Uradni list

Številka 130
Uradni list RS, št. 130/2003 z dne 23. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 130/2003 z dne 23. 12. 2003

Kazalo

5552. Program priprave izdelave spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti, stran 18590.

Na podlagi 12. člena in 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02; 8/03; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) ter 31. člena statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
izdelave spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo izdelave spremembe zazidalnega načrta
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–2000, dopolnjenega v letu 1990 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86, 10/90 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) ter družbenega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–1990, dopolnjenega v letu 1987 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86 in 7/87 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) je predmetno območje opredeljeno kot zazidljivo.
Območje obdelave je opredeljeno v veljavnem odloku o sprejetju zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 86/02 z dne 11. 10. 2002). Veljavni prostorski izvedbeni akt je vsebinsko razdeljen na tri območja, in sicer območje bencinske črpalke, katera je že zgrajena, območje trgovsko poslovnega objekta s parkiriščem ter območje z individualno stanovanjsko gradnjo. V predlogu pobudnika in lastnika zemljišča za spremembo zazidalnega načrta je drugo in tretje območje združeno v eno in namenjeno samo trgovsko poslovnemu objektu s pripadajočim parkiriščem.
S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg izdelave spremembe zazidalnega načrta, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge.
2. člen
Predmet in programska izhodišča izdelave spremembe zazidalnega načrta
Predmet izdelave spremembe zazidalnega načrta je vnesti novo vsebinsko ureditev za nepozidano območje v jugovzhodnem delu mesta Murska Sobota. Prvotno zasnovano individualno stanovanjsko gradnjo pobudnik želi zamenjati s poslovno – trgovskim objektom s pripadajočim parkiriščem. Kolikor se v postopku sprejemanja prostorsko izvedbenega načrta in na obravnavah izkaže, da zasnova ni ustrezna, se predlagana vsebina mora prilagoditi novim zahtevam.
Sprememba zazidalnega načrta mora zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedena v določilih ZUreP-1, 73. člen. Občinski prostorski akt mora vsebovati tudi priloge, ki so natančno definirane v 24., 44., 73. členu in 139. členu ZUreP-1. Obvezna priloga je program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo.
Načrtovalec predmetne spremembe zazidalnega načrta bo moral predati pripravljavcu, to je Mestna občina Murska Sobota šest izvodov akta. Po en izvod sprejete spremembe zazidalnega načrta bo predan krajevno pristojni upravni enoti in pristojnim inšpekcijskim službam, dva izvoda pa bosta shranjena na oddelku za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Mestne občine Murska Sobota, kjer bo akt na vpogled dostopen javnosti.
Obenem je potrebno celotno spremembo zazidalnega načrta s prilogami predati v digitalni obliki – CD, tako tekstualni kot grafični del. Grafični del v programu AutoCAD (dwg).
3. člen
Okvirno ureditveno območje
Območje spremembe zazidalnega načrta zavzema nepozidano zemljišče vzhodno od Male nove ulice v Murski Soboti. Po določilih veljavnega odloka o sprejetju zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti (Uradni list RS, 86/02) je gradnja bencinskega servisa že zaključena, tako, da je to območje s parcelno številko 4694/8 izvzeto iz spremembe predmetnega zazidalnega načrta. Območje obdelave vključuje naslednje parcele, ki so tudi predmet obravnave: 4694/9, 4694/10, 4694/11, 4694/12, 4694/13, 4694/14, 4694/15, 4694/16, 4694/17, 4694/18, 4694/19, 4694/20, 4694/21, 4694/22, 4694/23 in 4694/24 vse k. o. Murska Sobota. Lastnik navedenih parcel je zaseben.
4. člen
Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi izdelave spremembe zazidalnega načrta
Pripravljavec spremembe zazidalnega načrta za območje Male nove ulice v Murski Soboti je Mestna občina Murska Sobota, oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Murska Sobota, Kardoševa 2. Po sprejemu programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne bodo podali smernic, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da nimajo smernic. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec spremembe zazidalnega načrta za območje Male nove ulice v Murski Soboti, kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za območje Male nove ulice v Murski Soboti, so:
– Elektro Maribor, PE Murska Sobota, Lendavska 31/A, 9000 Murska Sobota,
– Telekom Slovenije, PE Murska Sobota, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota,
– Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Murska Sobota, Cankarjeva 75, 9000 Murska Sobota,
– Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Murska Sobota, 9000 Murska Sobota,
– Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota,
– Mestni plinovodi, d.o.o., Slomškova ul. 33, 9000 Murska Sobota,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Murska Sobota, Grajska ul. 1/c, 9000 Murska Sobota,
– Mura JVGP, d.d. Ciril Metodova 34, 9000 Murska Sobota,
– Komunala, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– Direkcija RS za ceste, izpostava Murska Sobota, Lendavska 64, 9000 Murska Sobota
Kolikor se izkaže, da se predvideni posegi na predmetnem območju dotikajo tudi morebitnih drugih področij kot jih pokrivajo zgoraj navedeni nosilci urejanja prostora, se jih mora vključiti in od njih pridobiti smernice in mnenja. Pobudnik za izdelavo predmetne spremembe zazidalnega načrta za območje Male nove ulice v Murski Soboti je lastnik parcele.
5. člen
Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev
Pri izdelavi spremembe zazidalnega načrta je potrebno upoštevati, obstoječe veljavne občinske prostorske akte, ki obravnavajo predmetno območje in območja v neposredni bližini, to so: Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 86/02), odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03 z dne 22. 8. 2003), odlok o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota (Uradni list RS, št. 9/00).
Upoštevati je vso dokumentacijo in dejansko stanje komunalnih vodov na tem območju. S podatki razpolaga upravljavec komunalne infrastrukture – Komunala, Javno podjetje d.o.o., Murska Sobota.
6. člen
Pridobitev geodetskih podlag
Geodetske podlage za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za območje za Malo novo ulico v Murski Soboti, si je izdelovalec dolžan pridobiti na Geodetski upravi RS, Območna geodetska uprava in izpostava Murska Sobota, Slomškova ulica 19, 9000 Murska Sobota.
7. člen
Roki za pripravo izdelave spremembe zazidalnega načrta
Izdelovalec spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo. Izvajalca bo izbral pobudnik spremembe zazidalnega načrta. Izdelovalec mora posredovati osnutek z odlokom Mestni občini Murska Sobota in v postopku sprejemanja akta sodelovati pri obravnavah.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Upoštevajo se priporočila, pridobljena na prvi prostorski konferenci (po zapisniku), katera je bila izvedena 6. 11. 2003. Po sprejetju programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora, kot so navedeni v 4. členu tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene strokovne rešitve. K pozivu se priloži ta program priprave in osnutek.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejetju sklepa o javni razgrnitvi na Mestnem svetu mestne občine Murska Sobota in objavi sklepa v Uradnem listu RS, se osnutek spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti javno razgrne za obdobje 30 dni.
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava osnutka. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko dajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve. Stališča in odgovori na pripombe se pripravijo do prve obravnave na mestnem svetu Mestne občine Murska Sobota. Predlog stališč in odgovorov na pripombe pripravi izdelovalec v sodelovanju s strokovnimi službami Mestne občine Murska Sobota in pristojnimi institucijami. Predlog stališč in odgovorov obravnava pristojni odbor za urbanizem, ki deluje v sklopu Mestnega sveta mestne občine Murska Sobota.
 
Izdelava dopolnjenega predloga izdelave prostorskega izvedbenega akta in pridobitev mnenj
Izdelovalec izdela dopolnjen predlog spremembe zazidalnega načrta. Pozove se nosilce urejanja prostora, določene v 4. členu tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu, mnenja se morajo podati najkasneje 30 dni od dneva poziva.
 
Sprejem dopolnjenega predloga izdelave prostorskega izvedbenega akta – 1. obravnava
Sprejem dopolnjene spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti na Mestnem svetu mestne občine Murska Sobota – prva obravnava. Hkrati se sprejmejo stališča in odgovori na pripombe in pobude iz javne razgrnitve in javne obravnave. V primeru ponovnih predlogov korekcij osnutka na mestnem svetu, izdelovalec dopolni predlog tako, da upošteva potrjene pripombe.
 
Sprejetje odloka o izdelavi prostorskega izvedbenega akta – 2. obravnava
Na predlog župana Mestni svet mestne občine Murska Sobota sprejme v 2. obravnavi usklajen dopolnjen predlog spremembe zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti z odlokom.
8. člen
Obveznosti v zvezi s financiranjem izdelave spremembe zazidalnega načrta
Finančna sredstva za izdelavo spremembe veljavnega zazidalnega načrta za Malo novo ulico v Murski Soboti, zagotovi pobudnik, ki je lastnik zemljišča in ne obremenjuje proračunskih sredstev Mestne občine Murska Sobota.
9. člen
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-2/2002
Murska Sobota, dne 20. novembra 2003.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti