Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2004 z dne 10. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2004 z dne 10. 3. 2004

Kazalo

933. Uredba o uvedbi kvot za mleko in mlečne proizvode za kvotno leto 2004/2005, stran 2542.

Na podlagi 5. člena v povezavi z 20. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o uvedbi kvot za mleko in mlečne proizvode za kvotno leto 2004/2005*
1. člen
(vsebina uredbe)
Ta uredba določa razdelitev nacionalne kvote, dodelitev individualnih kvot za oddajo in neposredno prodajo, dodelitev kvot iz nacionalne rezerve, dodelitev individualne referenčne vsebnosti mlečne maščobe, pravice in obveznosti proizvajalca in odkupovalca, referenčno obdobje za dodelitev individualne kvote, prenos individualne kvote, organe za izvedbo te uredbe in kontrole.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, imajo naslednji pomen:
– mleko je proizvod molže ene ali več krav;
– mlečni proizvodi so katerikoli proizvodi iz mleka, kot npr. posneto mleko, smetana, maslo, jogurt, sir;
– proizvajalec je fizična ali pravna oseba s prebivališčem oziroma sedežem v Republiki Sloveniji, ki proizvaja in trži mleko oziroma mlečne proizvode;
– kmetijsko gospodarstvo je gospodarstvo, ki ga sestavlja ena ali več proizvodnih enot, s katero upravlja proizvajalec na območju Republike Slovenije;
– odkupovalec je fizična ali pravna oseba, ki od proizvajalca odkupuje mleko za obdelavo, predelavo ali nadaljnjo prodajo oziroma izvaja administrativne in knjigovodske dejavnosti za namen plačila dajatve;
– oddaja je proizvajalčeva oddaja mleka odkupovalcu;
– neposredna prodaja je vsa prodaja oziroma prenos mleka oziroma mlečnih proizvodov iz kmetijskega gospodarstva, zmanjšana za količine mleka, oddane odkupovalcu;
– trženje je oddaja mleka oziroma neposredna prodaja mleka oziroma mlečnih proizvodov;
– nacionalna kvota je količina mleka, izražena v kilogramih, ki se lahko trži v Republiki Sloveniji brez plačila dajatve in se razdeli med proizvajalce kot individualna kvota;
– individualna kvota je količina mleka, izražena v kilogramih, ki jo lahko trži proizvajalec mleka; individualna kvota je kvota za oddajo mleka ali kvota za neposredno prodajo;
– razpoložljiva kvota je količina mleka, s katero proizvajalec razpolaga na dan 31. marca za preteklo kvotno leto, pri čemer se upoštevajo vse dodelitve iz nacionalne rezerve in prenosi, ki so bili izvedeni v tem kvotnem letu;
– kvotno leto je obdobje od 1. aprila tekočega leta do 31. marca naslednjega leta;
– referenčna vsebnost mlečne maščobe je povprečna vsebnost mlečne maščobe v oddanem mleku v referenčnem obdobju za dodelitev individualne kvote in se uporablja za korekcijo oddanih količin.
3. člen
(razdelitev nacionalne kvote)
Nacionalna kvota je razdeljena med proizvajalce mleka kot individualna kvota za oddajo oziroma kot individualna kvota za neposredno prodajo.
4. člen
(obseg nacionalne rezerve)
Pri delitvi nacionalne kvote se oblikuje nacionalna rezerva v višini do 3% od razpoložljive nacionalne kvote za oddajo in za neposredno prodajo. Del kvote, ki ni dodeljena proizvajalcem, ostane v nacionalni rezervi.
5. člen
(dodelitev kvot iz nacionalne rezerve)
(1) Nacionalna rezerva se nameni za odpravo napak pri prvi dodelitvi kvot in odpravo neskladnosti pri proizvajalcih, ki so investirali v mlečno proizvodnjo in jim referenčno leto ne odraža stanja, ki bi po izvedeni investiciji moralo biti doseženo.
(2) Dodelitev individualnih kvot iz nacionalne rezerve za namene iz prejšnjega odstavka se izvede na podlagi javnega razpisa, s katerim minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister), podrobneje določi pogoje dodelitve v skladu s prejšnjim odstavkom.
6. člen
(sprememba referenčne vsebnosti mlečne maščobe)
(1) Če se dodeli dodatna individualna kvota iz nacionalne rezerve, ostane referenčna vsebnost mlečne maščobe nespremenjena.
(2) Če se individualna kvota prenaša, se referenčna vsebnost mlečne maščobe prenese skupaj z individualno kvoto, na katero se navezuje. Nova referenčna vsebnost mlečne maščobe je izračunana ponderirana vsebnost mlečne maščobe.
7. člen
(mlečna maščoba)
(1) Mlečno maščobo (v nadaljevanju besedila: maščoba) se v oddanem mleku odkupovalcu določa z rutinsko metodo infrardeče spektrometrije in z referenčno Röse Gottliebovo metodo.
(2) Vsebnost maščobe v oddanem mleku odkupovalcu ugotavljajo določeni preskusni laboratoriji iz 8. člena te uredbe.
(3) Minister predpiše pogoje za osebe, ki bodo vzorčile, pogoje in tehnike za vzorčenje, pogoje za prevoz in hrambo vzorcev ter vodenje ustreznih evidenc.
8. člen
(določeni preskusni laboratoriji)
(1) Določen preskusni laboratorij mora najpozneje do 30. septembra 2004 skleniti za ugotavljanje vsebnosti maščobe s Slovensko akreditacijo ali tujo nacionalno akreditacijsko organizacijo, ki je priznana s strani Evropskega združenja za akreditacijo (EA), pogodbo in pridobiti najkasneje do 30. marca 2005 akreditacijsko listino v skladu s standardom SIST EN ISO/IEC 17025.
(2) Določen preskusni laboratorij je lahko javni zavod na področju kmetijstva ali veterinarstva, ki ima strokovna znanja s področja mleka in mlečnih proizvodov in izpolnjuje pogoje iz prejšnjega odstavka. Minister ga imenuje z odločbo. Določen preskusni laboratorij je lahko tudi druga pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ima strokovna znanja iz področja mleka in mlečnih izdelkov in izpolnjuje pogoje iz prejšnjega odstavka. Minister ga na podlagi javnega razpisa imenuje z odločbo.
(3) Minister v Uradnem listu Republike Slovenije objavi odločbe določenih preskusnih laboratorijev za ugotavljanje vsebnosti maščobe v oddanem mleku odkupovalcu najpozneje do 1. januarja 2005.
9. člen
(vrste individualnih kvot)
Proizvajalcem se lahko dodeli individualna kvota za oddajo oziroma za neposredno prodajo.
10. člen
(dodelitev individualnih kvot za oddajo in referenčne vsebnosti mlečne maščobe)
(1) Individualna kvota za oddajo, vključno z individualno referenčno vsebnostjo mlečne maščobe, je kvota, ki jo Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) proizvajalcu z odločbo dodeli najpozneje do 31. avgusta 2004.
(2) Podlaga za dodelitev individualne kvote za oddajo in referenčne vsebnosti mlečne maščobe je s strani proizvajalca izbrano referenčno leto, in sicer 2001/2002 ali 2002/2003 ali 2003/2004. Izbiro referenčnega leta proizvajalec z vlogo sporoči agenciji, najpozneje do 30. aprila 2004, katere vsebino in obliko predpiše minister. Če do navedenega dne tega ne stori, se za dodelitev upoštevajo podatki iz referenčnega leta 2003/2004 s katerimi razpolaga agencija. Za dodelitev kvote za oddajo se upoštevajo podatki odkupovalcev.
(3) Ne glede na to, katero referenčno leto si proizvajalec izbere kot referenčno leto, mora za leto 2003/2004 izkazati oddajo mleka. Tisti proizvajalec, ki v letu 2003/2004 ne izkaže oddaje mleka, ni upravičen do dodelitve individualne kvote.
(4) Proizvajalcu se dodeli individualna kvota za oddajo v količini, ki jo je dosegel v izbranem referenčnem letu. Če vsota individualnih kvot, skupaj z nacionalno rezervo, presega nacionalno kvoto, se opravi evidenčno sorazmerno zmanjšanje vseh individualnih kvot za oddajo, tako da se količina zmanjšanja posebej prikaže in evidentira. Na dan 31. marca 2005 se to evidenčno zmanjšanje prenese v razpoložljivo individualno kvoto za neposredno prodajo.
(5) Individualna kvota za oddajo se dodeli v kilogramih mleka in se zaokroži na cela števila.
(6) Mlečna maščoba se dodeli v višini, ki jo je proizvajalec proizvedel v izbranem referenčnem letu. Dodeli se v gramih na kilogram na dve decimalki natančno. Če ponderirana vsebnost dodeljenih vsebnosti mlečnih maščob presega višino nacionalne maščobe, se opravi sorazmerno zmanjšanje mlečne maščobe pri vseh proizvajalcih s kvoto za oddajo.
(7) Če posamezen proizvajalec v kvotnem letu 2004/2005 izrabi manj kot 80% dodeljene individualne kvote za oddajo, se mu za kvotno leto 2005/2006 dodeli individualna kvota v višini realizirane oddaje mleka v kvotnem letu 2004/2005. Če se je proizvodnja mleka zmanjšala zaradi višje sile, kot na primer zaradi naravne nesreče, smrti proizvajalca, začasne ali trajne delovne nezmožnosti proizvajalca, uničenja zgradbe za živali na kmetijskem gospodarstvu in epizootske bolezni, ki je prizadela kmetijsko gospodarstvo, agencija ponovno odloči o višini dodeljene individualne kvote.
(8) Če je proizvajalec v kvotnem letu 2004/2005 oddal več mleka, kot znaša njegova dodeljena individualna kvota, se mu v kvotnem letu 2005/2006 dodeli razpoložljiva individualna kvota na dan 31. marca 2005.
11. člen
(proizvajalci s kvoto za oddajo)
(1) Proizvajalec lahko oddaja mleko le registriranemu odkupovalcu, ki ga izbere na obrazcu, ki ga posreduje odkupovalcu, ta pa o tem obvesti agencijo. Proizvajalec izbere odkupovalca najpozneje do 31. maja 2004. Novi proizvajalec mora izbrati odkupovalca pred začetkom oddaje mleka.
(2) Proizvajalec lahko istočasno oddaja mleko več kot enemu odkupovalcu, vendar vsota tako oddanega mleka ne sme presegati njemu dodeljene individualne kvote. V tem primeru mora proizvajalec določiti odkupovalca za opravljanje nalog, ki jih ta uredba določa za odkupovalca. Proizvajalec mora o tem pisno obvestiti vse ostale odkupovalce, ki morajo temu odkupovalcu posredovati vse potrebne podatke.
(3) Proizvajalec lahko znotraj kvotnega leta izbere drugega odkupovalca, pri čemer mora upoštevati, vključno z mlečno maščobo, že porabljen del individualne kvote pri prvotnem odkupovalcu za količine oddanega mleka pred zamenjavo. Proizvajalec najpozneje trideset dni pred zamenjavo odkupovalca obvesti novega odkupovalca na obrazcu, ta pa o tem obvesti agencijo. Dosedanji odkupovalec mora novemu odkupovalcu posredovati vse potrebne podatke najpozneje v roku osem dni po zamenjavi odkupovalca.
(4) Obliko in vsebino obrazca iz prvega in prejšnjega odstavka tega člena predpiše minister.
12. člen
(registracija odkupovalca)
(1) Statusa odkupovalca, ki mora imeti poslovne prostore v Republiki Sloveniji in mora biti vpisan v sodni register, ki se vodi v Republiki Sloveniji, za opravljanje dejavnosti odkupa, se pridobi z registracijo pri agenciji. Vlogi za registracijo priloži izjavo, da bo izpolnjeval obveznostih odkupovalcev po tej uredbi.
(2) O vlogi iz prejšnjega odstavka odloča agencija z odločbo.
(3) Vsebino in obliko vloge ter izjave iz prvega odstavka tega člena predpiše minister.
13. člen
(obveznosti odkupovalca)
(1) Od 1. aprila 2004 dalje mora odkupovalec:
a) voditi evidence o njemu oddanih količinah mleka, vključno z vsebnostjo maščobe, po posameznem proizvajalcu;
b) mesečno do petindvajsetega poročati proizvajalcem in agenciji za pretekli mesec in kumulativno za pretekle mesece tega kvotnega mleka o njemu oddanih količinah mleka, vključno z vsebnostjo maščobe, po posameznem proizvajalcu;
c) po dodelitvi individualnih kvot in individualne referenčne vsebnosti maščobe, korigirati oddane količine mleka v skladu s 15. členom te uredbe, po posameznem proizvajalcu;
d) voditi po posameznem proizvajalcu:
– evidenco o individualni kvoti in referenčni vsebnosti maščobe,
– mesečno evidenco o oddani količini mleka, izraženo v kilogramih, z vsebnostjo maščobe,
– mesečno evidenco o oddani količini mleka z upoštevanjem korekcije v skladu s 15. členom te uredbe;
e) proizvajalcu mesečno do petindvajsetega za pretekli mesec in kumulativno za pretekle mesece tekočega kvotnega leta posredovati poročilo o oddaji mleka, ki zajema podatke o:
– individualni kvoti in referenčni vsebnosti maščobe,
– oddani količini mleka z vsebnostjo maščobe,
– oddani količini mleka z upoštevanjem korekcije v skladu s 15. členom te uredbe;
f) agenciji mesečno do petindvajsetega za pretekli mesec in kumulativno za pretekle mesece tekočega kvotnega leta posredovati poročilo o oddaji, ki zajema podatke o:
– individualni kvoti in referenčni vsebnosti maščobe po posameznem proizvajalcu,
– oddani količini mleka z vsebnostjo maščobe po posameznem proizvajalcu,
– oddani količini mleka z upoštevanjem korekcije v skladu s 15. členom te uredbe, po posameznem proizvajalcu,
– vsoto oddanih količin z upoštevanjem korekcije v skladu s 15. členom te uredbe.
(2) Do 30. aprila 2005 mora odkupovalec posredovati agenciji letno poročilo o oddaji mleka za obdobje od 1. aprila 2004 do 31. marca 2005, ki zajema podatke iz točke f) prejšnjega odstavka.
(3) Do 30. aprila 2005 mora odkupovalec agenciji poročati, če v tem kvotnem letu od posameznega proizvajalca ni odkupil nič mleka.
(4) Če odkupovalec do 1. julija 2005 ne posreduje podatkov iz drugega in tretjega odstavka tega člena, ga agencija pozove, da v roku 30 dni od dneva prejema poziva posredujejo podatke. V pozivu ga opozori na možnost odvzema registracije. Če tega v navedenem roku ne stori, se mu registracija z odločbo odvzame.
(5) Odkupovalci so odgovorni za vodenje evidenc vseh količin njim oddanega mleka po posameznih dobaviteljih in evidenc svojih kupcev in obratov, ki predelujejo mleko.
(6) Odkupovalci morajo hraniti evidence in poročila iz tega člena, ki morajo biti na razpolago agenciji, najmanj tri leta po tem, ko se konča kvotno leto, za katerega so bili dokumenti izdani. Evidence na kmetijskih gospodarstvih morajo obsegati tudi dokumente, ki evidentirajo vsako posamično oddajo.
(7) Način zbiranja podatkov iz točke f) prvega odstavka in drugega odstavka tega člena predpiše minister.
14. člen
(odvzem registracije odkupovalcu)
(1) Če odkupovalec ne izpolnjuje več pogojev iz prvega odstavka 12. člena te uredbe, lahko agencija odkupovalcu z odločbo registracijo odvzame. O odvzemu registracije mora odkupovalec pisno obvestiti proizvajalce.
(2) Po preteku šestih mesecev od pravnomočnosti odločbe o odvzemu registracije lahko odkupovalec vloži vlogo za ponovno registracijo. Pred ponovno registracijo opravi agencija kontrolo o izpolnjevanju pogojev.
15. člen
(korekcija oddanih količin mleka)
(1) Za vodenje evidenc in pripravo poročil iz 13. člena te uredbe se opravi korekcija oddanih količin mleka glede na vsebnost maščobe v oddanem mleku, kot sledi:
a) če se ugotovi pozitivna razlika med povprečno vsebnostjo maščobe v oddanem mleku in referenčno vsebnostjo maščobe, se količina oddanega mleka poveča za 0,18% za vsak 0,1 gram dodatne maščobe v kilogramu mleka;
b) če se ugotovi negativna razlika med povprečno vsebnostjo maščobe v oddanem mleku in reprezentativno vsebnostjo maščobe, se količina oddanega mleka zmanjša za 0,18% za vsak 0,1 gram manjkajoče maščobe v kilogramu mleka.
(2) Količine mleka se preračunavajo in vodijo na eno decimalno mesto natančno v kilogramih, maščoba pa na šest decimalk natančno v gramih na kilogram.
16. člen
(dodelitev kvot za neposredno prodajo)
(1) Individualna kvota za neposredno prodajo je kvota, ki jo agencija z odločbo dodeli proizvajalcu do 31. avgusta 2004. Ta kvota se dodeli na podlagi poročil o neposredni prodaji v izbranem referenčnem obdobju. Proizvajalec si za dodelitev kvote za neposredno prodajo lahko izbere le eno izmed referenčnih obdobij iz drugega odstavka 10. člena te uredbe in ne more posebej izbrati referenčnega obdobja za dodelitev individualne kvote za oddajo in posebej za dodelitev individualne kvote za neposredno prodajo.
(2) V primeru, da proizvajalec za dodelitev kvote izbere referenčno leto 2003/2004 in prijavljene količine mleka za neposredno prodajo za to obdobje presegajo povprečje predhodnih dveh kvotnih let za več kot 15%, mora proizvajalec to dokazati z veljavno dokumentacijo (računi, dobavnice ipd.).
(3) Če vsota individualnih kvot, vključujoč nacionalno rezervo, presega nacionalno kvoto, se vse individualne kvote sorazmerno zmanjšajo.
(4) Kvota za neposredno prodajo se dodeli v kilogramih in se zaokroži na cela števila.
17. člen
(proizvajalci s kvoto za neposredno prodajo)
(1) Proizvajalec s kvoto za neposredno prodajo mora voditi dnevno evidenco na obrazcu o vseh količinah mleka oziroma mlečnih proizvodov, ki so predmet neposredne prodaje.
(2) Proizvajalec mora najpozneje do 30. aprila 2005 posredovati agenciji izjavo o neposredni prodaji za obdobje od 1. aprila 2004 do 31. marca 2005, ki povzema količine mleka oziroma mlečnih proizvodov iz evidenc iz prejšnjega odstavka. Izjavo o neposredni prodaji mora proizvajalec s kvoto za neposredno prodajo posredovati tudi, če v tem kvotnem letu ni tržil nič mleka oziroma mlečnih proizvodov.
(3) Za ugotavljanje količin mleka v posameznih mlečnih proizvodih se uporabijo naslednji koeficienti:
1 liter mleka = 1,03 kg mleka;
1 kg masla = 22,50 kg mleka;
1 kg smetane = (26,30 kg mleka x% mlečne maščobe v smetani)/100;
1 kg trdega sira = 13 kg mleka;
1 kg poltrdega sira = 11 kg mleka;
1 kg skute, svežega sira = 8 kg mleka;
1 kg jogurta, kislega mleka = 1 kg mleka;
1 kg sadnega jogurta = 0,8 kg mleka.
(4) Če proizvajalec agenciji k izjavi o neposredni prodaji predloži tudi dokazilo o dejansko porabljenih količinah mleka za proizvodnjo mlečnih proizvodov iz prejšnjega odstavka, se to dokazilo uporabi za namen določitve količin mleka. Dokazilo izda določeni preskusni laboratorij iz 8. člena te uredbe.
(5) Dokumentacijo iz prvega in drugega odstavka tega člena in drugo dokumentacijo, ki izkazuje neposredno prodajo, morajo proizvajalci hraniti najmanj tri leta po koncu kvotnega leta, za katerega so bili dokumenti izdelani.
(6) Če proizvajalci izjave iz drugega odstavka tega člena ne posredujejo do 1. julija 2005, jih agencija pozove, da v roku 30 dni od dneva prejema poziva posredujejo izjavo. Če tega v navedenem roku ne storijo, se kvota za neposredno prodajo dodeli v nacionalno rezervo.
(7) Vsebino in obliko obrazca iz prvega odstavka in izjave iz drugega odstavka tega člena predpiše minister.
18. člen
(prenosi kvot)
(1) V kvotnem letu 2004/2005 so dovoljeni prenosi individualnih kvot samo skupaj z zemljo. Za prenos kvot skupaj z zemljo se po tej uredbi šteje dedovanje, nakup oziroma najem kmetijskih zemljišč.
(2) O prenosu individualnih kvot odloča agencija z odločbo. Agencija prenos individualnih kvot odobri na podlagi obrazca, kateremu mora biti predložen pravnomočen sklep o dedovanju oziroma notarsko overjena pogodba o nakupu oziroma najemu kmetijskih zemljišč.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek lahko eden izmed dedičev, ki opravlja delo na kmetijskem gospodarstvu po smrti imetnika individualne kvote, koristi zapustnikovo kvoto od njegove smrti pa do pravnomočnega sklepa o dedovanju, če ostali dediči temu ne ugovarjajo.
(4) Vsebino in obliko obrazca iz tega člena predpiše minister.
19. člen
(Komisija za izvajanje sistema mlečnih kvot)
(1) Za spremljanje izvajanja sistema mlečnih kvot, podajanje mnenj k javnemu razpisu za dodelitev kvot iz nacionalne rezerve in oblikovanje predlogov k morebitnim spremembam in dopolnitvam sistema mlečnih kvot imenuje minister Komisijo za izvajanje sistema mlečnih kvot.
(2) V komisijo iz prejšnjega odstavka se imenuje po en predstavnik:
– Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije;
– Zadružne zveze Slovenije;
– Sindikata kmetov Slovenije;
– Zveze slovenske podeželske mladine;
– Govedorejske zadruge;
– Gospodarsko interesnega združenja mlekarstva;
– Zveze kmetic Slovenije.
20. člen
(kontrola)
(1) Pri izvajanju kontrole, ki jo opravlja agencija, se preverja zlasti:
a) pri odkupovalcih – točnost računovodstva glede količin trženega mleka, verodostojnost poročil, evidenc in drugih dokumentov iz 13. člena te uredbe;
b) pri proizvajalcih, ki se ukvarjajo z neposredno prodajo – verodostojnost evidenc, izjav in drugih dokumentov iz 17. člena te uredbe;
c) izpolnjevanje pogojev določenih preskusnih laboratorijev.
(2) Za potrebe izvajanja kontrole morajo odkupovalci, določeni preskusni laboratoriji in proizvajalci (v nadaljnjem besedilu: stranka) agenciji in pooblaščencem agencije dovoliti vstop v obrat oziroma v prostore, kjer hranijo poslovne knjige, zapisnike, evidence, račune in drugo dokumentacijo iz te uredbe, med običajnim delovnim časom ali po dogovoru s stranko. Na zahtevo agencije mora stranka predložiti na vpogled poslovne knjige, zapisnike, evidence, račune in drugo dokumentacijo iz te uredbe. V primeru računalniško podprtega knjigovodstva mora stranka na zahtevo agencije na lastne stroške pripraviti sezname z zahtevanimi podatki v ustrezni obliki.
(3) Agencija o ugotovitvah, ki so v nasprotju s to uredbo ali zakonoma, ki urejata kmetijstvo in živinorejo, obvesti kmetijsko inšpekcijo.
(4) Kontrolo iz točke a) in b) prvega odstavka tega člena se izvaja na podlagi analize tveganja.
21. člen
(obvezna uporaba računalniškega programa)
Odkupovalci vodijo, obdelujejo in sporočajo podatke iz 13. člena te uredbe agenciji enotno, z uporabo računalniškega programa, ki jim ga zagotovi agencija. Uporaba računalniškega programa je obvezna za vse odkupovalce.
22. člen
(poročanje)
Agencija mora poročati Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstvu, pristojnemu za preskrbo mesečne in kumulativne podatke oddanega in neposredno prodanega mleka oziroma mlečnih proizvodov.
23. člen
(prekrški)
(1) Z globo od 10.000 do 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
– oddaja mleko neregistriranemu odkupovalcu (prvi odstavek 11. člena);
– ne pošilja točnih poročil (točke b) in f) prvega odstavka ter drugega in tretjega odstavka 13. člena);
– kljub odvzemu registracije odkupuje mleko (prvi odstavek 14. člena).
(2) Z globo od 100.000 do 1,000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki stori dejanje iz prejšnjega odstavka.
(3) Z globo od 10.000 do 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
24. člen
(uporaba določb zakona, ki ureja prekrške)
(1) Globe, določene s to uredbo, se do dne začetka uporabe Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03) v postopku o prekršku izrekajo kot denarne kazni v mejah, ki so določene z Zakonom o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87 in 5/90, Uradni list RS, št. 10/91-I, 13/93, 66/93, 39/96, 61/96 – odl. US 35/97, 73/97 – odl. US 87/97, 73/98, 31/00, 33/00 – odl. US 24/01, 110/02 in 7/03).
(2) Določbe prejšnjega člena te uredbe, ki urejajo globe za prekršek, ki ga stori odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, se uporabljajo od začetka uporabe Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03).
25. člen
(roki za izdajo podzakonskih predpisov)
Minister izda izvedbene predpise iz te uredbe najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi te uredbe, predpis iz tretjega odstavka 7. člena te uredbe pa najpozneje do 30. septembra 2004.
26. člen
(prehodna določba)
Do določitve določenih preskusnih laboratorijev iz drugega odstavka 8. člena te uredbe ugotavljajo vsebnost maščobe v oddanem mleku preskusni laboratoriji, ki sedaj opravljajo preizkušanje za potrebe kupoprodajnih pogodb.
27. člen
(končna določba)
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 331-11/2001-2
Ljubljana, dne 26. februarja 2004.
EVA 2004-2311-0102
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik
* Ta uredba vsebinsko povzema Uredbo Sveta 2003/1788/ in Uredbo Komisije 2001/1392

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti