Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2004 z dne 30. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2004 z dne 30. 4. 2004

Kazalo

2280. Uredba o načinu unovčitve poroštva Republike Slovenije za obveznosti iz naslova izdanih obveznic DARS po Zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz najetih kreditov in izdanih obveznic DARS d.d. za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 246,72 mio EUR , stran 6603.

Na podlagi drugega odstavka 2. člena Zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz najetih kreditov in izdanih obveznic DARS d.d. za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 246,72 mio EUR (Uradni list RS, št. 56/03) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načinu unovčitve poroštva Republike Slovenije za obveznosti iz naslova izdanih obveznic DARS po Zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz najetih kreditov in izdanih obveznic DARS d.d. za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 246,72 mio EUR
1. člen
Ta uredba določa način unovčitve poroštva, ki ga je Republika Slovenija dala za obveznosti Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) po Zakonu o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz najetih kreditov in izdanih obveznic DARS d.d. za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 246,72 mio EUR (Uradni list RS, št. 56/03) (v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
Republika Slovenija na podlagi zakona jamči za obveznosti iz naslova obveznic (v nadaljnjem besedilu: obveznice), Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS d.d. Celje (v nadaljnjem besedilu: izdajatelj) izdanih na podlagi Zakona o soglasju Republike Slovenije DARS d.d. za najetje kreditov in izdajo obveznic za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 246,72 mio EUR (Uradni list RS, št. 56/03).
3. člen
Republika Slovenija bo zakonitemu imetniku obveznice na njegov pisni poziv v skladu s to uredbo plačala vse zapadle obveznosti iz obveznice, ki jih izdajatelj ne bo izpolnil v roku in pod pogoji izdanih obveznic.
4. člen
Republika Slovenija bo izpolnila obveznosti tisti pravni ali fizični osebi, ki je kot zakoniti imetnik obveznice dva delovna dneva pred zapadlostjo posamezne obveznosti za katero se unovčuje poroštvo, vpisana v centralnem registru Klirinško depotne družbe.
5. člen
Zakoniti imetnik obveznice mora izdajatelju in Klirinško depotni družbi posredovati podatke, potrebne za izpolnitev obveznosti iz izdanih obveznic: ime in priimek oziroma naziv pravne osebe, davčno številko, številko računa, ne katerega se izpolni obveznost in naslov stalnega bivališča oziroma sedež pravne osebe.
Zakoniti imetnik obveznice ni upravičen do povračila škode, obresti ali stroškov, ki bi nastali kot posledica opustitve sporočanja iz prejšnjega odstavka.
6. člen
Zakoniti imetnik obveznice mora najkasneje v roku desetih delovnih dni po zapadlosti posamezne obveznosti pozvati Republiko Slovenijo k izpolnitvi poroštvene obveznosti, sicer ni upravičen do povračila zamudnih obresti.
Poziv za izpolnitev iz prejšnjega odstavka je popoln, če je dan v pisni obliki in poslan s priporočeno pošto na naslov, naveden v poroštveni izjavi in vsebuje natančne podatke o računu, na katerega se izpolni obveznost Republike Slovenije, davčni številki zakonitega imetnika obveznice, navedbo terjatve, na katero se nanaša poziv (število lotov obveznice, obresti, glavnica) in izjavo zakonitega imetnika obveznice, da izdajatelj obveznice na dan zapadlosti ni izpolnil posamezne zapadle obveznosti iz obveznice.
Če je poziv za izpolnitev nepopoln, zakoniti imetnik obveznice ni upravičen do povračila škode, obresti ali stroškov, ki bi nastali kot posledica neizpolnitve poroštvene obveznosti Republike Slovenije iz razloga nepopolnosti poziva.
7. člen
Republika Slovenija bo izpolnila poroštveno obveznost v roku desetih delovnih dni od datuma prejema popolnega poziva iz prejšnjega člena. Če Republika Slovenija zamudi z izpolnitvijo poroštvene obveznosti bo zakonitemu imetniku obveznice plačala zakonite zamudne obresti za čas zamude.
8. člen
Na podlagi zakona in te uredbe bo Republika Slovenija za vsako posamezno izdajo obveznic izdala posebno poroštveno izjavo, iz katere bodo razvidni osnovni elementi poroštvene obveznosti Republike Slovenije.
9. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 447-24/2004-1
Ljubljana, dne 29. aprila 2004.
EVA 2004-1611-0113
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti