Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2004 z dne 31. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2004 z dne 31. 3. 2004

Kazalo

1339. Pravilnik o kakovosti sadnih sokov in določenih istovrstnih izdelkov, stran 3608.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kakovosti sadnih sokov in določenih istovrstnih izdelkov*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa minimalno kakovost in označevanje sadnih sokov in določenih istovrstnih izdelkov (v nadaljnjem besedilu: izdelki) namenjenih prehrani ljudi. Izdelki so opredeljeni v Prilogi I, ki je sestavni del tega pravilnika.
2. člen
Izdelkom je dovoljeno dodajanje vitaminov in mineralov v skladu s predpisom, ki ureja označevanje hranilne vrednosti živil.
3. člen
Pri proizvodnji izdelkov se lahko uporabijo samo dovoljene sestavine, obdelave in snovi, navedene v II. delu Priloge I in surovine, ki ustrezajo Prilogi II, ki je sestavni del tega pravilnika. Sadni nektarji morajo izpolnjevati zahteve določene v Prilogi IV, ki je sestavni del tega pravilnika.
4. člen
Nazivna oziroma neto količina izdelkov, način označevanja neto količine in dovoljeni negativni odstopek za predpakirane izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.
II. OZNAČEVANJE
5. člen
Izdelki morajo biti označeni v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil in v skladu s tem pravilnikom.
6. člen
Izdelki morajo glede označevanja izpolnjevati naslednje pogoje:
1. Imena izdelkov, navedena v Prilogi I, se uporabljajo samo za izdelke, navedene v njej, in se brez vpliva na drugi odstavek te točke, uporabljajo za poimenovanje teh izdelkov v prometu.
Imena izdelkov iz prejšnjega odstavka se lahko nadomesti s poimenovanji navedenimi v Prilogi III, ki je sestavni del tega pravilnika. Ta poimenovanja se smejo uporabiti v jeziku in pod pogoji, opredeljenimi v Prilogi III.
2. Če je izdelek iz ene vrste sadja, se beseda "sadni" nadomesti z imenom sadja.
3. Imena izdelkov proizvedenih iz dveh ali več vrst sadja, razen pri uporabi limoninega soka pod pogoji, opredeljenimi v 1. točki II. dela Priloge I, morajo biti dopolnjena z navedbo uporabljenih vrst sadja po padajočem vrstnem redu glede na volumsko vsebnost sadnih sokov ali kaš (pirejev). Vendar se pri izdelkih, izdelanih iz treh ali več vrst sadja, navedba uporabljenega sadja lahko nadomesti z izrazom "več vrst sadja" ali s podobnim besedilom ali z navedbo števila vrst uporabljenega sadja.
4. Pri sadnih sokovih, ki so sladkani z dodatkom sladkorja, mora ime izdelka vsebovati besedo "sladkan" ali "z dodatkom sladkorja", ki ji sledi navedba največje količine dodanega sladkorja, izračunane kot suha snov in izražene v gramih na liter.
5. Pri obnovitvi izdelkov iz prvega odstavka tega člena, v njihovo prvotno stanje s pomočjo snovi, ki so za to neobhodno potrebne, sestavin uporabljenih v ta namen na označbi ni potrebno navesti.
Če je sadnemu soku dodana pulpa ali sadne celice, kot so opredeljene v Prilogi II, mora biti to navedeno na označbi.
6. Mešanica sadnega soka in sadnega soka iz koncentrata, in sadni nektar, ki je pridobljen v celoti ali delno iz enega ali več zgoščenih izdelkov, mora v označbi vsebovati besede "izdelan iz zgoščenega(nih) soka(ov)" ali "delno izdelan iz zgoščenega(nih) soka(ov)" oziroma "iz zgoščenega(nih) soka(ov)". Ta navedba mora biti v istem vidnem polju kot ime izdelka, dobro mora izstopati iz ozadja, z jasno vidnimi črkami.
7. Pri sadnih nektarjih mora označba navajati najmanjšo vsebnost sadnega soka, sadne kaše (pireja) ali mešanice teh sestavin s podatkom "sadni delež najmanj:....%". Ta navedba mora biti v istem vidnem polju kot ime izdelka.
7. člen
Označba zgoščenega sadnega soka iz 2. točke I. dela Priloge I, ki ni namenjen končnemu potrošniku, mora vsebovati podatek o prisotnosti in količini dodanih sladkorjev ali dodanega limoninega soka ali kislin, v skladu s predpisi, ki urejajo aditive za živila. Ta podatek mora biti naveden na embalaži, na etiketi na embalaži ali v spremnem dokumentu.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
8. člen
Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v skladu z določbami tega pravilnika do 12. julija 2004.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o kakovosti sadnih sokov in podobnih sadnih izdelkov (Uradni list RS, št. 09/01 in 03/03).
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so izdelki, proizvedeni in označeni pred 12. julijem 2004 v skladu s pravilnikom o kakovosti sadnih sokov in podobnih sadnih izdelkov iz prejšnjega odstavka, lahko v prometu do porabe zalog.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-60/2003
Ljubljana, dne 19. februarja 2004.
EVA 2003-2311-0192
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
 
Soglašam!
Minister
za zdravje
dr. Dušan Keber l. r.
*Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo (ES) št. 112/2001 (UL L 10, 12. 1. 2002).
                                                                        PRILOGA I

                  I. del IMENA IZDELKOV, DEFINICIJE IN LASTNOSTI

    1. a. Sadni sok
    Sadni sok je izdelek, ki lahko fermentira, a ni fermentiran, pridobljen iz
ene ali več vrst zdravih in zrelih sadežev, svežih ali zamrznjenih, in ima barvo,
aromo in okus, značilne za sok sadja, iz katerega je pridobljen. Aroma, pulpa in
sadne celice, ki se pri predelavi izločijo iz soka, se lahko temu soku ponovno
dodajo.
    Sadni sok iz citrusov se pridobiva samo iz mesnatega dela plodu. Sok iz
limete pa se lahko pridobiva iz celega plodu z ustreznimi tehnološkimi postopki,
pri katerih preide čim manj sestavin zunanjega dela plodu v sok.

    b. Sadni sok iz koncentrata
    Sadni sok iz koncentrata je izdelek, pridobljen tako, da se zgoščenemu
sadnemu soku ponovno doda voda, ki mu je bila odvzeta med zgoščevanjem, in arome
ter, če je primerno, pulpa in sadne celice, izločene iz soka, vendar ponovno
dodane med postopkom izdelave tega sadnega soka ali sadnega soka iste vrste.
Dodana voda mora imeti ustrezne kemijske, mikrobiološke in organoleptične
lastnosti, ki zagotavljajo značilno kakovost soka.
    Tako pridobljen izdelek mora imeti organoleptične in analitske lastnosti, ki
so najmanj enakovredne lastnostim sadnega soka, pridobljenega iz sadja iste vrste
v skladu z določbami iz točke (a).

    2. Zgoščeni sadni sok
    Zgoščeni sadni sok je izdelek, pridobljen tako, da se sadnemu soku iz ene ali
več vrst sadja s fizikalnimi postopki odvzame določen del vsebovane vode. Če je
izdelek namenjen končnemu potrošniku, je treba odvzeti najmanj 50% vode.

    3. Dehidrirani sadni sok ali sadni sok v prahu
    Dehidrirani sadni sok ali sadni sok v prahu je izdelek, pridobljen tako, da
se sadnemu soku iz ene ali več vrst sadja s fizikalnimi postopki odvzame vsebovana
voda.

    4. Sadni nektar
    4. a. Sadni nektar je izdelek, ki lahko fermentira, a ni fermentiran,
pridobljen z dodatkom vode, sladkorjev in/ali medu izdelkom, opredeljenim v točkah
1, 2 in 3, sadni kaši (pireju) ali mešanici teh izdelkov in ki izpolnjuje zahteve
določene v Prilogi IV.
    Dovoljen je dodatek do 20% sladkorjev in/ali medu glede na skupno maso
končnega izdelka.
    Pri proizvodnji sadnih nektarjev brez dodanega sladkorja oziroma z nizko
energijsko vrednostjo, se lahko sladkorje deloma ali v celoti nadomesti s sladili
v skladu s predpisi, ki urejajo aditive za živila.
    4. b. Ne glede na določbe točke a., se lahko sadeži, navedeni v II. in III.
točki Priloge IV, ter marelice uporabijo posamezno ali v mešanici za proizvodnjo
nektarjev brez dodatka sladkorja, medu in/ali sladil.

                  II. del DOVOLJENE SESTAVINE, OBDELAVE IN SNOVI

    1. Dovoljene sestavine
    – V skladu z 2. členom tega pravilnika se lahko izdelkom, opredeljenim v I.
delu, dovoli dodatek vitaminov in mineralnih snovi.
    – Sadnem soku, opredeljenem v točki 1.a. I. dela, se lahko ponovno doda samo
aroma, pulpa in sadne celice, odvzete temu soku med postopkom predelave medtem, ko
se sadnemu soku, opredeljenem v točki 1.b. I. dela, lahko ponovno doda tudi aroma,
pulpa in sadne celice, odvzete soku iste vrste.
    Grozdnemu soku se smejo ponovno dodati soli vinske kisline.
    – Izdelkom, opredeljenim v točkah 1, 2 in 3 I. dela, razen hruškovemu in
grozdnemu soku, je dovoljeno dodajati sladkorje:
    – za uravnavanje kislosti, količina dodanih sladkorjev, izražena kot suha
snov, ne sme presegati 15 g na liter soka,
    – za dosladkanje, količina dodanih sladkorjev, izražena kot suha snov, ne sme
presegati 150 g na liter soka,
    pod pogojem, da skupna količina dodanega sladkorja za uravnavanje kislosti in
dosladkanje ne presega 150 g na liter soka.
    – Izdelkom, opredeljenim v I. delu, je za uravnavanje kislosti dovoljeno
dodajati limonin sok in/ali zgoščen limonin sok do 3 g na liter soka, izražen kot
anhidrid citronske kisline.
    – Dovoljen je dodatek ogljikovega dioksida.
    Prepovedano je istemu sadnemu soku hkrati dodajati sladkorje in limonin sok,
zgoščen ali ne, oziroma snovi za nakisanje dovoljene s predpisom, ki ureja aditive
za živila.

    2. Dovoljene obdelave in snovi
    Pri proizvodnji izdelkov so dovoljene naslednje obdelave in snovi:
    – Mehanski postopki ekstrakcije;
    – Običajni fizikalni postopki, vključno z ekstrakcijo vode (difuzija) iz
užitnega dela sadežev razen pri grozdju za proizvodnjo zgoščenih sadnih sokov pod
pogojem, da tako pridobljeni zgoščeni sadni sokovi ustrezajo zahtevam iz I. dela;
    – Pri grozdnemu soku, kjer je bilo grozdje obdelano z žveplovim dioksidom, je
dovoljeno razžveplanje s fizikalnimi postopki, pod pogojem da skupna količina
SO(2) v končnem izdelku ne presega 10 mg/l;
    – Pektolitični encimi;
    – Proteolitični encimi;
    – Amilolitični encimi;
    – Užitna želatina;
    – Tanin;
    – Bentonit;
    – Silikonski aerogel;
    – Oglje;
    – Kemično inertna filtracijska sredstva in sredstva za pospeševanje
sedimentacije (npr. perlit, diatomejska zemlja, celuloza, netopni poliamidi,
polivinilpolipirolidon, polistiren), ki ustrezajo zahtevam predpisov, ki urejajo
snovi in predmete, namenjene za stik z živili;
    – Kemično inertne snovi za adsorbcijo, ki ustrezajo zahtevam predpisov, ki
urejajo snovi in predmete, namenjene za stik z živili, in se uporabljajo za
znižanje vsebnosti limonoida in naringina v soku citrusov, ne da bi se opazno
spremenila vsebnost limonoidnih glukozidov, kislin, sladkorjev (vključno z
oligosaharidi) ali mineralnih snovi.
                                                                     PRILOGA II
                               DEFINICIJE SUROVIN

    Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku imajo naslednji pomen:

    1. Sadje
    Sadje so vse vrste sadja. Za sadje se ne šteje paradižnik.

    2. Sadna kaša
    Sadna kaša je izdelek, ki lahko fermentira a ni fermentiran, pridobljen s
pasiranjem užitnega dela sadeža, celega ali olupljenega, skupaj s sokom.

    3. Zgoščena sadna kaša
    Zgoščena sadna kaša je izdelek, pridobljen iz sadne kaše, kateri se z
fizikalnimi postopki odvzame določen del vsebovane vode.

    4. Sladkorji
    Sladkorji za proizvodnjo:
    a. sadnih nektarjev so:
    – sladkorji, opredeljeni v predpisu o sladkorjih;
    – fruktozni sirup;
    – sladkorji, ki izvirajo iz sadja;
    b. sadnih sokov iz koncentrata so:
    – sladkorji, opredeljeni v predpisu o sladkorjih;
    – fruktozni sirup;
    c. sadnih sokov so:
    – sladkorji navedeni v točki b. z največ 2% vode.

    5. Med
    Med je izdelek, definiran v predpisu o medu.

    6. Pulpa ali sadne celice
    Pulpa ali sadne celice so izdelki, pridobljeni iz užitnih delov sadežev iste
vrste, ne da bi jim odvzeli sok. Pri sadežih citrusov so pulpa ali sadne celice
ovojnice soka iz endokarpa.
                                                                      PRILOGA III
               POSEBNO POIMENOVANJE DOLOČENIH IZDELKOV IZ PRILOGE I

    a. "vruchtendrank" za sadne nektarje;
    b. "Süssmost";
    poimenovanje "Süssmost" se lahko uporabi samo v zvezi z imeni izdelkov
"Fruchtsaft" ali "Fruchtnektar";
    – za sadni nektar, pridobljen izključno iz sadnih sokov, zgoščenih sadnih
sokov ali mešanic teh izdelkov, neprijetnih za uživanje v naravnem stanju zaradi
njihove visoke naravne kislosti,
    – za sadni sok, pridobljen iz hrušk, po potrebi z dodatkom jabolk, vendar brez
dodanega sladkorja;
    c. "succo e polpa" ali "sumo e polpa" za sadne nektarje, pridobljene izključno
iz sadne kaše in/ali zgoščene sadne kaše;
    d. "aeblemost" za jabolčni sok brez dodanega sladkorja;
    e. – "sur... saft" skupaj z imenom (v danščini) uporabljenega sadja, za sokove
brez dodanega sladkorja, pridobljene iz črnega ribeza, češenj, rdečega ribeza,
belega ribeza, malin, jagod ali bezgovih jagod,
    – "sod... saft" ali "sodet... saft" skupaj z imenom (v danščini) uporabljenega
sadja, za sokove, pridobljene iz tega sadja, z dodatkom sladkorja najmanj 200 g na
liter;
    f. "äpplemust" za jabolčni sok brez dodanega sladkorja;
    g. "mosto", sinonim za grozdni sok.
                                                                      PRILOGA IV
                            ZAHTEVE ZA SADNE NEKTARJE

--------------------------------------------------------------------------------
Sadni nektarji izdelani iz                         Najmanjša vsebnost
                                                    soka in/ali kaše
                                                (vol.% končnega izdelka)
--------------------------------------------------------------------------------

I. Sadeži s kislim sokom, neprijetnim za uživanje
v naravnem stanju
pasionke                                                   25
pomaranče quito                                            25
črni ribez                                                 25
beli ribez                                                 25
rdeči ribez                                                25
kosmulja                                                   30
rakitovec (hippophae)                                      25
trnulja                                                    30
slive                                                      30
češplje                                                    30
jerebike                                                   30
šipek (sadeži rosa sp.)                                    40
višnje                                                     35
druge češnje                                               40
borovnice                                                  40
bezgove jagode                                             50
maline                                                     40
marelice                                                   40
jagode                                                     40
robide                                                     40
brusnice                                                   30
kutine                                                     50
limone in limete                                           25
drugi sadeži te skupine                                    25

II. Sadeži z nizko kislino, kašasti ali zelo aromatični, s sokom, neprijetnim za
uživanje v naravnem stanju
mango                                                      25
banane                                                     25
guava                                                      25
papaja                                                     25
liči                                                       25
acerola                                                    25
bodeča anona (annona muricata)                             25
mrežasta anona (annona reticulata)                         25
čirimoja (annona squamosa)                                 25
granatna jabolka                                           25
akažu sadeži                                               25
rdeče slive mombin (spondias purpurea)                     25
umbu (spondias tuberosa aroda)                             25
drugi sadeži te skupine                                    25

III. Sadeži s sokom, prijetnim za uživanje
v naravnem stanju
jabolka                                                    50
hruške                                                     50
breskve                                                    50
citrusi razen limon in limet                               50
ananas                                                     50
drugi sadeži te skupine                                    50
--------------------------------------------------------------------------------

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti