Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004

Kazalo

1984. Program priprave lokacijskega načrta za območje P3, stran 5470.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03, v nadaljevanju: ZUreP-1) in 30. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99, 55/01) je župan Občine Rogatec določil
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za območje P3
(območje novega skladišča za potrebe podjetja Vetropack Straža)
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
Proizvodni obrat podjetja Vetropack Straža d.d. leži na drugi strani mejne reke Sotle, v Republiki Hrvaški. V oddaljenosti ca. 900 m proti zahodu, na drugi strani reke Sotle, v Sloveniji, ima obstoječe skladiščne površine. V letu 2003 se je pričela izgradnja novega mejnega prehoda v Rogatcu in s tem bo dostop do obstoječega skladišča možen le skozi slovenski mejni prehod. Zaradi vzpostavitve meje Evropske unije in kasneje Schengenske meje, bo navedenemu proizvodnemu obratu onemogočen transport gotovih izdelkov na obstoječe skladiščne površine.
Zaradi tega želi Občina Rogatec zagotoviti prostor za ureditev nadomestnega skladišča bližje proizvodnemu obratu, na obstoječem skladiščnem prostoru pa se sprostijo površine za razvoj proizvodnih dejavnosti, ki se na podlagi demografskih in gospodarsko razvojnih trendov v občinskem središču kažejo kot vedno bolj utemeljene.
V veljavnih prostorskih sestavinah planskega akta za oObčino Rogatec se obravnavano območje nahaja znotraj poselitvenega območja in urbanistične zasnove naselja Rogatec.
Pravna podlaga za izdelavo lokacijskega načrta je zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in popr. 8/03 – v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1).
2. Predmet in programska izhodišča prostorskega akta
Predmet lokacijskega načrta je prostorska ureditev območja nadomestnega skladišča gotovih izdelkov podjetja Vetropack Straža d.d.
Programska izhodišča lokacijskega načrta so:
– zagotoviti zadostno površino za potrebe skladiščenja ob upoštevanju omejitvenih faktorjev v prostoru (vodnogospodarske ureditve, varovalni pasovi…),
– povezati obstoječi obrat tovarne s skladiščnimi prostori z premostitvenim objektom preko reke Sotle, ob zagotavljanju varovanja državne meje,
– zagotoviti potrebne vodnogospodarske ureditve;
– onemogočiti prehajanje uporabnikov skladišča izven meja skladišča,
– do predvidenega območja zagotoviti dostopno cesto – intervencijski dostop od glavne ceste G II 107 preko obstoječih prehodov preko železnice,
– omogočiti nemoten dostop do obvodnih površin reke Sotle;
– zagotoviti nemoten dostop do obstoječih objektov javne infrastrukture (kanalizacijski kolektor),
– za potrebe varovanje meje predvideti objekt začasnega mejnega prehoda ter zagotoviti nemoten dostop pristojnim, do tega objekta.
Na prostorski konferenci, ki jo je izvedla Občina Rogatec dne 22. 3. 2004 so pisno ali ustno posredovali priporočila in usmeritve oziroma jih napovedali ob izstavitvi smernic naslednji udeleženci: Elektro Celje d.d.; Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Celje; OKP d.o.o. Rogaška Slatina; Ministrstvo za finance, Carinska uprava Slovenije, Generalni carinski urad Ljubljana; Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijska uprava Celje.
V tem programu priprave so že upoštevana tista priporočila prostorske konference, ki se nanj neposredno nanašajo, druga pa bodo upoštevana v postopku priprave lokacijskega načrta.
3. Okvirno ureditveno območje
Območje za ureditev nadomestnega skladišča leži severozahodno od proizvodnega obrata, med mejno reko Sotlo in železniško progo. Območje je velikosti ca. 6 ha, od tega bi skladiščne površine obsegale ca. 4 ha.
4. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci
Pripravljavec lokacijskega načrta je Občina Rogatec, ki bo izbrala načrtovalca prostorskega akta.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave lokacijskega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 11, 3240 Šmarje pri Jelšah
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje, Dečkova 36, Celje,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Celje, Lava 11, Celje;
– Elektro Celje d.d., Vrunčeva 2a, 3000 Celje;
– OKP d.o.o., Rogaška Slatina, Zdraviliški trg 13, 3250 Rogaška Slatina;
– Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova cesta 25, 1000 Ljubljana,
– Ministrstvo za finance, Carinska uprava Slovenije, Generalni carinski urad, Šmartinska cesta 55, Ljubljana;
– Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijska uprava Celje, Ljubljanska cesta 12, Celje;
– Ministrstvo za notranje zadeve, Uprava uniformirane policije, Štefanova ulica 2, 1000 Ljubljana,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, izpostava Celje, Lava 42, 3000 Celje
– Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva 5, 2000 Maribor;
– KS Rogatec, Ceste 11, 3252 Rogatec.
V postopku bo sodeloval tudi predstavnik podjetja Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli, Hrvaška.
Kolikor se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
5. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve
Pri izdelavi strokovnih podlag in lokacijskega načrta je potrebno upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja, ohranjanja narave in varstva kulturne dediščine.
Za širše območje so bile izdelane naslednje strokovne podlage:
– Analiza vpliva predvidene gradnje skladiščnega prostora Straža na desnem bregu Sotle, Vodnogospodarski inštitut – družba za gospodarjenje z vodami d.o.o. Ljubljana, julij 2003.
Pripravljalec zagotovi izdelavo:
– Dopolnitve Analize vpliva predvidene gradnje skladiščnega prostora Straža na desnem bregu Sotle, in sicer z ukrepi za preprečitev negativnih vplivov gradnje skladišča na poplavno območje in na vodni režim Sotle.
V postopku priprave lokacijskega načrta mora pripravljalec zagotoviti izdelavo naslednjih strokovnih podlag, na katerih bodo temeljile rešitve:
– idejno zasnovo načrtovane prostorske ureditve, ki bo zajemala zasnovo platoja za skladišče, dispozicijo objektov, zasnovo dostopnih cest, zasnovo premostitvenega objekta, zasnovo novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev ter zasnovo zaščite ali prestavitve obstoječih energetskih, vodovodnih, komunalnih priključkov, izdelano na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejne zasnove posameznih elementov prostorske ureditve, izdelane kot posamezni načrti, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve z ustreznimi poročili in utemeljitvami;
– idejno zasnovo vodnogospodarskih ureditev z ukrepi za preprečitev negativnih vplivov gradnje skladišča na poplavno območje in na vodni režim Sotle;
– idejne zasnove rešitev in ukrepov za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– geodetske podlage za izdelavo lokacijskega načrta;
– geološko-geomehansko poročilo za določitve načina temeljenja objektov in utrditve platoja;
– podatke zemljiškega katastra;
– podatke iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic;
– strokovne podlage o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje.
V postopku priprave lokacijskega načrta se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage.
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavana zemljišča izdela skladno s 158. členom ZureP-1 načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena zakona o graditvi objektov (ZGO-1; Uradni list RS, št. 110/02) in ga izbere naročnik.
Načrtovalec izdela lokacijski načrt v vsebini, predpisani z ZureP-1.
6. Roki za pripravo lokacijskega načrta po fazah
a) Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljalec zagotovi gradivo za pridobitev smernic (najmanj situativni prikaz prostorske ureditve v merilu 1:5000 s tehničnim poročilom) v 10 dneh po sprejemu programa priprave.
Izbrani načrtovalec po pooblastilu Občine Rogatec pridobi smernice za načrtovanje od nosilcev urejanja prostora iz 3. točke tega programa priprave, ki jih podajo v 30 dneh po sprejemu vloge.
Načrtovalec lokacijskega načrta izdela analizo smernic ter ob upoštevanju le-teh in analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve v 15 dneh po prejemu vseh smernic.
Občina Rogatec in Vetropack Straža d.d. potrdita usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve v 8 dneh po prejemu usmeritev.
b) Izdelava strokovnih podlag in predloga lokacijskega načrta
Pripravljalec zagotovi izdelavo vseh strokovnih podlag iz 5. točke tega programa v 45 dneh po potrditvi usmeritev.
Načrtovalec izdela predlog lokacijskega načrta v 30 dneh po prevzemu vseh strokovnih podlag.
c) Javna razgrnitev in javna obravnava
Župan Občine Rogatec sprejme obvestilo o 30-dnevni razgrnitvi predloga lokacijskega načrta, obvestilo o javni razgrnitvi se objavi v tedniku Rogaške novice in Uradnem listu RS najmanj osem dni pred začetkom razgrnitve.
Javna obravnava se izvede v času trajanja javne razgrnitve.
d) Obravnava pripomb in priprava stališč do pripomb
Pripravljavec v sodelovanju z načrtovalcem prouči pripombe in predloge. Načrtovalec pripravi predlog stališč glede njihovega upoštevanja v 10 dneh po končani razgrnitvi. Pripravljavec s pripombami in predlogi ter predlogom stališč seznani tudi tiste nosilce urejanja prostora, na katerih delovno področje bi se predlagane spremembe lahko nanašale ter pridobi njihovo predhodno mnenje.
Župan potrdi stališča do pripomb.
e) Priprava dopolnjenega predloga lokacijskega načrta
Načrtovalec dopolni predlog lokacijskega načrta v 10 dneh po sprejetju stališč do pripomb.
Župan Občine Rogatec posreduje dopolnjeni predlog lokacijskega načrta občinskemu svetu skupaj s pripombami in stališči do pripomb v prvo obravnavo. Občinski svet sprejme odlok o lokacijskem načrtu v prvi obravnavi.
f) Priprava drugega dopolnjenega predloga
Po sprejemu dopolnjenega predloga lokacijskega načrta v prvi obravnavi bo načrtovalec prostorskega akta pripravil stališča do morebitnih pripomb iz prve obravnave na seji občinskega sveta. Na podlagi tistih pripomb, ki jih je možno upoštevati, bo pripravil drugi dopolnjen predlog lokacijskega načrta.
g) Pridobitev mnenj
Načrtovalec posreduje dopolnjen predlog kolikor pa so pripombe občinskega sveta k prvi obravnavi, drugi dopolnjen predlog pristojnim nosilcem prostora, ki so podali svoje smernice k lokacijskemu načrtu, ter jih pozove, da v 30 dne od prejema vloge podajo mnenje.
h) Sprejem lokacijskega načrta
Po pridobitvi mnenj župan Občine Rogatec posreduje predlog lokacijskega načrta občinskemu svetu v drugo obravnavo. Občinski svet sprejme odlok o lokacijskem načrtu za območje P3 v drugi obravnavi.
7. Obveznosti v zvezi s financiranjem
Finančna sredstva za pripravo lokacijskega načrta zagotovi pripravljalec.
8. Veljavnost programa priprave
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35005-1/2004
Rogatec, dne 9. aprila 2004.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti