Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2004 z dne 30. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2004 z dne 30. 4. 2004

Kazalo

2291. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Štore, stran 6675.

Na podlagi 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00), uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 59/00) in 16. člena statuta Občine Štore (Uradni list RS, št. 66/99, 112/00 in 5/03) je Občinski svet občine Štore na 3. korespondenčni seji dne 20. 4. 2004 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Štore
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določi način pridobivanja, namen, upravičenci, pogoji in merila za dodelitev proračunskih sredstev namenjenih za sofinanciranje programov na področju kmetijstva na območju Občine Štore (v nadaljevanju: sredstva).
2. člen
Sredstva za sofinanciranje programov se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
3. člen
Proračunska sredstva so namenjena uresničevanju naslednjih ciljev:
– preprečevanje zaraščanja kmetijskih zemljišč in ohranjanje poseljenosti, zlasti na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje,
– spodbujanje preusmerjanja kmetij iz ustaljenega načina kmetovanja v integrirano in ekološko usmerjeno kmetovanje,
– spodbujanje razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah,
– pospeševanje društvenih dejavnosti na področju kmetijstva,
– spodbujanje različnih oblik izobraževanja kmečkega prebivalstva,
– sodelovanje in sofinanciranje inovativnih programov za razvoj podeželja.
4. člen
Prednost pri uresničevanju ciljev iz prejšnjega člena se določi vsako leto s proračunom, ki ga obravnava tudi Odbor za kmetijstvo.
5. člen
Upravičenci do sredstev so fizične osebe – kmetje in pravne osebe s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v Občini Štore in društva, združenja ter strokovne in veterinarske službe, ki delujejo na področju kmetijstva v občini ali regiji.
6. člen
Sredstva za sofinanciranje programov na področju kmetijstva v Občini Štore se dodelijo v obliki subvencije, regresa, premije, podpore, plačila storitev in investicijskih odhodkov in se dodelijo, če pomenijo spodbudo za izvedbo projekta oziroma so zanj nujno potrebna. Upravičenci morajo za namene navedene v 9. členu tega pravilnika podati izjavo, da za posamezen namen niso pridobili sredstev iz državnega proračuna ali mednarodnih virov.
Sredstva za investicije se lahko dodelijo le za investicije, začete v tekočem letu, razen tistih, ki jih je zaradi sezone del potrebno pričeti že prej. Podana mora biti ocena možnosti preživetja kmetije s strani Kmetijsko gozdarskega zavoda (v nadaljevanju: svetovalna služba).
7. člen
Upravičenci uveljavljajo pravico do sredstev na osnovi izkazanih računov ustreznih služb ter na osnovi razpisanih pogojev, ki jih v obliki javnega razpisa objavi Občina Štore na krajevno običajen način. Subvencionirajo se samo tisti ukrepi, za katere so v proračunu za tekoče leto predvidena sredstva. Razpis mora vsebovati:
– namene za katere se dodeljujejo sredstva,
– znesek sredstev za posamezne namene,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev,
– pogoje, ki jih mora nosilec izpolnjevati,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– rok za vložitev vlog in naslov na katerega se pošljejo vloge.
Vloge oziroma zahtevki za dodelitev sredstev morajo vsebovati z razpisom ali javno objavo zahtevane podatke, predvsem pa:
– osnovne podatke o prosilcu (ime, naziv, sedež), davčno številko, številko transakcijskega računa,
– namen zahtevka,
– izjavo o odgovornosti za točnost podatkov.
8. člen
Vloge obravnava odbor za kmetijstvo, ki po potrebi opravi tudi oglede na terenu in glede na višino razpisanih sredstev in število prijavljenih določi dokončno višino finančnih sredstev, ki jo prejme posamezni upravičenec.
II. UKREPI ZA RAZVOJ KMETIJSTVA IN PODEŽELJA
9. člen
1. Preprečevanje zaraščanja kmetijskih zemljišč in ohranjanje poseljenosti, zlasti na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje.
1.1 Sofinanciranje prevozov mleka iz oddaljenih kmetij (predvsem hribovitih predelov)
Namen ukrepa:
Delno pokrivanje stroškov prevoza mleka iz območij s težjimi pridelovalnimi pogoji, kjer nastajajo dodatni stroški za prevoz mleka do skupnih zbiralnic, da bi se na ta način kompenzirali večji stroški prodaje mleka iz teh območij.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– sredstva lahko pridobijo kmetije iz območij, ki so opredeljena kot območja s težjimi pridelovalnimi pogoji,
– upravičenci pridobijo sredstva na podlagi izstavljenega računa Kmetijske zadruge Celje.
1.2 Sofinanciranje ohranjanja in izboljšanja kmetijskih površin ter odpravljanja zaraščanja.
Namen ukrepa:
Ohranjanje kmetijskih površin in njegovo izboljšanje, odprava zaraščenosti krajine in pridobitev novih obdelovalnih površin.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– sredstva lahko pridobijo upravičenci, ki so lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine Štore in imajo v njej tudi stalno prebivališče ter imajo obdelane vse lastne površine,
– prednost imajo upravičenci, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost,
– upravičenci lahko pridobijo sredstva z vložitvijo vloge na javni razpis v katerem se določijo natančnejši kriteriji in način ocenjevanja ter dokazila, ki jih morajo predložiti,
– višino subvencije s sklepom določi Odbor za kmetijstvo na podlagi vloge in priložene dokumentacije ter ogleda na terenu.
1.3 Obnova travne ruše
Namen ukrepa:
Sredstva so namenjena upravičencem za izvedbo obnove travne ruše.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– v enem letu je možno uveljaviti regres le za 20% celotne obdelovalne površine kmetije,
– upravičenci pridobijo sredstva z vložitvijo vloge na javni razpis, kateremu mora biti priložen račun izvajalca,
– višino subvencije s sklepom določi odbor za kmetijstvo na podlagi vloge in priložene dokumentacije ter ogleda na terenu.
1.4 Sofinanciranje analize krme in tal
Namen ukrepa:
Analiza tal se sofinancira s ciljem izdelave gnojilnih načrtov in s tem pravilnejšega dodajanja manjkajočih hranil posameznim kmetijskim kulturam. Analiza krme služi kot podlaga za izračunavanje krmnih obrokov za posamezno vrsto in kategorijo živali in posredno vpliva na količino in kvaliteto mesa in mleka.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sofinanciranje se izvede na podlagi računa pooblaščene organizacije za analizo tal in zemlje,
– sofinancira se do 50% stroškov za analizo tal in krme,
– višina subvencije je odvisna od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
1.5 Spodbujanje programov prestrukturiranja kmetij
Namen ukrepa:
Sredstva se namenjajo za podporo naložbam za prestrukturiranje kmetij, preusmeritve in modernizacijo proizvodnje, ekološko kmetovanje in druge vrste prestrukturiranja, ki pomenijo razširitev kmetijske dejavnosti ali uvedbo novih del na kmetiji.
Pogoji za pridobitev pomoči:
– upravičenci pridobijo sredstva z vložitvijo vloge na javni razpis,
– sofinancira se lahko do 40% upravičenih stroškov nabave gradbenega materiala, opravljenih storitev pri preurejanju gospodarskih objektov za potrebe prestrukturiranja kmetije, stroški nakupa orodij oziroma strojev in naprav za pridelavo in predelavo ter stroški kontrole na ekoloških kmetijah,
– vlogi morajo predložiti mnenje kmetijsko svetovalne službe o pomenu naložbe za razvoj kmetijstva ter račune za nakup materiala ali opravljenega dela vezanega na naložbo, dokazila o plačilu računov in gradbeno dovoljenje, če to zahtevajo veljavni predpisi,
– višino subvencije s sklepom določi odbor za kmetijstvo na podlagi vloge in priložene dokumentacije ter ogleda na terenu.
1.6 Razširitev in posodobitev ter pridobitev novih zmožnosti na kmetijah za dopolnilne dejavnosti
Namen ukrepa:
Namen ukrepa je pospeševanja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah kot so: turizem na kmetiji, predelava in prodaja kmetijskih pridelkov, ki temelji na lastni proizvodnji, razne domače obrti, predelava sadja ipd.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci lahko pridobijo sredstva z vložitvijo vloge na podlagi javnega razpisa,
– sofinancira se lahko do 20% upravičenih stroškov nabave gradbenega materiala, opravljenih storitev pri preurejanju gospodarskih objektov za potrebe prestrukturiranja kmetije, stroški nakupa orodij oziroma strojev in naprav za pridelavo in predelavo,
– vlogi morajo predložiti mnenje kmetijsko svetovalne službe o pomenu naložbe za razvoj kmetijstva ter račune za nakup materiala ali opravljenega dela vezanega na naložbo, dokazila o plačilu računov in gradbeno dovoljenje, če to zahtevajo veljavni predpisi,
– višino subvencije s sklepom določi Odbor za kmetijstvo na podlagi vloge in priložene dokumentacije ter ogleda na terenu.
1.7 Podpora pri nakupu nove tehnologije – specialne mehanizacije
Namen ukrepa:
Spodbujanje nakupa specialne mehanizacije za potrebe večjega števila organiziranih kmetov za skupno uporabo kmetijske mehanizacije.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sredstva lahko pridobijo upravičenci, lastniki specialne mehanizacije s katero opravljajo storitve za kmete,
– zahtevku mora biti priložen račun oziroma potrdilo o nakupu, dokazilo o plačilu računa in akt s katerim kmetje, uporabniki takšne mehanizacije dokazujejo souporabo stroja,
– višina subvencioniranja je odvisna od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
1.8 Subvencioniranje testiranja poljedelskih in sadjarskih škropilnic in pršilnikov
Namen ukrepa:
Namen ukrepa je optimalna raba zaščitnih sredstev, racionalnejša uporaba kmetijskih strojev in s tem zmanjšanje onesnaževanja okolja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sredstva pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis, kateri morajo priložiti račun pooblaščene organizacije za izvedene storitve,
– višina subvencije je odvisna od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
2. Subvencije v živinoreji
2.1 Subvencioniranje osemenjevanja živine
Namen ukrepa:
Podpora vzreje kvalitetne in zdrave osnovne črede plemenske živine v kmečki reji.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sredstva, namenjena osemenjevanju krav in telic se izplačujejo službam, ki imajo koncesijo za osemenjevanje, neposredno na podlagi izstavljenega računa, kateremu je potrebno priložiti seznam upravičencev ter poročila o prvih osemenitvah,
– osemenitev se sofinancira v višini 1000 SIT na kravo oziroma telico ob prvi osemenitvi,
– subvencioniranje je odvisno od višine razpoložljivih sredstev v proračunu.
2.2 Regresiranje naravnega pripusta konj in svinj
Namen ukrepa:
Podpora vzreje kvalitetne in zdrave osnovne črede konj in svinj.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sredstva, namenjena naravnemu pripustu konj in svinj se izplačujejo na podlagi vlog, katerim mora upravičenec priložiti kopijo potrdila o pripustu kobile Inštituta za rejo in zdravstveno varstvo kopitarjev ali potrdila o pripustu svinje ter račun za opravljeno storitev,
– subvencionirajo se stroški naravnega pripusta kobil in svinj, ki jih je upravičenec predhodno plačal rejcu plemenjaka,
– subvencioniranje je odvisno od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
2.3 Sofinanciranje zavarovanja krav v A kontroli
Namen ukrepa:
Stimuliranje kmetov, da zavarujejo svojo mlečno čredo in s tem dosežejo večjo varnost proizvodnje.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci pridobijo sredstva z vložitvijo vloge na javni razpis,
– sredstva namenjena sofinanciranju zavarovanju krav v A kontroli se izplačujejo kmetom na podlagi zavarovalne police,
– sofinancira pa se lahko do 40% stroškov zavarovalne premije.
2.4 Sofinanciranje preventivnih ukrepov veterinarske službe na živinorejsko usmerjenih kmetijah
Namen ukrepa:
Namen ukrepa je v preventivnem zatiranju živalskih bolezni govedi in drobnice.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci pridobijo sredstva na podlagi izstavljenih računov oziroma zahtevkov pooblaščenih organizacij v tekočem letu, ki opravljajo storitve,
– subvencionira se lahko do 30% upravičenih stroškov za opravljene preiskave, analize krvi, cepiva in zdravila za preventivno zatiranje parazitov,
– višina subvencioniranja je odvisna od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
3. Izobraževanje in društvene dejavnosti
3.1 Sofinanciranje programov izobraževanja kmetov
Namen ukrepa:
Namen subvencioniranja programov je podpora večji strokovni usposobljenosti kmetov, spodbujanje uvajanja novih znanj ter optimalnejši izrabi sedanjih.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– sofinancirajo se programi izobraževanja kmetijsko svetovalne službe in ostalih verificiranih izvajalcev izobraževanja, ki morajo vlogi predložiti račun oziroma dokazilo o izvedeni storitvi iz katere mora biti razvidna kotizacija oziroma participacija kmetov za posamezne oblike izobraževanja,
– udeleženci (kmetje) lahko pridobijo sredstva z vlogo kateri predložijo račun oziroma dokazilo o opravljenem izobraževanju,
– višina subvencije je odvisna od višine sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
3.2 Sofinanciranje dejavnosti društev
Namen ukrepa:
Spodbujanje aktivnosti društev s področja kmetijstva za izvajanje strokovnega dela in strokovnih prireditev (razstav, promocije, prodaje kmetijskih pridelkov, organizirano trženje).
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičena društva in združenja, ki so registrirana na območju občine in delujejo na področju kmetijstva,
– upravičenci pridobijo sredstva na osnovi vloge na javni razpis,
– na predlog odbora za kmetijstvo se lahko objavijo pogoji in merila za izbor programov, ki se bodo sofinancirali glede na višino sredstev predvidenih v proračunu za tekoče leto.
10. člen
Del sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva lahko župan na predlog odbora za kmetijstvo nameni za druge namene, ki niso določeni s tem pravilnikom, a imajo pomemben vpliv na razvoj kmetijstva.
III. NADZOR IN SANKCIJE
11. člen
Namensko porabo sredstev spremlja in preverja občinska uprava in odbor za kmetijstvo.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko uporabljena sredstva:
– če so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena,
– da je upravičenec v zahtevku za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
IV. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem sprejetja in se objavi v Uradnem listu RS.
Št. 32000-0005/2004-001
Štore, dne 21. aprila 2004.
Župan
Občine Štore
Franc Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti