Uradni list

Številka 134
Uradni list RS, št. 134/2003 z dne 30. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 134/2003 z dne 30. 12. 2003

Kazalo

5839. Sklep o izdaji enomesečnih zakladnih menic, stran 19918.

Na podlagi 84. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99), 18. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96 in 47/97) ter 32. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2004 in 2005 (Uradni list RS, št. 130/03) izdaja minister za finance
S K L E P
o izdaji enomesečnih zakladnih menic
1
Republika Slovenija izdaja kratkoročne državne vrednostne papirje v obliki enomesečnih zakladnih menic z namenom upravljanja likvidnosti sistema enotnega zakladniškega računa države. Kupnino od prodaje Ministrstvo za finance (v nadaljevanju: Zakladnica) vloži v Banko Slovenije in jo uporablja za uravnavanje likvidnosti sistema enotnega zakladniškega računa države.
2
Enomesečne zakladne menice se izdajajo v serijah v obliki imenskih blagajniških zapisov, ki so izdani v nematerializirani obliki z vpisom v centralni register pri KDD, Centralni klirinško depotni družbi d.d. Ljubljana (v nadaljevanju: KDD). Imetniki enomesečnih zakladnih menic ne morejo biti fizične osebe.
Posamezna serija enomesečnih zakladnih menic je označena s serijsko številko, ki je sestavljena iz serijske oznake RS EZM in številke, ki označuje zaporedno številko emisije ter datum dospelosti enomesečne zakladne menice.
Dospelost enomesečnih zakladnih menic je štiri tedne po izdaji.
3
Enomesečne zakladne menice se izdajajo v apoenih v višini 10,000.000 SIT. Zakladnica lahko določi minimalen nominalni znesek ponudbe posameznega investitorja.
4
Zakladne menice se prodajajo na avkciji preko pooblaščenih vpisnikov oziroma na drug način, ki ga določi minister za finance.
Pooblaščeni vpisniki so lahko poslovne banke, ki imajo dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje storitev v zvezi z vrednostnimi papirji po zakonu, ki ureja trg vrednostnih papirjev, ter borzno posredniške hiše.
Pooblaščeni vpisniki lahko na avkciji kupujejo zakladne menice v svojem imenu in za svoj račun in v svojem imenu in za tuj račun.
Pooblaščene vpisnike iz prvega odstavka te točke potrdi minister za finance.
Na avkciji pooblaščeni vpisniki licitirajo ceno brez omejitve glede licitiranja, vendar ima Zakladnica možnost izločitve špekulativnih ponudb.
Pooblaščeni vpisniki so dolžni opravljati storitve v skladu s pogoji določenimi v pravilih izdajanja, izročanja in izpolnitve obveznosti iz enomesečnih zakladnih menic in v pogodbi o opravljanju storitev pooblaščenega vpisnika, sklenjeni med Zakladnico, Banko Slovenije in pooblaščenim vpisnikom.
5
Avkcije enomesečnih zakladnih menic se odvijajo v skladu s koledarjem avkcij, ki ga izda Zakladnica.
6
Cena enomesečnih zakladnih menic se oblikuje na avkciji tako, da se upošteva kriterij enotne (najnižje) cene, po kateri se zapolni količina v prodajo ponujenih enomesečnih zakladnih menic.
7
Obresti se obračunavajo vnaprej in se ob vplačilu enomesečnih zakladnih menic odštejejo v obliki diskonta od njene nominalne vrednosti. Obresti se obračunavajo na linearen način z upoštevanjem dejanskega števila dni do zapadlosti in 360 dni v letu (določilo A/360).
Višina diskonta za obračun obresti pomeni razliko med enotno ceno za enomesečne zakladne menice in njihovo nominalno vrednostjo.
8
Po vsaki avkciji Zakladnica objavi rezultate avkcije.
9
Obveznost pooblaščenega vpisnika iz pogodbe za nakup enomesečnih zakladnih menic med Zakladnico in pooblaščenim vpisnikom je izpolnjena, če v roku, ki ne sme biti daljši od enega delovnega dne po avkciji, prispe na zakladniški podračun kupnina, ki jo nakaže pooblaščeni vpisnik.
V primeru, da kupnina, ki jo je pooblaščeni vpisnik dolžan poravnati, ne prispe na zakladniški podračun v roku enega delovnega dne po avkciji, se enomesečne zakladne menice v višini neporavnane kupnine ne izdajo.
Zakladnica izpolni pogodbeno obveznost tako, da na dan plačila kupnine izroči KDD nalog za vknjižbo enomesečnih zakladnih menic na račune končnih investitorjev, ki mu jih na dan plačila posreduje pooblaščeni vpisnik.
10
Enomesečne zakladne menice se štejejo za izdane na dan vknjižbe enomesečnih zakladnih menic na račun investitorja pri KDD.
Po izdaji sprejme minister za finance, sklep o višini emisije enomesečnih zakladnih menic.
11
Zakladnica izplača obveznost iz enomesečne zakladne menice na dan dospelosti zakladne menice osebam, ki so bile dva delovna dneva pred dospelostjo vknjižene kot imetniki enomesečnih zakladnih menic (v nadaljevanju: imetniki) v centralnem registru KDD in na račun, ki je vpisan v centralnem registru pri KDD.
12
Če izplačila ni bilo mogoče izvršiti, ker je bila na nalog za vknjižbo enomesečnih zakladnih menic v centralnem registru pri KDD vpisana nepravilna številka imetnikovega računa ali so bili nanj vpisani drugi nepravilni podatki, ki so potrebni za izplačilo, se šteje, da je imetnik v upniški zamudi.
13
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati sklep o izdaji enomesečnih zakladnih menic (Uradni list RS, št. 22/01).
14
Ta sklep začne veljati 5. 1. 2004.
Št. 481-02-1/2003
Ljubljana, dne 19. decembra 2003.
EVA 2003-1611-0193
dr. Dušan Mramor l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti