Uradni list

Številka 116
Uradni list RS, št. 116/2003 z dne 27. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 116/2003 z dne 27. 11. 2003

Kazalo

5056. Odlok o razglasitvi protiturškega obrambnega stolpa na Taboru 42 za kulturni spomenik, stran 15883.

Na podlagi 5., 6., 9. in 12. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99) in 130. in 133. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00 je Občinski svet občine Cerknica na 6. redni seji dne 7. 11. 2003 sprejel
O D L O K
o razglasitvi protiturškega obrambnega stolpa na Taboru 42 za kulturni spomenik
1. člen
Za kulturni spomenik se razglasi enota dediščine: Cerknica – protiturški obrambni stolp v sklopu protiturškega obrambnega tabora okoli farne cerkve Marijinega rojstva v Cerknici, imenovanega tudi Jurčkov tabor, parcelna številka 2895 k.o. Cerknica, ki obsega stavbno in funkcionalno zemljišče tega tabora.
Enota kulturne dediščine ima zaradi arhitekturnih, kulturnih, vojaško pripovednih in drugih lastnostih poseben pomen za Občino Cerknica.
2. člen
Lastnosti, ki so temelj za razglasitev protiturškega tabora za kulturni spomenik. Prostorsko je protiturški obrambni stolp zgrajen v sklopu protiturškega obrambnega tabora in izstopa kot arhitektura v starem trškem jedru Cerknice. Gradnja protiturškega tabora sega v leto 1472, ko naj bi začeli s samo gradnjo samostojnih obrambnih stolpov, ki so bili naknadno povezani z obrambnim zidom v sklop katerega so bili umeščeni še trije okrogli obrambni stolpi in taborska kašča. Celoten kompleks protiturškega tabora naj bi bil dograjen 1482. Celoten taborski kompleks je eden tistih, ki je do današnjih dni le malo spremenil svojo nekdanjo obliko. Z ohranitvijo tabora, Cerknica ohranja eno največjih vrednot stavbne arhitekture nacionalnega pomena.
3. člen
Meje varovanega območja obsegajo katastrsko parcelo št. 2895 k.o. Cerknica, ki je stavbno in funkcionalno zemljišče obrambnega stolpa. Izvirnik načrta varovanega območja obsega katastrske parcele v lasti Občine Cerknica, ki je protiturški tabor namenila za potrebe uprave javnega zavoda Notranjski regijski park. Odlok in meje zavarovanega območja se posreduje tudi zavodu za varstvo kulturne dediščine Ljubljana in Upravi za kulturno dediščino v Ljubljani.
4. člen
Za spomenik velja varstveni režim, ki določa:
1. Varovanje kulturnih, arhitekturnih, krajinskih in zgodovinskih vrednot v njihovi celovitosti, izvirnosti in neokrnjenosti.
2. Prepoved predelav vseh arhitekturnih prvin stavbe, ki so v postopku raziskav stavbne substance ovrednotene kot del spomenika.
3. Omogočanje predstavitve celote in posameznih varovanih elementov javnosti v meri, ki ne ogroža varovanje spomenika.
4. Trajno ohranitev kulturnih arhitekturnih, krajinskih in zgodovinskih vrednot.
5. Povečanje pričevalnosti spomenika.
6. Povečanje pričevalnosti ohranjenega spomenika in situ.
Zavarovano območje je namenjeno delovanju strokovnih služb javnega zavoda Notranjski regijski park, katerega ustanoviteljica je Občina Cerknica.
5. člen
Pristojni organ mora po uveljavitvi tega odloka izdati javnemu zavodu Notranjski regijski park odločbo o varstvu, ki ima v tem objektu svoj sedež na podlagi 13. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99)
Varstveni režim lahko omejuje lastninsko pravico le v obsegu, ki je nujen za izvajanje varstva spomenika.
6. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine.
7. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 66000-12/2003
Cerknica, dne 7. novembra 2003.
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti