Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2003 z dne 4. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2003 z dne 4. 7. 2003

Kazalo

3183. Uredba o izdaji obveznic Republike Slovenije serije RS15U, stran 10142.

Na podlagi 9. člena zakona o zamenjavi obveznic Republike Slovenije za obveznice Agencije Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 59/95 in 30/98) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o izdaji obveznic Republike Slovenije
serije RS15U
1. člen
Ta uredba določa datum in način izdaje ter podrobnejšo vsebino obveznic Republike Slovenije serije RS15U (v nadaljevanju: obveznice), ki se izdajo na podlagi zakona o zamenjavi obveznic Republike Slovenije za obveznice Agencije Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 59/95 in 30/98 – ZZLPPO, v nadaljevanju: zakon) kot nadomestilo obveznic dela serije RS15F, izdanih na podlagi zakona in rezerviranih za odkup potencialnih izgub Nove Kreditne banke Maribor, d.d., Maribor (v nadaljevanju: NKBM), ki do dne dospelosti RS15F dne 15. 7. 2003 ne bodo izročene NKBM.
2. člen
Obveznice bodo izdane kot vrednostni papirji na ime v nematerializirani obliki.
Republika Slovenija kot izdajatelj izda obveznice tako, da KDD Centralni klirinško depotni družbi, d.d., Ljubljana (v nadaljevanju: KDD) posreduje nalog za vpis obveznic z dnem 15. julija 2003 na registrski račun Republike Slovenije. Ob vsakokratni izpolnitvi pogojev za izročanje obveznic za odkup potencialnih izgub NKBM, bo Republika Slovenija posredovala KDD nalog za prenos ustreznega števila obveznic na račun NKBM.
3. člen
Obveznice se izdajo v skupnem nominalnem znesku 1.814,800.000 SIT, v 18.148 obveznicah.
Nominalni znesek ene obveznice je 100.000 SIT.
Nominalni znesek vsake posamezne obveznice se do dneva dospelosti ali do dneva predčasne izpolnitve, določenega v skladu z 9. členom zakona (v nadaljevanju: dan predčasne izpolnitve) revalorizira skladno z določili iz prvega odstavka 2. člena zakona.
Vsako obdobje, za katero se računa revalorizacija, vključuje prvi dan takega obdobja in ne vključuje zadnjega dneva takega obdobja.
4. člen
Obrestna mera je fiksna 4,5% letno.
Obresti se obračunavajo od revalorizirane vrednosti glavnice na konformni način, po obrestni meri iz prvega odstavka tega člena (zaokroženi na 6 decimalnih mest) za obrestovalno obdobje in se izplačujejo dvakrat letno za nazaj na vsakokratni dan dospelosti plačila obresti, oziroma kolikor ta dan ni delovni dan, na prvi naslednji delovni dan.
Dan dospelosti plačila obresti obveznic je vsak 15. julij in vsak 15. januar v vsakem letu po 15. juliju 2003 do vključno dneva dospetja obveznice oziroma dan predčasne izpolnitve.
Obrestovalno obdobje obveznic je obdobje, ki se začne:
(i) v primeru, da gre za prvo plačilo obresti 15. julija 2003;
(ii) v vseh ostalih primerih na zadnji prejšnji dan dospelosti plačila obresti, konča pa se na dan dospelosti plačila obresti (vendar dneva dospelosti plačila obresti ne vključuje).
Upravičenec do plačila obresti od obveznic je oseba, ki je zakoniti imetnik obveznice na dan, ki je dva delovna dneva pred dnem dospelosti plačila obresti, oziroma v primeru predčasne izpolnitve, oseba, ki je zakoniti imetnik na dan, ki je dva delovna dneva pred dnem predčasne izpolnitve.
5. člen
Če 7 delovnih dni pred dnevom dospelosti plačila obresti zaradi pomanjkanja podatkov, spremembe predpisov ali iz drugih razlogov ni mogoče ugotoviti višine temeljne obrestne mere za posamezno obdobje, se šteje, da je temeljna obrestna mera v takšnem obdobju enaka kot temeljna obrestna mera v zadnjem obdobju pred takšnim obdobjem, za katerega je temeljno obrestno mero še mogoče ugotoviti.
Če Republika Slovenija pri plačilu obresti od obveznic upošteva temeljno obrestno mero, določeno v skladu s prejšnjim odstavkom, se šteje, da je takšna obveznost pravilno izpolnjena, čeprav nezmožnost ugotovitve temeljne obrestne mere kasneje preneha.
6. člen
Datum dospetja obveznic je 15. julij 2010 ali dan predčasne izpolnitve.
Republika Slovenija bo imetniku obveznice z nominalnim zneskom 100.000 SIT izplačala znesek revalorizirane vrednosti glavnice na dan dospetja obveznice ali na dan predčasne izpolnitve, oziroma kolikor ta dan ni delovni dan, na prvi naslednji delovni dan.
Upravičenec do plačila revalorizirane glavnice je oseba, ki je zakoniti imetnik obveznice na dan, ki je dva delovna dneva pred dnem dospetja obveznic ali dnem predčasne izpolnitve.
7. člen
Delovni dan pomeni dan, na katerega je v Republiki Sloveniji mogoče izvrševati plačila v domačem denarju v običajnem delovnem času in ni sobota, nedelja, državni praznik ali drug dan, ki je v skladu z veljavnimi predpisi, dela prost dan.
8. člen
Terjatve iz obveznice niso zavarovane in za njihovo izpolnitev odgovarja imetnikom obveznic izključno Republika Slovenija kot dolžnik.
9. člen
Razen terjatev do Republike Slovenije iz naslova plačil glavnice in obresti obveznica ne daje imetniku nobene druge pravice. Obveznice ne vsebujejo določila, ki bi imetniku dajalo pravico do predčasnega unovčenja svoje terjatve.
10. člen
Obveznice se lahko prenašajo v skladu z veljavnimi predpisi in pravili KDD.
Obveznice so ves čas od izdaje do dveh delovnih dni pred dnem, ko dospe v izplačilo revalorizirana vrednost glavnic obveznic, prosto prenosljive. Zato bo Republika Slovenija ob vsakem času štela za zakonitega imetnika obveznice osebo, ki bo kot zakoniti imetnik obveznice vpisana v centralnem registru, razen ob dospetju obveznice, ko bo za zakonitega imetnika na dan dospetja glavnice obveznice štela osebo, ki bo kot zakoniti imetnik obveznice vpisana v centralnem registru na dan, ki je dva delovna dneva pred dnevom dospetja glavnice obveznice. V primeru predčasne izpolnitve bo Republika Slovenija štela za zakonitega imetnika obveznice osebo, ki bo kot zakoniti imetnik obveznice vpisana v centralnem registru na dan, ki je dva delovna dneva pred dnem predčasne izpolnitve.
11. člen
Ker so obveznice izdane kot nematerializirani vrednostni papirji, vpisani v centralni register pri KDD, mora vsak imetnik obveznice zagotoviti, da bodo v centralnem registru pri KDD izdajatelju ob vsakem času na voljo podatki o računu, na katerega se izvrši plačilo zapadle glavnice in obresti iz obveznice, davčni številki in drugi podatki, ki so v skladu s predpisi potrebni za izvršitev plačila.
Če plačila iz prejšnjega odstavka ni mogoče izvršiti, ker oseba, upravičena do takšnega plačila, ni posredovala potrebnih podatkov na način iz prejšnjega odstavka, lahko takšna oseba zahteva plačilo s pisno vlogo, naslovljeno na Ministrstvo za finance, Sektor za upravljanje z javnim dolgom.
Če ministrstvo, pristojno za finance, ugotovi, da je oseba, ki je vložila zahtevo iz prejšnjega odstavka, upravičena do plačila, ki ga zahteva, izplača takšni osebi celoten znesek, ki bi ji pripadal na dan dospelosti posamičnega izplačila obresti ali glavnice, znižan za 5%, če gre za plačilo obresti oziroma za 1%, če gre za plačilo glavnice obveznice (kot pavšalno nadomestilo za stroške obdelave vloge in stroške plačilnega prometa) vendar ne več kot za 20.000 SIT.
12. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 447-07/2001-8
Ljubljana, dne 26. junija 2003.
EVA 2003-1611-0083
Vlada Republike Slovenije
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti