Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2003 z dne 1. 9. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2003 z dne 1. 9. 2003

Kazalo

4036. Pravilnik o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Črnomelj, stran 12903.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 35/03 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Črnomelj na 7. redni seji dne 17. 7. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva
v Občini Črnomelj
1. člen
S tem pravilnikom se določijo način, pogoji, postopek in kriteriji za dodeljevanje sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Črnomelj, na podlagi vsakoletnega razpisa, ki ga pripravijo strokovne službe občinske uprave. Razpis obravnava odbor pristojen za gospodarstvo in ga predlaga županu za posredovanje v objavo v Uradni list RS in lokalni časopis.
2. člen
Do sredstev iz občinskega proračuna so upravičeni:
– samostojni podjetniki,
– podjetje v zasebni ali mešani lasti z do 50 zaposlenimi,
– občani, ki so pri pristojnem organu vložili zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti, oziroma na pristojnem sodišču predlog za vpis v sodni register in priložili vse predpisane dokumente za ustanovitev gospodarske družbe.
Podjetja morajo izpolnjevati pogoj za majhna podjetja iz 3. člena uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 38/03).
Pri podjetnikih posameznikih se ti pogoji smiselno uporabljajo.
Sedež obratovalnice oziroma podjetja, poslovni prostori in mesto investicije prosilca mora biti na območju Občine Črnomelj.
Do sredstev niso upravičena podjetja v težavah in sektorji kmetijstva in ribištva.
3. člen
Občina Črnomelj bo dodeljevala sredstva občinskega proračuna za razvoj in pospeševanje malega gospodarstva upravičencem iz prejšnjega člena tega pravilnika za naslednje upravičene stroške:
– nakup zemljišč za poslovne prostore,
– nakup, graditev, prenovo in adaptacijo poslovnih prostorov;
– nakup opreme za opravljanje dejavnosti,
– nakup opreme, ki je povezana z uvajanjem sodobnih tehnologij v enote malega gospodarstva,
– odpiranje novih delovnih mest.
4. člen
Sredstva za razvoj malega gospodarstva v Občini Črnomelj so sredstva zagotovljena s proračunom Občine Črnomelj, dogovorjena bančna sredstva in morebitna druga sredstva.
5. člen
Sredstva se lahko dodeljujejo kot subvencija obresti posojil. Višina subvencioniranja obresti se določi z vsakokratnim letnim razpisom, v skladu s proračunom občine.
6. člen
Razpis na osnovi katerega lahko upravičenci pridobijo sredstva mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
1. obliko pospeševanja razvoja malega gospodarstva,
2. višino sredstev za posamezne oblike pospeševanja,
3. namene, za katere se opredeljujejo sredstva,
4. opredelitev prosilcev, ki zaprošajo za subvencijo,
5. pogoje, ki jih morajo prosilci izpolnjevati,
6. pogoje, pod katerimi se dodeljujejo sredstva,
7. kraj in rok za oddajo vlog, ki ne sme biti krajši od 30 dni.
7. člen
Prednost pri dodelitvi sredstev imajo prosilci, ki:
– razširjajo obseg poslovanja in odpirajo nova delovna mesta, z zahtevano višjo stopnjo izobrazbe, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih v Občini Črnomelj,
– imajo proizvodnjo, ki je usmerjena v doseganje višje kvalitete proizvodov in storitev ter zagotavlja okolju prijaznejši proizvodni proces,
– zagotavljajo boljšo oskrbo in kvalitetnejše storitve občanom,
– bodo z izvedbo projekta pomembno vplivali na razvoj občine.
8. člen
Prosilci vlogo za dodelitev sredstev iz občinskega proračuna oddajo v sprejemni pisarni Občine Črnomelj v roku, ki je določen z razpisom.
Vloga mora poleg drugih dokazil določenih v razpisu vsebovati najmanj:
– izpolnjen prijavni obrazec, ki je sestavni del razpisne dokumentacije;
– podpisano in izpolnjeno izjavo, da se strinja z danimi pogoji;
– dokazilo o registraciji obrtnika, samostojnega podjetnika oziroma družbe, ki ne sme biti starejše od 30 dni (za gospodarske družbe izpisek iz sodnega registra, za samostojne podjetnike fotokopijo priglasitvenega lista);
– za fizične osebe potrdilo o stalnem bivališču, ki ni starejše od 30 dni;
– odločbo pristojnega organa o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti;
– dokazilo o poravnanih davkih in prispevkih;
– finančni izkazi o poslovanju;
– kratek opis namena najema posojil,če le ta ni razviden iz pogodbe o odobritvi posojila;
– kupoprodajno pogodbo, predračune, račune, če gre za nakup zemljišč, prostorov ali opreme;
– gradbeno dovoljenje ali priglasitev del, če gre za gradnjo ali adaptacijo poslovnih prostorov;
– s strani posojilodajalca overjeno fotokopijo ali original pogodbe o odobrenem namenskem posojilu za pospeševanje razvoja malega gospodarstva, amortizacijski načrt;
– fotokopije obrazcev prijav delavcev v zavarovanje, če gre za odpiranje novih delovnih mest;
– kopije dokazil ali potrdilo posojilodajalca o že plačanih obrestih v obravnavanem letu;
– izjavo o zagotavljanju lastnih sredstev v skladu z določili pravilnika;
– izjavo o prejeti višini državne pomoči iz drugih javnih virov.
9. člen
Vloge prosilcev obravnava razpisna komisija, ki jo pred objavo razpisa imenuje župan in šteje tri člane:
– en predstavnik pristojnega odbora za gospodarstvo,
– en predstavnik območne obrtne zbornice,
– en predstavnik občinske uprave, zadolžen za področje malega gospodarstva.
Komisija na osnovi prispelih vlog, določil razpisa in tega pravilnika pripravi predlog o dodelitvi sredstev, ga posreduje v obravnavo pristojnemu odboru za gospodarstvo. Odbor na osnovi predloga komisije pripravi predlog in ga posreduje županu v odločitev. Župan odloči o dodelitvi sredstev s sklepom, ki ga posreduje prosilcem najpozneje v 15 dneh po sprejemu odločitve.
10. člen
Po odobritvi subvencije sklene vsak posamezni upravičenec pogodbo z Občino Črnomelj, v kateri so določene medsebojen pravice in odgovornosti pogodbenih strank. S strani Občine Črnomelj pogodbo sklene župan.
Namensko porabo sredstev občinskega proračuna, namenjenih spodbujanju razvoja malega gospodarstva v Občini Črnomelj nadzoruje pristojni odbor za gospodarstvo, ki poda poročilo občinskim organom in nadzornemu odboru. V primeru nenamenske porabe pomoči iz občinskega proračuna je koristnik sredstev dolžan le-te takoj vrniti z zakonskimi zamudnimi obrestmi v proračun Občine Črnomelj.
11. člen
Pomoč se lahko dodeli, če ima stimulativni učinek in ni namenjena samo zmanjševanju stroškov podjetja ter takrat, ko pozitivni učinki prevladajo nad negativnimi.
Vsak prejemnik pomoči mora podpisati klavzulo o kumolaciji pomoči. Klavzula obsega izjavo upravičenca, da za posamezni namen ni pridobil sredstev državnega proračuna ali mednarodnih virov, oziroma koliko sredstev je že pridobil.
Intenzivnost pomoči ne sme presegati 55% upravičenih stroškov. Zgornja meja višine pomoči velja ne glede na to iz katerih javnih virov je pomoč dodeljena.
Višina pomoči se lahko izračuna bodisi na podlagi upravičenih stroškov investicije, bodisi na podlagi stroškov odpiranja novih delovnih mest. pomoč za nove zaposlitve se lahko dodeli za zaposlovanje ljudi, ki še niso bili zaposleni, so ostali brez zaposlitve ali so v postopku izgubljanja dosedanje zaposlitve. Upravičeni stroški za nove zaposlitve so stroški bruto plač za obdobje dveh let. Izpolnitev kriterijev novih zaposlitev se ugotavlja na osnovi dodatnih zaposlitev v podjetju v primerjavi s povprečjem preteklih 12 mesecev. Nove zaposlitve morajo biti ohranjene vsaj 3 leta, oziroma 2 leti v primeru majhnih podjetji in srednje velikih podjetjih, po prejeti pomoči.
Upravičeni stroški začetnih investicij in upravičeni stroški novih delovnih mest se lahko združujejo, vendar skupaj ne smejo preseči višine pomoči v tretjem odstavku tega člena.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 52/01).
Št. 313-0-07/2003
Črnomelj, dne 30. julija 2003.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti