Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003

Kazalo

4450. Pravilnik o pogojih in merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa v Občini Laško, stran 13980.

Na podlagi 9. člena zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98) in 21. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00, 88/02) je Občinski svet občine Laško na 7. seji dne 1. 10. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o pogojih in merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa v Občini Laško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila in postopek za vrednotenje in razdelitev sredstev, ki jih zagotavlja Občina Laško za sofinanciranje letnih programov športa in uresničevanje javnega interesa v športu.
2. člen
Za dodelitev sredstev iz občinskega proračuna, na podlagi javnega razpisa, lahko kandidirajo naslednji izvajalci letnih programov športa:
– vzgojno varstveni zavodi,
– osnovne šole,
– športna društva,
– združenja in zveze,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, registrirane za opravljanje dejavnosti v športu, ki izpolnjujejo določene pogoje.
3. člen
Izvajalci morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Občini Laško,
– da so registrirani in organizirani v skladu z veljavnimi predpisi za opravljanje dejavnosti športa,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničevanje načrtovanih programov športa.
4. člen
Proračunska sredstva namenjena programom športa lahko izvajalci pridobijo le na osnovi kandidature na javni razpis.
Vsak izvajalec lahko kandidira za dodelitev sredstev le za tiste programe športa, ki jih dejansko sam izvaja ali organizira.
II. VSEBINA IN OBSEG LETNIH PROGRAMOV ŠPORTA,
KI SE SOFINANCIRAJO IZ SREDSTEV LOKALNE
SKUPNOSTI
5. člen
Letni program športa
Izvajanje športne dejavnosti v občini se določi z letnim programom športa. Letni program športa določa vsebino, obseg in vrsto dejavnosti potrebnih za uresničevanje nacionalnega programa športa, ter obseg sredstev za sofinanciranje posameznih vsebin, ki jih zagotavlja občinski proračun.
S sredstvi občinskega proračuna se po tem pravilniku lahko sofinancirajo naslednje vsebine in vrste športne dejavnosti:
– interesna športna vzgoja predšolskih otrok,
– interesna športna vzgoja osnovnošolskih otrok,
– interesna športna vzgoja otrok in mladine,
– športna vzgoja otrok in mladine usmerjena v kakovostni in vrhunski šport,
– kakovostni in vrhunski šport odraslih,
– programi športne rekreacije,
– programi športnorekreativne dejavnosti upokojencev,
– šport invalidov,
– programi športne dejavnosti v planinskih društvih,
– programi skupnega interesa na področju športa v občini: delo in strokovno usposabljanje strokovnih kadrov, ter organizacija in izvedba občinskih tekmovanj in drugih športnih prireditev,
– vzdrževanje in obnova športnih objektov, ki so skupnega pomena in v lasti občine.
6. člen
Letni program športa pripravi strokovna služba občinske uprave, sprejme pa ga občinski svet ob sprejemu vsakoletnega proračuna Občine Laško.
7. člen
Obseg posameznih programov športa
Izvajalci lahko kandidirajo za sredstva lokalne skupnosti za programe športa iz 5. člena v naslednjem obsegu:
 
7. 1 – Interesna športna vzgoja predšolskih otrok
Osnovni program obsega program Zlati sonček, ki obsega temeljna športna znanja, program Naučimo se plavati, projekt Ciciban planinec – najmanj 5 poldnevnih izletov in projekt Vrtec na snegu – najmanj 5 dni.
Lokalna skupnost lahko sofinancira: propagandno gradivo, značke, knjižice, diplome za posamezne projekte, del stroškov kadra in najema objekta.
 
7.2 – Interesna športna vzgoja osnovnošolskih otrok obsega program Zlati sonček in Krpan za osvojitev športne značke, program Naučimo se plavati in Naučimo se smučati, ter druge najmanj 80-urne redne programe športne vadbe z najmanj 15 udeleženci v posamezni zvrsti, dejavnost šolskega športnega društva, medobčinska, regijska in republiška tekmovanja po koledarju šolskih športnih tekmovanj.
Lokalna skupnost lahko sofinancira: propagandno gradivo, značke, knjižice, diplome za posamezne projekte, nagrade in medalje za tekmovalne dosežke, del stroškov strokovnega kadra in del materialnih stroškov za udeležbo na medobčinskem, regijskem ali republiškem tekmovanju.
 
7.3. – Interesna športna vzgoja otrok in mladine usmerjena v kakovostni in vrhunski šport
Športna vzgoja otrok in mladine obsega najmanj 80-urno redno športno rekreativno dejavnost za otroke od 9. do 15. leta in mladino od 15. do 20. leta starosti za vadbene skupine z najmanj 15 udeleženci.
Lokalna skupnost lahko sofinancira strokovni kader oziroma najem objekta za najmanj 2 uri na teden za 30 tednov letno.
 
7.4 – Program športne vzgoje otrok in mladine usmerjene v kakovostni in vrhunski šport zajema načrtno redno vadbo, ki ima značaj športnega treniranja v individualnih in kolektivnih športnih panogah, kjer športniki tekmujejo v uradnih tekmovalnih vadbenih nacionalnih panožnih zvez za naslove področnih in državnih prvakov. Programi vključujejo starostno kategorijo selekcije v starosti od 9. leta do 15. leta za otroke in od 15. do 18. leta za mladino glede na tekmovalne sisteme posameznih panožnih zvez. Vadbene skupine-selekcije pri individualnih športnih panogah morajo vključevati najmanj 5 tekmovalcev v kolektivnih športnih panogah pa najmanj toliko kolikor je pogoj da ekipa lahko tekmuje.
Lokalna skupnost lahko sofinancira za vsako selekcijo strokovni kader, najem objekta za redno vadbo 2 do 4 ure na teden za 30 tednov v letu, ter del materialnih in funkcionalnih stroškov v tekmovalnem sistemu:
III. državne lige – medregijske lige        do 25% sredstev
II. državna liga                            do 40% sredstev
I. državna liga                             do 50% sredstev
 
7.5. – Kakovostni in vrhunski šport odraslih
Programi kakovostnega in vrhunskega športa zajemajo načrtno in redno vadbo posameznikov in ekip nad 18. letom starosti, ki tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih do naslova državnih prvakov, ter vključujejo najmanj 5 tekmovalcev v individualnih športnih panogah, v kolektivnih športnih panogah pa najmanj toliko kolikor je pogoj da ekipa lahko tekmuje.
Lokalna skupnost lahko sofinancira za člansko ekipo kakovostnega in vrhunskega športa strokovni kader, najem objekta za redno vadbo 2 do 4 ure na teden za 30 tednov v letu, ter del materialnih in funkcionalnih stroškov v tekmovalnem sistemu:
III. državna liga                           do 25% sredstev
II. državna liga                            do 40% sredstev
I. državna liga                             do 50% sredstev
Delež sredstev v višini 10% za kakovostni in vrhunski šport se razdeli tistim društvom ali klubom, ki s svojo člansko ekipo ali posamezniki tekmuje v I. državni ligi ali mednarodnih tekmovalnih sistemih in ima v svojih vrstah kategorizirane športnike po kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije in sicer:
– športnik mladinskega razreda do 25% sredstev
– športnik perspektivnega in državnega razreda do 30% sredstev
– športnik mednarodnega in svetovnega razreda do 15% sredstev.
Za individualne športne panoge se delež teh sredstev poveča s količnikom 2. Tako pridobljena sredstva društvo ali klub posebej namenja za delo mlajših selekcij.
 
7.6. – Programi športne rekreacije
Programi športne rekreacije zajemajo organizirano redno vadbo pod strokovnim vodstvom v vadbenih skupinah z najmanj 20 udeleženci, ter promocijske in množične športno rekreativne prireditve. Lokalna skupnost lahko sofinancira za vadbeno skupino strokovni kader oziroma najem objekta in del stroškov športno rekreativnih prireditev, ki imajo značaj množičnosti športa za vse v občini.
 
7.7. – Programi športno rekreativne dejavnosti upokojencev in invalidov
Programi zajemajo organizirano športno rekreativno vadbo, tekmovanja in akcije športnega značaja, ki jih izvajajo zveze društev upokojencev in invalidska društva. Vsaka vadbena skupina vključuje najmanj 10 udeležencev. Lokalna skupnost lahko sofinancira delno pokrivanje stroškov najema objekta in priznanja za športne dosežke za izvedena tekmovanja.
 
7.8. – Programi športne dejavnosti v planinskih društvih
Programi športne dejavnosti v planinskih društvih zajemajo redno športno dejavnost za vadbene skupine, ki vključujejo najmanj 15 udeležencev in imajo značaj športnih panog in tekmovanj (gorski teki, gorsko kolesarstvo, orientacijski teki) in vzgojo mladih planincev (planinska šola, planinsko pohodništvo).
Lokalna skupnost lahko sofinancira delno pokrivanje materialnih in funkcionalnih stroškov strokovnega kadra, najema objektov in dela funkcionalnih stroškov izvedbe programa.
 
7.9. – Programi skupnega interesa na področju športa v občini
Programi skupnega interesa na področju športa obsegajo:
– izobraževanje strokovnih kadrov v društvih in klubih. Lokalna skupnost lahko sofinancira izobraževanje in usposabljanje strokovnih kadrov v skladu s potrebami v občini in po predloženih programih Fakultete za šport in panožnih zvez v obsegu kotizacij,
– neposredno delo strokovnih kadrov v društvih in klubih, amatersko delo trenerjev. Lokalna skupnost lahko sofinancira neprofesionalni usposobljeni strokovni kader v društvih, ki imajo programe kakovostnega in vrhunskega športa v obsegu cene strokovnega kadra in na podlagi sklenjenih pogodb v društvih,
– organizacijo in izvedbo občinskih tekmovanj in drugih prireditev. Lokalna skupnost sofinancira dejanske stroške organiziranja in izvedbe, ter nagrade za tekmovalne dosežke društvom ali klubom, ki so prijavili program izvedbe občinskih tekmovanj,
– drugi programi vezani na izvedbo programa športa v občini se nanašajo na plačilo letnih članarin Olimpijskega komiteja Slovenije, plačila naročene strokovne literature in periodike ter objavo javnih razpisov in naročil.
 
7.10. – Vzdrževanje in obnova športnih objektov
Proračunska sredstva v višini do 20% za sofinanciranje športa bodo na podlagi letnega programa namensko usmerjena v redna vzdrževalna in obnovitvena dela športnih objektov, ki so v lasti občine.
Površine in objekte, ki so kot javni športni objekti namenjeni izvajanju športnih aktivnosti in v lasti občine se oddajajo v upravljanje in uporabo športnim organizacijam, šolam in krajevnim skupnostim.
Športne površine in objekti se morajo uporabljati v namen za katerega so bili urejeni in določeni. Izvajalci programov športa v občini imajo prednost pri souporabi oziroma odjemu teh športnih objektov, po izvedenih obveznih šolskih programih športne vzgoje. Upravljalci športnih objektov na podlagi letne pogodbe z posameznimi souporabniki, ki izvajajo programe športa sofinancirane iz proračunskih sredstev občine, zaračunavajo najemnino objekta v skladu z 9. členom tega pravilnika, za vse ostale uporabnike pa se določi ekonomska cena najema objekta.
III. MERILA IN ELEMENTI ZA VREDNOTENJE
PROGRAMOV ŠPORTA
8. člen
Pri izhodiščih za vrednotenje programov športa so športne organizacije razvrščene v skupine na podlagi razširjenosti in uspešnosti športne panoge. Na ta način so določena tudi proračunska sredstva za sofinanciranje njihovih programov.
 
8.1. Razvrstitev športnih društev v skupine
1. skupina: športne organizacije, ki se ukvarjajo z individualnimi športnimi panogami in katerih člani tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih športnih zvez do naslova državnih prvakov.
 
2. skupina: športne organizacije, ki se ukvarjajo s kolektivnimi športnimi panogami in kateri člani tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih športnih zvez do naslova ekipnih državnih prvakov.
 
3. skupina: športne organizacije, ki se ukvarjajo z različnimi športno-rekreativnimi vsebinami in tekmovanji nižjega ranga in katerih cilj je s športnimi aktivnostmi bogatiti preživljanje prostega časa.
 
4. skupina: osnovne športne organizacije, ki se ukvarjajo z miselnimi športnimi igrami (šah, go, bridge).
V posamezni skupini so športne organizacije razvrščene v razrede glede na razširjenost in uspešnost športne panoge, to je številu članstva, tekmovalcev in dosežene športne rezultate.
 
8.2. Razvrstitev športnih organizacij v razrede glede na razširjenost in uspešnost športne panoge
Kazalci razširjenosti športne panoge so:
– število članstva s plačano članarino,
– število registriranih tekmovalcev,
– število strokovnega kadra.
-----------------------------------------------------------------------------
Razredi   Meja razredov    Število članstva      Število reg.    Število
                           s plač. članarino     tekmoval.       strok. kadr.
-----------------------------------------------------------------------------
1.        71% in več
2.        41% – 70%
          (povprečje)
3.        21% – 40%
4.        do 21%
-----------------------------------------------------------------------------
Povprečje števila članstva se izračuna tako, da se vsota članstva vseh društev deli s številom društev. To število (povprečje) množimo z 2, da dobimo 100%. Glede na to se potem še izračuna meja razredov ter razvršča in točkuje posamezna društva. Enako se izračunajo točke še za druge kazalce.
Kazalci uspešnosti športne panoge so:
– državni prvak,
– uvrščeni do 10. mesta na državnem prvenstvu,
– nastopanje v določeni ligi.
Metodologija izbora je enaka, kot za merila razširjenosti.
9. člen
Izhodiščni elementi za opredelitev sofinanciranja letnega programa športa so:
– število vadečih skupin oziroma sekcij in selekcij,
– minimalno število udeležencev v vadbenih skupinah,
– obseg programov športa v trajanju letno največ 30 tednov po 2 uri na teden,
– vrednost ure strokovnega kadra letno v obsegu največ 30 tednov po 2 uri na teden,
– vrednost najema športnega objekta, če ta ni v lasti občine letno v obsegu največ 30 tednov po 2 uri na teden za športno društvo,
– materialni stroški za izpeljavo programov.
Vrednost ure strokovnega kadra in najema objekta se določi z vsakoletnim sprejemov letnega programa športa v občini.
IV. NAČIN IN POSTOPEK ZA VREDNOTENJE
IN RAZDELITEV SREDSTEV ZA PROGRAME ŠPORTA
10. člen
Sredstva za sofinanciranje programov športa se iz občinskega proračuna dodelijo izvajalcem športnih programov na podlagi javnega razpisa, ki ga občina objavi v Uradnem listu RS in na krajevno običajen način, najkasneje do konca meseca januarja tekočega leta oziroma 30 dni po sprejemu občinskega proračuna.
11. člen
Javni razpis mora vsebovati:
– navedbo javnega razpisa,
– izvajalci, ki lahko kandidirajo s programi športa,
– programe športa, ki se bodo sofinancirali,
– skupno višino sredstev, ki so na razpolago za sofinanciranje posameznih programov,
– pogoje, ki jih morajo izvajalci izpolnjevati,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge,
– rok v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
12. člen
Prispele vloge na razpis ovrednoti v skladu s tem pravilnikom pristojna strokovna služba občinske uprave, obravnava in sprejme pa jih odbor za družbene dejavnosti in društva.
13. člen
Pri razdelitvi razpoložljivih sredstev se upoštevajo le programi izvajalcev, ki so v celoti izpolnili pogoje določene z javnim razpisom. Pristojna strokovna služba občinske uprave lahko pozove posameznega izvajalca k dopolnitvi vloge v 8 dneh po roku za oddajo prijave.
14. člen
Z vsakim izvajalcem, ki mu je bilo priznano sofinanciranje programov športa sklene župan pogodbo v kateri se opredeli programe, ki so bili izbrani, čas realizacije programa in obseg sredstev, ki jih zagotavlja občinski proračun.
15. člen
Izvajalci programov športa so dolžni spoštovati določila pogodbe. Če strokovna služba občinske uprave ugotovi, da izvajalec ne izpolnjuje pogojev pogodbe oziroma nenamensko porabi dodeljena sredstva, občina prekine pogodbo, zadrži izplačilo še ne izplačanih sredstev ali zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
V. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo veljati merila za vrednotenje programov športa, ki se financirajo iz občinskega proračuna, sprejeta na občinskem svetu 21. 4. 1997.
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 65000-3/03
Laško, dne 1. oktobra 2003.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti