Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA I
I. del IMENA IZDELKOV, DEFINICIJE IN LASTNOSTI
1. a. Sadni sok
Sadni sok je izdelek, ki lahko fermentira, a ni fermentiran, pridobljen iz
ene ali več vrst zdravih in zrelih sadežev, svežih ali zamrznjenih, in ima barvo,
aromo in okus, značilne za sok sadja, iz katerega je pridobljen. Aroma, pulpa in
sadne celice, ki se pri predelavi izločijo iz soka, se lahko temu soku ponovno
dodajo.
Sadni sok iz citrusov se pridobiva samo iz mesnatega dela plodu. Sok iz
limete pa se lahko pridobiva iz celega plodu z ustreznimi tehnološkimi postopki,
pri katerih preide čim manj sestavin zunanjega dela plodu v sok.
b. Sadni sok iz koncentrata
Sadni sok iz koncentrata je izdelek, pridobljen tako, da se zgoščenemu
sadnemu soku ponovno doda voda, ki mu je bila odvzeta med zgoščevanjem, in arome
ter, če je primerno, pulpa in sadne celice, izločene iz soka, vendar ponovno
dodane med postopkom izdelave tega sadnega soka ali sadnega soka iste vrste.
Dodana voda mora imeti ustrezne kemijske, mikrobiološke in organoleptične
lastnosti, ki zagotavljajo značilno kakovost soka.
Tako pridobljen izdelek mora imeti organoleptične in analitske lastnosti, ki
so najmanj enakovredne lastnostim sadnega soka, pridobljenega iz sadja iste vrste
v skladu z določbami iz točke (a).
2. Zgoščeni sadni sok
Zgoščeni sadni sok je izdelek, pridobljen tako, da se sadnemu soku iz ene ali
več vrst sadja s fizikalnimi postopki odvzame določen del vsebovane vode. Če je
izdelek namenjen končnemu potrošniku, je treba odvzeti najmanj 50% vode.
3. Dehidrirani sadni sok ali sadni sok v prahu
Dehidrirani sadni sok ali sadni sok v prahu je izdelek, pridobljen tako, da
se sadnemu soku iz ene ali več vrst sadja s fizikalnimi postopki odvzame vsebovana
voda.
4. Sadni nektar
4. a. Sadni nektar je izdelek, ki lahko fermentira, a ni fermentiran,
pridobljen z dodatkom vode, sladkorjev in/ali medu izdelkom, opredeljenim v točkah
1, 2 in 3, sadni kaši (pireju) ali mešanici teh izdelkov in ki izpolnjuje zahteve
določene v Prilogi IV.
Dovoljen je dodatek do 20% sladkorjev in/ali medu glede na skupno maso
končnega izdelka.
Pri proizvodnji sadnih nektarjev brez dodanega sladkorja oziroma z nizko
energijsko vrednostjo, se lahko sladkorje deloma ali v celoti nadomesti s sladili
v skladu s predpisi, ki urejajo aditive za živila.
4. b. Ne glede na določbe točke a., se lahko sadeži, navedeni v II. in III.
točki Priloge IV, ter marelice uporabijo posamezno ali v mešanici za proizvodnjo
nektarjev brez dodatka sladkorja, medu in/ali sladil.
II. del DOVOLJENE SESTAVINE, OBDELAVE IN SNOVI
1. Dovoljene sestavine
– V skladu z 2. členom tega pravilnika se lahko izdelkom, opredeljenim v I.
delu, dovoli dodatek vitaminov in mineralnih snovi.
– Sadnem soku, opredeljenem v točki 1.a. I. dela, se lahko ponovno doda samo
aroma, pulpa in sadne celice, odvzete temu soku med postopkom predelave medtem, ko
se sadnemu soku, opredeljenem v točki 1.b. I. dela, lahko ponovno doda tudi aroma,
pulpa in sadne celice, odvzete soku iste vrste.
Grozdnemu soku se smejo ponovno dodati soli vinske kisline.
– Izdelkom, opredeljenim v točkah 1, 2 in 3 I. dela, razen hruškovemu in
grozdnemu soku, je dovoljeno dodajati sladkorje:
– za uravnavanje kislosti, količina dodanih sladkorjev, izražena kot suha
snov, ne sme presegati 15 g na liter soka,
– za dosladkanje, količina dodanih sladkorjev, izražena kot suha snov, ne sme
presegati 150 g na liter soka,
pod pogojem, da skupna količina dodanega sladkorja za uravnavanje kislosti in
dosladkanje ne presega 150 g na liter soka.
– Izdelkom, opredeljenim v I. delu, je za uravnavanje kislosti dovoljeno
dodajati limonin sok in/ali zgoščen limonin sok do 3 g na liter soka, izražen kot
anhidrid citronske kisline.
– Dovoljen je dodatek ogljikovega dioksida.
Prepovedano je istemu sadnemu soku hkrati dodajati sladkorje in limonin sok,
zgoščen ali ne, oziroma snovi za nakisanje dovoljene s predpisom, ki ureja aditive
za živila.
2. Dovoljene obdelave in snovi
Pri proizvodnji izdelkov so dovoljene naslednje obdelave in snovi:
– Mehanski postopki ekstrakcije;
– Običajni fizikalni postopki, vključno z ekstrakcijo vode (difuzija) iz
užitnega dela sadežev razen pri grozdju za proizvodnjo zgoščenih sadnih sokov pod
pogojem, da tako pridobljeni zgoščeni sadni sokovi ustrezajo zahtevam iz I. dela;
– Pri grozdnemu soku, kjer je bilo grozdje obdelano z žveplovim dioksidom, je
dovoljeno razžveplanje s fizikalnimi postopki, pod pogojem da skupna količina
SO(2) v končnem izdelku ne presega 10 mg/l;
– Pektolitični encimi;
– Proteolitični encimi;
– Amilolitični encimi;
– Užitna želatina;
– Tanin;
– Bentonit;
– Silikonski aerogel;
– Oglje;
– Kemično inertna filtracijska sredstva in sredstva za pospeševanje
sedimentacije (npr. perlit, diatomejska zemlja, celuloza, netopni poliamidi,
polivinilpolipirolidon, polistiren), ki ustrezajo zahtevam predpisov, ki urejajo
snovi in predmete, namenjene za stik z živili;
– Kemično inertne snovi za adsorbcijo, ki ustrezajo zahtevam predpisov, ki
urejajo snovi in predmete, namenjene za stik z živili, in se uporabljajo za
znižanje vsebnosti limonoida in naringina v soku citrusov, ne da bi se opazno
spremenila vsebnost limonoidnih glukozidov, kislin, sladkorjev (vključno z
oligosaharidi) ali mineralnih snovi.
PRILOGA II
DEFINICIJE SUROVIN
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku imajo naslednji pomen:
1. Sadje
Sadje so vse vrste sadja. Za sadje se ne šteje paradižnik.
2. Sadna kaša
Sadna kaša je izdelek, ki lahko fermentira a ni fermentiran, pridobljen s
pasiranjem užitnega dela sadeža, celega ali olupljenega, skupaj s sokom.
3. Zgoščena sadna kaša
Zgoščena sadna kaša je izdelek, pridobljen iz sadne kaše, kateri se z
fizikalnimi postopki odvzame določen del vsebovane vode.
4. Sladkorji
Sladkorji za proizvodnjo:
a. sadnih nektarjev so:
– sladkorji, opredeljeni v predpisu o sladkorjih;
– fruktozni sirup;
– sladkorji, ki izvirajo iz sadja;
b. sadnih sokov iz koncentrata so:
– sladkorji, opredeljeni v predpisu o sladkorjih;
– fruktozni sirup;
c. sadnih sokov so:
– sladkorji navedeni v točki b. z največ 2% vode.
5. Med
Med je izdelek, definiran v predpisu o medu.
6. Pulpa ali sadne celice
Pulpa ali sadne celice so izdelki, pridobljeni iz užitnih delov sadežev iste
vrste, ne da bi jim odvzeli sok. Pri sadežih citrusov so pulpa ali sadne celice
ovojnice soka iz endokarpa.
PRILOGA III
POSEBNO POIMENOVANJE DOLOČENIH IZDELKOV IZ PRILOGE I
a. "vruchtendrank" za sadne nektarje;
b. "Süssmost";
poimenovanje "Süssmost" se lahko uporabi samo v zvezi z imeni izdelkov
"Fruchtsaft" ali "Fruchtnektar";
– za sadni nektar, pridobljen izključno iz sadnih sokov, zgoščenih sadnih
sokov ali mešanic teh izdelkov, neprijetnih za uživanje v naravnem stanju zaradi
njihove visoke naravne kislosti,
– za sadni sok, pridobljen iz hrušk, po potrebi z dodatkom jabolk, vendar brez
dodanega sladkorja;
c. "succo e polpa" ali "sumo e polpa" za sadne nektarje, pridobljene izključno
iz sadne kaše in/ali zgoščene sadne kaše;
d. "aeblemost" za jabolčni sok brez dodanega sladkorja;
e. – "sur... saft" skupaj z imenom (v danščini) uporabljenega sadja, za sokove
brez dodanega sladkorja, pridobljene iz črnega ribeza, češenj, rdečega ribeza,
belega ribeza, malin, jagod ali bezgovih jagod,
– "sod... saft" ali "sodet... saft" skupaj z imenom (v danščini) uporabljenega
sadja, za sokove, pridobljene iz tega sadja, z dodatkom sladkorja najmanj 200 g na
liter;
f. "äpplemust" za jabolčni sok brez dodanega sladkorja;
g. "mosto", sinonim za grozdni sok.
PRILOGA IV
ZAHTEVE ZA SADNE NEKTARJE
--------------------------------------------------------------------------------
Sadni nektarji izdelani iz Najmanjša vsebnost
soka in/ali kaše
(vol.% končnega izdelka)
--------------------------------------------------------------------------------
I. Sadeži s kislim sokom, neprijetnim za uživanje
v naravnem stanju
pasionke 25
pomaranče quito 25
črni ribez 25
beli ribez 25
rdeči ribez 25
kosmulja 30
rakitovec (hippophae) 25
trnulja 30
slive 30
češplje 30
jerebike 30
šipek (sadeži rosa sp.) 40
višnje 35
druge češnje 40
borovnice 40
bezgove jagode 50
maline 40
marelice 40
jagode 40
robide 40
brusnice 30
kutine 50
limone in limete 25
drugi sadeži te skupine 25
II. Sadeži z nizko kislino, kašasti ali zelo aromatični, s sokom, neprijetnim za
uživanje v naravnem stanju
mango 25
banane 25
guava 25
papaja 25
liči 25
acerola 25
bodeča anona (annona muricata) 25
mrežasta anona (annona reticulata) 25
čirimoja (annona squamosa) 25
granatna jabolka 25
akažu sadeži 25
rdeče slive mombin (spondias purpurea) 25
umbu (spondias tuberosa aroda) 25
drugi sadeži te skupine 25
III. Sadeži s sokom, prijetnim za uživanje
v naravnem stanju
jabolka 50
hruške 50
breskve 50
citrusi razen limon in limet 50
ananas 50
drugi sadeži te skupine 50
--------------------------------------------------------------------------------