Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2003 z dne 8. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2003 z dne 8. 8. 2003

Kazalo

3707. Navodilo za izvajanje sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk ter sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic, stran 11639.

Na podlagi tretjega odstavka 29. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 58/02), sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 24/02 in 85/02) in sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 24/02) izdaja guverner Banke Slovenije
N A V O D I L O
za izvajanje sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk ter sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic
I. NAMEN NAVODILA
1. S tem navodilom se predpisuje vsebina in oblika ter način izpolnjevanja in pošiljanja poročila o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk ter oblikovanja posebnih rezervacij bank in hranilnic (v nadaljevanju: poročilo).
Poročilo iz prvega odstavka banka oziroma hranilnica (v nadaljevanju: banka) predloži v obliki obrazcev:
– RAZ -1 – „Razvrstitev aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk banke”, ki sestoji iz podrobne razporeditve aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk banke po posameznih dolžnikih, razvrstitve terjatev v skupine ter ugotovitve potencialnih izgub, oblikovanih in dodatno potrebnih posebnih rezervacij za kreditna tveganja ter oblikovanih rezervacij za deželna tveganja,
– RAZ – 2 – Pregled terjatev in potencialnih obveznosti banke do fizičnih oseb in
– REZ – Zbirni pregled razvrstitve terjatev in oblikovanja rezervacij.
II. NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA RAZ -1 in RAZ -2
2. Obrazec RAZ-1 vsebuje 20 stolpcev, katerih vsebina je naslednja:
STOLPEC št.
1 – matična številka
Vpiše se sedemmestna matična številka pravne osebe pri Statističnem uradu Republike Slovenije (v nadaljevanju: SURS).
Sedemmestna matična številka SURS se vpiše tudi za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in imajo matično številko (samostojne podjetnike posameznike in druge); za osebe, ki sicer opravljajo dejavnost, vendar nimajo matičnih številk, pa se vpišejo številke 9999910 za skupino A, 9999911 za skupino B, 9999912 za skupino C, 9999913 za skupino D in 9999914 za skupino E.
Za druge fizične osebe (ki ne opravljajo dejavnosti) oziroma prebivalstvo se vpišejo številke 9999900 za skupino A, 9999901 za skupino B, 9999902 za skupino C, 9999903 za skupino D in 9999904 za skupino E.
Če banka izkazuje izpostavljenost do fizične osebe kot osebe, ki opravlja dejavnost (samostojni podjetnik posameznik, kmet) in hkrati do te iste osebe kot prebivalca se vse izpostavljenosti seštejejo in prikažejo v obrazcu RAZ-1 bodisi pod osebe s samostojno matično številko ali v skupni številki za podjetnike.
Ne glede na prvi odstavek te točke se v primeru, da banka izkazuje potencialno obveznost iz naslova upravljanja vzajemnega pokojninskega sklada, vpiše številka 9999905; v primeru, da banka izkazuje potencialno obveznost iz naslova upravljanja premoženja pokojninske družbe pa se vpiše številka 9999906.
Ne glede na prvi odstavek te točke, pa se pri tujih pravnih osebah (iz držav članic ali drugih tujih držav), ki so banke, vpiše SWIFT koda v skladu z BIC directory. Za tuje osebe, ki nimajo SWIFT kod (nekatere banke in druge tuje osebe), se uporablja zaporedna številka tujega dolžnika in šifra države. Primer: prva pravna oseba iz Italije: 0001380, iz Hrvaške 0001191.., druga pravna oseba iz Italije 0002380, iz Hrvaške 0002191...
Nazivi dolžnikov, matične številke in SWIFT kode morajo biti ažurirani, torej preverjeni z registrom SURS oziroma BIC directory za SWIFT kode.
Banka zaveže vse pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, da jo obveščajo o matičnih številkah (oziroma kodah), spremembah naziva in statusnih spremembah.
2 – naziv dolžnika
Dolžniki banke so domače in tuje pravne ter fizične osebe. V obrazec RAZ-1 se posamično vnašajo pravne osebe (domače in tuje) in tiste fizične osebe, ki opravljajo dejavnost ter imajo matično številko in do katerih banka izkazuje terjatev oziroma prevzeto ali potencialna obveznost.
Posamično pomeni, da se vsaka pravna oseba in fizična oseba, ki opravlja dejavnost in ima matično številko, vnese v eno vrstico.
Pod naziv dolžnika se vnese naziv – firma dolžnika in kraj, kjer je sedež dolžnika. Firma in sedež se lahko vneseta v skrajšani obliki.
Ne glede na zgornjo opredelitev dolžnikov se v primeru, ko banka izkazuje potencialno obveznost iz naslova upravljanja vzajemnega pokojninskega sklada, pod naziv dolžnika vnese ‘pokojninski sklad v upravljanju (naziv sklada)’. V primeru, da banka izkazuje potencialno obveznost iz naslova upravljanja premoženja pokojninske družbe, se pod naziv dolžnika vnese ‘premoženje pokojninske družbe v upravljanju (naziv družbe)’.
Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in nimajo matičnih številk, se v obrazec RAZ-1 vnašajo v skupnem seštevku pod naziv “podjetniki” in sicer v več vrstic, za vsako skupino razvrstitve posebej.
Fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, se vnesejo na koncu poročila v skupnem znesku pod naziv “prebivalstvo”, in sicer v več vrstic, za vsako skupino razvrstitve posebej.
Ne glede na določila o skupnem izkazovanju podjetnikov in prebivalstva v obrazcu RAZ-1, pa se v obrazcu RAZ-2 največji dolžniki v skupini „podjetniki” in „prebivalstvo” prikažejo posamično, in sicer: v prvem delu obrazca 10 fizičnih oseb (prebivalcev) po višini skupne izpostavljenosti banke do teh oseb (stolpec 4), od najvišje do najnižje in prav tako v drugem delu posamično 10 fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost (podjetnikov), a nimajo matičnih številk.
3 do 7 – bilančne terjatve in zunajbilančne obveznosti
V posamezne stolpce se vnesejo zneski bilančnih postavk in zunajbilančnih postavk – prevzetih in potencialnih obveznosti za dolžnika, ne glede na njihov rok dospelosti, v skladu z opredelitvijo, ki je podana v nadaljevanju. Zaradi celovitega pregleda „portfelja”, ki se nanaša na posameznega dolžnika se v poročilo vnesejo stanja postavk ne glede na to, da se določene postavke v nadaljevanju poročila ne razporejajo in se zanje po 5. točki sklepa o razvrščanju ne ugotavlja potencialnih izgub.
Pod kredite (stolpec 3) se zajemajo stanja na računih iz bilance stanja pod A.III. Krediti bankam in A.IV. Krediti strankam, ki niso banke, v višini terjatev do dolžnika (v bruto znesku, torej ne zmanjšane za oblikovane popravke vrednosti).
Pod vrednostnimi papirji in naložbami v kapital (stolpec 4) se zajemajo stanja iz postavk bilance stanja pod A.II. Državne obveznice in drugi vrednostni papirji za reeskont pri centralni banki, A.V. Dolžniški vrednostni papirji, ki niso namenjeni trgovanju in A.VI. Vrednostni papirji, namenjeni trgovanju, A.VII. Dolgoročne naložbe v kapital strank v skupini in A.VIII. Dolgoročne naložbe v kapital drugih strank ter stanja iz računov odkupljenih lastnih delnic v postavki A.XI. Lastni deleži.
Vrednostni papirji in kapitalske naložbe niso predmet razvrstitve in se vrednotijo v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi. Če banke v skladu z drugim odstavkom 5. točke sklepa o razvrstitvi uporabijo podobna merila za prevrednotenje zaradi oslabitve kot pri drugih terjatvah za ugotavljanje potencialnih izgub, so to interni postopki vrednotenja teh postavk v banki in se ne izkazujejo v poročilu RAZ-1 od vključno stolpca 9a dalje do vključno stolpca 16.
Pod obresti (stolpec 5) se zajemajo stanja iz računov terjatev za obresti pod zap. 4 iz bilančne postavke A.XIII. Druga sredstva, v bruto znesku, to je ne zmanjšane za oblikovane popravke vrednosti in stanja na računih razmejenih obresti iz bilančne postavke A.XIV. Usredstvene (aktivne) časovne razmejitve.
Pod drugo (stolpec 6) se zajemajo stanja iz računov terjatev za provizije oziroma opravnine ter stanja drugih računov iz bilančnih postavk A.XIII. Druga sredstva in A.XIV. Usredstvene (aktivne) časovne razmejitve, ki jih je mogoče razporediti na dolžnika ali banko.
Ni nujno, da sta tu vsebovani v celoti preostali (brez terjatev za obresti v stolpcu 5) bilančni postavki A.XIII. in A.XIV. Banka mora vsebinsko slediti naravi postavke in si s podrobnejšo razčlenitvijo stolpcev zagotoviti preglednost nad izračunom. Če gre za terjatve, ki jih je mogoče povezati na določenega komitenta, se vnesejo v stolpec 6 in nato vključijo v nadaljevanju obrazca, kadar so predmet razporeditve in ugotavljanja potencialnih izgub, sicer pa ne. Če gre za terjatve za prihodke banke, se praviloma z njimi ravna enako kot pri terjatvah za obresti in opravnine (t.j. v skladu s poglavjem o izključenih prihodkih) in se nahajajo le še v seštevku v stolpcu 9, v 9a pa ne več (glej navodila za stolpec 9a). Za nekatere druge terjatve (npr. dolgoročne naložbene nepremičnine) velja, da niso predmet razvrstitve (5. točka sklepa) in jih zato ne najdemo v nadaljevanju obrazca. Nekatere postavke pa se v nadaljevanju obrazca razvrstijo v skupine, nanje se oblikujejo rezervacije (npr. terjatve za čeke) in se zato pojavijo tudi v nadaljevanju obrazca (pod 9a).
Pod zunajbilančne obveznosti (stolpec 7) se vnesejo stanja iz računov zunajbilančne evidence, na katerih so knjižene tvegane zunajbilančne postavke.
Ne glede na prejšnji odstavek se izvedeni (izpeljani) finančni instrumenti, s katerimi se trguje na prostem trgu, zajemajo v višini izračunane kreditne nadomestitvene vrednosti v skladu s sklepom o kapitalski ustreznosti iz obr. KAP 6 (stolpec 6), KAP 7 (stolpec 4) oziroma banke, ki so zavezane k izračunu kapitalskih zahtev za tržna tveganja iz obr. KAP – trg 8/1 – tabela III.a (stolpec 6).
8 – izključeni prihodki
Vnese se znesek obračunanih prihodkov (za obresti, opravnine in vse druge prihodke), ki jih mora banka na podlagi VII. poglavja sklepa o razvrstitvi izključevati, to je zanje oblikovati 100% popravke vrednosti. Vnesejo se vsi izključeni prihodki, ne glede na to, ali so oblikovani za terjatve za obresti pripisane h glavnici pri stolpcu 3 (100% popravki) ali za terjatve izkazane v stolpcu 5 ali morebiti celo v 6).
V ta stolpec banke lahko vključujejo tudi znesek diskonta pri odkupljenih terjatvah. Če ga ne vključujejo v ta stolpec, izkazujejo odkupljene terjatve zmanjšane za diskont v stolpcu 3 – krediti.
9 – skupaj izpostavljenost
Je seštevek stolpcev od 3 do 7.
9a – znesek terjatev za razvrstitev v skupine (oziroma osnova za izračun rezervacij)
Je skupaj izpostavljenost iz zap. 9, zmanjšana na podlagi točke 5 sklepa o razvrstitvi za:
– vrednostne papirje in naložbe v kapital,
– naložbene nepremičnine dane v poslovni najem,
– naložbe v lastne delnice,
– naložbe v eskontirane menice,
– za znesek izključenih prihodkov iz stolpca 8 (=vseh izključenih prihodkov, tako za tisti del obračunanih in izključenih prihodkov, ki je pripisan glavnici kreditov, kot za del izključenih prihodkov na računih terjatev za prihodke (v stolpcu (5) obresti in stolpcu (6) drugo) in
– za znesek terjatev za obresti, opravnine ter za vse druge prihodke za dolžnike v A in B skupini razvrstitve (=delno stolpec 5 in 6), ker nanje na podlagi 15. točke in VII. poglavja sklepa o razvrstitvi ni potrebno ugotavljati potencialnih izgub oziroma izračunavati potrebnih posebnih rezervacij.
Banka mora pri dolžnikih, ki so razvrščeni v skupini C do E (in tudi pri B, če je v B zaradi zastave nepremičnin) dosledno izključevati vse prihodke, tudi tiste, ki se pripisujejo glavnici in zagotoviti dovolj podrobno analitično evidenco, da se lahko izračuna osnovo za določitev zneska potencialnih izgub.
10 – razvrstitev terjatev v skupino A
Vpiše se znesek iz stolpca 9a, v delu ki je razvrščen na podlagi določil sklepa o razvrstitvi v skupino A.
11- razvrstitev terjatev v ostale skupine
Vpiše se znesek iz stolpca 9a, v delu ki je razvrščen na podlagi določil sklepa o razvrstitvi v skupino B, C, D ali E.
12 – oznaka skupine
Vpiše se razvrstitev za stolpec 11.
V primeru, da je znesek terjatev za razvrstitev v skupine (stolpec 9a) enak nič, banka pa ima postavke, ki se ne razvrščajo (stolpec 9), t.j. VP in naložbe v kapital, se v stolpcu 12 – oznaka skupine označi z nič (0) oziroma se pusti prazno polje. Označena z nič (0) oziroma prazna so tudi vsa mesta v nadaljevanju obrazca do vključno stolpca 16. Banka vnese oznako komitenta v stolpec 17 in v primeru, ko gre za tujo osebo, se vnese znesek oblikovanih rezervacij za deželna tveganja v stolpec 18.
13 – potencialne izgube v %
Vnese se % (z dvema decimalkama) ugotovljenih potencialnih izgub za terjatve v skupinah B, C, D in E (za stolpec 11), ki ga za posameznega komitenta banka določi v skladu s 16. točko sklepa o razvrstitvi, za skupino E pa v višini 100%.
13a – znesek potencialnih izgub
Znesek iz stolpca 11, pomnožen z % iz stolpca 13.
14 – oblikovane posebne rezervacije – popravki
Vnese se znesek oblikovanih posebnih rezervacij (brez zneska 100% popravkov za izključene prihodke na C-E skupino) v obliki popravkov bilančnih terjatev za posameznega dolžnika po stanju na dan poročila.
15 – oblikovane posebne rezervacije v pasivi
Vnese se znesek oblikovanih posebnih rezervacij za zunajbilančne obveznosti za posameznega dolžnika, ki so knjižene na kontu posebnih rezervacij 9750. Ne vnaša se zneskov za izravnavo po skupinah, kot tudi ne posebnih rezervacij, ki so v skladu s 3. točko sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic oblikovane v višini 1% zneska terjatev razvrščenih v skupino A.
16 – dodatno potrebne rezervacije za potencialne izgube
Vnese se znesek dodatno potrebnih posebnih rezervacij iz naslova kreditnega tveganja, to je popravkov za bilančne terjatve in posebnih rezervacij za zunajbilančne obveznosti (stolpec 13a minus stolpec 14 minus stolpec 15).
V primeru, da je znesek vseh rezervacij iz stolpca 14 in 15 večji od zneska potencialnih izgub v stolpcu 13a, se razlika vpiše z negativnim predznakom, kar pomeni, da ima banka za dolžnika preveč oblikovanih posebnih rezervacij.
17 – oznaka skupine brez zavarovanja
Vnese se oznaka skupine razvrstitve, v katero bi bil uvrščen komitent v primeru, če banka zanj ne bi pridobila prvovrstnega zavarovanja ali zavarovanja z zastavo nepremičnine.
18 – rezervacije za deželna tveganja
Banka vpiše znesek že oblikovanih deželnih rezervacij (stanje iz računa 9756) – izračun je pojasnjen pri točki 7. V primeru domačih dolžnikov oziroma tujih dolžnikov, ki so iz držav z deželnim tveganjem 0%, se pusti prazno mesto.
3. Pri razvrstitvi banka zajema izpostavljenosti do dolžnika samo enkrat. Tako se v primeru, da je za pokritje nekritega akreditiva odobreno okvirno posojilo, zunajbilančna obveznost banke do tega komitenta izkaže le enkrat, čeprav je v knjigovodski evidenci banke izkazana dvakrat.
4. Znesek bilančnih terjatev, ki jih na dan izpolnitve poročila ni mogoče razporediti na posameznega dolžnika (prehodni računi) ter terjatve do delavcev banke, lastni deleži, manjše terjatve za zneske provizij in obresti ter druge podobne terjatve, se praviloma razvrsti v skupino A. Banka vpiše v obrazec skupni znesek teh terjatev, kot dolžnik pa se vpišeta naziv in matična številka banke.
5. V obrazec niso zajete naslednje postavke iz bilance stanja:
– denar v blagajni in stanje na računih pri CB (bilančna postavka A.I),
– neopredmetena dolgoročna sredstva (bilančna postavka A.IX.),
– opredmetena osnovna sredstva (bilančna postavka A.X.),
– vpisani, nevplačani kapital (bilančna postavka A.XII.),
– zaloge, plemenite kovine, presežek sredstev iz notranjih razmerij in presežek odhodkov nad prihodki med letom (delno iz bilančne postavke A.XIII.).
III. NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA REZ
6. Pod I. Kreditno tveganje obrazec REZ vsebuje 11 stolpcev, katerih vsebina je naslednja:
Stolpci 2, 3 in 4 – znesek razvrščenih terjatev (kolona 9a iz RAZ-1) – po skupinah se prikažejo seštevki bilančnih terjatev, zunajbilančnih obveznosti in skupaj razvrščenih terjatev. Vnesejo se torej le zneski postavk, ki so predmet razvrstitve.
Stolpec 5 – oblikovane posebne rezervacije – vnesejo se oblikovane posebne rezervacije v aktivi (kolona 14 iz RAZ-1), v delu, ki vsebinsko pomeni posebne rezervacije za kreditna tveganja. Zato tu niso zajeti popravki na terjatve za prihodke, ki so oblikovani v višini 100%, torej ki predstavljajo izključene prihodke.
Stolpec 6 – popravki za izključene prihodke (kolona 8 iz RAZ-1) – vnesejo se zneski izključenih prihodkov, ki so knjiženi v aktivi (bodisi na štirištevilčnih kontih popravkov ali pa na podrobnejših analitičnih (večštevilčnih) kontih popravkov v okviru rednih računov).
Stolpec 7 – razlika zaradi restrukturiranja terjatev – vnese se razlika med zneskom rezervacij, ki je zadržan glede na razvrstitev terjatve pred restrukturiranjem.
Stolpec 8 – oblikovane posebne rezervacije v pasivi (kolona 15 iz RAZ-1 in konto 9754) – vnese se znesek oblikovanih posebnih rezervacij za kreditno tveganje – seštevek po skupinah razvrstitve, za skupino A se vnese znesek oblikovanih posebnih rezervacij po 3. točki sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic.
Stolpec 9 – oblikovane posebne rezervacije za izravnavo – vnese se znesek oblikovanih posebnih rezervacij za izravnavo (konto 9751), ki jih mora banka oblikovati, če seštevek vseh ugotovljenih potencialnih izgub v posamezni skupini znese manj od zneska, izračunanega z uporabo minimalno predpisanega odstotka za posamezno skupino iz točke 15. sklepa o razvrstitvi.
Stolpec 10 – seštevek stolpcev 5, 6, 8 in 9 – je seštevek vseh posebnih rezervacij za kreditna tveganja in izključenih prihodkov.
Stolpec 11 – dodatno potrebne rezervacije – gre samo za posebne rezervacije za kreditno tveganje in ne tudi tiste za deželno tveganje. Da se lahko izpolni ta znesek, mora banka opraviti izračune posebej in sicer:
Za skupino A – če znesek oblikovanih rezervacij (v skladu s točko 3 sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij) v stolpcu 8 ni enak izračunanemu znesku po 3. točki sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij, se tu vnese razlika z ustreznim predznakom, to pomeni, da se vpišejo tako premalo (+) kot preveč (-) oblikovane rezervacije.
Izračunani znesek je enak 1% od zneska v A v stolpcu 4 (ki je enak stolpcu 9a v RAZ 1), ki se zmanjša za znesek netveganih terjatev (RS, BS, evropskih skupnosti, vlad in centralnih bank držav EEA in z njimi primerljivih držav OECD).
Za druge skupine – ugotovitev obveznosti po izračunu banke: ugotovi se znesek potencialnih izgub v posamezni skupini, kar je seštevek zneskov v stolpcu 13a iz RAZ-1 po skupinah (B, C, D in E iz stolpca 12 RAZ-1). Če seštevek znese manj, kot je izračunan na podlagi predpisanih potrebnih rezervacij iz določil 4. točke sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij, potem se ta znesek upošteva pri izračunu dodatnih potrebnih rezervacij. Banke pri izračunu potencialnih izgub lahko za skupine B, C in D uporabljajo tudi višje ali nižje odstotke od tistih, ki so določeni v prvem odstavku 15. točke sklepa o razvrščanju. Odstotke banka pri posameznem komitentu oziroma terjatvi določi v odvisnosti od verjetnosti izgube terjatve in v mejah znotraj odstotkov, kot jih za posamezne skupine določa 16. točka sklepa o razvrščanju, pri tem pa mora paziti, da ne glede na ravnanje pri posameznem komitentu, na ravni vseh razvrščenih terjatev v eni skupini (B, C, D ali E) oblikuje rezervacije za potencialne izgube v povprečju najmanj v odstotku iz 15. točke sklepa o razvrščanju.
7. Pod II. Deželno tveganje se vnese najprej skupaj seštevek iz stolpca 18 v RAZ-I. Za izračun potencialnih izgub in potrebnih rezervacij za deželno tveganje si mora banka pri tujih osebah pripraviti posebne dodatne izračune, v obrazec RAZ-1 se vnese samo znesek že oblikovanih rezervacij (ki se v posameznih primerih na dan, za katerega se poroča, lahko razlikuje od izračuna minimalno potrebnih rezervacij za ta namen), v obrazec REZ pa končni izračun oziroma seštevek dodatno potrebnih rezervacij za deželno tveganje.
Osnova za izračun je znesek skupaj izpostavljenost (stolpec 9). Bankam je dana možnost, da na nekatere postavke do tujih oseb ne ugotavljajo potencialnih izgub iz naslova deželnega tveganja (18. točka sklepa). Sam izračun se opravi na podlagi 17. in 19. točka sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk in pomeni, da se predpisani odstotek uporabi na osnovo (skupaj izpostavljenost), ki je znižana za ugotovljene potencialne izgube za kreditno tveganje za terjatve v B do E skupini in za terjatve za prihodke, za katere so oblikovani 100% popravki zaradi zahteve po izključevanju prihodkov.
Znesek dodatno potrebnih rezervacij za deželno tveganje se izračuna kot razlika med izračunano obveznostjo in seštevkom oblikovanih rezervacij za deželno tveganje iz stolpca 18.
IV. NAČIN POŠILJANJA POROČIL
8. Banka pošlje Banki Slovenije poročilo o izvajanju določil sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic ter sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic na obrazcu RAZ-1 oziroma v obliki računalniškega izpisa.
Banka hkrati z obrazcem RAZ-1 predloži Banki Slovenije tudi pregled terjatev in potencialnih obveznosti banke do fizičnih oseb na obrazcu RAZ-2 ter zbirni pregled razvrstitve terjatev in oblikovanja posebnih rezervacij na obrazcu REZ. Obrazci so sestavni del tega navodila.
9. Banka posreduje Banki Slovenije poročilo RAZ-1 o izvajanju določil sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic ter sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic tudi na elektronski način.
Obvezna oblika zapisa je:
--------------------------------------------------------------
Št.  Naziv polja                          Tip Dolžina Vrednost
--------------------------------------------------------------
1.   Matična številka banke                 N       7       02
2.   Oznaka obrazca                         N       2        1
3.   Vrsta podatkov                         N       1
4.   Leto                                   N       4
5.   Mesec                                  N       2
6.   Matična številka dolžnika              A      11
7.   Naziv dolžnika                         A      60
8.   Krediti                                N      13
9.   Vrednostni papirji in nal. v kapital   N      13
10.  Obresti                                N      13
11.  Drugo                                  N      13
12.  Zunajbilančne obveznosti               N      13
13.  Izključeni prihodki                    N      13
14.  Znesek za razvrstitev v skupine (9a)   N      13
15.  Znesek razvrstitve v A                 N      13
16.  Znesek razvrstitve v ostale skupine    N      13
17.  Oznaka skupine                         A       1
18.  Odstotek potencialnih izgub            N       5
19.  Znesek potencialnih izgub (13a)        N      13
20.  Oblikovane posebne rezervacije –
     popravki                               N      13
21.  Oblikovane posebne rezervacije v
     pasivi                                 N      13
22.  Oznaka skupine brez zavarovanja        A       1
23.  Znesek rezervacij za deželna
     tveganja                               N      13
--------------------------------------------------------------
Dodatna pojasnila:
– Oznaka N pomeni numeričen podatek, A pa alfabetski;
– Vsi numerični podatki so predstavljeni v decimalni obliki (COBOL format);
– Vsi zneski so nepredznačeni, dolžina je 13 znakov, brez decimalnih mest;
– Polje ‘odstotek potencialnih izgub’ vsebuje petmestno število tako, da so tri mesta rezervirana za celo število, dve mesti pa za decimalki (Primer: 13% = 01300; 12,654% = 01265; 12,656 = 01266);
– Polji ‘oznaka obrazca’ in ‘vrsta podatkov’ vsebujeta stalne vrednosti (02 in 1);
– Polje ‘matična številka’ vsebuje številko, ki jo določi Statistični urad Republike Slovenije (za domače pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in imajo matično številko);
– Vodilni (identifikacijski) zapis pri elektronskem pošiljanju podatkov ni predviden.
10. Banke, hranilnice in podružnice tujih bank izpolnijo prvo poročilo v skladu s tem navodilom po stanju na dan 30. 9. 2003.
11. Navodilo začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 29. julija 2003.
Mitja Gaspari l. r.
Guverner

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti