Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4762. Program priprave sprememb in dopolnitev ureditvenih načrtov v zdraviliškem kompleksu Moravskih Toplic, stran 14842.

Na podlagi 12., 27. in 34. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) ter 30. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 69/02 in 28/03) je župan Občine Moravske Toplice sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev ureditvenih načrtov
v zdraviliškem kompleksu Moravskih Toplic
Splošne določbe
1. člen
S tem programom priprave se podrobneje določi namen, predmet in postopek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za ureditev zelenih in rekreacijskih površin vzhodno in južno od zdraviliškega kompleksa Moravskih Toplic (v nadaljevanju: UN za ureditev zelenih površin), ki je bil izdelan in sprejet v letu 2001 (Uradni list RS, št. 63/01) in ureditveno-zazidalnega načrta za območje zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah (v nadaljevanju: ZN za zdraviliški kompleks), ki je bil izdelan in sprejet v letu 1997 (Uradni list RS, št. 51/97).
Določijo se nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja, potrebne strokovne in geodetske podlage ter način njihove pridobitve, roki za pripravo postopka in pridobitev smernic in mnenj, ter obveznosti v zvezi s finansiranjem.
Namen in predmet sprememb in dopolnitev
2. člen
Ureditveni načrt za ureditev zelenih površin je obravnaval predvsem ureditev igrišča za golf za nadaljnjih 8 lukenj, delno pa tudi območje zahodno od Titanovega potoka zaradi nameravane dogradnje hotelskega objekta. Po pridobitvi idejnih rešitev za hotelski objekt pa se je investitor (Naravni park Terme 3000) odločil spremeniti že začrtane gabarite. Velikost predvidenih ureditev ob hotelu posega izven območja UN za ureditev zelenih površin in posega v območje ZN za zdraviliški kompleks.
S spremembo lege in velikosti dozidanega hotela je potrebna prestavitev manjšega rastlinjaka, na novo pa tudi ureditev tehničnega objekta za vzdrževanje golf igrišča. V obstoječem montažnem rastlinjaku bo možna sprememba namembnosti iz sedanje proizvodnje rastlin v drugo gospodarsko dejavnost.
Predvidena je tudi nadaljna širitev igrišča za golf na ca. 39 ha za ureditev 6 lukenj.
3. člen
Ker gre za ureditve za potrebe zdraviliškega kompleksa Naravni park Terme 3000 in delno znotraj obstoječega ureditvenega načrta, s katerimi se ne spreminja osnovna raba prostora, se spremembe in dopolnitve izvedejo po skrajšanem postopku.
4. člen
Ureditveno območje obstoječega UN za ureditev zelenih površin se povečuje za površino namenjeno ureditvi golf igrišča za ca. 39 ha. Predvidena je dogradnja hotelskega objekta na severni strani hotela Ajda z 123 sobami (280 ležišč), pripadajočimi bazeni in podzemno garažo za ca. 60 avtomobilov. Zaradi dogradnje hotela je predvidena tudi preureditev nekaterih obstoječih objektov (kuhinja, strojnica) ter prestavitev infrastrukturnih objektov (plinovod, vodovod), vse znotraj obstoječega zdraviliškega kompleksa.
Na vzhodni strani potoka Mostec (ob sotočju s Titanovim potokom je predvidena postavitev rastlinjaka v velikosti ca. 10 x 60 m, tehničnega objekta velikosti ca. 40 x 17 m ter ločeno skladišča za nevarne snovi.
Rastlinjak je namenjen vzgoji cvetja za lastno uporabo. Za ogrevanje bo uporabljena odpadna termalna voda. Voda za namakanje se bo zajemala iz bazena ob rastlinjaku.
V tehničnem objektu bodo garderobni in skupni prostori tehničnega osebja za vzdrževanje golf igrišča (ca. 15 zaposlenih) ter skladišče mehanizacije in orodja za vzdrževanje golf igrišča in drugih zelenih površin v zdraviliškem kompleksu.
V ločenem skladišču bodo deponirana škropiva ter vnetljiva goriva (nafta, maziva) v skupni kapaciteti 15 000 l letno.
Dostop do tehničnega objekta se uredi z dovozne ceste ob Titanovem potoku z ureditvijo mostov čez Titanov potok in potok Mostec. Del Titanovega potoka v dolžini 200 m se variantno izvede v pokritem kanalu.
Ostala energetska in komunalna infrastruktura bo izvedena s priključki na obstoječe objekte in naprave.
Povečano igrišče za golf je zadnja faza, s katero se bo kompletiral celotni kompleks golfa z 18 luknjami. Ureditve zajemajo ureditev igralnih polj z udarjališči, čistinami, zelenicami, peščenimi in vodnimi ovirami. Predvidena je modulacija terena z različno visokimi reljefnimi oblikami in zasaditev območij med polji z drevesno vegetacijo. Dodatni kompleks igrišč ne bo ograjen, mestoma se predvidijo naravne fizične ovire in lovilne mreže. Namakalna voda za namakanje golf igrišča se bo deloma zajemala iz podtalja, deloma bo uporabljena meteorna voda, ki se bo zbirala v vodnih ovirah igrišča, deloma pa predhodno tretirana odpadna bazenska voda. Natančno bo vir namakalne vode določen v spremembi UN na podlagi pridobljenih smernic za načrtovanje.
5. člen
Smernice in mnenja za načrtovane ureditve se pridobijo od naslednjih organov in organizacij (nosilcev urejanja prostora)
1. Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Murska Sobota, 9000 M. Sobota
2. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Murska Sobota, 9000 Murska Sobota
3. Vodovod Murska Sobota, Javno podjetje d.o.o. Murska Sobota, Kopališka 2
4. “Čista narava” Tešanovci, 9226 Moravske Toplice
5. Telekom Slovenije, PE Murska Sobota, 9000 Murska Sobota
6. Elektro Maribor d.d., PE Elektro Murska Sobota, Lendavska ulica 31 A
7. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Murska Sobota.
Smernice in mnenja za načrtovane ureditve se lahko pridobijo tudi od drugih organov in organizacij, če se v postopku priprave ugotovi, da je to potrebno.
6. člen
Za širitev območja golfa je že izdelana idejna zasnova, usklajena z namembnostjo obstoječega zdraviliškega kompleksa. Potrebno je izdelati natančen geodetski posnetek v fazi izdelave projekta. Pred izdajo gradbenega dovoljenja je za golf igrišče potrebno preveriti vplive na okolje v poročilu o vplivih na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.
7. člen
V 5. členu navedeni nosilci urejanja prostora podajo smernice na podlagi predloženega programa priprave v 15 dneh od prejema. Prav tako na podlagi predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta v 15 dneh podajo svoja mnenja.
8. člen
Predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za ureditev zelenih površin se razgrne za najmanj 15 dni, in sicer na sedežu Občine Moravske Toplice. Datum in kraj razgrnitve in javne razprave bo določen naknadno.
9. člen
Posamezne ureditve se bodo izvajale fazno. V prvi fazi je predvidena prizidava hotelskega trakta, gradnja servisnega objekta in rastlinjakov z vsemi vzporednimi ureditvami infrastrukture. Izvedba igrišča za golf je predvidena v poznejših fazah. Kolikor v fazi priprave sprememb in dopolnitev UN ne bo možno izpolniti pogojev iz pridobljenih smernic, se širitev igrišča za golf izloči iz nadaljnje obravnave.
10. člen
Izdelavo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za ureditev zelenih površin in ZN za zdraviliški kompleks, vključno s celotnim postopkom finansira investitor predvidenih ureditev, to je Naravni park Terme 3000 iz Moravskih Toplic.
11. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-03/00-4
Moravske Toplice, dne 27. oktobra 2003.
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot, univ. dipl. org., ekon. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti