skupne rabe se ovrednoti z naslednjim številom točk:
1. javna razsvetljava                        10
2. makadamska cesta                          10
3. asfaltna cesta                            20
4. cestišče s hodnikom za pešce               5
V. OBRAČUN NADOMESTILA ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
10. člen
Skupno število točk za izračun nadomestila se določi tako, da se seštevek točk dobljenih iz prve in druge točke prejšnjega člena pomnoži s korekcijskim faktorjem glede na območje v katerem se nahaja predmetno stavbno zemljišče.
Pri izračunu se upošteva naslednja vrednost korekcijskih faktorjev:
I. območje: korekcijski faktor – 1.
II. območje: korekcijski faktor – 0.9.
11. člen
Višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se dobi tako, da se izračunane točke po merilih iz tega odloka pomnožijo s površino ter vrednostjo točke.
Formula:
           VN = št. točk x korek. fakt. x površina x vredn. točke
12. člen
Višina nadomestila za poslovne površine opisane v četrtem odstavku 6. člena tega odloka se določi tako, da se vrednost dobljena po izračunu iz 11. člena tega odloka pomnoži s koeficientom 0.1.
13. člen
Višina nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča se določi tako, da se vrednost dobljena po izračunu iz 11. člena tega odloka pomnoži s koeficientom 0.01.
14. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila na območju Občine Metlika, za vsako leto določi občinski svet s sklepom.
15. člen
Vsa sredstva zbrana z vplačili nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča so prihodek proračuna Občine Metlika. Tako zbrana sredstva se v višini 70% namenijo krajevni skupnosti, kjer so bila zbrana, in se prvenstveno uporabljajo za pridobivanje in opremljanje gradbenih parcel in za investicije na področju komunalne infrastrukture te krajevne skupnosti.
VI. PLAČILO NADOMESTILA
16. člen
Zavezanec za plačilo nadomestila je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).
17. člen
1. Osnova za prvo nastavitev evidence za nadomestilo po tem odloku so državne oziroma občinske evidence. Podatki, ki so osnova za nadomestilo po tem odloku, se ugotovijo ali ocenijo na podlagi uradnih evidenc in se vsem zavezancem posredujejo v preverjanje in potrditev.
Če podatki niso pravilni, so jih zavezanci dolžni v roku 30 dni popraviti in posredovati občinski upravi. Kolikor tega ne storijo, se poslani podatki smatrajo za pravilne in se uporabljajo za odmero.
2. Tudi po vzpostavitvi evidenc so zavezanci dolžni v roku 30 dni Občinski upravi občine Metlika sporočiti nastanek ali spremembo vseh dejstev, na podlagi katerih se določa obveznost plačila nadomestila.
3. Če nastane obveznost plačila nadomestila ali sprememba obveznosti med letom, se le ta upošteva od 1. 1. naslednjega leta.
4. Kolikor zavezanec za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ne predloži napovedi za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ali jo predloži brez podatkov potrebnih za ugotavljanje davčne obveznosti ali če se ugotovi, da temelji napoved na podlagi nerešenih ali nepravilnih podatkov pristojni organ za odmero nadomestila ugotovi davčno osnovo z oceno, v skladu z 39. členom Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 18/96, 91/98, 108/99, 105/03 – odločba US).
18. člen
Nadomestilo se plačuje za tekoče odmerno leto v polletnih obrokih v skladu z določili Zakona o davčnem postopku.
Odločbo o odmeri nadomestila izda pristojni davčni organ, ki vodi postopke za odmero in pobiranje ter vračanje nadomestila, prisilne izterjave, odpisa zaradi neizterljivosti, zastaranja in plačila obresti od nadomestila, ki ga zavezanec ni plačal v predpisanem roku, v skladu z določbami Zakona o davčnem postopku.
VII. OPROSTITVE OZIROMA OLAJŠAVE PLAČILA NADOMESTILA
19. člen
Nadomestilo se ne plačuje za stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za namene navedene v prvem odstavku 59. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (za potrebe ljudske obrambe, objekte tujih držav, objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, objekti, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo dejavnost).
Prav tako se nadomestilo ne plačuje za stavbna zemljišča na katerih stojijo osnovne šole, otroški vrtci ali kmetijski objekti, ki so pri izdaji gradbenega dovoljenja oproščeni plačila komunalnega prispevka (hlevi, silosi, gnojnične jame).
Plačila nadomestila so oproščene vse vozne in parkirne površine javnega značaja, razen površin, ki so funkcionalno povezane s poslovno dejavnostjo. Plačila so oproščene tudi mestne javne poslovne površine in zelenice.
Nadomestilo se ne plačuje za objekte in gradbene parcele v lasti krajevnih skupnosti ali Občine Metlika, ter so namenjeni za opravljanje njihove dejavnosti ali dejavnosti javnih zavodov, katerih ustanovitelj je Občina Metlika.
Nadomestilo se ne plačuje za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika, ter za objekte in zemljišča, ki jih uporabljajo Rdeči križ, Karitas, gasilska društva ter druga društva s sedežem na območju Občine Metlika in druge humanitarne in prostovoljne organizacije.
Nadomestila ne plačujejo občani, ki imajo klasično vinsko klet brez bivalnih prostorov.
20. člen
Nadomestilo se ne zaračunava za zazidljive gradbene parcele:
– do katerih ni možno urediti dostopa, ali
– preko katerih potekajo, oziroma so predvideni komunalni objekti – naprave (daljnovod, vodovod, kanalizacija, cesta, železnica ipd.), ki s predpisanim varovalnim pasom onemogočajo zazidljivost te parcele.
21. člen
Nadomestilo se na lastno zahtevo oprosti:
1. Za dobo pet let občanu, ki je kupil novo stanovanje kot del stavbe, ali zgradil, dozidal ali nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni stanovanja oziroma stanovanjske hiše neposredno plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča.
2. Uporabniku zasedenega poslovnega prostora za poslovne objekte, razen skladišč, ki se nahajajo v mestu Metlika, in sicer v ulicah: Ulica na trg, Mestni trg, Trg svobode, Partizanski trg ter Cesta bratstva in enotnosti od številke 20 do številke 59.
Pisno zahtevo za oprostitev plačila ter dokazila (pogodba o nakupu, odločba o stroških komunalne opreme ipd.) mora zavezanec vložiti najkasneje do 31. 1. za tekoče leto na Občino Metlika.
O oprostitvi plačila nadomestila odloča občinska uprava s sklepom in o oprostitvah 1x letno obvesti občinski svet.
VIII. NADZOR
22. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Občinska uprava občine Metlika.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
23. člen
Pravna oseba, ki v predpisanem roku ne vloži prijave za nadomestilo ali ne prijavi pravilnih površin, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo 200.000 SIT.
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Do vzpostavitve novih evidenc, se za izračun nadomestila po tem odloku uporabljajo sedaj evidentirani podatki.
25. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Metlika (Uradni list RS, št. 32/95, 67/95).
26. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, uporabljati pa se začne za odmero nadomestila za leto 2005.
Št. 013-3/04
Metlika, dne 19. februarja 2004.
Župan
Občine Metlika
Slavko Dragovan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti