Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004

Kazalo

1014. Pravilnik o dodatnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja borove ogorčice, stran 2742.

Na podlagi 10. in 12. člena ter tretje in četrte alinee 73. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 45/01) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o dodatnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja borove ogorčice*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa dodatne ukrepe za preprečevanje vnosa in širjenja borove ogorčice, Bursaphelenchus xylophilus (Steiner in Buhrer) Nickle et al., posebne fitosanitarne zahteve za vnos in premeščanje, vrste občutljivih rastlin, lesa in lubja, za katere se izdaja fitosanitarno spričevalo ter rastlinski potni list zaradi preprečevanja vnosa in širjenja škodljivega organizma, sistematične raziskave navzočnosti borove ogorčice in poročanje.
2. člen
(pomen izrazov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– borova ogorčica je škodljivi organizem Bursaphelenchus xylophilus (Steiner in Buhrer) Nickle et al. s seznama II.A.I.;
– občutljiv les in lubje je les, izolirano lubje ter drugi rastlinski proizvodi iglavcev (Coniferales), z izjemo rodu Thuja L.;
– občutljive rastline so rastline, razen plodov in semen, iz rodov: Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr. in Tsuga Carr;
– posebno nadzorovano območje je celotno ozemlje Republike Slovenije, na katerem se ob potrebi razmejijo okužena in neokužena območja, kjer se na predpisan način zagotavlja zdravstveno varstvo občutljivih rastlin in posebni nadzor borove ogorčice.
3. člen
(nadzor in pooblastila)
(1) Borova ogorčica ni ugotovljena na ozemlju Republike Slovenije, kar potrjuje stalni nadzor škodljivega organizma v skladu s predpisom, ki urejajo postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov. Vnos v Republiko Slovenijo in širjenje borove ogorčice sta prepovedana, če je navzoča na občutljivih rastlinah ali rastlinskih proizvodih.
(2) Navzočnost borove ogorčice se ugotavlja na občutljivih rastlinah, lesu in lubju:
– v okviru rednega nadzora v skladu s predpisom, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov,
– v okviru posebnega nadzora v skladu s predpisom, ki ureja varovana območja in izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih in obsega vizualne preglede, vzorčenje in laboratorijsko testiranje.
(3) Predstojnik Fitosanitarne uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: uprava) z odločbo določi razmejitev posebno nadzorovanega območja na podlagi rezultatov nadzora iz prejšnjega odstavka ob najdbi borove ogorčice in o tem obvesti ostale izvajalce nadzora, imetnike rastlin in lokalno skupnost na krajevno običajen način in na spletni strani uprave.
(4) Zdravstvene preglede občutljivih rastlin, lesa in lubja izvajajo poleg uprave in fitosanitarne inšpekcije tudi nosilci javnih pooblastil in izvajalci javnih služb na področju zdravstvenega varstva rastlin in gozdarstva, ki smejo v okviru izvajanja posebnega nadzora jemati vzorce rastlin in rastlinskih proizvodov v skladu s pooblastilom in navodili predstojnika uprave o odvzemu vzorcev in 8. členom tega pravilnika.
II. POSEBNE FITOSANITARNE ZAHTEVE, KI MORAJO BITI IZPOLNJENE ZA VNOS IN PREMEŠČANJE
4. člen
(vnos)
(1) Predstojnik uprave odobri program posebnega nadzora borove ogorčice, v skladu s pravilnikom, ki ureja izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih. Program podrobneje opredeli vrste nadzorovanih rastlin in obseg testiranja na borovo ogorčico za pošiljke občutljivega lesa, lubja in občutljivih rastlin z okuženih območij. Seznam okuženih območij je dosegljiv pri upravi in na njeni spletni strani.
(2) Predstojnik uprave lahko z odločbo sprejme nadaljnje ustrezne ukrepe za izvajanje stalnega nadzora pošiljk iz prejšnjega odstavka, da preveri, ali so v skladu z zahtevami, določenimi v 5. in 6. členu tega pravilnika in o tem obvesti ostale izvajalce nadzora in imetnike rastlin na krajevno običajen način in na spletni strani uprave.
5. člen
(premeščanje z okuženih območij)
Pri premeščanju občutljivega lesa in lubja ter občutljivih rastlin z okuženega območja morajo biti izpolnjene naslednje zahteve:
1. Občutljive rastline morajo biti opremljene z rastlinskim potnim listom, pripravljenim in izdanim v skladu s predpisom, ki ureja registracijo imetnikov določenih rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov za namene zdravstvenega varstva rastlin, in pogoje za izdajanje rastlinskih potnih listov, po:
– uradnem pregledu rastlin in ugotovitvi, da ne kažejo znakov ali simptomov borove ogorčice in
– pregledu mesta pridelave ali njegove neposredne bližine, v katerem ni bilo opaženih simptomov borove ogorčice, od začetka zadnje zaključene rastne dobe.
2. Občutljiv les in izolirano lubje, razen lesa v obliki sekancev, iveri, lesnih odpadkov ali ostankov, pridobljenih v celoti ali delno iz teh iglavcev, zabojev za pakiranje, gajb ali bobnov (kolutov), palet, paletnih zabojev ali drugih podpornih oblik, podpornega lesa, distančnikov in nosilcev, vendar vključno z lesom, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine, mora biti opremljen z rastlinskim potnim listom iz 1. točke, po ustrezni toplotni obdelavi lesa ali izoliranega lubja, da se doseže minimalna temperatura sredice 56 (C za 30 minut, s čimer se zagotovi uničenje borove ogorčice.
3. Občutljiv les v obliki sekancev, iveri, lesnih odpadkov ali ostankov, pridobljenih v celoti ali delno iz teh iglavcev, mora biti opremljen z rastlinskim potnim listom po ustrezni obdelavi z zaplinjenjem, s katerim se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
4. Občutljiv les v obliki podpornega lesa, distančnikov in nosilcev, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine mora biti:
– brez lubja,
– brez črvivih lukenj, katerih premer je večji od 3 mm,
– z vsebnostjo vlage, doseženo v času proizvodnje, manjšo od 20%, izraženo v odstotkih suhe snovi.
5. Občutljiv les v obliki zabojev za pakiranje, gajb, kolutov in podobnih embalaž, palet, paletnih zabojev in drugih podpornih oblik, paletnih okvirjev, ne glede na to, ali je dejansko v uporabi med prevozom vseh vrst predmetov, mora biti ustrezno toplotno obdelan, da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut, ali tlačno (impregnirano) obdelan, ali obdelan z zaplinjenjem, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic, ter imeti nameščeno uradno potrjeno oznako obdelave, v skladu s predpisom, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov, ki omogoča ugotovitev, kje in kdo je izvedel obdelavo, ali pa jo spremlja rastlinski potni list, ki potrjuje izvedene ukrepe.
6. člen
(premeščanje znotraj okuženih območij in ukrepi)
Pri premeščanju občutljivega lesa in lubja ter občutljivih rastlin znotraj okuženih območij morajo biti izpolnjene naslednje zahteve:
1. Občutljive rastline:
a) gojene na mestih pridelave, kjer ni bilo opaženih simptomov borove ogorčice, ali v njihovi neposredni bližini od začetka zaključene rastne dobe in med posebnim nadzorom niso pokazale znakov ali simptomov borove ogorčice, morajo biti opremljene z rastlinskim potnim listom, ko se premeščajo z mesta pridelave;
b) gojene na mestih pridelave, kjer so bili opaženi simptomi borove ogorčice, ali v njihovi neposredni bližini od začetka zaključene rastne dobe ali pri katerih je bila ugotovljena okužba z borovo ogorčico, se ne smejo premeščati z mesta pridelave in se uničijo s sežigom;
c) gojene na mestih, kot so gozdovi, javni ali zasebni vrtovi, kjer je bila ugotovljena okužba z borovo ogorčico ali kažejo simptome slabe vitalnosti ali so na območjih, kjer se izvaja izkoreninjanje, se:
– če se okužba ugotovi med 1. novembrom in 1. aprilom – podrejo v tem obdobju,
– če se okužba ugotovi med 2. aprilom in 31. oktobrom – podrejo takoj,
– če se nahajajo v okuženem območju, določenem kot varovalni pas v skladu z določbami 9. člena, testirajo na navzočnost borove ogorčice. Če se navzočnost potrdi, se določitev mej okuženih območij ustrezno spremeni.
2. V obdobju med 1. novembrom in 1. aprilom se občutljiv les v obliki okroglega ali žaganega lesa, z lubjem ali brez, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine, pridobljen iz dreves, pri katerih je bila ugotovljena okuženost z borovo ogorčico ali se nahajajo na območjih, kjer se izvaja njeno izkoreninjanje, ali imajo znamenja slabe vitalnosti, pred 2. aprilom:
a) pod uradnim nadzorom na ustreznih mestih, uniči s sežigom ali
b) pod uradnim nadzorom premesti:
– do predelovalnega obrata za razsek in uporabo v tem obratu,
– do industrijskega obrata, v katerem se les uporabi za ogrevanje ali
– do predelovalnega obrata, kjer se les toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut ali razseka in zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
3. V obdobju med 1. novembrom in 1. aprilom se občutljiv les v obliki okroglega ali žaganega lesa, z lubjem ali brez, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine in ni pridobljen iz dreves iz 2. točke uradno testira na navzočnost borove ogorčice in žuželk Monochamus spp.. Če se navzočnost borove ogorčice ali žuželk Monochamus spp. potrdi, se upoštevajo določbe iz 2. točke. Če se navzočnost borove ogorčice in žuželk Monochamus spp. ovrže, se lahko les pod uradnim nadzorom premesti do predelovalnega obrata za nadaljnjo uporabo kot gradbeni les, ali se z odstopanjem od določb tega člena premesti na neokužena območja, pod uradnim nadzorom do predelovalnih obratov, registriranih v skladu s 7. členom tega pravilnika, kjer se les ali sekanci, narejeni iz tega lesa, med 1. novembrom in 1. aprilom:
– toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut. Nadaljnje premeščanje tega toplotno obdelanega lesa je dovoljeno, kadar je les opremljen z rastlinskim potnim listom,
– se les razseka in zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic. Nadaljnje premeščanje tega toplotno obdelanega lesa je dovoljeno, kadar je opremljen z rastlinskim potnim listom,
– se les razseka in uporabi v industrijske namene v tem obratu, ali
– pod uradnim nadzorom premesti do obrata, kjer se les toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut, ali razseka in zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic, ali razseka in uporabi v industrijske namene.
4. V obdobju med 2. aprilom in 31. oktobrom, se občutljivi les v obliki okroglega ali žaganega lesa, z lubjem ali brez, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine pridobljen iz dreves, pri katerih je bila ugotovljena okuženost z borovo ogorčico, ali ki se nahaja na območjih, kjer se izvaja njeno izkoreninjanje, ali imajo simptome slabe vitalnosti:
a) pod uradnim nadzorom na ustreznih mestih, takoj uniči s sežigom, ali
b) se mu takoj odstrani lubje na ustreznih mestih zunaj gozda, preden se pod uradnim nadzorom premesti na mesta skladiščenja, kjer se les obdela z ustreznim insekticidom, ali na mesta, ki imajo ustrezna in odobrena mokra skladišča, razpoložljiva vsaj med obdobjem iz te točke, z namenom nadaljnjega premeščanja do predelovalnega obrata, kjer se:
– takoj razseka in uporabi v industrijske namene,
– takoj uporabi kot gorivo v tem obratu,
– takoj toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut, ali
– takoj razseka in zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
5. V obdobju med 2. aprilom in 31. oktobrom, se občutljivemu lesu v obliki okroglega ali žaganega lesa, z lubjem ali brez, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine, ki ni pridobljen iz dreves iz 4. točke, takoj odstrani lubje na kraju, kjer se drevesa podrejo, ali v neposredni bližini ter se ga:
a) uradno testira na navzočnost borove ogorčice in žuželk Monochamus spp. Če se potrdi navzočnost borove ogorčice ali žuželk Monochamus spp., se upoštevajo določbe 4. točke. Če se navzočnost borove ogorčice in žuželk Monochamus spp. ovrže, se lahko les pod uradnim nadzorom premesti do registriranega predelovalnega obrata za nadaljnjo uporabo kot gradbeni les, ali
b) se pod uradnim nadzorom premesti do obrata, kjer se les:
– razseka in uporabi v industrijske namene,
– toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura sredice lesa 56 (C za 30 minut, ali
– razseka in zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
6. Občutljivo lubje se:
– uniči s sežigom ali uporabi kot gorivo v industrijskih predelovalnih obratih,
– toplotno obdela, tako da se doseže minimalna temperatura v celotnem lubju 56 (C za 30 minut, ali
– zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
7. Občutljiv les v obliki odpadkov, pridobljenih pri podiranju, se na ustreznih mestih sežge pod uradnim nadzorom:
– med 1. novembrom in 1. aprilom – v tem obdobju, ali
– med 2. aprilom in 31. oktobrom – takoj.
8. Občutljiv les v obliki odpadkov, pridobljenih pri predelavi lesa, se ali takoj sežge na ustreznih mestih pod uradnim nadzorom ali uporabi kot gorivo v predelovalnem obratu, ali zaplini, da se zagotovi uničenje živih borovih ogorčic.
9. Občutljiv les v obliki zabojev za pakiranje, škatel, gajb, kolutov in podobnih embalaž, palet, paletnih zabojev in drugih podpornih oblik, paletnih okvirjev, podpornega lesa, distančnikov in nosilcev, vključno s tistim, ki ni ohranil svoje naravne okrogle oblike, mora biti:
– brez lubja,
– brez črvivih lukenj, katerih premer je večji od 3 mm,
– z vsebnostjo vlage, doseženo v času proizvodnje, manjšo od 20%, izraženo v odstotkih suhe snovi.
7. člen
(registracija predelovalnih obratov)
(1) Predelovalni obrati občutljivega lesa se morajo registrirati pri upravi v skladu s predpisom, ki ureja registracijo imetnikov določenih rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov za namene zdravstvenega varstva rastlin.
(2) Pri registraciji iz prejšnjega odstavka se šteje, da imetnik izpolnjuje predpisane zahteve, če:
– zagotovi odgovorno osebo za zdravstveno varstvo rastlin, ki ima najmanj srednješolsko izobrazbo s področja kmetijstva, gozdarstva ali lesarstva oziroma če ima najmanj 3 leta delovnih izkušenj pri predelavi lesa in
– ima ustrezno opremo za toplotno obdelavo lesa ali dostop do nje.
(3) Imetnik dokazuje izpolnjevanje zahtev iz druge alinee prejšnjega odstavka z dokazili, ki jih pridobi od organa za potrjevanje, pooblaščenega s strani uprave za ta dejanja.
(4) Od vpisa v register so lahko izvzeti imetniki, ki se ukvarjajo z obdelavo in predelavo občutljivega lesa, če je celotna predelava namenjena za samooskrbo oziroma je prodaja namenjena za neprofesionalno končno uporabo.
III. SISTEMATIČNE RAZISKAVE IN OBVEŠČANJE
8. člen
(posebni nadzor)
(1) Uprava zagotavlja izvajanje uradnih letnih sistematičnih raziskav borove ogorčice v okviru posebnega nadzora na posebno nadzorovanem območju na občutljivem lesu in lubju ter občutljivih rastlinah, da se ugotovi navzočnost, meja morebitne razširjenosti oziroma značilnosti populacije borove ogorčice ali zagotovi obvladovanje.
(2) Predstojnik uprave odobri program posebnega nadzora borove ogorčice, v skladu s pravilnikom, ki ureja izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih. Program podrobneje opredeli vrste nadzorovanih rastlin in obseg testiranja na borovo ogorčico.
(3) Sistematične raziskave oziroma posebni nadzor iz tega člena izvajajo v skladu s četrtim odstavkom 3. člena tega pravilnika:
– izvajalci javne gozdarske službe v gozdovih,
– pooblaščeni izvajalci zdravstvenega varstva rastlin predvsem v vrtovih, javnih površinah in predelovalnih obratih in žagah,
– fitosanitarni inšpektorji predvsem na mejnih vstopnih mestih, predelovalnih obratih in žagah,
– pooblaščene uradne osebe z uprave.
(4) Laboratorijske preiskave borove ogorčice, gliv modrivk in žuželk, ki prenašajo borovo ogorčico, opravljajo pooblaščeni laboratoriji v skladu s predpisom o tehničnih in organizacijskih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje diagnostičnih preiskav na področju zdravstvenega varstva rastlin.
(5) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega pravilnika opravljajo fitosanitarni inšpektorji, oziroma za rastline v gozdovih, gozdnih drevesnicah ter na gozdnem drevju izven gozda gozdarski inšpektorji, v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin.
(6) Za koordinacijo, poročanje in izmenjavo informacij med organi in izvajalci zdravstvenega varstva rastlin skrbi Uprava.
9. člen
(razmejitev območij)
(1) Uprava v sodelovanju z javno gozdarsko službo, ki izvaja naloge varstva gozdov, določi ogrožena območja, kjer rastejo občutljive rastline in bi pojav borove ogorčice povzročil veliko gospodarsko škodo.
(2) Uprava v primeru potrditve borove ogorčice na posebno nadzorovanem območju določi v skladu s tretjim odstavkom 3. člena tega pravilnika:
– žarišče napada, ki je območje okoli točke potrditve, določene s pravokotnimi koordinatami v metrih, kjer je znan pojav borove ogorčice, s polmerom do 1 km in
– varovalni pas širine 20 km okoli žarišča, v katerem se izvajajo fitosanitarni ukrepi z namenom preprečevanja širjenja.
(3) Seznam območij iz prejšnjega odstavka, je dosegljiv na upravi in je objavljen na njeni spletni strani.
10. člen
(obveščanje)
(1) Predstojnik uprave lahko v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin, in tem pravilnikom z odločbo sprejme načrt zatiranja borove ogorčice v primeru pojava na ozemlju Republike Slovenije in o tem obvesti ostale izvajalce nadzora in imetnike rastlin in rastlinskih proizvodov na krajevno običajen način in na spletni strani uprave.
(2) Uprava v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin in z mednarodnimi konvencijami in sporazumi, ki obvezujejo Republiko Slovenijo, obvešča o rezultatih sistematičnih raziskav in uvedenih ukrepih zoper borovo ogorčico Evropsko komisijo, države članice in mednarodne organizacije s področja varstva rastlin najkasneje do 15. novembra vsako leto.
IV. KONČNA DOLOČBA
11. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-01-552/2003
Ljubljana, dne 27. februarja 2004.
EVA 2003-2311-0249
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Odločbo Komisije, št. 2001/218/ES z dne 21. marca 2001, spremenjeno z odločbama Komisije 2002/124/ES in 2003/127/ES

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti