Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004

Kazalo

1976. Sistemska obratovalna navodila za distribucijo in dobavo toplotne energije na območju Občine Ravne na Koroškem, stran 5461.

Na podlagi 40. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00, v nadaljevanju: EZ), 26. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 16. člena statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99 in 61/01) je Občinski svet občine Ravne na Koroškem na 12. redni seji dne 19. 2. 2004 sprejel
S I S T E M S K A
O B R A T O V A L N A N A V O D I L A
za distribucijo in dobavo toplotne energije na območju Občine Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. Namen in predmet urejanja
1. člen
Sistemska obratovalna navodila za distribucijo in dobavo toplotne energije (v nadaljevanju besedila: sistemska obratovalna navodila) določajo navodila za distribucijo in dobavo toplotne energije ter upravljanje distribucijskega omrežja: določajo načine obratovanja ter tehnične pogoje za zagotavljanje zanesljivega, usklajenega in varnega obratovanja distribucijskega omrežja.
2. člen
Določila sistemskih obratovalnih navodil veljajo za distributerja, dobavitelje toplotne energije, odjemalce in ostale uporabnike, ki so povezani z distribucijskim omrežjem, ter tiste, ki načrtujejo, projektirajo, gradijo ter izvajajo vzdrževalna dela na distribucijskem omrežju ali na drugih soodvisnih objektih.
2. Pomen izrazov
3. člen
Izrazi v teh navodilih imajo naslednji pomen:
– infrastruktura distribucijskega omrežja so objekti in naprave za distribucijo toplotne energije,
– meja lastništva je točka na omrežju, ki loči lastništvo posameznih omrežij, objektov in naprav ter s tem povezanih pravic in obveznosti.
3. Naloge distributerja
4. člen
Distributer:
– zagotavlja zanesljivo in varno obratovanje distribucijskega omrežja,
– zagotavlja neprekinjeno obratovanje, vodenje in upravljanje distribucijskega omrežja v smislu dobrega gospodarja,
– zagotavlja sistemske storitve v skladu s temi navodili,
– zagotavlja oskrbo toplotne energije tarifnim in pogodbenim odjemalcem,
– zagotavlja enakopraven dostop do distribucijskega omrežja tarifnim in pogodbenim odjemalcem,
– zagotavlja razvoj, načrtovanje in graditev distribucijskega omrežja,
– zagotavlja tekoče in investicijsko vzdrževanje distribucijskega omrežja,
– odpravlja vse napake in motnje pri obratovanju,
– organizira 24-urno službo za takojšnje posredovanje v zvezi z odpravljanjem motenj oziroma poškodb na distribucijskem omrežju.
II. POGODBA O DOBAVI IN DISTRIBUCIJI
5. člen
Odjemalci morajo pred začetkom uporabe toplotne energije z distributerjem skleniti pogodbo o dobavi in distribuciji toplotne energije.
III. DISTRIBUCIJA TOPLOTNE ENERGIJE, VODENJE IN UPRAVLJANJE DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
1. Razvoj distribucijskega omrežja
6. člen
Distributer izdela predloge za nadaljnji razvoj distribucijskega omrežja skladno s koncesijsko pogodbo in veljavno zakonodajo na podlagi:
– analize izvajanja distribucije in upravljanja distribucijskega omrežja,
– značilnosti pretočnih in tlačnih obratovalnih parametrov,
– dejanske zasedenosti distribucijskega omrežja,
– zanesljivosti obratovanja,
– izdanih soglasij za priključitev,
– anket,
– drugih podatkov.
2. Postopek priključitve novozgrajenih objektov na distribucijsko omrežje
7. člen
Novozgrajeni objekti, naprave, napeljave in omrežja, ki se priključujejo na distribucijsko omrežje, morajo izpolnjevati predpisane tehnične normative in druge pogoje za zagotavljanje njihovega nemotenega ter varnega delovanja.
Novozgrajeni sistem daljinskega ogrevanja, ki postane del distribucijskega omrežja, mora biti zgrajen po enakih ali primerljivih tehničnih normativih kot del distribucijskega omrežja, na katerega se priključi in za katerega je bilo izdano uporabno dovoljenje.
Skladnost novozgrajenega ali rekonstruiranega sistema daljinskega ogrevanja z veljavno zakonodajo in tehničnimi predpisi dokaže izvajalec s projektno dokumentacijo in izjavo o zanesljivosti objekta.
3. Merjenje količin toplotne energije
8. člen
Distributer mora zagotoviti meritve količin toplotne energije iz distribucijskega omrežja na vseh predajnih mestih, ki so v njegovi lasti in kjer je to tehnično mogoče.
Kolikor na predajnem mestu ni možno zagotoviti meritev, sta distributer in odjemalec, na podlagi pisnega dogovora o izvedbi meritev toplotne energije, te meritve dolžna zagotoviti na odjemalčevih instalacijah.
9. člen
Distributer mora imeti za potrebe nadzora nad merilno opremo možnost neoviranega dostopa do merilnega mesta. Lastnik merilne opreme je dolžan zagotoviti vzdrževanje in skrbeti za redne uradne kontrole merilne opreme v skladu s predpisi. Lastnik merilne opreme mora izvajati tudi izredne kontrole na zahtevo pogodbene stranke ali drugega subjekta, ki izkaže pravni interes. Ta stranka ali subjekt nosi tudi stroške izredne kontrole, razen v primeru, ko se izkaže, da merilna oprema izkazuje netočne podatke. V tem primeru nosi stroške lastnik merilne opreme.
10. člen
Na merilnem mestu se meri količina porabljene toplotne energije v MWh. V primeru, da merjenje količine toplotne energije odpove, se porabljena količina izračuna.
Vse merilne naprave morajo biti izvedene, vgrajene in kontrolirane v skladu s predpisi, ki urejajo izvedbo in kontrolo teh naprav.
4. Zagotavljanje varnega in zanesljivega obratovanja distribucijskega omrežja
11. člen
Distributer je dolžan zagotavljati varno in zanesljivo obratovanje distribucijskega omrežja z ustreznim načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem vročevodnega in toplovodnega omrežja ter druge opreme, s skrbnim upravljanjem in izvajanjem nadzora nad distribucijskim omrežjem ter nadziranjem vseh posegov v nadzorovanem pasu vročevodov in toplovodov.
Odjemalec toplotne energije je dolžan za izvrševanje obveznosti iz prejšnjega odstavka zagotoviti distributerju prost dostop do omrežja in vseh naprav sistema daljinskega ogrevanja, kadar se nahajajo na njegovih nepremičninah.
12. člen
Distributer v času kurilne sezone organizira dežurno službo, ki izvaja 24-urni nadzor nad delovanjem in vodenjem distribucijskega omrežja.
Nadzor nad delovanjem in vodenjem distribucijskega omrežja se izvaja s pomočjo procesne, merilne, registracijske, telemetrijske in druge opreme, ki omogoča:
– distribucijo toplotne energije in vodenje distribucijskega omrežja,
– evidentiranje vstopnih in izstopnih parametrov v distribucijskem omrežju,
– ugotavljanje in javljanje kriznih stanj in neuravnoteženih obratovalnih razmer,
– nadzor nad delovanjem ključnih objektov na distribucijskem omrežju,
– nadzor nad prevzemom in predajo toplote večjim odjemalcem.
13. člen
Za zagotovitev varnega in zanesljivega obratovanja distribucijskega omrežja je distributer dolžan načrtno izvajati tekoče in investicijsko vzdrževanje. Ta dela obsegajo predvsem:
– toplotno in mehansko zaščito vročevodov in toplovodov,
– preventivne preglede,
– popravila, adaptacije in rekonstrukcije distribucijskega omrežja objektov in naprav,
– nadzor nad trasami,
– servisiranje opreme.
Dela iz prejšnjega odstavka, ki povzročijo začasne omejitve ali prekinitve distribucije toplotne energije, mora distributer izvajati po predhodnem obvestilu in po terminski uskladitvi s prizadetimi odjemalci. Dela mora izvajalec izvajati v času, ki najmanj prizadene dobavo odjemalcem.
Če distributer izvaja dela v skladu s prejšnjim odstavkom, ni odškodninsko odgovoren zaradi začasne omejitve ali prekinitve distribucije in dobave toplotne energije.
14. člen
Distributer v svojih internih aktih predpiše ukrepe za varno delo, tehnološka navodila, časovni razpored pregledov in druge aktivnosti, potrebne za izvajanje nalog vzdrževanja, varnega obratovanja in nadzora toplovodnega omrežja, objektov in naprav.
5. Ukrepanje v primeru ogroženosti distribucijskega omrežja
15. člen
Distributer izdela navodila za obveščanje in ukrepanje v primeru izrednih razmer in ogroženosti distribucijskega omrežja, objektov in naprav.
6. Ukrepanje v primeru motenj ali okvar
16. člen
Distributer mora preko sredstev javnega obveščanja ali na drug primeren način obveščati odjemalce o motnjah v delovanju, poškodbah ali okvarah na distribucijskem omrežju ter o nenadnih dogodkih, ki vplivajo na delovanje dela ali celotnega distribucijskega omrežja.
Distributer mora v najkrajšem možnem času odpraviti poškodbe oziroma motnje in organizirati potrebna popravila za vzpostavitev uravnoteženega delovanja omrežja, objektov in naprav.
7. Predvidena dela na distribucijskem omrežju
17. člen
Vzdrževalna dela, preglede, popravila ali dela zaradi razširitve distribucijskega omrežja je distributer dolžan praviloma izvesti izven kurilne sezone, sicer pa v času, ki je nujno potreben, da se to delo opravi. Distributer mora obvestiti odjemalce o nameravani izvedbi del iz prejšnjega odstavka najmanj dva dni pred začetkom del. Predvidena dela mora distributer v okviru tehničnih možnosti izvajati v času, ko je to za odjemalce najmanj moteče.
Za začasno omejitev ali prekinitev distribucije ali dobave toplotne energije, ki je posledica izvedbe teh del, distributer ni odškodninsko odgovoren.
Če distributer izvede na distribucijskem omrežju določena dela zaradi potrebe tretjih oseb, izvede ta dela na njihove stroške, po predhodni presoji upravičenosti zahtevanih del in vpliva predvidenih del na odjemalce. Distributer prične z deli na zahtevo tretje osebe po tem, ko mu je ta predložila usklajen dogovor z vsemi prizadetimi odjemalci. Kolikor so posledice teh del motnje v delovanju dela ali celotnega omrežja, nosi stroške odprave motenj in morebitne škode naročnik teh del.
Distributer za omejitve ali prekinitve dobave toplotne energije zaradi izvedbe takih del ni odškodninsko odgovoren.
8. Izredna in nepredvidena dela na distribucijskem omrežju
18. člen
V primeru motenj ali okvar na distribucijskem omrežju, objektih in napravah, ki nastanejo kot posledica višje sile, mora distributer izvesti izredna in nepredvidena dela za zagotovitev nemotenega in zanesljivega delovanja distribucijskega omrežja v najkrajšem možnem času.
V primeru iz prejšnjega odstavka lahko distributer zaradi varnosti ali čimprejšnje vzpostavitve nemotenega delovanja začasno omeji ali prekine dobavo toplotne energije, o čemer pa mora nemudoma obvestiti odjemalce in navesti predviden čas za odpravo nastalih motenj.
Distributer za omejitve ali prekinitve dobave toplotne energije zaradi izvedbe takih del ni odškodninsko odgovoren.
Določila prvega in drugega odstavka tega člena veljajo tudi za motnje in okvare, ki jih hote ali nehote povzroči tretja oseba, vendar je le-ta odškodninsko odgovorna za vse posledice in povzročeno škodo.
9. Vodenje distribucijskega omrežja
19. člen
Distributer mora skrbeti za uravnotežene obratovalne razmere na distribucijskem omrežju in v okviru tehničnih možnosti zagotoviti varno in zanesljivo obratovanje.
10. Načrtovanje distribucije toplotne energije
20. člen
Distributer v toplarni Petrol Energetike proizvaja toploto za daljinsko ogrevanje mesta Ravne in na podlagi sklenjenih pogodb in pisnih informacij pogodbenih partnerjev planira proizvedene količine in distribucijo.
IV. OBRATOVANJE V KRIZNIH STANJIH
1. Krizna stanja
21. člen
Krizno stanje na distribucijskem omrežju je vsak dogodek ali okoliščina, zaradi katere je moteno uravnoteženo obratovanje dela ali celotnega distribucijskega omrežja in ki ima lahko za posledico prekinjeno ali ustavljeno dobavo toplotne energije.
V primeru kriznih stanj distribucijskega omrežja ima distributer pravico in obveznost, da takoj izvede možne tehnične ukrepe, s katerimi prepreči širjenje motenj ter vzpostavi nemoteno distribucijo toplotne energije.
2. Višja sila
22. člen
Kot višjo silo se obravnava vsak dogodek ali okoliščino, ki je izven nadzora distributerja, kot so na primer ukrepi državnih organov, tehnične okvare in poškodbe na distribucijskih omrežjih, izpad električnega omrežja, zmrzovanje ali naravne nesreče.
23. člen
Kadar distributer zaradi nastopa višje sile delno ali v celoti ne izpolni pogodbenih obveznosti, je za čas njenega trajanja prost kakršnekoli odgovornosti do odjemalcev.
V primeru, da višja sila ali ponavljanje višje sile distributerju delno ali v celoti preprečuje izpolnjevanje pogodbenih obveznosti več kot 30 dni, se morata distributer in odjemalec pisno dogovoriti o nadaljnjem izvrševanju pogodbe.
3. Obveščanje odjemalcev o motnjah ali prekinitvah distribucije oziroma dobave
24. člen
Distributer mora preko sredstev javnega obveščanja ali na drug primeren način obveščati odjemalce o motnjah v delovanju, poškodbah ali okvarah na distribucijskem omrežju ter o nenadnih dogodkih, ki vplivajo na delovanje dela ali celotnega distribucijskega omrežja.
4. Odškodninska odgovornost
25. člen
V primeru omejitve ali prekinitve distribucije oziroma dobave zaradi delovanja višje sile in ob upoštevanju razlogov iz 21. in 22. člena teh sistemskih obratovalnih navodil distributer odjemalcem toplotne energije ni odškodninsko odgovoren.
Kolikor krizno stanje povzroči distributer, je le-ta odškodninsko odgovoren.
V. POGOJI ZA PRIKLJUČITEV NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
1. Postopek priključitve na distribucijsko omrežje
26. člen
Odjemalec, ki želi priključiti objekt na toplovodno omrežje ali spremeniti priključno moč in priklop že priključenih trošil, mora od distributerja s pisno vlogo zahtevati soglasje za priključitev na toplovodno omrežje ali spremembo priključne moči in priključka.
Distributer je upravičen zavrniti priključitev in povečan odjem, če tega ni mogoče zagotoviti zaradi zasedenosti kapacitet ali tehničnih nezmogljivosti. V takem primeru distributer odloči z upravno odločbo, zoper katero se lahko odjemalec pritoži. O pritožbi odloča skladno s predpisi župan občine.
V primeru priključitve objekta na toplovodno omrežje je odjemalec dolžan poravnati stroške priključitve.
2. Pričetek uporabe toplotne energije
27. člen
Toplovodno omrežje in naprave je mogoče pričeti uporabljati, ko:
– je izdano soglasje za priključitev,
– je sklenjena pogodba o dobavi in odjemu toplotne energije,
– so izvedeni pregledi in preizkusi in so o tem izdana poročila,
– je odjemalec poučen o ravnanju s toplovodnimi napravami in napeljavami,
– so poravnane morebitne finančne obveznosti bodočega odjemalca do distributerja.
28. člen
Po izpolnitvi določil iz teh pogojev izvrši distributer glavni preizkus pred zagonom toplovodnih napeljav za obseg toplovodne instalacije po predloženi tehnični dokumentaciji s poročili.
VI. KONČNA DOLOČBA
29. člen
Sistemska obratovalna navodila pričnejo veljati, ko jih potrdi Občinski svet občine Ravne na Koroškem in se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije.
Župan
Občine Ravne na Koroškem
Maksimilijan Večko, univ. dipl. inž. l. r.
Petrol Energetika, d.o.o.
Direktorica
Mojca Kert Kos l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti