Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2003 z dne 29. 9. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2003 z dne 29. 9. 2003

Kazalo

4238. Pravilnik o fitosanitarnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja glive Phytophthora ramorum, stran 13416.

Na podlagi tretjega odstavka 12. člena, 73. člena ter v povezavi s četrtim odstavkom 14. člena in petim odstavkom 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 45/01) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o fitosanitarnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja glive Phytophthora ramorum*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik predpisuje fitosanitarne ukrepe za preprečevanje vnosa in širjenja glive Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in´t Veld sp.nov. (v nadaljnjem besedilu: škodljivi organizem), posebne fitosanitarne zahteve za uvoz in premeščanje, vrste občutljivih rastlin, lesa in lubja, za katere se izda fitosanitarno spričevalo oziroma rastlinski potni list zaradi preprečevanja vnosa in širjenja škodljivega organizma, sistematične raziskave navzočnosti škodljivega organizma in poročanje.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– občutljive rastline so rastline, razen plodov in semen, vrst: Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Arbutus menziesii Pursch., Arctostaphylos spp. Adans, Heteromeles arbutifolia (Lindley) M. Roemer, Lithocarpus densiflorus (H &A), Lonicera hispidula (Dougl.), Quercus spp. L., Rhamnus californica (Esch), Rhododendron spp. L., razen Rhododendron simsii Planch., Umbellularia californica (Pursch.), Vaccinium ovatum (Hook &Arn) Nutt. in Viburnum spp. L.;
– občutljiv les je les vrst Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Lithocarpus densiflorus (H & A) in Quercus L.;
– občutljivo lubje je izolirano lubje vrst Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Lithocarpus densiflorus (H & A) in Quercus L.
II. VNOS IN PREMEŠČANJE
3. člen
(vnos izolatov)
(1) Vnos in širjenje neevropskih ali evropskih izolatov škodljivega organizma na ozemlje Republike Slovenije sta prepovedana.
4. člen
(vnos in premeščanje občutljivih rastlin in lesa)
(1) Vnos občutljivih rastlin in občutljivega lesa s poreklom iz Združenih držav Amerike (v nadaljnjem besedilu: ZDA) v Republiko Slovenijo (v nadaljnjem besedilu: RS) sta prepovedana, če niso izpolnjene naslednje posebne fitosanitarne zahteve:
– da ob uvozu pošiljko spremlja fitosanitarno spričevalo, izdano v skladu s 6. členom tega pravilnika,
– da se opravi uradni pregled glede navzočnosti neevropskih izolatov škodljivega organizma, v skladu s predpisi, ki urejajo postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov, ter se s tem pregledom ugotovi, da niso okuženi s škodljivim organizmom.
(2) Premeščanje občutljivih rastlin in občutljivega lesa s poreklom iz ZDA je prepovedano, razen če pošiljko spremlja rastlinski potni list, ki se pripravi in izda na podlagi izpolnjevanja zahtev iz prejšnjega odstavka v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje za registracijo imetnikov določenih rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov za namene zdravstvenega varstva rastlin in o pogoje za izdajanje rastlinskih potnih listov.
(3) Premeščanje rastlin Rhododendron spp., razen Rhododendron simsii Planch, in Viburnum spp., razen plodov in semen, s poreklom iz držav, ki niso članice Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: tretje države), je prepovedano, razen če jih spremlja rastlinski potni list, ki se pripravi in izda v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje za registracijo imetnikov določenih rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov za namene zdravstvenega varstva rastlin, in pogoje za izdajanje rastlinskih potnih listov.
(4) Premeščanje rastlin Rhododendron spp., razen Rhododendron simsii Planch., in Viburnum spp., razen plodov in semen, s poreklom iz Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU) je z mesta pridelave v RS prepovedano, če niso izpolnjene naslednje fitosanitarne zahteve:
– da rastline izpolnjujejo zahteve, določene v 7. členu tega pravilnika,
– da jih spremlja rastlinski potni list in
– da so pridelovalci teh rastlin registrirani v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje za registracijo imetnikov določenih rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov za namene zdravstvenega varstva rastlin, in o pogojih za izdajanje rastlinskih potnih listov.
(5) Za občutljiv les hrasta Quercus L., vključno z lesom, ki ni ohranil svoje naravne okrogle površine, s poreklom iz ZDA, se posebne fitosanitarne zahteve, določene v 3. točki Seznama IV.A.I predpisa, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov, ne uporabljajo, če les izpolnjuje posebne zahteve iz prvega odstavka tega člena.
5. člen
(prepoved vnosa občutljivega lubja)
Vnos občutljivega lubja s poreklom iz ZDA na ozemlje RS je prepovedan.
III. POSEBNE FITOSANITARNE ZAHTEVE, KI MORAJO BITI IZPOLNJENE ZA UVOZ IN PREMEŠČANJE
6. člen
(posebne fitosanitarne zahteve za občutljive rastline in les pri uvozu)
(1) Ne glede na določbe predpisa, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov na Seznamu III.A točka (2) in Seznamu IV.A.I: točke (1),(11.1), (39) in (40) se lahko občutljive rastline in občutljiv les iz ZDA vnesejo na ozemlje RS, če izpolnjujejo naslednje posebne fitosanitarne zahteve:
a) da so opremljene s fitosanitarnim spričevalom z navedbo, da so po poreklu z območij, ki se navedejo v rubriki »Kraj porekla«, kjer ni znana navzočnost neevropskih izolatov škodljivega organizma; ali
b) da so opremljene s fitosanitarnim spričevalom, izdanem po uradni potrditvi, da na nobeni od občutljivih rastlin na mestu pridelave med uradnimi pregledi ni bilo opaziti znakov neevropskih izolatov škodljivega organizma od začetka zadnje celotne rastne dobe; uradni pregledi morajo vključevati laboratorijsko preskušanje kakršnihkoli sumljivih znamenj.
(2) Fitosanitarno spričevalo iz prejšnjega odstavka je dovoljeno izdati šele potem, ko se ugotovi, da pred odpremo odvzeti reprezentativni vzorci niso okuženi z neevropskimi izolati škodljivega organizma. Slednje se v spričevalu navede v rubriki »Dopolnilna izjava« z naslednjim besedilom: »Ni okuženo z neevropskimi izolati Phythophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ‘t Veld sp. nov.«.
(3) Občutljiv les s poreklom iz ZDA se lahko uvozi le, če je opremljen s fitosanitarnim spričevalom, ki potrjuje naslednje posebne fitosanitarne zahteve:
a) da je poreklo občutljivega lesa z območij, ki se navedejo v spričevalu v rubriki »Kraj porekla«, kjer ni znana navzočnost neevropskih izolatov škodljivega organizma; ali
b) da je fitosanitarno spričevalo izdano po uradni potrditvi, da je z lesa odstranjeno lubje in:
– da se je les obdelal tako, da se je zaobljena površina povsem odstranila; ali
– da vsebnost vode v lesu ne presega 20%, izraženo v odstotkih suhe snovi; ali
– da je les razkužen z ustreznim postopkom z vročim zrakom ali vročo vodo; ali
(c) v primeru žaganega lesa z ostanki lubja ali brez njega, da je v skladu z veljavnimi trgovinskimi običaji dokazano z znakom »Kiln-dried«, »KD« ali z drugo mednarodno priznano oznako, ki mora biti pritrjena na les ali embalažo, da se je s postopkom sušenja v peči vsebnost vlage zmanjšala pod 20%, izraženo v odstotkih suhe snovi, merjeno v času obdelave, doseženo v ustreznem času in pri ustrezni temperaturi.
7. člen
(posebne fitosanitarne zahteve za občutljive rastline,
ki se premeščajo)
(1) Rastline Rhododendron spp., razen Rhododendron simsii Planch. in Viburnum spp., razen plodov in semen, s poreklom iz EU, se lahko premeščajo z mesta pridelave samo, če so opremljene z rastlinskim potnim listom, ki potrjuje naslednje posebne fitosanitarne zahteve:
(a) da so po poreklu z območij, kjer ni znana navzočnost evropskih izolatov škodljivega organizma,
(b) da se na rastlinah na mestu pridelave ob uradnih pregledih niso ugotovila znamenja evropskih izolatov škodljivega organizma od začetka do konca zadnje celotne rastne dobe (uradni pregledi morajo vključevati najmanj eno laboratorijsko preskušanje ob primernem času med aktivno rastjo rastlin),
(c) da se v primeru ugotovljenih znamenj evropskih izolatov škodljivega organizma na mestu pridelave izvede ukrepe za izkoreninjenje škodljivega organizma, ki jih sestavljajo:
– uničenje okuženih rastlin in vseh občutljivih rastlin v oddaljenosti 2 m od okuženih rastlin,
– dodatno pregledovanje vseh neokuženih občutljivih rastlinah v aktivni rasti v polmeru 10 m od okuženih rastlin ter vseh preostalih rastlinah iz prizadete serije, kjer so se rastline ohranile na mestu pridelave, vsaj dvakrat v treh mesecih po odkritju okužbe,
– redno intenzivno pregledovanje vseh drugih občutljivih rastlin po odkritju okužbe na mestu pridelave(da se zagotovi ustrezno varstvo pred škodljivim organizmom in potrdi neokuženost občutljivih rastlin).
IV. SISTEMATIČNA RAZISKAVA IN OBVEŠČANJE
8. člen
(sistematična raziskava)
(1) Uprava Republike Slovenije za varstvo rastlin in semenarstvo (v nadaljnjem besedilu: Uprava) zagotovi izvajanje uradne sistematične raziskave, da se ugotovi navzočnost, meja morebitne razširjenosti oziroma značilnosti populacije škodljivega organizma in v primeru pojava, obvladovanje škodljivega organizma v skladu s pravilnikom, ki ureja varovana območja in izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih.
9. člen
(obveščanje)
Uprava v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin, mednarodnimi konvencijami in sporazumi, ki obvezujejo RS, poroča o izsledkih sistematičnih raziskav in uvedenih ukrepih za preprečevanje pojava oziroma zatiranje škodljivega organizma.
10. člen
(odrejanje ukrepov)
Odrejanje ukrepov iz 7. člena tega pravilnika na mestu pridelave se izvaja v skladu s predpisom, ki ureja pogoje za izdajanje rastlinskih potnih listov.
11. člen
(dolžnost imetnika rastlin)
Imetnik mora vidno označiti rastline istega porekla, ki so v inšpekcijskem spremljanju, in obveščati fitosanitarnega ali gozdarskega inšpektorja o vsakem novem ali ponovnem pojavu znamenj okužbe s škodljivim organizmom na rastlinah za saditev.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
12. člen
(prehodno obdobje)
Določbe drugega, tretjega in četrtega odstavka 4. člena ter 7. člena tega pravilnika, ki se nanašajo na premeščanje in izdajo rastlinskega potnega lista, se začnejo uporabljati z dnem pristopa RS k EU.
13. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-01-530/2003
Ljubljana, dne 24. septembra 2003.
EVA 2003-2311-0233
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
*Ta pravilnik vsebinsko povzema Odločbo komisije št. 2002/757/ES.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti